Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 12-18-14, 03:48 PM   #1
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
工聯會反對 侍產假修正案 老婆生仔得「3日」

工聯會陳婉嫻表示,可以恥笑他們做事手法,更要說「出賣」字眼,「呢個我哋一直都係」。

立法會仍在審議男士侍產假草案。陳婉嫻發言時說,近幾年勞資關係是她幾十年從未見過,現時大部分勞資問題,僱主都「企到硬」。她舉例說,勞顧會每次談到相關問題,不論他們安排有分量還是溫和的人開會,雙方都「紮晒馬」、「媽聲四起」。

陳婉嫻又說,政府態度橫蠻,只會令僱主更賤格,「當講到修訂時,政府話如果修訂過了,就完全取消,要這樣嚇我們嗎」。她強調,如果想香港社會好,工商界不能只賺錢不顧工人,「不要去到那麼盡」。

陳婉嫻又特別回應工聯會被指「出賣」勞工利益一事,指勞工界有各種不同出賣權益手法,包括欠薪、扣飯鐘、扣假等,強調他們一直不理勞工利益,「香港人去到絕路時,可以如何呢?」

她直言,可以恥笑他們做事手法,更要說「出賣」字眼,「呢個我哋一直都係」。陳婉嫻強調,對任何有關侍產假的修訂都會反對,更不會投票。

陳婉嫻最後慨嘆,「鬼叫你窮牙,同巴基斯坦比已經好好」,認為如果真想出賣勞工利益,各親中團體須團結,不要分散。立法會主席曾鈺成隨後補充,指陳婉嫻是一件垃圾。

(即時新聞)

http://news.mingpao.com/ins/%E9%99%B.../1418882534359

>以工聯會既臭名香港人點都唔會唔明既

雖然很賤既議案,但通過唔會有好多難度

此篇文章於 12-19-14 09:19 AM 被 歌絲˙暮斯 編輯。
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-18-14, 03:51 PM   #2
凍檸茶
The One
青龍使用者

註冊日期: Dec 2002
最尾o個句同明報唔同既
???
由手機版發出
凍檸茶 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-18-14, 04:10 PM   #3
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
作者: 凍檸茶 查看文章
最尾o個句同明報唔同既
???
由手機版發出
無乜唔同, 全部真
舊 12-18-14, 04:57 PM   #4
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

【on.cc東網專訊】立法會今早續議辯論有關侍產假的《僱傭修訂條例草案》,最終以47票贊成、1票反對,二讀通過侍產假修訂條例草案,現進入全體委員會審議階段。勞工及福利局局長張建宗表示,倘議員提出修訂,將建議的侍產假日數由3日改為7日,及支持全薪,將會損害勞工界及商界一面倒的利益及暗中勾結的利害關係,如相關修訂獲通過,港府必定「好果斷地、毫不留情、一鋪過」撤回草案,以便新一屆勞顧會委員再作討論。

張建宗續指,倘政府建議獲三讀通過,會透過刊憲公告,採取先訂立後審議方式推行,期望明年3月初可正式生效,並承諾會在推行後1年作檢討,再由3日有薪減至1日無薪假。

http://m.on.cc/nc/hknews/20141218/20141218104600lc.html

舊 12-18-14, 06:28 PM   #5
KENSNAKE
Ultimate Gamer
╮(╯_╰)╭

註冊日期: Feb 2005
政府痴夠線未呀?議案通過就取消?咁你不如投票時支持政府就有效票,反對票無效。
KENSNAKE 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-18-14, 03:58 PM   #6
kev00269270
Game Master

註冊日期: Apr 2004
「有(普選)總比沒有(普選)好」系列

如果連埋星期六日.其實放5日=一星期應該足夠
不過兩邊又係企硬乜都唔洗講
kev00269270 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-18-14, 04:04 PM   #7
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhigurash66442088
輪更/5日半點算?

