Default Style 註冊帳號
Games Animation Forum

不顯示圖片
第一 ... 21 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 41 81  ... 最後
攻略及心得交流區>Xenoblade 2『異度神劍2』|攻略及心得交流︱**劇透請spoiler**
野良猫 10:38 PM 12-17-17
作者: rinxlun:
其實我都未係好明 / 未掌握到點樣打D屬性珠出黎
基本上只係知道要跟返右上角果個圖去屬性去出技
但其實係點樣開始架??

假設我係想出 火 > 火 > 火 (自爆封印)

一開始係用LV1既技駁LV2再駁LV3???
咁我其實點樣先知同睇到同伴儲到LV幾呀??

咁假設打到屬性珠出黎,按左+掣開Chain攻擊
係唔係要用相反屬性去打返粒屬性珠先係最好??

唔好意思,可能連問問題都唔係問得太清楚
佢就嚟儲到相應LV超必的話頭像會有圈圍住佢轉
至於啲咩咩封印玩咁耐都冇理過,因為首要都係打出唔同屬性嘅玉為先

用相反屬性打係最易爆,不過都要兩下
某人解放後係全體攻擊所有玉都打哂,所以出CHAIN前一定變咗佢先
加上佢附帶所有屬,基本上自己儲三粒然後變身儲多粒再出CHAIN就得
kennethyu 10:53 PM 12-17-17
作者: 野良猫:
佢就嚟儲到相應LV超必的話頭像會有圈圍住佢轉
至於啲咩咩封印玩咁耐都冇理過,因為首要都係打出唔同屬性嘅玉為先

用相反屬性打係最易爆,不過都要兩下
某人解放後係全體攻擊所有玉都打哂,所以出CHAIN前一定變咗佢先
加上佢附帶所有屬,基本上自己儲三粒然後變身儲多粒再出CHAIN就得
想問下解放後可以打幾耐, 我次次都係出chain 前轉出黎就出
PatrickNo42 11:22 PM 12-17-17
作者: fortel:
要做一個璧畫任 係傭兵村做
Oh thx
咁要再放置多一陣…
MultiPASS 11:48 PM 12-17-17
作者: WKW1021:
有冇師兄可以教下路

其中有把神劍重音Kasane試左好耐都取不到。已經買左情報及在正確打撈位置。是否漏左野未做所以取不到,有冇大大指點下。������������������������������������
打撈到大胃王尖角龍魚唔係次次有,要再接再勵試多幾次...
Tannhauser Gate 12:10 AM 12-18-17
玩左九成blade支線 覺得今集好應該出amibo
fortel 12:12 AM 12-18-17
作者: Tannhauser Gate:
玩左九成blade支線 覺得今集好應該出amibo
我平生第一次打機有「唔好搞我啦,我課金啦你比我用啦」既心態
fortel 12:27 AM 12-18-17
天威 CG就講到好勁,不過我用落真係麻麻.....話時話點解連技無雷>雷>雷
Kello820 02:02 AM 12-18-17
LV90去挑LV110雲海大王險勝,削到佢一半血靠四粒屬性玉出最大技埋佢單

另問
華技術書有幾多本?
睇攻略都只係有四本,應該仲差一本先開得哂啲零件
全部有5本,最後一本係世界樹
X&Y 06:59 AM 12-18-17
作者: kennethyu:
想問下解放後可以打幾耐, 我次次都係出chain 前轉出黎就出
解放後左下焰/光個頭像會有個計慢慢填滿
填滿就會還原
我有裝出arts會填多d必殺技bar個件飾物
解放完基本可以只靠焰/光自己一個就整到二至三粒玉
不過我最多都只係試過儲7粒

btw, 依家唔知玩晒所有支線先定等下星期二周目update同第日season pass既rare blade同任先一次過玩晒佢
lunn 08:52 AM 12-18-17
作者: X&Y:
解放後左下焰/光個頭像會有個計慢慢填滿
填滿就會還原
我有裝出arts會填多d必殺技bar個件飾物
解放完基本可以只靠焰/光自己一個就整到二至三粒玉
不過我最多都只係試過儲7粒

btw, 依家唔知玩晒所有支線先定等下星期二周目update同第日season pass既rare blade同任先一次過玩晒佢
即係自己出完第一個技後就靠自己儲氣同轉屬性再出珠???
fortel 09:03 AM 12-18-17
作者: rinxlun:
其實我都未係好明 / 未掌握到點樣打D屬性珠出黎
基本上只係知道要跟返右上角果個圖去屬性去出技
但其實係點樣開始架??

