Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 04-02-18, 11:34 AM   #126
尼路
The One

註冊日期: Dec 2002
戰艦戰唔錯,但人設真係好唔慣……尤其ED……

舊 04-09-18, 11:19 AM   #127
佐佐木莊尼
Game Master
亂入禁止

註冊日期: Nov 2002
其實從來冇諗過銀英傳會有高畫質化 remake 嘅一日
咁多集數, 咁多戰鬥, 咁多人 (當年好似幾乎係男聲優總動員? 所以別名銀河聲優傳說), 計返今時今日嘅製作成本 ....... $$$$$$$$$$
D 艦同戰鬥真係唔錯, 果然係 production IG (如果係 A-1 Pictures 整我諗我會嘔血)

至於D人, 帝國o個邊 d 人樣都仲估到, 但同盟o個邊真係一個都唔認得, 除左楊威利, フレデリカ (唔認得但早期同盟軍唯一女角)、ユリアン (唯一細路)

ラインハルト&キルヒアイス 新版望落大左幾歲, 宮野版ラインハルト感覺上少左幾分少爺氣, 穩重左, 但就反而冇堀川版咁突出.
ファーレンハイト多左鬚, 望落大叔化左 ..... メルカッツ同佢講「少年你太年輕了」o個陣好想吐糟

楊威利方面本來就覺得冇人取代到富山敬版o個種半 hea 半認真得黎恰到好處嘅 feel. 鈴村第一集只係講左一段通信, 要睇多幾集先知佢應唔應付到.

新 FF14 - (Bahamut) - Icecream Sandwich, 回復 + 職人 (已引退)

GW2 - (Tarnished Coast) - Arturia P Saber, warrior || Asuna Alfheim Yuuki, Elementalist (兼職)

此篇文章於 04-09-18 11:23 AM 被 佐佐木莊尼 編輯。
佐佐木莊尼 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-11-18, 10:01 PM   #128
Hunter
God of Gamer

註冊日期: Jan 2002
無睇過原著, 只睇過舊版動畫
我記得舊版動畫果時有亞典波羅
新版變左拉歐

原著亞典波羅係另一隻艦?

=============================

新版我覺得唔差, 係人物描寫度差少少
艦戰好高水準

宮野真守配萊因哈特配得成熟過頭, 無堀川亮果種幼氣
新版特留尼唔知邊位配, 不過應該好難配到石塚果種賤格感覺

Hunter 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-11-18, 10:11 PM   #129
Squall-Lucifer
懶人一個

註冊日期: Oct 2008
引用:
作者: Hunter 查看文章
無睇過原著, 只睇過舊版動畫
我記得舊版動畫果時有亞典波羅
新版變左拉歐

原著亞典波羅係另一隻艦?

=============================

新版我覺得唔差, 係人物描寫度差少少
艦戰好高水準

宮野真守配萊因哈特配得成熟過頭, 無堀川亮果種幼氣
新版特留尼唔知邊位配, 不過應該好難配到石塚果種賤格感覺
亞典波羅原作應該不是第2艦隊所屬,亞斯提之後屬於第10艦隊,在亞姆立扎之後才轉入楊旗下
費雪就是第4艦隊的,第13艦隊結成時編入

16冬、17冬、17春、17秋、18冬、19冬、19春、19夏、19秋、20桃之節句、20夏、20秋冬、21春、21夏、21秋、22冬、22春、22夏秋、23春、23夏、24春:21甲提督
18年3月、11月、12月、19年3月、4月、6月、11月、12月、20年5月、7月、11月、12月、21年5月、6月、11月、12月、22年3月、6月、11月、12月、23年5月、6月戰果提督,新艦尚缺:N/A
Squall-Lucifer 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-11-18, 10:21 PM   #130
ComeLOLoh

