Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 08-24-16, 02:30 PM   #1
david
The One

註冊日期: Mar 2002
[港女v港孩v港媽] 疑遭紙飛機篤背脊 港女「李大當家」發惡向細路起飛腳

引用:

一隻紙飛機傷害力有多大?足以令一名港女當眾發難在鬧市向一名男童起飛腳!網上瘋傳一段短片,一名身穿皮褸、打扮新潮的女子不滿被男童的紙飛機「篤背脊」,先爆粗質問男童「你姓乜X嘢㗎?」繼而衝向男童起飛腳,其後再與相信是男童母親的女子爆發罵戰,不斷爆粗質問「你邊X度㗎?」又自稱自己是「李大當家」。
該段短片據稱是在銅鑼灣時代廣場外拍攝,該名皮褸港女怒氣沖沖向男童發炮,連番質問「你姓乜X嘢㗎?你邊間㗎?」繼而失控朝男童起飛腳,一名菲傭則以身護主擋開,男童受驚躲在菲傭背後大哭,有途人見狀上前將皮褸女拉開。

其後男童母親現身,她先聽外傭講述事發經過,繼而以英語向皮褸女稱「他是我兒子,若他做錯事我可以代為道歉,但你不能這樣對他」,但皮褸女怒氣未止,繼續以英語指罵稱男童不應用紙飛機碰到她身體,男童母親就稱即使男童有錯,對方都不能施襲,皮褸女聞言又再失控,手指指稱「又不是我錯」,男童母親於是要求保安代為報警。

二人繼而轉用廣東話繼續對罵,皮褸女不斷質問「你姓咩㗎,我姓李㗎,你邊X度㗎?我李大當家。」男童母親反駁「你打人就係唔啱,況且人哋係小朋友呀!你有無少少耐性同愛心㗎?」皮褸女則反問「我點解要畀耐性佢呀?你都黐線㗎!」之後轉身想走但被阻止,港女不忿怒斥「佢喊一喊你就要我去差館?」男童母親繼而稱已為兒子做錯事道歉,要求對方也要為打人道歉,但皮褸女隨即否認打人,直至短片結束她都沒有道歉。

該段影片在網上不斷被人轉載,更有網民稱要對皮褸女「人肉起底」,有人揶揄她「豆腐身,玻璃心。隔住件皮䄛,飛機可以擲到你有幾大感覺呀?」有人則欣賞男童母親EQ高,又指菲傭盡責以身護少主抵讚。不過,亦有人覺得該名母親是怪獸家長,兩邊都有做錯,「唔睇住個仔,成日講小朋友要人就、要人有愛心,咁事實個靚仔係整到人你自己都認啦!我認為要道歉應該係個小朋友唔係嗰個家長代表道歉。」
全都唔抵幫

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-24-16, 03:01 PM   #2
shooter
Game Master

註冊日期: Jan 2005
打人就一定係犯法,common assault。打 minor 就罪加一等,死硬。
就算打唔到,都可以告佢 "蓄意打人"。

有冇人知道/聽到 "乜野 dropped into the water ??"

此篇文章於 08-24-16 03:40 PM 被 shooter 編輯。
shooter 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-24-16, 03:04 PM   #3
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
咩係李大當家?
女大當嫁就聽過
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-24-16, 03:13 PM   #4
クラウド
God of Gamer
死相が見えるぞ

港女真係好恐怖

舊 08-24-16, 03:30 PM   #5
shooter
Game Master

註冊日期: Jan 2005
可能要問問 反黑組/商業罪案/G4,邊個係 李大當家。

有冇可能佢老豆又係叫李剛......

此篇文章於 08-24-16 03:57 PM 被 shooter 編輯。
shooter 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-24-16, 03:52 PM   #6
野良猫
肥倫

註冊日期: Feb 2008
咁嘅天氣仲著皮褸,你話係咪有病吖

引用:
作者: クラウド 查看文章
港女真係好恐怖
為捉PM衝入球場
唔理生死上山睇冰

佢哋真係好鐘意見報
野良猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-24-16, 04:36 PM   #7
傑斯特
Game Master

註冊日期: Feb 2004
PSN  IDjasterhk
XBox Live Gamertagjasterhk
天氣炎熱
仲著皮褸
好大機會係痴線
傑斯特 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-24-16, 04:51 PM   #8
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
其實佢可能只係想試下,點知就熱到痴咗

舊 08-24-16, 05:04 PM   #9
大情大性武大帝
世嘉電子娛樂集團總裁

註冊日期: Nov 2003
李大當家?可能係廿八座大王個阿媽…

舊 08-24-16, 05:07 PM   #10
クラウド
死相が見えるぞ

引用:
作者: 傑斯特 查看文章
天氣炎熱
仲著皮褸
好大機會係痴線
呢啲造型黎擺明
你唔明架啦(我都唔明)

舊 08-25-16, 03:34 AM   #11
knight-philip
Ultimate Gamer
カガミ

註冊日期: Oct 2008
>有途人見狀上前將皮褸女拉開

有冇搞錯
見有打鬥應該要學地鐵職員咁捉住個被打者唔比佢走同還手嘛

舊 08-25-16, 12:26 PM   #12
Tano
嫑憅

註冊日期: Jun 2004
引用:
作者: knight-philip 查看文章
>有途人見狀上前將皮褸女拉開

有冇搞錯
見有打鬥應該要學地鐵職員咁捉住個被打者唔比佢走同還手嘛
港島區嘛

隔個維港九龍半島肯定唔同結局

エースは3つに分けられる

強さを求める奴、
プライドに生きる奴、
戦況を読める奴、

この3つだ
Tano 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
港女自拍十式? Fungfelix ~清談館~ 33 09-24-10 08:04 PM
又一港女傑作... 正樹(masaki) ~清談館~ 233 05-28-08 09:09 AM
又一港女力作 (港女包包 v(^o^)v~~**.**~#@$#) MO ~清談館~ 127 05-03-08 01:05 PM
香港女仔好強... macross7ra ~清談館~ 51 10-11-05 09:18 PM
80% 香港女仔... HikariY ~清談館~ 49 06-21-05 07:26 PM

現在的時間是 10:55 AM

手機版 | APP版