Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > PC電腦遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 08-31-22, 12:40 AM   #151
肉羊哩咖
God of Gamer
griffin611

註冊日期: May 2008
找住啲數先,有拖無欠

上個禮拜五,公怖咗會有新第三廠,佢哋第一件出品係 -- 櫈櫈櫈 -- 北澳洲地圖~ 完全齋係澳洲國土同海域,其他乜都無,搞到論壇好多人大唱劉美君隻歌 -- 點解?點解?點解?

唔怕唔開胃,不妨睇吓:
https://www.digitalcombatsimulator.c...reenshots/572/

----------
講過會講一下空中纏鬥嘅嘢。戴定頭盔先,本人唔精,又唔係咩 Top Gun,但趁住套電影幾紅講一下啲觀念,志在拋磚引玉。

一般講空中戰鬥,啲攻守動作,通稱 Air Combat Manoeuvre (ACM),當中一系列嘅基本動作,叫做 Basic Fight Manoeuvre (BFM)。沿至第一次世界大戰以嚟,無論空戰科技點演變,呢啲技巧都要識。由上世紀五十年代以嚟,有唔少人會以為,而家 BVR 都咁普遍咯,撳個掣就得,呢啲技巧仲有咩用?甚至極端認為內置機炮都可以唔洗,但係戰史證明,BVR 導彈數量始終有限,又有時因為作戰規矩 (Rules of Engagement ROE) 所限,結果好多時演變成埋身纏鬥在所難免,唔識呢啲技巧會好蝕章,再加上,有統計過,機師如果有 BFM 技巧,會令到機師更主動進取。

BFM 有幾個名辭可以講少少:
  • Break:指急轉,一般會跟住講埋個方向。通常嘅轉彎,只要撥支棍向左向右就得,做 break 嘅話,就仲會拉支棍向後,以加快轉彎嘅角速度。通常係防衞動作。
  • Instantaneous turn rate:指急轉彎時嘅角速度,數字越大代表轉得越快。
  • Corner Speed:當機體係某個顯示速度 (Indicated air speed) 嘅話,個 instantaneous turn rate 係最高。每架機都唔同,F-14A 同 B 係 320 kps。
  • Control Zone:一架戰機正後方嘅機炮射程,再加左右各卅度左右,形成嘅區域;敵機一旦入咗去,就好容易攻擊得手危險地帶,注意唔可以太近,如果行得太近嘅話,前面嘅機好易令到尾追嘅機衝過頭。點樣佔據住對方嘅 control zone,或者點防止敵方進入咱家個 control zone,係一個大課題。按:當然,無話唔可以兜口兜面射過嘅~
  • Split-s:防衛動作一種,機體反轉之後,再拉支棍急速向後拉。多咀講句,如果好似啲戲咁調轉嚟做,急速向上爬升,只會變做一個更大嘅靶。
  • Barrel Roll:先 keep 住拉後支棍,再一邊翻滾,架機會飛到似支彈弓噉嘅螺旋,攻守都可以用。
  • Merge:當兩部機迎面飛過,一般指敵機飛過咗你;亦可以係,網上對戰嘅時候,好多時會要求雙方都先 merge 咗,先可以開始戰鬥。
  • One-circle fight:merge 咗之後,兩部機都係「鼻對鼻」咁向對方轉過去,再迎面會合多一次,由上向下望,兩部機好似同時劃緊一個圓圈而命名。
  • Two-circle fight / rate fight:一部機追住另一部機嘅尾,兩部機都係向同一個方向轉,由上向下望,兩架機會各自劃緊一個㘣圈。邊部機個 instantaneous turn rate 快邊架有著數。
  • Lead pursuit / inside turn:後追嘅機個機鼻,指向前面部機嘅前面,呢個通常係射擊動作,因為炮彈要時間飛行先打到敵機,要指向前多啲先得。
  • Tail pursuit:純粹基本尾追,務求佔據住敵機嘅 control zone,等待機會攻擊。
  • Cobra:機體(低速之下)做出接近 90 度攻角 (AoA) 嘅動作,實戰時作用無乜,花式表現嘅話就好耀眼。以本人有限所知,因為好多第四代戰機,個設計上基本上前後唔穩定,要靠電腦自動限制住,如果熄咗個御制,部機就可以做出呢個動作,最先係 Su-27 做出,令人眼前一亮,之後 FA-18 同 MiG-29 都做得到。
  • HUD BFM:Glowing Sidewinder 呢位 YouTuber 創造出嚟嘅名詞,指啲人監粗拉部機去到 lead pursuit,務求進入射擊位置,唔值得學。
BFM 嘅技巧,下次再講。

