Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 街機遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 01-14-23, 08:45 PM   #1
十一月
Game Master

註冊日期: Jan 2003
問一隻80年代街機game的名

主角係個武士,你要向畫面的右邊前進。前進的方式不是用跑的,而是慢慢行。
場景有上下兩層,主角隨時可自由走上層或下層。
沿途當然會遇到敵人,但同一時間出現的敵人不會很多(亦有可能是因為我通常好快game over所以未見過同時出現大量敵人),不論自己及所有敵人,包括boss都係一刀即死。
敵人不會從後方出現(唔肯定,但我沒見過)。
而有些拿著唔記得係薙刀定係長槍的敵人,可直接從上層攻擊下層,或從下層攻擊上層。

隻game是用兩支搖桿操縱的
左邊搖桿主要係控制移動,右邊搖桿主要係控制出劍
左邊搖桿4個方向,配搭右邊搖桿4個方向,會有不同的劍招
左桿回中,右桿推左,是中段斬腰,會把敵人一開二。
左桿推左,右桿推上,是上段擋格。(右桿推其他方向是擋格其他部位)
左桿推上,右桿推右,是向前方跳斬。

敵方都會擋格(唔記得是否只有boss才會)
先出手攻擊,如果被擋格了,攻方會有頗長的硬直時間。
面對出手快的boss時如果被擋格了,基本上係死硬。

印象中沒有任何提升主角能力的道具可拾取
整隻GAME都是在考玩家的「格劍」技巧。
另外,頭兩關BOSS的身形及招式都是同主角一樣的(之後的沒機會見到),但出手比主角快。
而BOSS的臉上都戴著一塊像是面紗的半透明的東西,但只覆蓋著眼部。

暫時我只記得以上咁多,有請高人告知隻game叫咩名。
可能係因為太難玩,所以印象中隻game似乎唔係太受歡迎的。

其實有冇一些途徑,係真的有齊所有街機的資料(最緊要有圖),咁我可以自己慢慢搵。

此篇文章於 01-18-23 10:45 AM 被 十一月 編輯。
十一月 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-16-23, 12:51 PM   #2
雙日
Game Master

註冊日期: May 2002
引用:
作者: 十一月 查看文章
主角係個武士,你要向畫面的右邊前進,場景有上下兩層,主角隨時可自由走上層或下層。
沿途當然會遇到敵人,但同一時間出現的敵人不會很多(亦有可能是因為我通常好快game over所以未見過同時出現大量敵人),不論自己及所有敵人,包括boss都係一刀即死。
敵人不會從後方出現(唔肯定,但我沒見過)。
而有些拿著唔記得係薙刀定係長槍的敵人,可直接從上層攻擊下層,或從下層攻擊上層。

隻game是用兩支搖桿操縱的
左邊搖桿主要係控制移動,右邊搖桿主要係控制出劍
左邊搖桿4個方向,配搭右邊搖桿4個方向,會有不同的劍招
左桿回中,右桿推左,是中段斬腰,會把敵人一開二。
左桿推左,右桿推上,是上段擋格。
左桿推上,右桿推右,是向前方跳斬。

暫時我只記得以上咁多,有請高人告知隻game叫咩名。
最似呢款,不過你話雙控捍,又應該唔係

https://www.youtube.com/watch?v=U1cPwMwJjUo

係咪單人玩?

有無印象個主角造型係點?

雙日 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-16-23, 06:56 PM   #3
十一月
Game Master

唔係以上呢款

係單人玩的
那隻game的節奏沒有呢款咁輕快。
又諗起一D嘢,頭post稍後會修改一下

此篇文章於 01-16-23 07:02 PM 被 十一月 編輯。
舊 01-16-23, 07:12 PM   #4
十一月
Game Master

引用:
作者: 雙日 查看文章
有無印象個主角造型係點?
關於主角造型,印象依稀,可能會有錯。
只記得刀是一直拿著的,而持刀姿勢是有點似劍道的「中段の構え」。
身形肯定不是正常人比例,好像是5頭身咁上下。
衣著方面,唔係像浪客那種有狂野味道的衣服,而係有點貴族感覺的,但不是華麗那種,而是端莊的感覺。

此篇文章於 01-16-23 11:36 PM 被 十一月 編輯。

論壇跳轉

現在的時間是 07:10 PM

手機版 | APP版