Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 手機資訊/電腦軟硬討論

主題工具 顯示模式
舊 11-19-02, 09:23 AM   #1
STPHEN
Crazy Gamer

註冊日期: Mar 2002
請問FORMAT+裝WIN98....

現有材料:
古老電腦一部(WIN95)
WIN98SE碟一隻

之後點裝98SE落去部腦度??駛唔駛FORMAT??
請step by step<---電腦白癡一件
唔該晒咁多位
STPHEN 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-19-02, 11:33 AM   #2
男
God of Gamer
わーい(^ωq)♪

註冊日期: Jul 2002
PSN  IDCTLCCF
XBox Live Gamertagotakuyoko jp
98可以唔FORMAT95都裝到的
開機碟->install 98

|・∀・)              \\∧∧ :・:∵
|⊂ノ彡シュッ  =====○ =====○)Д´>
| /   シュッ            .∨/つ つ
|             , ...,.. ~(,,(~),(~)...,...
男 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-19-02, 01:14 PM   #3
STPHEN
Crazy Gamer

哦...
開機碟係唔係"新增/移除程式"度整呀?
另外英文WIN95->中文WIN98都得?
舊 11-19-02, 01:15 PM   #4
小昭Teddy
The One
能登かわいいよ能登

註冊日期: Sep 2002
Wii U ID↓招任意滿技297
3DS Friend Code195 689 341
PSN  IDctmk2
XBox Live Gamertagctmk2
引用:
Originally posted by STPHEN :
哦...
另外英文WIN95->中文WIN98都得?
Format左既話,話知你之前係d乜,都係一樣

舊 11-19-02, 01:27 PM   #5
Rv250

註冊日期: Aug 2002
唔format的話你會發現裝完windows後hdd有前朝遺下的一堆垃圾
如重要檔案唔多,有另一個partition/hdd的話,
抄晒過去之後format.我是這麼做的...
語系問題其實唔使理

引用:
嗯.整emergency disk係穩陣o的
想要有cd-rom support的bootdisk去http://www.bootdisk.com 找一隻
不過呢個年代應該唔使.因為多數可以boot from cd-rom
Rv250 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-19-02, 01:31 PM   #6
小昭Teddy
The One
能登かわいいよ能登

註冊日期: Sep 2002
Wii U ID↓招任意滿技297
3DS Friend Code195 689 341
PSN  IDctmk2
XBox Live Gamertagctmk2
引用:
Originally posted by Rv250 :
唔format的話你會發現裝完windows後hdd有前朝遺下的一堆垃圾
如重要檔案唔多,有另一個partition/hdd的話,
抄晒過去之後format.我是這麼做的...
語系問題其實唔使理

嗯.整emergency disk係穩陣o的
想要有cd-rom support的bootdisk去http://www.bootdisk.com 找一隻
不過呢個年代應該唔使.因為多數可以boot from cd-rom
佢果部機可能唔support boot from cd-rom....佢之前仲用緊95....

舊 11-19-02, 01:38 PM   #7
STPHEN
Crazy Gamer

咁...駛唔駛FORMAT呀??
重要野唔多,部腦只不過係執番黎俾我家姐玩下ICQ咁,不過係用英文WIN所以乜中文都打唔到...
舊 11-19-02, 02:33 PM   #8
vov430
黑色疾風丸

註冊日期: Apr 2002
XBox Live Gamertagvov430
其實我覺得format過好d law
會小d 垃圾
而且又唔用得你幾多時間
最多米10-15mins
古老電腦hd都唔會大啦(我古)

我還不想長大, 對!是我不負責任
今天是好日子嗎?
a little better, never perfect
PLAY HARD, WORK HARD, DIE HARD
這就是縲旋的力量嗎?真是不得了的東西啊!
vov430 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-19-02, 02:52 PM   #9
STPHEN
Crazy Gamer

3.5G
而家諗緊整唔整WIN2000好,反正做既野差唔多(是嗎?),而且原來我隻WIN98SE唔係中文...
舊 11-19-02, 03:31 PM   #10
咭咭王子(一V一)p

註冊日期: Dec 2001
你部電腦幾快呀!?!? 基本上我覺得WIN98穩陣d...最好format囉! d無謂o既垃圾都可以清走埋

舊 11-19-02, 04:12 PM   #11
STPHEN
Crazy Gamer

我部腦? 2.4GHZ
個部機就233MHZ,乜野有用冇用既野都冇,好乾淨

其邊個WIN都無所謂架,我只係想佢可以睇/打到ICQ D中文字同裝到倉頡.佢本身個英文WIN95玩ICQ又出亂碼又裝唔到倉頡 ....
舊 11-19-02, 04:17 PM   #12
Freddy
博麗神社信徒

註冊日期: Dec 2001
咁未format囉
用開機碟boot with cd-rom support
之後打format c:
format完放隻win98再打你個光碟機代號,如E:
打setup.exe
裝win98.......裝完收工

一個十分喜歡 東方 系列的Fans
棋局幻無常,智者樂其中
任天堂大亂鬥 FC: Freddy/FRED/2105-8095-6543

少女祈禱中....
Freddy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-19-02, 05:24 PM   #13
嘿哈兒
The One
影相真係博大精深~~

註冊日期: Aug 2002
Wii U ID↑プスドラID
3DS Friend Code105 743 596
引用:
Originally posted by Freddy :
咁未format囉
用開機碟boot with cd-rom support
之後打format c:
format完放隻win98再打你個光碟機代號,如E:
打setup.exe
裝win98.......裝完收工
我記得win98 cd有得boot from cd rom的...
其實你可以去bios睇下有無得選cd-rom boot
有的話就唔洗boot disk.
還有裝之前最好抄低你部舊機d hardware model係乜,如果唔係
認唔到張display 或sound card你都幾煩.
還有唔見議用win2000,p2 233行w2k行死部機都未load到野呀..
其它都無乜野啦,最好就用win98 se版(唔係se版穩定性差好遠)

嘿哈兒 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

現在的時間是 10:58 AM

手機版 | APP版