Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 05-09-18, 12:31 PM   #1
david
The One

註冊日期: Mar 2002
動漫節主打電競 辦《皇室戰爭》 跨地域賽事

引用:
本地電子競技(eSports)風氣越吹越勁,今年就連動漫節都主打電競比賽。年度暑期盛事香港動漫電玩節將於7月27至31日於灣仔會展一連五日舉行,今年大會以「電競嘉年華」為主題,與超過20間參展商共同舉辦電競賽事,當中包括《爐石戰記》及《皇室戰爭》兩大熱門手遊地區邀請賽,並會作網上直播,各大小比賽獎金獎品價值逾50 萬元。

今年動漫節有120間參展商參加,與電競相關的就有約20間,有三分一場地會劃為電競專區,即場舉辦各類大小比賽。焦點之一是大會與本地電競公司Nova eSports Limited合作的手機遊戲邀請賽,當中包括「《爐石戰記》港台冠軍邀請賽」以及「SUPERCELL《皇室戰爭》官方比賽」兩項跨地域賽事。

前者將於7月29至31日舉行,邀請港台共8位名人出戰,勝出者將可獲得1萬美元獎金(約7.8萬港元),並可與世界冠軍即場較技;後者則會請來中國、韓國、日本及東南亞的職業隊伍展開混戰,總獎金為2萬美元(約15.7萬港元)。

香港動漫電玩節行政總裁梁中本指電競發展日益蓬勃,動漫節亦順應潮流以電競為主題,稱每日都有5至6小時電競比賽節目,料入場人數與去年相若。
原來ESPORTS焦點就只得課金手遊(筆記)

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-09-18, 12:51 PM   #2
大覺屋師真
The One

註冊日期: Jan 2002
3DS Friend Code3626 0454 6975
PSN  IDShinMusyaMNG
XBox Live GamertagShinMusyaMNG
不意外, 香港係咁上下

相薄
大覺屋師真 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-09-18, 01:15 PM   #3
信長
God of Gamer
The Flash

註冊日期: Nov 2004
Nintendo Switch ID6287 6181 7226
clash royale 其實好多比賽,
中國仲係勁多人玩, 係賽區之一

信長 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-09-18, 01:15 PM   #4
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

PSN  IDhigurash66442088
咪玩啦,大型tcg你當課金休閒game?

sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-09-18, 01:39 PM   #5
david
The One

引用:
作者: 信長 查看文章
clash royale 其實好多比賽,
中國仲係勁多人玩, 係賽區之一
成間O野俾騰信買起佐,O係支那唔多人玩先奇啦。

---
舊 05-09-18, 01:47 PM   #6
david
The One

引用:
作者: sugihara 查看文章
咪玩啦,大型tcg你當課金休閒game?
TCG = TRADING CARD GAME

乜而家HEARTHSTONE有得TRADE O架?(筆記)

利申:年多棄GAME前都未有得T。棄GAME原因?基本上CASUAL玩家唔重課新EXP係玩唔落去,至少我O既經歷係咁。

---
舊 05-09-18, 02:04 PM   #7
charcsc2000
God of Gamer
J神哥

註冊日期: Jan 2006
Nintendo Switch IDcharcsc2000
PSN  IDcharcsc2000
引用:
作者: david 查看文章
成間O野俾騰信買起佐,O係支那唔多人玩先奇啦。
其實未收購之前已經多人玩啦...關QQ咩事...
QQ最大問題係個賺錢手法...
但呢隻GAME已經好好多...

不過皇室戰爭最大問題係抽卡....仲要升LV, 呢下難...
charcsc2000 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-09-18, 02:54 PM   #8
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

引用:
TCG = TRADING CARD GAME

乜而家HEARTHSTONE有得TRADE O架?(筆記)

利申:年多棄GAME前都未有得T。棄GAME原因?基本上CASUAL玩家唔重課新EXP係玩唔落去,至少我O既經歷係咁。
拆卡換卡咪Trade囉,卡舖變營運之嘛,唔使食炒價添

有邊隻TCG唔使課金,想一包starter打上冠軍咩…

舊 05-09-18, 03:24 PM   #9
david
The One

引用:
作者: sugihara 查看文章
拆卡換卡咪Trade囉,卡舖變營運之嘛,唔使食炒價添

有邊隻TCG唔使課金,想一包starter打上冠軍咩…
TCG邊係咁解....TRADE係指PLAYERS之間O既交易,無得同PLAYERS TRADE O既只係CCG而已。

ESPORTS以我理解係唔會因為遊戲中課金多寡而影響到PLAYERS能夠接觸到O既遊戲內容,從而影響練熟度,因為咁就無可能有一個公平環境作賽。

仲有,我講「課金手遊」,「休閒」係你腦補硬插,跟手你就講HS係要課金,咁同我頭POST所講O既有咩分別?

---
舊 05-09-18, 03:43 PM   #10
Sar8
The One

註冊日期: Feb 2009
PSN  IDOrzAR8
XBox Live GamertagOrzAR8
自從GBF拿AnimEVO個名來搞電競
仲要人地直頭拿抽卡鬥抽多SSR來搞(雖然最尾改time rush,但一樣都係講錢)
已經冇野嚇到我

舊 05-09-18, 03:45 PM   #11
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

引用:
TCG邊係咁解....TRADE係指PLAYERS之間O既交易,無得同PLAYERS TRADE O既只係CCG而已。

ESPORTS以我理解係唔會因為遊戲中課金多寡而影響到PLAYERS能夠接觸到O既遊戲內容,從而影響練熟度,因為咁就無可能有一個公平環境作賽。

仲有,我講「課金手遊」,「休閒」係你腦補硬插,跟手你就講HS係要課金,咁同我頭POST所講O既有咩分別?
Tcg定義你應該搵人地官方拗唔係我,或者幫手改埋wiki都得
而Tcg基本上無邊隻新pack唔使爆箱,你叫魔風遊戲王bs呢啲大賽情何以堪

一來Hs有電腦版,二來佢同rc都係頭繼位嘅e sport game,再者e sport大把free to play課金嘢,唔覺得選材有咩問題

舊 05-09-18, 06:41 PM   #12
david
The One

引用:
作者: Sar8 查看文章
自從GBF拿AnimEVO個名來搞電競
仲要人地直頭拿抽卡鬥抽多SSR來搞(雖然最尾改time rush,但一樣都係講錢)
已經冇野嚇到我
咁樣鬥燒錢都可以當係ESPORTS,咁可以完美套落HS,鬥開PACK睇O下邊個開得多金框橙卡!

---

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
Clash Royale 部落衝突:皇室戰爭 DevilElvis 手機平板遊戲討論版 14 11-18-16 04:41 PM

現在的時間是 01:05 AM

手機版 | APP版