Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 05-16-16, 03:24 PM   #376
shukei
Game Master
大將軍王

註冊日期: Aug 2002
隻GAME好唔錯
但畫面真係好靚咩?我覺得佢係人面表情捕捉係好好 好靚 場景既美指同配色都好靚
但真係講多邊形果種畫面質素我覺得中上咋喎

我都好LIKE呢只GAME 唔係想嘈交 只係覺得好奇~

可以食美餚,睇馬經。無班房之睡意,無校長之叫聲。
故宮夜香凝,紅樓屎結晶,夫子云:「何穢之有?」
shukei 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-16-16, 03:31 PM   #377
豪傑公子
God of Gamer

註冊日期: Jan 2005
引用:
作者: Hello MiMi 查看文章
我覺得會好似uc3,uc4 咁加插落主章節講番。
如果ND 用番佢譽用VA Troy Baker , 99% 都會講番 Joel
Nolan North 係 TLOU 已死,以ND 認真程度,應該唔會番灼佢

Remark:
UC 系列
9 年來都係用番原班人馬做VA
真係好似friend 咁。

UC4 - Sam 原來係Troy Baker (Joel 把聲)
TLOA - David 係Nolan North (Drake 把聲)
TROY BAKER把聲太易認, 阿SAM一聽就知係佢,
反而LOU個DAVID我聽唔出係NOLAN NORTH~~

舊 05-16-16, 03:36 PM   #378
Hello MiMi
Game Master

註冊日期: Nov 2011
引用:
作者: shukei 查看文章
隻GAME好唔錯
但畫面真係好靚咩?我覺得佢係人面表情捕捉係好好 好靚 場景既美指同配色都好靚

如果計場景既detail 暫時係top1 (我覺得)
當然呢幾年玩咁多 game 特別係MGSV , Witcher 3, Infamous Second Son & Order 1886 呢d AAA級大作
對眼已經習慣晒,好老實我開UC4 黎玩都無嘩一聲既感覺

但核突既一睇就覺。
Hello MiMi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-16-16, 03:45 PM   #379
Hello MiMi
Game Master

引用:
作者: 豪傑公子 查看文章
我鐘意Troy Baker 多過 Nolan North
MGSV Ocelot 同arkham knight 都係佢配 (仲有好多)
佢把聲堅多元化

Nolan North 除左Drake 最為人熟悉就係Desmond Miles (刺客系列)
但老實講我真係覺得佢把聲無咩特別 (好多時甚至唔認得佢把聲)
作為一個VA 你話佢成功又得,但唔夠icon 亦得。

besides NN 肥左好多
舊 05-16-16, 05:31 PM   #380
GP03D
Ultimate Gamer

註冊日期: Oct 2003
PSN  IDgpak03
XBox Live Gamertaggpak03
引用:
作者: Hello MiMi 查看文章
我第一次打hard 打到chapter 20 想死
之後用bug 開左 6 小時爆機 + 70% 命中盃
而家開bonus option 玩crushing 好似食菜咁
無限彈,bullet time,兩支金槍,必要時慢動作
金手指咁...
有咩bug開盃?

GP03D 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-16-16, 05:47 PM   #381
蒼森.laio
Senior Gamer

註冊日期: Apr 2008
3DS Friend Code1160 9685 5412
PSN  IDlaio / laiojp
XBox Live Gamertaglaio ccl
引用:
隻GAME好唔錯

認真概,我都唔係想嘈交,真心想問頂級會係咩game?
我個人覺得如果UNCHARTED4係中上一定要有個頂級,咁就只有ORDER 1886係頂級
而UNCHARTED唔係差好遠咁~

真心研究唔係嘈交

蒼森.laio 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-16-16, 06:41 PM   #382
GP03D

註冊日期: Oct 2003
PSN  IDgpak03
XBox Live Gamertaggpak03
引用:
作者: 蒼森.laio 查看文章
認真概,我都唔係想嘈交,真心想問頂級會係咩game?
我個人覺得如果UNCHARTED4係中上一定要有個頂級,咁就只有ORDER 1886係頂級
而UNCHARTED唔係差好遠咁~

真心研究唔係嘈交
其實我都想問呢個問題....
唔通同D頂級PC GAME比?

除左晝面,其實我覺得佢D stage design仲正....

GP03D 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-16-16, 06:56 PM   #383
cknjoshua
Crazy Gamer

註冊日期: Mar 2011
3DS Friend Code2492 4092 0397
原來ND冇講過係最尾架??
我以為係最尾添

但佢第三集都想退出唔玩
第四集係因為某原因出返黎(雖然真係見到佢enjoy)
但真心唔好搞第5集了
我怕個原因仲難定,搞到爛哂....

後續
同埋個故事都講到十幾年後老哂
又做左咁多合法探索,唔會又冇啦啦出黎掛

反而LOU想佢出落去
始終仲有好多野可以講
同埋我鍾意佢個故事咁sad
cknjoshua 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-16-16, 09:02 PM   #384
布甸
Game Master
遊民一族

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDarashi-ck
XBox Live Gamertagarashick360
引用:
作者: 豪傑公子 查看文章
Troy 真係好勁,後生仔做到 Joel o個種飽歷滄桑感;
Elena 把聲都好出,睇美劇 Haven 一聽女主角把聲好熟,
查一查原來就係 Elena!