舊 09-02-22, 10:42 PM   #152
肉羊哩咖
griffin611

今日出咗緊急修補更新,主要執返幻影 F1C 個飛行模型,同埋完全整過支 AIM-54 鳯凰飛彈嘅性能,同埋啲 CTD 嘅問題。
https://www.digitalcombatsimulator.c.../2.7.17.29493/

仲有,今日公怖咗有間第三廠會推出 C-130J 大力型運輸機。J 型係比較先進型號,有玻璃機艙。睇片似乎完成度相當高。
https://www.youtube.com/watch?v=uYllbjF2xaM

另,IndiaFoxEcho 宣怖佢第一個 DCS 模組 MB-339 已送交 ED 撿收,如無意外就快推出,個說明書已供下載。

此篇文章於 09-03-22 03:25 AM 被 肉羊哩咖 編輯。
肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-11-22, 03:24 AM   #153
肉羊哩咖
griffin611

穩定版更新咗,追上公測版。

同日公怖咗 A-1H 開發中,呢架對地攻擊支援機二戰末期開發,以一架 B-17 嘅載彈量,由韓戰去到越戰都相當活躍。原本係美國海軍使用,越戰期間亦為美國空軍同南越軍使用,但美國海軍越戰中後期有 A-4 同 A-6 呢啲噴射機,而空軍仲要繼續用螺旋槳嘅 A-1,搞到越戰之後就開發著名嘅 A-10 攻擊機。

另有個新嘅免費 mod,就係同樣越戰期間使用嘅 OV-10A,雙螺旋槳運輸支援機,做得唔錯。

舊 09-17-22, 02:37 AM   #154
肉羊哩咖
griffin611

呢幾個星期,每個禮拜五都有新嘢嚟緊 -- 今個禮拜嘅係 Tornado IDS (英國版叫 GR.1)對地攻擊機,擅長貼地打擊,海灣戰爭期間戰果輝煌,但同時損失慘重。開發商都係新廠,暫時未有太多料。DCS 好明顯聚焦去冷戰時代嘅機體,都好,起碼大部份機體資料都已經唔係機密。呢部機體實在太經典,令本人期待。
https://www.digitalcombatsimulator.c...d5f821012310d/

另一部本人都好期待嘅 MB-339,據開發圃表示發售在即,但都係未在期,有一條新予告:

此篇文章於 09-17-22 02:40 AM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 09-18-22, 06:26 PM   #155
肉羊哩咖
griffin611

引用:
作者: Helios 查看文章
咁我又相信佢哋應該知咩叫flaps嘅,佢哋全部受完正式飛行訓練先上機拍,而且Tom哥自己亦有機師執照,嗰下split throttle動作配合flaperon係類似遙控機嘅flaperon mixing同throttle mixing,但係效果係咪咁好就真係唔知,始終未揸過真機我唔敢講,喺DCS上面就推拉throttle都係要等一陣先有反應。
之前聽啲人講過,近呢兩睇 Top Gun 2,先覺有度真係玩 split-throttle,不過成個過程 4 秒都無,一個唔留神就漏咗。講真,嗰幕真係幾乎乜「犯規」嘢都出齊~~~

講返 split-throttle,有個 YouTuber 叫 Glowing Sidewinder,條友幾乎清一色玩 PvP,佢近排興玩各個雙引擎機嘅 split-throttle,有幾巴閉?架 F-14A用呢招,連 DCS 纏鬥最強嘅 F-15C 唔夠佢玩~ 呢度只係其中一條片,唔興玩洗版,個兔窟有幾深,留返畀各位老細去發掘~

此篇文章於 09-18-22 06:30 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 09-22-22, 06:03 AM   #156
肉羊哩咖
griffin611