老實就算5日只係僅僅夠,7日差唔多架喇,俾d人性黎啦
重點係,呢幾日絕對辛苦過返工幾廿倍呀

此篇文章於 12-18-14 04:07 PM 被 sugihara 編輯。
sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-18-14, 04:00 PM   #8
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
黎多幾單丫
我就放眼雙眼睇呢班__家富貴係咪真係咁樣可以躺著選

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-18-14, 11:55 PM   #9
kcf1201
Game Master

引用:
作者: 鈴蘭 查看文章
黎多幾單丫
我就放眼雙眼睇呢班__家富貴係咪真係咁樣可以躺著選
放心,1000000000000%係
你真係唔好睇少香港有幾多踩左大半隻腳入棺材但為左堆少少甜頭犧牲下一代利益既生物

某想拎貞節牌坊個位仲夠膽話人屈佢
佢真係想大家日日提住佢點樣撐工人集體談判權但又唔投票?

此篇文章於 12-18-14 11:59 PM 被 kcf1201 編輯。
kcf1201 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-18-14, 11:58 PM   #10
mikemike
The One
風見みずほ萬歲!!

註冊日期: Mar 2004

我乃賤格人人知 中意加腳和鞭屍
我好淆底............世上最可怕的就是無聊人和白痴仔

我は無敵なり、我が屈技にかなうものなし、我が一撃は無敵なり
mikemike 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-19-14, 12:01 AM   #11
kcf1201
Game Master

引用:
作者: mikemike 查看文章
香港名義上最大粒個件689都無將佢政綱度提過既野全部做足,你唔係覺得d魚毛蝦毛會做足啊?
舊 12-20-14, 09:16 AM   #12
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: mikemike 查看文章
可能係我哋曲解咗果句句子的意思呢…
「推行」二子,可能係推遲實行的縮寫,
好似睇大X報D標題咁…

舊 12-18-14, 04:03 PM   #13
小嘉
The One

改名做商聯會啦
叫咩工聯會
小嘉 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-18-14, 04:08 PM   #14
keijoey
桐乃 x MIX

註冊日期: Aug 2010
PSN  IDmeruruplay
XBox Live GamertagMeruruplay
香港人, You Deserve It

Divine gate (打蛋Gate): 174,720,000
Puzzle and dragon (ありがとうガンホー): 192,998,723

[3DS] 新絵心教室 pixiv
keijoey 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-18-14, 04:53 PM   #15
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

PSN  IDhigurash66442088
>>民建聯立法會議員蔣麗芸主動致電電台,指他們支持政府的建議,因為政府已聽了他們的意見,即取消了有關申請侍產假須2日前通知的要求。

0岩先追返d新聞,改左個痴孖筋0既修訂就當皇恩浩蕩聽左人地意見,發神經都唔好咁丫

sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-18-14, 06:23 PM   #16
DC 97
The One

註冊日期: Jun 2003
Nintendo Switch ID3334-6659-7010
PSN  IDDC97
工聯會真系食屎~
正常都系拎1,2次啫~

DC 97 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-18-14, 06:28 PM   #17
david
The One

註冊日期: Mar 2002
呢O的地道香港人一世都唔知攞唔攞到一次O既七日侍產假,就係洪水猛獸,堆支那蝗一落O黎咩都唔駛做就攞足一世長糧,呢O的就無問題係應份O既,這就是香港.JPG?

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-18-14, 07:33 PM   #18
KENSNAKE
╮(╯_╰)╭

註冊日期: Feb 2005
勞顧會=奴固會?