舊 05-16-16, 10:31 PM   #385
game300
game300

註冊日期: Jan 2009
引用:
隻GAME好唔錯

嘩!估唔到係呢度見到d咁嘅評論,uncharted4人人都話靚

1-演出拍攝-人面表情捕捉
2-場景
3-美指
4-配色
5-多邊形畫質

雖然師兄有分析,但我只能認同頭4項的分析結論,更加唔好講畫質。

吔嘢叫中畫質!?!離晒大譜,簡直侮辱了一眾PS4遊戲
Star Wars Battlefront
稱得為上畫質
Dark Souls III 免強叫中上

UnCharTeD4(及其一系列)?!?, 中佢就有份
game300 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-16-16, 11:05 PM   #386
Hello MiMi
Game Master

引用:
作者: GP03D 查看文章
有咩bug開盃?
去a9vg 睇
十分鐘攪掂。
舊 05-16-16, 11:47 PM   #387
豆腐多
Crazy Gamer

引用:
作者: game300 查看文章
嘩!估唔到係呢度見到d咁嘅評論,uncharted4人人都話靚

1-演出拍攝-人面表情捕捉
2-場景
3-美指
4-配色
5-多邊形畫質

雖然師兄有分析,但我只能認同頭4項的分析結論,更加唔好講畫質。

吔嘢叫中畫質!?!離晒大譜,簡直侮辱了一眾PS4遊戲
Star Wars Battlefront
稱得為上畫質
Dark Souls III 免強叫中上

UnCharTeD4(及其一系列)?!?, 中佢就有份
其實UC4神係神在可以用PS4機能做到PC GAME要用4,5千蚊DISPLAY CARD先要開到既最高畫質既效果
豆腐多 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-17-16, 09:53 AM   #388
shukei
Game Master
大將軍王

continued唔係揾交嘈mode

咁我又唔係話同電腦比 我見好多人(特別係內地論壇) 講到神級畫面 我開game之後反而真係失望左先會有感而發。
我覺得頂級畫面 係1886 battalefron starwar 咁呢d係純射擊game我都明白 但其實batman arkham knight都比佢靚吧? ...所以我絕對唔係話佢唔靚,只係唔覺得好似d人講到"當今世代最強畫面"咁...

再講多次其實我覺得只game好玩 而且表情捕捉 場景設計同細緻度都好好 表現力都好強 只係吹下水討論下多邊形方面啫

舊 05-17-16, 10:14 AM   #389
gingq7

註冊日期: May 2008
首先你要解釋下咩叫"多邊形方面",
講畫面但又唔計"表情捕捉 場景設計同細緻度", 咁計乜?
剩係計個人物建模的話,我覺得DOAX3贏晒喎
gingq7 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-17-16, 10:24 AM   #390
gingq7

註冊日期: May 2008
只計人物建模, Drake d隨風飄既胸毛和有少少物理的工具包已贏晒arkham knight了吧
gingq7 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-17-16, 11:20 AM   #391
kwankwan

註冊日期: Mar 2011
arkham knight我都好鍾意,但隻game畫面黑黑沉沉比較易呃吧~
kwankwan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-17-16, 11:29 AM   #392
qwe
Game Master

註冊日期: Oct 2008
PSN  IDTCShing
ND最巧妙係將重點做到好靚,人物表現十分真實(其實我覺得結尾隻狗最勁,第一眼見真係諗過係咪真狗cap落去)
係故事發展時將焦點放係人物上,弱化遠景/背景(反正見到眼紅紅的Elena都無晒心機睇背景)
係睇風景時就用光影效果搶左近景的focus
快鏡時就用緊張感令你無時間睇清楚
如果唔細心逐層睇係唔會覺有問題,而且所謂問題真係瑕不掩瑜
qwe 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-17-16, 12:52 PM   #393
shukei
Game Master
大將軍王

引用:
作者: gingq7 查看文章
只計人物建模, Drake d隨風飄既胸毛和有少少物理的工具包已贏晒arkham knight了吧
人物表情就真係UNCHARTED生動同真~

但建模BATMAN我覺得好過DRAKE~ 佢面部紋理(佢係GAME有除過頭盔) 盔甲既質感同後期戰損效果都好正架~ 而且佢件披風既物理效果唔易做的~

我覺得UNCHARTED人物建模頂盡叫同BATMAN打個和~ 點計都唔係贏晒

引用:
作者: gingq7 查看文章
首先你要解釋下咩叫"多邊形方面",
講畫面但又唔計"表情捕捉 場景設計同細緻度", 咁計乜?
剩係計個人物建模的話,我覺得DOAX3贏晒喎
引用:
作者: kwankwan 查看文章
arkham knight我都好鍾意,但隻game畫面黑黑沉沉比較易呃吧~
引用:
作者: qwe 查看文章
ND最巧妙係將重點做到好靚,人物表現十分真實(其實我覺得結尾隻狗最勁,第一眼見真係諗過係咪真狗cap落去)
係故事發展時將焦點放係人物上,弱化遠景/背景(反正見到眼紅紅的Elena都無晒心機睇背景)
係睇風景時就用光影效果搶左近景的focus
快鏡時就用緊張感令你無時間睇清楚
如果唔細心逐層睇係唔會覺有問題,而且所謂問題真係瑕不掩瑜
呢几點都AGREE既~ ND係各種技能既配合上真係好強 而且電影感亦好足
UC4畫面一定係靚 我只係覺得唔係神級 (我咁提出係因為見好多人咁講 想令出黎討論下~唔係特登要插只GAME)