註冊日期: Apr 2007
PSN  IDChun-li
舊版動畫我最記得最好睇係OP首歌…
之後會…好眼訓…ZzzzzZzzz

舊 04-11-18, 11:28 PM   #131
十一月
Game Master

註冊日期: Jan 2003
舊版之所以令人有名作的感覺,除了劇情的功勞之外,我覺得那些交響樂的配樂都功不可沒。
就配樂而言,新版真係唔係好得....
十一月 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-12-18, 12:20 AM   #132
Hunter

註冊日期: Jan 2002
引用:
作者: Squall-Lucifer 查看文章
亞典波羅原作應該不是第2艦隊所屬,亞斯提之後屬於第10艦隊,在亞姆立扎之後才轉入楊旗下
費雪就是第4艦隊的,第13艦隊結成時編入
原來如此, thanks

引用:
作者: 十一月 查看文章
舊版之所以令人有名作的感覺,除了劇情的功勞之外,我覺得那些交響樂的配樂都功不可沒。
就配樂而言,新版真係唔係好得....
無計, 宜家用番交響樂會俾人話做乜抄舊版
同埋要出OST搵錢

此篇文章於 04-12-18 12:26 AM 被 Hunter 編輯。
Hunter 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-18-18, 09:25 PM   #133
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
#3 大陸冇bam??

將某大帝變成(消音)完全冇遺和

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 04-18-18, 09:43 PM   #134
肉羊哩咖
griffin611

註冊日期: May 2008
引用:
作者: 亍 ◣ 查看文章
#3 大陸冇bam??
原著小說大陸一向有得賣

舊 04-18-18, 11:11 PM   #135
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

嘛...此一時......尤其(消音)剛剛登基....

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
舊 04-18-18, 11:39 PM   #136
懶人一個

香港公共圖書館沒收曬D書都未到中共禁書

16冬、17冬、17春、17秋、18冬、19冬、19春、19夏、19秋、20桃之節句、20夏、20秋冬、21春、21夏、21秋、22冬、22春、22夏秋、23春、23夏、24春:21甲提督
18年3月、11月、12月、19年3月、4月、6月、11月、12月、20年5月、7月、11月、12月、21年5月、6月、11月、12月、22年3月、6月、11月、12月、23年5月、6月戰果提督,新艦尚缺:N/A
Squall-Lucifer 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-18-18, 11:52 PM   #137
懶人一個

萊因哈特受封元帥一下,旁邊那句有名的"聲音太大了"沒掉了
奧貝斯坦你是連續通頂加班了多少天,這對黑眼圈
紅茶配得出奧貝那種無機質的聲音
這套作品鈴村是楊,坂本是安尼

舊 04-19-18, 09:27 AM   #138
肉羊哩咖
griffin611

#1 #2

1. 開頭嗰卅秒,以為睇錯咗片,段嘢完全無意義
2. 之前無認真睇人設,睇落以為睇緊黑子
3. 帝國軍個艦橋太吉,同盟啲反而正常
4. 用一話講帝國,跟住先講同盟嗰邊個狀況,都OK 嘅
5. 不過個劇情就超雞精,好多對白都無咗,
6. 最弊嘅係會畀人有個錯覺,以為帝國軍行動快得離諎, 而同盟好似「企嚮度」唔郁任打
7. 原本設定係帝國同同盟係處於唔同嘅銀河臂,開頭個圖就表達唔到呢樣
8. 戰艦設定改得都可以,不過韋基利又改設定,又賣週邊
9. 拉普連遺言都被咳埋~
10. 拉歐(英文字幕姓Lao: 啫係劉?)個戲份多咗,原著中,未接戰前問楊對局勢睇法嘅亞典波羅都變咗拉歐
11. 費雪點解會去咗第二艦隊㗎?
12. 無晒舊版其中一個「名物」,恐怖嘅戰死場面
13. 新無憂宮好有氣勢,CG真好用
14. 咁講啦,亞斯提會戰動畫電影漫畫,老 fans 睇到爛,又無乜必要拖到太長,用兩集講完啱啱好

