Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > Neo Music UNIVERSE

主題工具 顯示模式
舊 06-18-08, 10:54 PM   #801
半人馬-RigiL-
Game Master

註冊日期: Jun 2007
引用:
作者: fxi 查看文章
ARMARM報左工聯會既初級結他民歌課程, 想問下有無人讀過?係咪未上第一堂時就要買定技結他, 定係上第一堂時先集體訂購
我師父好耐以前初初學結他時去過工聯會, 你就當認識最基本的結他知識
因為學樂器真係1對1為最好
當然不建議你去琴行學
學結他當然自備結他最好
你問下人借住支平平地來用, 又或者買支平平地
當你接觸完後, 真係有興趣就買支貴d
但我未讀過工聯會
半人馬-RigiL- 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-05-08, 12:38 AM   #802
新堂愁一
Eternal Flame™
男人三寶無樣有

註冊日期: Aug 2002

真係好痴線.......尤其係可以咁樣 Medley9分鐘既體力同對腳

舊 07-08-08, 09:08 PM   #803
nobu-k
Game Master

註冊日期: Apr 2005
PSN  IDnobu123jp
請問有無d中文網教人點睇五線譜的?
nobu-k 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-10-08, 02:21 PM   #804
usayarE
God of Gamer

註冊日期: Jul 2002
Wii U IDusayarE
3DS Friend Code3952 6975 1779
PSN  IDusayarE
XBox Live GamertagusayarE
引用:
作者: nobu-k 查看文章
請問有無d中文網教人點睇五線譜的?
簡單來說
      ---A---
---------------F----------------
---------------D----------------
---------------B----------------
---------------G----------------
---------------E----------------
      ---C---

如此類推
每一格(包括線)升一度,例如E同G中間就係F
CDEFGABC 如此類推

其他的
# = 升半度
b = 降半度
互 = 還原記號

此篇文章於 07-10-08 02:24 PM 被 usayarE 編輯。
usayarE 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-16-08, 10:19 PM   #805
fxi
Insane Gamer

註冊日期: Dec 2004
學緊結他, 仲未掌握到點樣掃chords, 成日都整到好刺耳既指甲磨擦聲 , 睇D網上教學成日都唔影隻右手應該點掃, 我呀SIR就話用食指點住姆指掃落去, 但我總係覺得唔ARM 手感
fxi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-25-08, 08:34 PM   #806
半人馬-RigiL-
Game Master

引用:
學緊結他, 仲未掌握到點樣掃chords, 成日都整到好刺耳既指甲磨擦聲 , 睇D網上教學成日都唔影隻右手應該點掃, 我呀SIR就話用食指點住姆指掃落去, 但我總係覺得唔ARM 手感
掃chord要靠感覺, 掃得多就慢慢ok
不過我掃chord都唔叻, 求求其其自彈自唱輕鬆下都ok
舊 08-29-08, 01:25 PM   #807
fxi

引用:
作者: 半人馬-RigiL- 查看文章
掃chord要靠感覺, 掃得多就慢慢ok
不過我掃chord都唔叻, 求求其其自彈自唱輕鬆下都ok
而家掃CHORD掃到隻左手食指中指同無名指頭痛到爆(因為成日禁住D線好戒手), 想彈耐D都唔得, 睇來要留長D指甲先得
舊 09-02-08, 11:03 PM   #808
~AnGiE~
Senior Gamer

註冊日期: Jan 2005
XBox Live Gamertagons1020
引用:
而家掃CHORD掃到隻左手食指中指同無名指頭痛到爆(因為成日禁住D線好戒手), 想彈耐D都唔得, 睇來要留長D指甲先得
留長左手指甲???
~AnGiE~ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-03-08, 01:12 PM   #809
fxi

引用:
作者: ~AnGiE~ 查看文章
留長左手指甲???
兩隻手D指甲都留長, 彈起上來都大聲D, 不過就易D HIGH到第二條線...
另, 我想問下D線出現黑色繡跡係咪差唔多要換弦? 同埋邊樹有D動畫歌既琴譜買?...而家最想揾到既係宇宙騎士首OP REASON同魔天戰神首真夏之诽, 我估都幾難搵
舊 09-03-08, 04:34 PM   #810
半人馬-RigiL-
Game Master

引用:
兩隻手D指甲都留長, 彈起上來都大聲D, 不過就易D HIGH到第二條線...
另, 我想問下D線出現黑色繡跡係咪差唔多要換弦? 同埋邊樹有D動畫歌既琴譜買?...而家最想揾到既係宇宙騎士首OP REASON同魔天戰神首真夏之诽, 我估都幾難搵
左手唔使留, 右手要留, 但要磨下修下, 最好買砂紙磨下
d綫用左幾耐 ? 平時彈得多唔多 ?
估唔到你喜歡魔天戰神首主題曲
舊 09-03-08, 06:44 PM   #811
~AnGiE~

引用:
你玩開咩結他架?
左手留指甲好難噤架喎,
有時d指甲長到刮到個fingerboard,直頭好似刮玻璃咁
所以左手指甲有咁短剪到咁短,
但我留右手指甲,我玩開古典結他,勾指多
掃chord都係會用番塊thin pick
舊 09-03-08, 07:15 PM   #812
fxi

