Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 手機資訊/電腦軟硬討論

主題工具 顯示模式
舊 12-15-08, 02:05 PM   #1
小Sakana魚
Crazy Gamer

註冊日期: Aug 2003
無論ie定firefox都hang

我部notebook~唔知做咩...有時(大約50%機會)睇網頁睇左一兩頁會hang左個個瀏覽器...無論用firefox定ie都會係咁...loading粒燈會長著或閃閃下...諗住佢係load緊o野...但係等好耐都無反應....check過又好似無毒...有冇人可以話我知其實點解會咁?有冇辦法解決?

小Sakana魚 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-15-08, 03:37 PM   #2
chrislohk
Insane Gamer
★★★☆

註冊日期: Feb 2006
引用:
作者: 小Sakana魚 查看文章
我部notebook~唔知做咩...有時(大約50%機會)睇網頁睇左一兩頁會hang左個個瀏覽器...無論用firefox定ie都會係咁...loading粒燈會長著或閃閃下...諗住佢係load緊o野...但係等好耐都無反應....check過又好似無毒...有冇人可以話我知其實點解會咁?有冇辦法解決?
check o下隻 HDD 有無 Bad sector

舊 12-15-08, 04:18 PM   #3
NoxHY
Game Master
SKE48推し♥

PSN  IDinmhrka0830
XBox Live Gamertag等人施捨...
係咪用緊VISTA@@a?
NoxHY 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-15-08, 06:01 PM   #4
LIGHTTHELIGHT
Ultimate Gamer
火狐控

註冊日期: Jul 2004
睇既網有冇JAVA?
LIGHTTHELIGHT 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-16-08, 06:47 PM   #5
小Sakana魚
Crazy Gamer

引用:
作者: chrislohk 查看文章
check o下隻 HDD 有無 Bad sector
vista唔識點check...

引用:
作者: InM-Hrka 查看文章
係咪用緊VISTA@@a?
係呀~vista呀 有關係??

引用:
作者: LIGHTTHELIGHT 查看文章
睇既網有冇JAVA?
我都唔肯定...不過有時yahoo同gaf都會hang...不過機率低d

舊 12-16-08, 08:18 PM   #6
NoxHY
Game Master
SKE48推し♥

引用:
vista唔識點check...

係呀~vista呀 有關係??

我都唔肯定...不過有時yahoo同gaf都會hang...不過機率低d
因為我都用緊vista
只可以講,依個係vista同ie7/ff ge一個官方都未解決到ge問題
我之前都怒hand,但唔知幾時updata左之後冇咁嚴重,依家開百次先hand1次咁
updata下睇下會唔會好d啦~
舊 12-16-08, 08:47 PM   #7
cloud
God of Gamer

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDsteve_ho110
down hdtune check 下

人並不是生來給打敗的。人可被消滅,但不能夠被打敗。

Hemingway (1899-1961)
cloud 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-16-08, 11:23 PM   #8
YHW
God of Gamer
「乖~ 姐姐呵番~」

註冊日期: Sep 2003
PSN  IDAnimeTheme
引用:
因為我都用緊vista
只可以講,依個係vista同ie7/ff ge一個官方都未解決到ge問題
我之前都怒hand,但唔知幾時updata左之後冇咁嚴重,依家開百次先hand1次咁
我又未試過喎... 我覺得樓主似係有其他問題(可能係bad sector). 試下清左個browser cache試試(甚至唔好用cache).

[Windows桌面小工具] - 會唱歌跳舞的桌面!? 初音ミク、涼宮春日、秋山澪、泉此方等為你親身示範~!
YHW 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-17-08, 01:58 AM   #9
X&Y
Game Master

註冊日期: Jul 2005
Nintendo Switch ID5965-4236-9786
PSN  IDakitoxy
XBox Live GamertagXanYZ
50%咁多?!

我都係VISTA,
你通常會hang機既網有無共通點的? e.g. 有java, 有flash or 有video
我之前裝media player classic個陣裝埋lame mp3個codec.
結果去到會用lame mp3 codec既網有聲個d 經常hang機--
delete左先無事.
X&Y 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-17-08, 02:09 AM   #10
POKA
Banned

註冊日期: Aug 2008
引用:
因為我都用緊vista
我唔輕 但用耐左會好慢
POKA 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-17-08, 02:12 AM   #11
NoxHY
Game Master
SKE48推し♥

引用:
作者: YHW 查看文章
我又未試過喎... 我覺得樓主似係有其他問題(可能係bad sector). 試下清左個browser cache試試(甚至唔好用cache).
引用:
作者: X&Y 查看文章
50%咁多?!

我都係VISTA,
你通常會hang機既網有無共通點的? e.g. 有java, 有flash or 有video
我之前裝media player classic個陣裝埋lame mp3個codec.
結果去到會用lame mp3 codec既網有聲個d 經常hang機--
delete左先無事.
我之前都係同樓主一樣常hand(yahoo,gaf都會...)而且係新機,冇理由新機有bad sector掛..囧rz
不過過左半年左右就冇事,唔知關唔關window updata過事,間中都有check bad sector但唔覺佢話有事(可能修復左我唔知)
舊 12-17-08, 10:32 AM   #12
小Sakana魚
Crazy Gamer

感謝咁多位意見~
其實我部notebook都頗新, 之前一開始用都無咩問題, 不過有一次windows update完之後就發現有問題喇...
其實我懷疑係唔知幾時裝左一個starforce protection出事...因為佢近來會彈出一個話starforce protection不相容o既warning出黎, 不過呢個o野又係出事之後好耐先開始彈出黎...所以又唔肯定係唔係佢出問題...
我已經update過個windows啦~有望有所改善~如果唔得我就會再請我細佬幫我check bad sector~

舊 12-17-08, 11:18 PM   #13
龍寶寶
天才兒童訓練營
明天會更好

註冊日期: Dec 2001
Wii U IDbobogaf
Nintendo Switch ID4565-6477-0890
3DS Friend Code2793 0561 7788
PSN  IDbobogaf
XBox Live Gamertagbobogaf
引用:
其實我部notebook都頗新, 之前一開始用都無咩問題, 不過有一次windows update完之後就發現有問題喇...
其實我懷疑係唔知幾時裝左一個starforce protection出事...因為佢近來會彈出一個話starforce protection不相容o既warning出黎, 不過呢個o野又係出事之後好耐先開始彈出黎...所以又唔肯定係唔係佢出問題...
應該係windows update出事,早幾日up完情況變成同你差唔多,不過唔知點解依家又無事

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 06:53 PM

手機版 | APP版