—————

頭兩集完全唔講清楚背景設定,銀河帝國同同盟點嚟,同埋點解大打出手,萊茵同楊個身世,應該之後補返

等唔切嘅可以去睇返原著,網上大把,例如:好讀;原著有十冊,基本上可以前五冊係上半場,後五冊係下半場咁睇,仲有四部外傳;第四冊成部驚慓小說咁寫,第六七冊悶到暈,講好死多論述,不過過到之後又正常返

新漫畫版無睇,不過道原勝美嘅舊版人物靚得滯,今日睇返好超級系,而家呢個萊茵哈特唔夠霸氣

舊OVA版無乜印象,好似亞記做過,不過話當年尺度幾鬆,有啲兒童不宜嘅鏡頭出沒~

唔知呢度有幾多集,照計拍得晒頭兩冊掛?

此篇文章於 04-19-18 09:36 AM 被 肉羊哩咖 編輯。
肉羊哩咖 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 04-19-18, 10:56 AM   #139
nick8861
Senior Gamer

註冊日期: Apr 2006
引用:
作者: 肉羊哩咖 查看文章
1. 開頭嗰卅秒,以為睇錯咗片,段嘢完全無意義
2. 之前無認真睇人設,睇落以為睇緊黑子
3. 帝國軍個艦橋太吉,同盟啲反而正常
4. 用一話講帝國,跟住先講同盟嗰邊個狀況,都OK 嘅
5. 不過個劇情就超雞精,好多對白都無咗,
6. 最弊嘅係會畀人有個錯覺,以為帝國軍行動快得離諎, 而同盟好似「企嚮度」唔郁任打
7. 原本設定係帝國同同盟係處於唔同嘅銀河臂,開頭個圖就表達唔到呢樣
8. 戰艦設定改得都可以,不過韋基利又改設定,又賣週邊
9. 拉普連遺言都被咳埋~
10. 拉歐(英文字幕姓Lao: 啫係劉?)個戲份多咗,原著中,未接戰前問楊對局勢睇法嘅亞典波羅都變咗拉歐
11. 費雪點解會去咗第二艦隊㗎?
12. 無晒舊版其中一個「名物」,恐怖嘅戰死場面
13. 新無憂宮好有氣勢,CG真好用
14. 咁講啦,亞斯提會戰動畫電影漫畫,老 fans 睇到爛,又無乜必要拖到太長,用兩集講完啱啱好

—————

頭兩集完全唔講清楚背景設定,銀河帝國同同盟點嚟,同埋點解大打出手,萊茵同楊個身世,應該之後補返

等唔切嘅可以去睇返原著,網上大把,例如:好讀;原著有十冊,基本上可以前五冊係上半場,後五冊係下半場咁睇,仲有四部外傳;第四冊成部驚慓小說咁寫,第六七冊悶到暈,講好死多論述,不過過到之後又正常返

新漫畫版無睇,不過道原勝美嘅舊版人物靚得滯,今日睇返好超級系,而家呢個萊茵哈特唔夠霸氣

舊OVA版無乜印象,好似亞記做過,不過話當年尺度幾鬆,有啲兒童不宜嘅鏡頭出沒~

唔知呢度有幾多集,照計拍得晒頭兩冊掛?
第三集已出
nick8861 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-19-18, 11:22 AM   #140
肉羊哩咖
griffin611

引用:
作者: nick8861 查看文章
第三集已出
未睇得切呀老細!

