Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 10-16-06, 01:07 PM   #1
法修
Game Master
Ace Killer

註冊日期: May 2004
睇完動畫Fate/Stay night的疑問

睇完都有一段日子, 但愈想愈多疑問(主要都係關於Saber喇...), 所以post出來睇下大家點睇:
(問題的出現, 好有可能係我睇得唔夠細心, 如是者請指正 )
1) 故事本身個英靈系統, 有架空英雄出現(小次郎), 即係主要由後世人認同的模式定義出來, 係咁後世人普遍認為係男的阿瑟王點解會係女呢

2) 約束勝利之劍是Excalibur吧? 為甚麼會有"約束勝利之劍"這個名呢? 我見Saber出招時都只是喊出Excalibur而已, 那麼日文字化的名字不是沒有用途了嗎

3) Saber的回憶中有一幕"骨肉相殘", 砍殺了一個跟Saber長得一模一樣的孩子(不知是男還是女的 )... 就動畫所見, 那孩子聲稱Saber是父上~ 若那孩子是Saber的親骨肉(就長相而言很可信), 那即是Saber真的能令其他女性懷孕了 ? 還是故事自動補完, 說那是近親的孩子拿來充太子(但反正Saber不會傳位, 那樣做不是多此一舉嗎? )

大家點睇?
法修 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-16-06, 04:50 PM   #2
arnoldyuhin
Crazy Gamer

註冊日期: Apr 2005
引用:
作者: 法修
睇完都有一段日子, 但愈想愈多疑問(主要都係關於Saber喇...), 所以post出來睇下大家點睇:
(問題的出現, 好有可能係我睇得唔夠細心, 如是者請指正 )
1) 故事本身個英靈系統, 有架空英雄出現(小次郎), 即係主要由後世人認同的模式定義出來, 係咁後世人普遍認為係男的阿瑟王點解會係女呢

2) 約束勝利之劍是Excalibur吧? 為甚麼會有"約束勝利之劍"這個名呢? 我見Saber出招時都只是喊出Excalibur而已, 那麼日文字化的名字不是沒有用途了嗎

3) Saber的回憶中有一幕"骨肉相殘", 砍殺了一個跟Saber長得一模一樣的孩子(不知是男還是女的 )... 就動畫所見, 那孩子聲稱Saber是父上~ 若那孩子是Saber的親骨肉(就長相而言很可信), 那即是Saber真的能令其他女性懷孕了 ? 還是故事自動補完, 說那是近親的孩子拿來充太子(但反正Saber不會傳位, 那樣做不是多此一舉嗎? )

大家點睇?
3. 女為國王男為後宮...有何不可

TETRIS:794221 620873 AC name: DARKSOUL code: 0473-0579-8393
pokemon: arnoldyuhin/アーノルド/3565 6144 2096
JUS: arnoldyuhin/XdarksoulX/0129 6999 9812 大亂鬥: arnoldyuhin/アーノルド/3995-6109-7079
arnoldyuhin 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-16-06, 06:09 PM   #3
某F
God of Gamer
我的歌聲裡

註冊日期: Jun 2002
2.拖動畫個編劇出去斬

舊 10-16-06, 06:43 PM   #4
小昭Teddy
The One
能登かわいいよ能登

註冊日期: Sep 2002
Wii U ID↓招任意滿技297
3DS Friend Code195 689 341
PSN  IDctmk2
XBox Live Gamertagctmk2
1. 你冇睇過三國●夢想???你冇睇過一騎當千???\

舊 10-16-06, 07:04 PM   #5
House
里村★紅葉

註冊日期: Jun 2004
PSN  IDHouse544
http://zh.wikipedia.org/wiki/%E7%8E%...B9%8B%E5%8A%8D

Get

グリザイアの果実 ED SONG+OST

Get 周防天音!

House 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-16-06, 11:18 PM   #6
KENSNAKE
Ultimate Gamer
╮(╯_╰)╭

註冊日期: Feb 2005
引用:

大家點睇?

1)點解係女?因為 武內 祟 想畫女的所以本來男變左女.

2)用寶具要喊寶貝名所以叫Excalibur,冇問題.

