Default Style 註冊帳號
Games Animation Forum

不顯示圖片
第一 ... 12 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 32  ... 最後
日本動漫畫討論版>川原礫「アクセル・ワールド (加速世界)」総合THREAD丨 二期確定?! Vol.2
pet3 01:36 PM 10-17-12
作者: 埃及使者:
肥雪畫錯SIZE呀
姬泊埋去差成幾個碼喎
小雪 小說的本來就沒有這樣細隻...
只是動畫之前惡意畫得太細(坐椅子後連腳都點唔到地....)

現在只是當補償還原
Andromeda 01:42 PM 10-17-12
作者: 小昭Teddy:
男人有D野興奮會變大, 只不過肥雪比較特別係全身都變大
熱脹冷縮
money 06:02 PM 10-19-12

RPG之鬼 09:56 PM 10-22-12
提一提,聽日下午6:25啊
chow263 06:29 PM 10-23-12
而家J2播緊
Iro 06:36 PM 10-23-12
個時間呃人架 18:25 播廣告到18:29先去片 轉番翡翠台啱啱聽到國歌 XD
windart 06:39 PM 10-23-12
山田又配黑長直
RPG之鬼 06:59 PM 10-23-12
睇完
1. op位改咗都ok既,配合返呢邊情況
2. 荒谷果一拳,令人諗起n年前傳真機年代的龍珠……
3. 真係好~~~~耐冇睇依家電視台配的動畫,乜講兩句唔埋就一個英文?係會型尐定依家尐學生真係咁講嘢?呢點真係有尐唔係好接受得到
4. 嗯……畫質方面,乜J2都係標清台?
mario0606 06:59 PM 10-23-12
作者: windart:
山田又配黑長直
講緊黑雪姬?
冬雨 07:00 PM 10-23-12
睇完後半部j2版
好多英文術語,聽不明!
真!DC 07:03 PM 10-23-12
作者: windart:
山田又配黑長直
被角色定型?
依家寶石寵物度都係黑長直
作者: RPG之鬼:
睇完

3. 真係好~~~~耐冇睇依家電視台配的動畫,乜講兩句唔埋就一個英文?係會型尐定依家尐學生真係咁講嘢?呢點真係有尐唔係好接受得到
只係一般香港人說話方式吧send. mail哩d, 邊有人用中文講
RPG之鬼 07:06 PM 10-23-12
作者: 真!DC:
被角色定型?
依家寶石寵物度都係黑長直

只係一般香港人說話方式吧send. mail哩d, 邊有人用中文講
當然唔係指呢尐啦
收嘢叫ACCEPT……老人家追唔上潮流
ouki 08:33 PM 10-23-12
MYTV有冇得睇返?....=.=6:25...我工都未收
怪盜小G 08:51 PM 10-23-12
你聽慣日式英語,轉返聽唔慣姐
RPG之鬼 08:54 PM 10-23-12
作者: 怪盜小G:
你聽慣日式英語,轉返聽唔慣姐
藉此機會練下功先
千野新一 09:38 PM 10-23-12
作者: money:

動畫黎?揾唔到邊到有得睇
kyo353 11:36 PM 10-23-12
作者: 千野新一:
動畫黎?揾唔到邊到有得睇
黎緊個隻GAME"加速的頂點"入邊既OVA黎
amn_dl811 05:01 AM 10-24-12
作者: ouki:
MYTV有冇得睇返?....=.=6:25...我工都未收

MyTV重溫開左了。
mario0606 10:26 AM 10-24-12
睇完無線版先睇返日版,ASH聽唔出係路人真…
由手機版發出
amaderasu 11:37 AM 10-24-12
作者: RPG之鬼:
睇完
1. op位改咗都ok既,配合返呢邊情況
2. 荒谷果一拳,令人諗起n年前傳真機年代的龍珠……
4. 嗯……畫質方面,乜J2都係標清台?
咁套野好多專有名都係英文嘛, 就好似睇明珠台d中文配音都係全英文人名啦, 幪面超人d武器果d 咩咩 mode都係用原音英文
有d野講中文先至唔夾...其實我十幾年前讀緊中學d同學吹水都係中英夾雜, 唔係扮型, 而且有d字要用英文先至傳神d

至於肥雪0既 size......可能係要咁畫先至有易比人蝦0既感覺掛
真!DC 11:58 AM 10-24-12
關於肥雪ge體型,我覺得係因為咁:
高大怕事ge肥仔->討厭ge死肥仔
細粒怕事ge肥仔->可愛ge肥仔
由手機版發出
RPG之鬼 12:29 PM 10-24-12
作者: amaderasu:
咁套野好多專有名都係英文嘛, 就好似睇明珠台d中文配音都係全英文人名啦, 幪面超人d武器果d 咩咩 mode都係用原音英文
有d野講中文先至唔夾...其實我十幾年前讀緊中學d同學吹水都係中英夾雜, 唔係扮型, 而且有d字要用英文先至傳神d

至於肥雪0既 size......可能係要咁畫先至有易比人蝦0既感覺掛
冇計,真係要以1X年去計算冇睇本地動畫,依家電視只用黎睇新聞……奧運開幕都會既,如果有得播的話
今朝8:30睇翻,其實實際上係非必需的地方講英文大約都只係10處左右(應該唔超過),所謂非必需的是指不是招式、角色名之類
個人比較覺得突兀的地方,而暫時更記得的地方有三處,三處都是公主對白
1. 公主邀請春雪去休息家時說"LUNCH TIME時間去lounge搵我"
2. 公主SEND BB畀春雪講ACCEPT
3. 公主叫春雪不會進入GLOBAL NETWORK,就第一次聽打咗個突,原來依家初中生會叫GLOBAL NETWORK

1.裡面的LUNCH TIME都好正常,但學生會識得"lounge"有幾多?當然要說"lounge"是專有名詞是可以。
3. 比GLOBAL NETWORK,叫人唔好上網應該會更加容易令人明白,對現實黎講
餘下的今晚再講吧

覺得型唔型方面,由於曾經睇過下星期六的幪面超人同星期日的戰隊,覺得係招式上講英文有時是幾型,但有時如
"爆烈神掌"就真係改得唔錯又有氣勢,不過在日常講就需要習慣一下先,上面提到10處左右就如同等別人時一樣,等三分鐘如同等15分鐘的感覺(日本某研究),未能接受得到實會覺得有問題。

冇諗過是雞蛋裡挑骨頭,因為老人家係咁架喇
CMS 12:35 PM 10-24-12
多謝您瀏覽TVB.COM

閣下所尋找的網址並不存在。
這有可能因為該網頁已被移除、轉址、或暫停。

作者: amn_dl811:
MyTV重溫開左了。
突然又睇唔到
Rance 12:44 PM 10-24-12
手機版mytv有喎
ouki 01:09 PM 10-24-12
以前...TVB D翻譯好得...好傳神....改名都改得好好....但係E家
第一 ... 12 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 32  ... 最後

返回主題版面