公測版更新到 2.7.18.30348 版本,執返好多虫之外,主要係 AH-64D 同 䧳鹿都加咗連線換位功能,而幻影 2000C 執返個飛行模型等。詳細:
https://www.digitalcombatsimulator.c.../2.7.18.30348/

舊 09-24-22, 12:42 AM   #157
肉羊哩咖
griffin611

又做特價,部份更低至半價。仲公怖咗意大利製 G.91R 戰鬥/攻擊/偵察機,曾經 60 年代服役於西德同葡萄牙空軍。個模組會由 IndiaFoxEcho 製作,其實個圃隊老早講咗會整,呢次係正式確定啫。

仲有樣嘢碓定咗:MB-339 發售在即,估佢完咗個特價就嚟~~~

舊 10-01-22, 08:29 PM   #158
肉羊哩咖
griffin611

又有新嘅公測版出咗,主要執返 AIM-54 同 AIM-120 啲「搞笑」行為,另外,AH-64D 同 UH-1H 個飛航模型都有修正。其餘項目唔多,算係小修小補。
https://www.digitalcombatsimulator.c.../2.7.18.30765/

另,個特價聽日就完,本人入咗 F-5-E3 個死對頭:MiG-21bis

舊 10-07-22, 11:43 PM   #159
肉羊哩咖
griffin611

今日個 ED 通訊,帶嚟兩個好消息 --
https://www.digitalcombatsimulator.c...af3f5682afdcb/

1. 期待已久嘅 MB-339A/PAN 發售在即,但仲係無期無價錢 -- 但總結出架機整得有幾細緻。有出嘅實期會即時分享。

2. 另一個公怖咗,係年頭條片預告咗,第三廠出嘅諾曼第地圖會更新出第二代,唔止合拼埋英倫海峽地圖,仲擴展到有倫敦同巴黎,加多好多教堂、火車站、運河等細節。如果之前有其中一個地圖會有特價,有齊兩個,只要畀 10 皮花旗紙就可以升級,抵到爛。留意個地圖仲係 1944 年個設定,但係好多位玩近代場境,問題都唔會太大。

此篇文章於 10-07-22 11:50 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 10-14-22, 11:30 PM   #160
肉羊哩咖
griffin611

MB-339 成個禮拜仲未有聲氣~唉。

每逢星期五又有新嘢發怖:首先人係版本 2.8,加入動態雲層,可以利用任務編輯器入面設定雲層活動方向同速度。另一個新消息就係新機,二戰時蘇聯名機 La-7 戰鬥機,全部未有期:
https://www.digitalcombatsimulator.c...cf59c4278838a/

雲層飄浮嘅效果示範:

舊 10-21-22, 11:51 PM   #161
肉羊哩咖
griffin611

每逢週五嘅通訊,今次個主角係講咗一排嘅 Ka-50 黑鯊直升機,貼咗啲新開發畫面,其他資料欠逢。另,而家夾埋買 Mi-8 或者夾埋買 Combined Arms,都有特價。詳細:
https://www.digitalcombatsimulator.c...2702d2b2d06dd/

有人見到 Steam 個資料庫,有 DCS: MB-339 呢件 DLC,啫係就快出。

Glowing Sidewinder 試過最新嘅 2.8 版,除咗雲層可以乘風飄浮之外,BFM 個 AI 都強化咗,識得用部機嘅優勢,例如 MiG-29 同 F-16 會傾向玩 rate fight,F-15 同 Su-27 會多玩 1-circle:

未有期,不過似都快㗎啦。

舊 10-29-22, 03:34 AM   #162
肉羊哩咖
griffin611

今日好多嘢,因為去咗另一個殖民星,唔講得太多。

特價又嚟,由即日去到 11 月 6 號。

主要係公測版 2.8,主要係 BFM 個 AI 強化咗,天氣方面,除咗雲會飄,仲有彩虹同冰環現象。波斯灣地圖光可以打上個物體表面上,等等,太多新加同修正未能盡錄:
https://www.digitalcombatsimulator.c...a/2.8.0.32066/

此篇文章於 10-29-22 03:37 AM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 11-03-22, 07:17 PM   #163
肉羊哩咖
griffin611