3)同SABER一樣樣子果個係男,我唔記得係SABER既姐姐定親戚生,用來當係SABER個仔蒙騙其他人.
KENSNAKE 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-16-06, 11:48 PM   #7
timna
Senior Gamer

註冊日期: Jan 2004
1)因為係男性向 h-game
3)有一說法是魔術產物, 有saber 基因的兒子
timna 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-17-06, 12:20 AM   #8
大山椒魚
......

引用:
我既睇法係,
即使有架空英雄出現
亦唔代表主要由後世人認同的模式定義出來

┃ ┃ ┏━┛┗━┓┃┃┏┓┏┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃┃┃┃┃
┗┓┗┓┣┳┓┏━┛┃┃┣┛┗┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃┗┻┻┛
 ┗┓┗┫┗┻┻━┓┗━┻┓┏━┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┳┳┓
  ┗━┻━━━━┛   ┗┛  ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗┻┻┛
大山椒魚 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-17-06, 12:23 AM   #9
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
Saber有子嗣呢點其實係梅林用魔法搞既
當然佢點搞就唔知,但就Saber係原作既第二次H場景推測,應該Saber係有方法去Sex
同埋其實Saber唔係「唔傳位」,只係Saber覺得佢無果個料子既承繼自己既位
你睇番Saber既自白都知,其實Saber好想將個位易手比一個更有能力既人

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-17-06, 07:44 AM   #10
法修
Game Master
Ace Killer

引用:
作者: 小昭Teddy
1. 你冇睇過三國●夢想???你冇睇過一騎當千???\
有睇過一騎當千.... 是指第一個問題吧 一騎当千本身就全部都亂來的, 只要內容人物有三國英雄+裸妞+格鬥就無視原因(?)成形 , 相對而言fate的內容會比較著重常識(其實都好似唔係), 有個別思考原因的價值~
舊 10-17-06, 08:20 AM   #11
法修
Game Master
Ace Killer

引用:
作者: arnoldyuhin
3. 女為國王男為後宮...有何不可
呢個唔切合小s的性格~ 可能性太低喇

引用:
作者: 鈴蘭
當然佢點搞就唔知,但就Saber係原作既第二次H場景推測,應該Saber係有方法去Sex
同埋其實Saber唔係「唔傳位」,只係Saber覺得佢無果個料子既承繼自己既位
你睇番Saber既自白都知,其實Saber好想將個位易手比一個更有能力既人
"梅林用魔法搞" 真係方便~
Saber係有方法去Sex... 1人H ? 那種不會有孩子吧.... 是同其他女(後宮)吧....

引用:
作者: timna
1)因為係男性向 h-game
3)有一說法是魔術產物, 有saber 基因的兒子
1)呢個只係背後動機吧
3)似乎同"梅林用魔法搞"有點關係~ 但動畫就無咩提過
舊 10-17-06, 08:49 AM   #12
法修
Game Master
Ace Killer

引用:
作者: 鈴蘭
可能係我睇得唔夠細心, 所以有種感覺好似係:
Saber為成為一個理想的王而努力作戰
→殺了小Saber(?)時受到很大的打擊
→Saber開始否定自己作為王的能力
→想將個位易手比一個更有能力既人

引用:
作者: ZONDAS
我既睇法係,
即使有架空英雄出現
亦唔代表主要由後世人認同的模式定義出來
似乎唯有以這種解釋說過去

此篇文章於 10-17-06 08:52 AM 被 法修 編輯。
舊 10-17-06, 09:27 AM   #13
法修
Game Master
Ace Killer

即是說excalibur本身沒有"約束勝利之劍"的意思吧? 只是原作本身給與的必殺技名稱?
舊 10-17-06, 09:41 AM   #14
leemm9900
Insane Gamer
夜遊人

註冊日期: Jan 2006
英靈的外形按使用者而定,例:英雄王也是叫Saber[以前]

亡者只能在終結的地方等待至終・・・
leemm9900 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-17-06, 09:43 AM   #15
法修
Game Master
Ace Killer

引用:
作者: leemm9900
英靈的外形按使用者而定,例:英雄王也是叫Saber[以前]
咦? 英雄王之前(上一次聖杯戰爭時)不是弓兵來的嗎 ?
舊 10-17-06, 11:16 AM   #16
大山椒魚
......