我玩木結他既, CHEAP野TOYAMA, 玩左一個月左右, 平時星期一至五練1個鐘, 星期六日就練四個鐘,自問自己對結他認識唔多, 又唔識保養, 手汗又多, 而家支結他最幼果兩條弦好多繡跡, 彈完d指甲都黑哂。。另外, 本身支結他d聲好似有d問題, 掃chord果時成日有吱吱聲(聽人講叫"痴 fret"), 我估我遲d會買過支結他 。。。
我而家彈緊既多數都係d經典歌,Lemon tree, Tears in Heaven果D,  不過彈得多有D悶, 咪想彈下D動畫歌LAW, 暫時有MACROSS 7同涼宮既God Knows(BASS版本既GP5檔, 琴譜超變態的說), 我多數都係閞GUITAR PRO來聽, 未夠LEVEL識彈
舊 09-03-08, 07:40 PM   #813
~AnGiE~

toyama...我初學果陣都中過招,
平平地的話,買yamaha會好好多
每次彈完都抹下d線,不過如果多手汗,d線真係要換密d,一生锈都好換咯
玩一個月彈到god knows咁勁@@唔係初級野黎架喎
我彈左好幾年都未彈到d咁難o既野...
舊 09-03-08, 08:15 PM   #814
fxi

引用:
toyama...我初學果陣都中過招,
平平地的話,買yamaha會好好多
每次彈完都抹下d線,不過如果多手汗,d線真係要換密d,一生锈都好換咯
玩一個月彈到god knows咁勁@@唔係初級野黎架喎
我彈左好幾年都未彈到d咁難o既野...
god knows我開GUITAR PRO來聽姐 , 我都未夠LEVEL彈到, macross d歌我都係試試下,唔係c大調既歌真係唔多識彈
舊 09-03-08, 08:27 PM   #815
~AnGiE~

唔係c major唔識彈?
你睇開咩譜呀,guitar pro有tab架嘛
舊 09-03-08, 09:08 PM   #816
fxi

引用:
唔係c major唔識彈?
你睇開咩譜呀,guitar pro有tab架嘛
我armarm學結他無耐jar, 暫時都係睇數字譜多D, 豆士譜係識睇既, 不過睇得慢好多LAW, c 大調彈得熟d, 其他果d音調真係試試下, 始終練開C大調既歌多D. 開guitar pro就哽會開埋個FRETBOARD啦, 就係睇住個FRETBOARD先更加覺得首GOD KNOWS既可怕
舊 09-08-08, 04:32 AM   #817
半人馬-RigiL-
Game Master

引用:
你玩開咩結他架?
左手留指甲好難噤架喎,
有時d指甲長到刮到個fingerboard,直頭好似刮玻璃咁
所以左手指甲有咁短剪到咁短,
但我留右手指甲,我玩開古典結他,勾指多
掃chord都係會用番塊thin pick
你也是彈古典音樂ga ?
舊 09-09-08, 03:21 AM   #818
~AnGiE~

引用:
你也是彈古典音樂ga ?
是的,你又係呀?
舊 09-09-08, 10:23 AM   #819
半人馬-RigiL-
Game Master

引用:
是的,你又係呀?
係啊 ~
不過我技術還是不太好
你有無參加樂團 ?
舊 09-09-08, 04:57 PM   #820
~AnGiE~

引用:
係啊 ~
不過我技術還是不太好
你有無參加樂團 ?
我冇呀,我都唔叻呀...
你有呀?
舊 09-09-08, 05:23 PM   #821
半人馬-RigiL-
Game Master

引用:
我冇呀,我都唔叻呀...
你有呀?
我有
其實如果有興趣和有空的話可以來欣賞一下
香港青年結他藝術團舉辦的音樂節
已經舉行左三場音樂會
來緊9月12, 請了英國結他家Raymond來港演奏
9月14日就是我參與的樂團合奏
詳情可以去個網址睇下
http://egafestival.com/
舊 09-09-08, 10:52 PM   #822
fxi

引用:
我有
其實如果有興趣和有空的話可以來欣賞一下
香港青年結他藝術團舉辦的音樂節
已經舉行左三場音樂會
來緊9月12, 請了英國結他家Raymond來港演奏
9月14日就是我參與的樂團合奏
詳情可以去個網址睇下
http://egafestival.com/
12號同14號相比票價差禁遠既..RAYMOND BURLEY好出名GAR?
舊 09-10-08, 12:48 AM   #823
半人馬-RigiL-
Game Master

引用:
12號同14號相比票價差禁遠既..RAYMOND BURLEY好出名GAR?

重金禮聘請過來演奏, 所以票價會高d
學生可以平d ma ~
佢係英國好出名, 詳情可以去佢個網睇下
http://www.raymondburley.com/
12日與14日的分別
在於12日係SOLO, 14日係樂團合奏
舊 09-10-08, 01:03 AM   #824
~AnGiE~