噚日出咗個修補更新,去到 2.8.0.32235.1,詳細:
https://www.digitalcombatsimulator.c...2.8.0.32235.1/

舊 11-20-22, 12:48 AM   #164
肉羊哩咖
griffin611

DCS 今個禮拜接連更新咗,前面嘅主要係 F-16C 大量更新同修正,而南大西洋地圖,除咗更多新機場之外,燈光效果同早前個波斯灣看齊。當然仲有好多嘢:
https://www.digitalcombatsimulator.c...a/2.8.0.32937/

跟住嚟一個緊急修正:
https://www.digitalcombatsimulator.c...a/2.8.0.33006/

不過根據返 IFE 講,呢兩次原本準備好畀 MB-339 嘅更新全部甩晒~~~

舊 11-23-22, 04:34 AM   #165
肉羊哩咖
griffin611

又嚟特價,要買嘅買咗,想買嘅(F-15E! Kola! OH-58! A-1H! Torando! Eurofighter!)仲未出,所以呢次無乜感覺⋯⋯

此篇文章於 11-23-22 04:37 AM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 12-05-22, 05:55 PM   #166
肉羊哩咖
griffin611

據有心人仕摷到,Steam 個 db 見到有 Ka-50 Black Shark 3.0 呢個條目,啫係就快上架。買咗 2.0 版嘅老闆們,應該可以以折扣價升級。

舊 12-17-22, 05:11 AM   #167
肉羊哩咖
griffin611

可能係今年公測版最後一次更新,焦點係黑鯊第三版,加咗短程對空飛彈,同埋更真實嘅慣性導航系統,外觀亦更加細緻。有第二版嘅,升級價係美金 $10.99

除此之外,各模組都有唔少更新同修正。例如 AH-64D 加咗追蹤活動目標功能,F-16C、幻影 2000C、AV-8B、AJS-37、F-14 同 MB-339 都有大量更新;而波斯灣同南大西洋地圖都有唔少更新。不能盡錄:
https://www.digitalcombatsimulator.c...a/2.8.1.34437/

舊 12-28-22, 07:46 PM   #168
肉羊哩咖
griffin611

穏定版更新,除咗有 MB-339A 同 Black Shark 3,版本基本上追上咗公測版:
https://forum.dcs.world/topic/182674...omment=5116414

又做特價,部份貨品低至半價⋯⋯
https://www.digitalcombatsimulator.c...ws/2022-12-23/

舊 01-05-23, 05:21 PM   #169
肉羊哩咖
griffin611

ED 整咗條 "2023 and Beyond" 嘅影片,主要晒吓今年大致會有嘅新嘢,同埋再遠啲嘅新品:

啲眼利嘅老細好快搵到有乜新嘢:
  • NVIDIA DLSS 使用 -- 用 AI 「估」下一個 frame 係點,再攝入遊戲影像度,令到整體更流暢,Spiderman 同 MSFS 都支援,不過只限 NVIDIA 嘅卡
  • 多線多工(Multi-threading)使用
  • 玩家可飛嘅機體:
    • F-4E
    • F-15E
    • F4U
    • F6F
    • La-7
    • C-130
    • CH-47
    • OH-58
  • AI 使用嘅機體:
    • S-3
    • B-1
    • B-52
  • 地圖:
    • Marianas WW2
    • Sinai
    • Normandy 2.0

計計埋埋前兩年公怖咗咁多嘢,都「只係」出以上嗰啲,相信除咗 F6F 同 CH-47 之外,大部份今年都會出到,尤其係 F-15E 同 F4U。

此篇文章於 01-05-23 05:24 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 01-15-23, 09:59 PM   #170
肉羊哩咖
griffin611

RAMZAM 出咗條片,主要係預告 F-15 Strike Eagle 將會嚮 2 月 3 號開始接受預訂,但係幾時上架,又未有期噃,怕且 2 月都有得飛喇掛~

追加:佢個 Discord 話售賈係 US$79.99,咁複雜嘅機體唔算貴,予訂就打七折,之後仲係 early access 就得八折。

此篇文章於 01-18-23 05:01 AM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 01-22-23, 01:39 AM   #171
肉羊哩咖
griffin611