舊 04-20-18, 09:07 AM   #141
肉羊哩咖
griffin611

- 今話係萊茵哈特個 origin
- 最大問題係基斯無乜表情,內心獨白得一個,就咁好難睇到基斯個諗法同反應,面對住奧貝斯坦嗰場特別明顯,見到俊秀嘅萊茵好打得,又係無乜反應咁~
- 反而萊茵哈特好咗,佢係霸氣外露型,今話表達到
- 個皇帝係貧乳控嚟?
- 基斯連續望咗兩次間吉屋有啲多餘,要表達佢對金髮姐弟之情有好多更好方法寫
- 完全無用到「天使」呢個形容詞
- 魯道夫個像有鏡頭無收音?!
- 下一話應該輪到楊個 origin
- 銀河帝國點嚟好粗疏,本人試吓補完:

人類向銀河殖民,多年之後成立銀河共和國,初頭擴展得好快,但之後銳氣消失,社會問題叢生,政府腐化無力解决

在軍隊中以正直執法著名嘅魯道夫,轉入政界,大刀闊斧推動社會改革,嬴得國民擁戴成為元首,到獨攬大權之後,廢除共和制,自封皇帝建立銀河帝國,對反對者作出無情陣壓,其中,宣怖「惡劣因子排除法」,強制殺死遺傳因子「有問題」嘅人,取消對社會低下層保障,引發嘅反對最嚴重,魯道夫大肆捕殺大量反對者,並將其家屬放逐為奴,另一方面,對有功人仕封為貴族階級,加強其統治

魯道夫及其後裔統治銀河系多年之後,有一班奴隸用天然乾冰建造太空船逃走,艱苦但最後成功到達帝國控制外嘅星系,生還者建立自由行星同盟, 為記念逃難時犠牲嘅領袖海尼森,首都以佢命名,同盟自稱銀河共和國正統繼承者,認為有義務打敗邪惡帝國解救人類,另一方面,帝國視同盟為罪犯和叛徒,要不留情消滅,嚮互不承認之下,展開咗長達一百五十年以上嘅戰爭

此篇文章於 04-20-18 05:12 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
肉羊哩咖 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 04-24-18, 09:47 PM   #142
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

#4...又係只係某30秒名言已經bam得

幼版菲列特

又《廣韻》中句切
音駐。義同。
舊 04-24-18, 09:57 PM   #143
anyone
The One
↘嫁

註冊日期: Jan 2005
PSN  IDRitsuZui
楊太幼過頭咁
楊生間屋又咁整齊

anyone 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-24-18, 10:43 PM   #144
kircheis
Crazy Gamer

註冊日期: Aug 2003
引用:
作者: anyone 查看文章
楊太幼過頭咁
楊生間屋又咁整齊
尤里安做管家嘛

舊 04-25-18, 11:25 AM   #145
anyone
The One
↘嫁

我指佢未到果陣

舊 04-25-18, 01:51 PM   #146
DevilElvis
The One
還我香港!!

註冊日期: Aug 2002
3DS Friend Code5386 8293 2357
PSN  IDDevilElvis
我以為大家講緊 銀河戰國群雄傳

果時睇亞視播(?)好鬼正

所謂的自由,就是被別人討厭。有人討厭你,正是你行使自由、依照自己的生活方針過日子的標記。為什麼人一直無法改變?為什麼我們總是活在別人的期待之下?為什麼無法真實感受到幸福?或許是因為,我們缺少了被別人討厭的勇氣.....
DevilElvis 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-25-18, 02:47 PM   #147
J+1
望過黎呀!!!!!!

註冊日期: Jul 2007
引用:
我指佢未到果陣
今集先到門口
由手機版發出
J+1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-25-18, 02:57 PM   #148
anyone
The One
↘嫁

所以未到而間屋咁整齊好唔對路囉

舊 04-25-18, 03:58 PM   #149
十一月
Game Master

註冊日期: Jan 2003
將間屋整亂都需要時間架。
屋內咁多紙皮箱未拆,好明顯係新入伙冇幾耐啦,比D時間人好唔好?
十一月 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-25-18, 04:12 PM   #150
mikemike
The One
風見みずほ萬歲!!

註冊日期: Mar 2004
引用:
我指佢未到果陣
根本都未開箱

我乃賤格人人知 中意加腳和鞭屍
我好淆底............世上最可怕的就是無聊人和白痴仔

我は無敵なり、我が屈技にかなうものなし、我が一撃は無敵なり
mikemike 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 10:45 PM

手機版 | APP版