假設我係想出 火 > 火 > 火 (自爆封印)

一開始係用LV1既技駁LV2再駁LV3???
咁我其實點樣先知同睇到同伴儲到LV幾呀??

咁假設打到屬性珠出黎,按左+掣開Chain攻擊
係唔係要用相反屬性去打返粒屬性珠先係最好??

唔好意思,可能連問問題都唔係問得太清楚
當你出左LV1火,你同伴如果仲係LV1就會唔見左個R1/R2比你,佢SHOW得出黎比你就姐係已經可以出COMBO(btw第2下係可以用LV3去連2姐係LV1>LV3>LV3都無問題)

至於解放,因為佢一變身就會直接送一個LV3必殺比你,所以多數都係自己出完LV1等隊友連多個LV2就可以直接解放用佢free果個LV3拎一粒珠 (不過最好就睇睇D屬性,我就慣左會↑↓轉去一D 自己無放入隊既屬性,咁就可以呃多粒珠)

-------------------------------------
我終於明點解我主角會低貓妹5LV咁多了
野良猫 09:25 AM 12-18-17
作者: Kello820:
全部有5本,最後一本係世界樹
世界樹邊度?
RPG之鬼 10:18 AM 12-18-17
當你出左LV1火,你同伴如果仲係LV1就會唔見左個R1/R2比你,佢SHOW得出黎比你就姐係已經可以出COMBO(btw第2下係可以用LV3去連2姐係LV1>LV3>LV3都無問題)

至於解放,因為佢一變身就會直接送一個LV3必殺比你,所以多數都係自己出完LV1等隊友連多個LV2就可以直接解放用佢free果個LV3拎一粒珠 (不過最好就睇睇D屬性,我就慣左會↑↓轉去一D 自己無放入隊既屬性,咁就可以呃多粒珠)

-------------------------------------
我終於明點解我主角會低貓妹5LV咁多了
所以通常先由同伴出招再由主角埋尾,原因是同伴儲LV氣得慢

琴日用咗烏龜+貓+老虎,真係好好用烏龜的招又勁又正

去到第8章了

由入到教皇廳去講完班皇帝遇襲果兩章真係悶到抽筋,同埋發現呢兩章的畫汁特別差,唔知係咪啲人調晒去整撒爾達

貓娘變身除咗變高(其實同主角一樣高)還升CUP咗,不過同焰比還差一大截
點睇都好焰>貓娘>光,一個賢妻,一個為你打氣,一個傲嬌,今集個主角真係要有乜就有乜

入到故鄉個洞仲以為主角有乜特別身世,完來只是受英雄召集成條村的村民A……

還有有一段動畫是拎咗第三把劍後,主角背後是出第一招線劍……錯了?

fortel 11:02 AM 12-18-17
作者: RPG之鬼:
所以通常先由同伴出招再由主角埋尾,原因是同伴儲LV氣得慢

琴日用咗烏龜+貓+老虎,真係好好用烏龜的招又勁又正

去到第8章了

由入到教皇廳去講完班皇帝遇襲果兩章真係悶到抽筋,同埋發現呢兩章的畫汁特別差,唔知係咪啲人調晒去整撒爾達

貓娘變身除咗變高(其實同主角一樣高)還升CUP咗,不過同焰比還差一大截
點睇都好焰>貓娘>光,一個賢妻,一個為你打氣,一個傲嬌,今集個主角真係要有乜就有乜

入到故鄉個洞仲以為主角有乜特別身世,完來只是受英雄召集成條村的村民A……

還有有一段動畫是拎咗第三把劍後,主角背後是出第一招線劍……錯了?
係囉
一開始見到滅話REX隻眼,我都以為佢係D乜乜乜乜既英雄後代,不過幾好呀起碼唔係靠父幹

貓妹個著眼點唔應該係cup,係高叉高叉高叉

RPG之鬼 11:06 AM 12-18-17
係囉
一開始見到滅話REX隻眼,我都以為佢係D乜乜乜乜既英雄後代,不過幾好呀起碼唔係靠父幹

貓妹個著眼點唔應該係cup,係高叉高叉高叉
不過

雖然貓娘是有新鮮感,但呢個位去升佢好麻煩,始終佢係做回血,冇佢就難搞咗

Kello820 11:34 AM 12-18-17
世界樹邊度?
sky bridge,地圖4點方向附近
fortel 11:49 AM 12-18-17
不過

雖然貓娘是有新鮮感,但呢個位去升佢好麻煩,始終佢係做回血,冇佢就難搞咗
不過
代用品黎既姐 唔好咁高要求啦

雙日 12:18 PM 12-18-17
劇情問題真係好想討論下...

