Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 飲食版

主題工具 顯示模式
舊 01-11-06, 07:16 PM   #1
主人
Game Master

註冊日期: Apr 2004
[飲食討論] 米

大家平時食開咩米/中意食咩米?

請講下米種類/牌子/名稱/等級...等等
超市一包包的還是舖頭一袋袋散賣的

我食過的米不多
只有
金鳳泰國香米
金象泰國香米 (幾好食, 同上面差不多)
屋企買的唔知咩米 (好硬好難食)
袋鼠絲苗米 (又係唔好食, 有D似屋企的米)

仲想問下有冇人食D比較偏門的
例如野米之類.
主人 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-11-06, 09:50 PM   #2
大情大性武大帝
God of Gamer
世嘉電子娛樂集團總裁

註冊日期: Nov 2003
當然係日本珍珠米喇!不過,唔係人人頂到佢太「林」,所以珍珠米最好都要用來「溝」的…

舊 01-11-06, 10:40 PM   #3
Chloris
Crazy Gamer
吟遊詩人翠克洛絲

註冊日期: Sep 2004
無特別話鐘意邊一種米

就好似咖啡粉咁要左溝右溝

咁溝出黎可以裨補漏缺、相得益彰 bb

烏雲鑲金邊,夜盡露曙光
飲益力多變水銀燈

......英雄是不死身。。。
請稱呼我為「不死姫」
Chloris 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-11-06, 11:18 PM   #4
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

註冊日期: Jan 2003
引用:
作者: 主人
大家平時食開咩米/中意食咩米?

請講下米種類/牌子/名稱/等級...等等
超市一包包的還是舖頭一袋袋散賣的

我食過的米不多
只有
金鳳泰國香米
金象泰國香米 (幾好食, 同上面差不多)
屋企買的唔知咩米 (好硬好難食)
袋鼠絲苗米 (又係唔好食, 有D似屋企的米)

仲想問下有冇人食D比較偏門的
例如野米之類.
偶早排先開過同類TOPIC...
咁快翻炒...a

超市邊隻做特價...
就買邊隻米(泰國米為主)...
有時10公斤...$4X...已覺得非常底...

流胃兄x民賤聯.無恥黨x禮義廉......
250311.3975.12363
Busconcamp 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-12-06, 02:19 AM   #5
卡樂 B 薯仔
Crazy Gamer
隱性情色恐怖份子

註冊日期: Feb 2002
岩手純情米...

業務用, 一包約30kg, 盛惠$1xxx...

Not all the things visible are real...

任何事都為別人 自己擺在最後面 來一次遠走高飛 再猶豫就別後悔
擇期不如就今天 bye bye blue Monday 肩上一把破吉他 流浪到天邊
卡樂 B 薯仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-12-06, 11:22 AM   #6
紫色螢火蟲
討厭雨天~_~

註冊日期: Aug 2003
一份珍珠米加3份一紅米
紫色螢火蟲 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-12-06, 11:38 AM   #7
IamO
無聊人一號

註冊日期: Aug 2003
引用:
作者: Busconcamp
偶早排先開過同類TOPIC...
咁快翻炒...a

超市邊隻做特價...
有時10公斤...$4X...已覺得非常底...
超市邊隻做特價...
/
一樣....

溝米?!?!
當上次未食完又買新一包..放埋嚮同一個米缸..
算不算溝米喔...

此篇文章於 01-12-06 11:42 AM 被 IamO 編輯。
IamO 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-12-06, 12:14 PM   #8
啤梨王子
The One
過氣萬人迷

註冊日期: Mar 2003
PSN  IDPear_Prince
好似去台灣旅行
我覺得佢地d米幾好食

至於平時食開邊隻...我都唔太清楚,都冇乜所謂!!
屋企人買乜食乜

Waiting around for somebody to change your life for you is a loser's game.
If you want a great friend, you've got to be a great friend; if you want a great partner,you've got to be a great partner.
啤梨王子 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-12-06, 11:03 PM   #9
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

註冊日期: Jan 2003
引用:
作者: IamO

溝米?!?!
當上次未食完又買新一包..放埋嚮同一個米缸..
算不算溝米喔...
例:
飲左半杯奶茶...
再倒進半杯奶茶...
先後所斟既都係相同濃度及味道...
咁算"溝"嗎?
你話呢... '''

流胃兄x民賤聯.無恥黨x禮義廉......
250311.3975.12363
Busconcamp 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-13-06, 11:39 AM   #10
Senior Gamer

註冊日期: Dec 2003
金鳳泰國香米25kg一袋
19961333 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-16-06, 10:45 PM   #11
chuntaky
Crazy Gamer

註冊日期: Sep 2004
平時食開金象泰國香米 + 珍珠米
chuntaky 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-17-06, 12:57 PM   #12
二家
Crazy Gamer

註冊日期: Sep 2002
冇一定架, 以前亞媽買開金象米
後來轉左去糧油舖叫米(25kg/包), 唔知係乜牌子, 有時好食有時唔好食
我每餐只食一碗飯, 所以對我黎講d餸最緊要
二家 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

現在的時間是 03:07 PM

手機版 | APP版