Default Style 註冊帳號
Games Animation Forum

不顯示圖片
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 
照相館研習區>Poor man's light box... ha ha ha...
KTN 01:22 AM 09-09-05
懶人~一物二用

KKH 02:03 AM 09-17-05
有空要做個 小凛 shrine 和 大劍 shrine ~~

其實 Good Smile 的 小凛蛋 質素沒有想像中好, 拍起來超難... Toys Works 的 小凛蛋 手工是一般啦, 神態卻十分傳神, 非常好拍!

KKH 11:04 PM 09-20-05
終於找到了長谷部彩~~

BeBop 03:56 PM 09-21-05
睇曬都係覺得KKH大的全黑底相最有味道, 其實點影到後面全黑?
KKH 12:37 AM 09-22-05
其實只不過是黑色卡紙加上沒有燈光直接照射而已.
KTN 11:43 PM 09-23-05
勞作堂時間~終於有多一個2號箱
剛剛完成~~還沒有一試~
今次用回philips膽~同樣20w..比之前那個光很多呢

KKH 11:38 AM 09-25-05
恭喜~ 恭喜~ 2 號的燈膽座 (那一塊圓形的膠片) 跟 1 號一樣的嗎? 之前看 1 號的燈膽座手工十分好耶!
KTN 11:01 PM 09-25-05
2號的座的設計完全和1無分別
2塊膠片同1個塊完全一樣~(整1時已經整定2個塊)
只不過是個PHILIPS膽夠光~才會見到2號的頂有滲光@@a
1號個個之前隨便用隻甚麼能之寶...不過經常使用上會覺得比較暗...
隻P光較白...而那隻L光較較柔些和黃些@@a

KKH樓上那幾隻...好像玩得很開心呢....
差點令我敗了回來 (幸而當天友人強拉我走XDD).
KKH 07:58 PM 09-26-05
那位是益友還是損友還真難說...

你說的 P 和 L 是什麼? 燈膽類別? 我試過 Philips 的 cool 版和 warm 版, 基本上一樣需要 custom WB 顏色才會準...
KTN 12:00 AM 09-27-05
友人在我眼內~亦正亦邪的說

P是2號箱用的PHILIPS膽
L是1號箱用的那隻LIGHTPRO膽
今次用個隻P係COOL~
不懂怎設定CWB...每次影只懂用AWB...
其實怎樣為之準不準WB?CWB怎設定法?
KKH 10:52 PM 09-27-05
Er? CWB 喎. 指定燈光下拍一張白紙, 跟著在相機上 set CWB 囉.

那, 有沒有雙燈箱新作?
riceking 09:03 PM 10-18-05
又來了, 今日早一點回家起壇作法 ~

在有限時間內影小櫻花有一點難度....

Canon EOS-300D, EF 70-200mm f/4L

Rice
KKH 11:20 PM 10-25-05

KKH 01:59 PM 11-13-05

Hood 上的 reflection 是故意加上去的... 看起來好像沒那麼沉悶...
亍 ◣ 10:09 PM 11-13-05
又來攪亂
...未有燈箱....將就下先

用紙巾遮一遮台燈o既直射.....後面就加塊鏡反射番少少

一個光源原來真係唔多夠...用鏡反射都唔得...下次再來
dvdlap 09:29 PM 11-15-05
受到各位既感染,小弟亦加入大家既行列,話做就做。
今日只做了一個燈箱+一塊板,但係發覺真係唔夠光。
所以聽日我會再整多個。
唔知係咪相機(T3)問題,我點都影唔出各位前輩影既效果=_=''。
請各位卑d意見小弟啦!!thx!!!
唉...我會努力d ga啦!!

KKH 09:57 PM 11-15-05
好啊! 歡迎你加入窮人行列!!

不防試試把燈箱和反光板儘量放近一點主體, 希望光線會均衡一點. 而且窮人燈箱發光面不大, 用淺色背景也值得遷就一下角度, 好把背景照亮照平均一點.

另外也不防注意一下曝光, 第二張真白的白色頗過火. 第一張真白和兩張螞蟻也輕微爆光了.

上面加了一塊反光板/紙
Hidekii 10:07 PM 11-15-05
超窮人級light box + 手機影 ..

氣體蛇 11:12 PM 11-15-05
作者: Hidekii:
超窮人級light box + 手機影 ..
錶果張
感覺比較污糟

珠鏈果張
我覺得影球體圓0既highlight會靚d
Hidekii 11:59 PM 11-15-05
作者: 氣體蛇:
錶果張
感覺比較污糟

珠鏈果張
我覺得影球體圓0既highlight會靚d
謝謝指教!

其實呢兩張都係試機相 , 所以求其擺隻錶落去 , 比較污糟
體圓0既highlight >> 即係點?
新仔一個所以唔係好知..
用手機黎影 , 所以只有呢種質素
亍 ◣ 11:10 PM 11-15-05
再試多次....今次將光源放係頂......下面用鏡反光......結果D陰影好唔得.....
同埋都係唔夠光......

KKH 07:13 PM 11-16-05
作者: jaVaj ◣:
再試多次....今次將光源放係頂......下面用鏡反光......結果D陰影好唔得.....
同埋都係唔夠光......
-skip-
「怎麼了小狼君? ... 嗯... 我走啦, 我要出去當女強人了...」

捕捉動作的角度一流... 可是左邊空間比較多, 畫面看起來略欠平衡感.
KKH 05:28 PM 11-19-05

亍 ◣ 07:01 PM 11-19-05
作者: KKH:

嘩....哂命
KTN 09:50 PM 11-19-05
K大囡囡數量都好多
人家玩來玩去都係個幾隻
我實在對隻隆囡越來越感興趣
可惜為了未來著想,近來都係要做個節儉的人

曬命鬼~鬼唔望壞些保養修款以外的東西XDD.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 

返回主題版面