由即日到廿九號,又嚟特價,除咗個別機體有,仲玩理套裝,一次過買指定組合,有折扣優惠。詳情:
https://www.digitalcombatsimulator.c...ws/2023-01-21/

注意,啲新品,好似 幻影 F-1、MB-339 同 Ka-50 III 都唔在特價之列。本人繼續疊埋心水等 F-15E⋯⋯

F-16C 同 F/A-18C 都會有雷達同雷達警告裝置,都會更新,變到更真實;似乎前者會嚟先,啱啱出咗條片,介紹 F-16C 有咩更新:
https://youtu.be/vjQI2eXuKbI

另外,有唔少 YouTuber 玩緊 幻影 F-1 模組新成員 F-1EE,係西班牙用嘅 F-1E,除咗可以搭載 SARH 之外,亦有個更強力嘅雷達警告裝置。買咗 F1-CE 嘅會免費有得玩。

舊 01-26-23, 04:23 AM   #172
肉羊哩咖
griffin611

2023 年第一個公測版更新出咗,除咗之前講咗會有嘅 F-16 雷達系統改良,幻影 2000C 更新就最誇張,由飛行模型、引擎、雷達、操控系統,到新對空導彈等等。幻影 F1 亦如予期免費新加咗 F1-EE,上面講咗,同埋有新嘅 F-14A 同 AH-64D 戰役發售。可恨有唔少嘅問題,好似 Ka-50 BS3 浮空追踪目標嗰陣識「自轉」呢啲臭蟲,都未執返好~

詳細:
https://www.digitalcombatsimulator.c...a/2.8.2.35632/

舊 01-28-23, 12:15 AM   #173
肉羊哩咖
griffin611

緊急修正檔上架:
https://www.digitalcombatsimulator.c...a/2.8.2.35759/

對 VR 玩家最重要嘅,原來前兩日個版本,已經直接支援 OpenXR 呢個公開源碼嘅 VR API 標準,MSFS 老早已經直接支援,如果你個頭罩直接或間接支援 OpenXR,一開即用,不過好多玩家,尤其係玩 PIMAX 嘅,隻 game 會「撞」死,所以呢個修正版其中一樣改咗,就係唔會係唔係直接用 OpenXR,而家要玩家個 shortcut 度要指明 --force_OpenXR 先會用 OpenXR。

OpenXR 有咩好,簡單嚟講,個表現比大部份專用 VR API 都優勝,尤其對要用 Windows Mixed Reality 嘅機種。OpenXR 仲有好多輔助軟件,好似 OpenXR Toolkit,畀玩家調整影響質素,令到隻 game 更順暢。亦有好似 XRNeckSafer,令到玩家唔洗扭斷頸,都可以比較輕鬆 check-six。

舊 02-02-23, 01:52 AM   #174
肉羊哩咖
griffin611

噚日公怖下一個公測版會 3 月 1 號出(啫係 Mando S3 同一日),ED 好少可咁早予告,推測會同一出 F-15E!!!期待。

舊 02-04-23, 12:05 AM   #175
肉羊哩咖
griffin611

RAZBAM 話「未準備好」做理由,個 F-15E 預訂推遲到今個月 15 號 -- 但都係未有上架日期~ 今日 ED 個通訊話,套嘢己經進入咗「最終撿測」,「幾個月內」會上架云云 ~~~

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
10/25「藍井エイル WORLD TOUR 2015 -ROCK THE WORLD!- IN HONG KONG」開催決定! URA 日本動漫畫討論版 43 12-31-23 07:17 AM
[NS] Super Mario 3D World + Fury World《超級瑪利歐 3D世界 + 狂怒世界》 | 2021年2月12日發售 seed2005 電視遊戲討論版 54 03-12-21 10:26 AM
問遊戲:Another World? 大情大性武大帝 電視遊戲討論版 0 12-12-14 10:25 AM
[ETC] A Hangar, A Pinhole And A World Record: Building The World's Biggest Camera KKH 照相館 0 05-18-06 08:40 PM
[NDS]Pac-Man World 3 ittihad 手提遊戲機討論版 0 10-14-05 09:24 AM

現在的時間是 06:14 AM

手機版 | APP版