有嚴重劇透,小心
有關滅,佢係咪五百年前都有自己機神但比光擊破左? 因為就劇情睇佢唔似有聖杯級實力...連妮雅都可以壓制佢(雖然又係影帝)...就咁睇無理由五百年前可以同光/焰+永劫抗衡...定係因為無同剣主配合,無法發揮實力?

RPG之鬼 12:48 PM 12-18-17
不過
代用品黎既姐 唔好咁高要求啦
呢個系列

做第二真係好慘,上集公主明明最支持主角,今集貓娘又係同一命運

fortel 01:40 PM 12-18-17
呢個系列

做第二真係好慘,上集公主明明最支持主角,今集貓娘又係同一命運
但係
我就覺得貓娘同主角似友情多過愛情

作者: 雙日:
劇情問題真係好想討論下...

有嚴重劇透,小心
有關滅,佢係咪五百年前都有自己機神但比光擊破左? 因為就劇情睇佢唔似有聖杯級實力...連妮雅都可以壓制佢(雖然又係影帝)...就咁睇無理由五百年前可以同光/焰+永劫抗衡...定係因為無同剣主配合,無法發揮實力?
滅好似無裝置呀? 佢比人打到死死地應該一半實力都發揮唔到 唔係都唔知捉焰去吸吸吸

話時話焰喊晒咁比滅del晒d記憶,點解後尾又無事

RPG之鬼 02:31 PM 12-18-17
但係
我就覺得貓娘同主角似友情多過愛情

滅好似無裝置呀? 佢比人打到死死地應該一半實力都發揮唔到 唔係都唔知捉焰去吸吸吸

話時話焰喊晒咁比滅del晒d記憶,點解後尾又無事
技術層面講

焰/光=raid1,死一隻碟唔緊要,只要換過再sync返就得

fortel 02:37 PM 12-18-17
技術層面講

焰/光=raid1,死一隻碟唔緊要,只要換過再sync返就得
笑左,呢個解釋無得頂
RPG之鬼 02:40 PM 12-18-17
作者: MultiPASS:
尋日難得有時間一次過再煲番所有劇情,
雖然故事同1比係正路啲不過人物刻劃仔細又平均,
男主成長歷程以至同一眾角色互動我覺得係歷代之冠,
最後結局雖然留有遺憾...但呢種遺憾先貼近現實。
推介俾所有喜歡日式動畫嘅朋友,
如果唔想玩可以上youtube睇,
吐嘈一下點解冇連續播放...
論男主成長應該冇乜邊隻及得上xenogears,所以呢集都突破唔到,論互動是有,但一些角色會慢慢路人化,例如老虎完成搵父親後,基本上冇乜重要劇情;軍娘更是很薄弱;烏龜返而比較多同理由合理;敵角方面佐田同辨慶更是超級路人,唔知係當時LV過高定佢地唔夠勁,兩嘢打完
WKW1021 03:16 PM 12-18-17
作者: WKW1021:
謝謝,回家再試。
感謝各位大大,回家一試ok取左重音
MultiPASS 09:41 PM 12-18-17
論男主成長應該冇乜邊隻及得上xenogears,所以呢集都突破唔到,論互動是有,但一些角色會慢慢路人化,例如老虎完成搵父親後,基本上冇乜重要劇情;軍娘更是很薄弱;烏龜返而比較多同理由合理;敵角方面佐田同辨慶更是超級路人,唔知係當時LV過高定佢地唔夠勁,兩嘢打完
Xenogears 男主角Fei嘅多重性格救贖之行我唔太覺成長元素,
最後選擇亦引證年輕人為女死為女亡愛情至上論。(講笑)
Rex由最初「死小孩」盲衝到最後要let go...十章過程慢慢見證,
其它角色同主角之間互動亦搭配得宜,
至於佐田同義經個妹出場對白不多但字裏行間可以感受到絲絲情意,
反而義經真係可有可冇...
不過大家各花入各眼,最緊要自己喜歡就好。

第一 ... 21 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 41 81  ... 最後

返回主題版面