如有BROTHER不滿唔好打頭

此篇文章於 05-17-16 12:58 PM 被 shukei 編輯。
舊 05-17-16, 01:40 PM   #394
billlam
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2002
其實靚唔靚好睇當時場景既, 有的場景只可以話OK, 但有的場景你真係會睇到嘩一聲~
由其係啲光源對比強既地方, 啲"散光"真係比到你一種好真實既感覺. (終章係屋內時既人物建模真係同CG同一水平)
而人物表情只可以話過場時真實, 玩緊時既人物表情其實係幾呆下既...
但講到尾UNCHARTED 4係好多地方都睇得出Naughty Dog既技巧同技術都重係業界一哥~
billlam 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-17-16, 02:30 PM   #395
天野
Insane Gamer

註冊日期: Nov 2004
引用:
作者: billlam 查看文章
其實靚唔靚好睇當時場景既, 有的場景只可以話OK, 但有的場景你真係會睇到嘩一聲~
由其係啲光源對比強既地方, 啲"散光"真係比到你一種好真實既感覺. (終章係屋內時既人物建模真係同CG同一水平)
而人物表情只可以話過場時真實, 玩緊時既人物表情其實係幾呆下既...
但講到尾UNCHARTED 4係好多地方都睇得出Naughty Dog既技巧同技術都重係業界一哥~
非常同意你既講法
我覺得唔同場景有唔同質素
開頭細個果d畫面就好鬼爛
唔知係唔同team整定開發初期既畫面?
之後越打越靚
所以有人覺得畫面普通真係睇你用咩場景去比
天野 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-17-16, 03:23 PM   #396
Hello MiMi
Game Master

引用:
人物表情就真係UNCHARTED生動同真~

但建模BATMAN我覺得好過DRAKE~ 佢面部紋理(佢係GAME有除過頭盔) 盔甲既質感同後期戰損效果都好正架~ 而且佢件披風既物理效果唔易做的~

我覺得UNCHARTED人物建模頂盡叫同BATMAN打個和~ 點計都唔係贏晒

呢几點都AGREE既~ ND係各種技能既配合上真係好強 而且電影感亦好足
UC4畫面一定係靚 我只係覺得唔係神級 (我咁提出係因為見好多人咁講 想令出黎討論下~唔係特登要插只GAME)

如有BROTHER不滿唔好打頭
多口問句 ,咁你覺得邊隻係神級?
舊 05-17-16, 04:20 PM   #397
shukei
Game Master
大將軍王

引用:
作者: 天野 查看文章
非常同意你既講法
我覺得唔同場景有唔同質素
開頭細個果d畫面就好鬼爛
唔知係唔同team整定開發初期既畫面?
之後越打越靚
所以有人覺得畫面普通真係睇你用咩場景去比
咁我要自白先....我未爆機 打左16章左右
睇下後面點先XD

舊 05-18-16, 12:15 AM   #398
Faiz_ko
Junior Member

註冊日期: Oct 2013
終於爆埋hard
Crushing就真心唔想追
Faiz_ko 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-18-16, 12:57 AM   #399
STRIFE

註冊日期: Jun 2009
PSN  IDOvErKilL6517
XBox Live Gamertag日psn: Lighting6517
Crushing我玩到19定20先知道有得買獎勵
之後輕鬆過⋯

舊 05-18-16, 06:59 AM   #400
luminezxa
Insane Gamer

註冊日期: Apr 2007
PSN  IDlumine913
終於白金!!
6小時盃用左5個半鐘左右
應該可以再快少少,有d位手殘跳死可以再用少d時間

宜家淨係等DLC
luminezxa 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
THE END 謝謝大家 OKOK 了 風間鈴木仁 買賣專區 3 05-17-16 02:52 PM
THE END [不定期更新][END ]珍藏系列 --- 加收 PS3 PS4 GAME 風間鈴木仁 買賣專區 9 12-19-15 06:06 AM
[多機種] Thief 4 neo 電視遊戲討論版 56 04-15-14 09:20 PM
STAR OCEAN 3 Till The End Of Time ~Till The End Of Game 攻略區 VOL.2 真田御名方 攻略及心得交流區 671 07-02-07 02:21 AM
Thief 3圖片及影片 神祕人1號 PC電腦遊戲討論版 3 05-10-03 09:50 PM

現在的時間是 12:35 PM

手機版 | APP版