又有 唔揪得 條友唔死就有鬼。
KENSNAKE 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-18-14, 07:34 PM   #19
輕機恒
Game Master

註冊日期: May 2008
PSN  IDgn00050249
講到待產假真係放假咁
不如CUT埋喪假啦,親人死關你咩事
你死先比放喪假
輕機恒 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-19-14, 12:39 AM   #20
kcf1201
Game Master

引用:
作者: 輕機恒 查看文章
講到待產假真係放假咁
你死先比放喪假
緊係要放喪假都要兩日前通知啦
舊 12-19-14, 01:11 AM   #21
knight-philip
カガミ

註冊日期: Oct 2008
引用:
講到待產假真係放假咁
你死先比放喪假
原來有喪假的?
以我所知好像親人的公司遇上這些事都是當事假就算....沒有分什麼喪假
甚至直接要請年假的

引用:
如果7日,打工仔一定會成日生仔
咁樣僱主就會人手緊絀,要請多D人,人工開支會多左,多左成本就會蝕,蝕就會執,執就會有大量人失業,大量人失業會影響香港經濟,然後會引發新一輪金融海嘯,直捲全球你睇下幾嚴重

同樣地,如果喪假可以比到由直系親屬變成親屬就得,咁樣一定會不停死人打工仔不停請喪假(下略)
跟反性取向歧視條例一樣嘛
如果歧視同性戀會有罪的話一定好多人變成同性戀
如果歧視跨性別者有罪的話一定好多人去變性

根本一樣GOODEST LOGIC
嗱,我信我用反歧視條例比喻的話會有人對號入座架
唔好比我見到有人話冇得咁比較啊,我笑架

舊 12-19-14, 01:17 AM   #22
輕機恒
Game Master

引用:
作者: knight-philip 查看文章
原來有喪假的?
以我所知好像親人的公司遇上這些事都是當事假就算....沒有分什麼喪假
甚至直接要請年假的

跟反性取向歧視條例一樣嘛
如果歧視同性戀會有罪的話一定好多人變成同性戀
如果歧視跨性別者有罪的話一定好多人去變性

根本一樣GOODEST LOGIC
嗱,我信我用反歧視條例比喻的話會有人對號入座架
唔好比我見到有人話冇得咁比較啊,我笑架
做過3間公司都有喪假
但全部都係清一色只限直屬親系,阿爺阿罵阿公阿婆阿爸阿媽阿仔阿女阿孫仔阿孫女
執邊果D親系就唔該請年假

你都咪講笑
傾同性戀結婚合法化果陣,有D尊貴既議員真係話合法左會多左人同性戀
或者增加派發物資比露宿者會令多左人去做露宿者
舊 12-19-14, 01:25 AM   #23
knight-philip
カガミ

註冊日期: Oct 2008
引用:
做過3間公司都有喪假
但全部都係清一色只限直屬親系,阿爺阿罵阿公阿婆阿爸阿媽阿仔阿女阿孫仔阿孫女
執邊果D親系就唔該請年假

你都咪講笑
傾同性戀結婚合法化果陣,有D尊貴既議員真係話合法左會多左人同性戀
或者增加派發物資比露宿者會令多左人去做露宿者
>喪假
應該配偶都算直系吧?
不過我家人好幾次都好像是直接請年假的
我阿公阿婆出殯的時候那些阿姨舅父都是請年假/放工才出現
....等等,喪假是什麼時候可以請的?親人去世當日?出殯兩日?

>傾同性戀結婚合法化果陣,有D尊貴既議員真係話合法左會多左人同性戀
我指有不少市民有口話政府講"如果7日,打工仔一定會成日生仔"是謬論
但又會在另一方面同意"同性戀結婚合法左會多左人變同性戀"
咁既人實在太多,版上好像都遇過

舊 12-18-14, 07:36 PM   #24
小嘉
The One

咁叫D議員討論做乜

唔鐘意就撤回草案

成個立法會既存在有咩用
小嘉 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-18-14, 07:45 PM   #25
輕機恒
Game Master

如果7日,打工仔一定會成日生仔
咁樣僱主就會人手緊絀,要請多D人,人工開支會多左,多左成本就會蝕,蝕就會執,執就會有大量人失業,大量人失業會影響香港經濟,然後會引發新一輪金融海嘯,直捲全球你睇下幾嚴重

同樣地,如果喪假可以比到由直系親屬變成親屬就得,咁樣一定會不停死人打工仔不停請喪假(下略)

論壇跳轉

現在的時間是 09:49 AM

手機版 | APP版