引用:
似乎唯有以這種解釋說過去
不如咁睇,
英靈系統又唔係考試,
冇話只有一種選拔方法

┃ ┃ ┏━┛┗━┓┃┃┏┓┏┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃┃┃┃┃
┗┓┗┓┣┳┓┏━┛┃┃┣┛┗┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃┗┻┻┛
 ┗┓┗┫┗┻┻━┓┗━┻┓┏━┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┳┳┓
  ┗━┻━━━━┛   ┗┛  ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗┻┻┛
大山椒魚 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-17-06, 12:03 PM   #17
法修
Game Master
Ace Killer

引用:
作者: ZONDAS
不如咁睇,
英靈系統又唔係考試,
冇話只有一種選拔方法
個人補完定義:
聖杯的英靈系統在構成使魔時會先選取其真實原型,
在沒有真實原型(架空人物如小次郎)時, 才會引用後世人定義構成....
這樣大概就能解決了問題(一)的衝突吧~
舊 10-17-06, 12:33 PM   #18
緋村 光
Crazy Gamer

註冊日期: Aug 2002
樓主喜歡Sabar?

等我試下答啦

1)英靈系統講過"知名道決定強度",至於其他身形同外表既標準就冇講過點決定...應該係跟番武內設定和認知既所謂"史實"....

至於sabar點解係女嘛....如果sabar係同我地所知既果個鬍鬚滿面既大隻佬,我諗套野會冇人睇 當佢gimmick就算啦

2)Excalibur是本名..."約束勝利之劍"就係武內根據實際傳說既起源所改既日文名
講真,"約束勝利之劍"係故事裡面好似冇人真係講過呢個名?只係在遊戲裡面當片假名既漢字翻譯同TV版集數既副題而已...你講得啱,係冇咩用的

3)個仔係佢身邊個魔法師用魔法整出黎既複製人,主要係用黎突出sabar因為國家犧牲個人感情,到最後被所有人眾叛親離既悲劇

(題外話)不過,其實sabar真係對佢既妻子有愛架(HA故事有講)....所以係百合 ]

另解釋一下英靈系統:

其實佢地果D所謂既職種只係聖杯賦予佢地力量時使用既"識別碼",用個人特徵+抽籤而定...由於每一次被選中既七人都會有唔同(SABAR連續兩次既出現係特例),而唔同英雄既屬性基本上都有唔同...好似LANCER就同時有狂戰士既屬性,不過今次就剛好抽到佢做LANCER而已(當然都有單一屬性既英雄=>rider、asssasin(山中老人)果d啦)

個人blog:極地白犬(更新再開!!)
緋村 光 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-17-06, 01:10 PM   #19
zero_bibi
Senior Gamer
~*怪誕城之夜*~

註冊日期: Nov 2005
英雄王在真正歷史是什麼人 ? thx
zero_bibi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-17-06, 01:53 PM   #20
火之焰
Insane Gamer
叫我"焰狼"會比較好

註冊日期: Oct 2005
引用:
作者: zero_bibi
英雄王「基加美修」(ギルガメッシュ/Gilgamesh),為蘇美爾傳說中烏魯克的國王
他是半個"神"

舊 10-17-06, 02:34 PM   #21
Hayami
絢 爛 舞 踏
劫很大

註冊日期: Dec 2001
XBox Live Gamertagk0h4ku
>如果sabar係同我地所知既果個鬍鬚滿面既大隻佬
我印象中的石中神劍故事反而係一個體型瘦弱的小伙子喎
人人都笑佢咁san 一定羅唔起
大隻佬反而係話佢成了王點威點威吧(eg 電影)
人出名了不論自己或他人都有意無意美化佢
就好似拿破侖係矮仔 但係佢d像呀畫呀幾型仔

>你講得啱,係冇咩用的
亦都可以話呢個係日文(小說?排版?)的特色
本來係文字上的小字的kana係用黎指明發音
(eg 比較深的漢字/人名)
但係亦有人用佢作注釋外來語

//Blog
//Flickr
Hayami 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-17-06, 02:45 PM   #22
小昭Teddy
The One
能登かわいいよ能登

Wii U ID↓招任意滿技297
3DS Friend Code195 689 341
PSN  IDctmk2
XBox Live Gamertagctmk2
引用:
有睇過一騎當千.... 是指第一個問題吧 一騎当千本身就全部都亂來的, 只要內容人物有三國英雄+裸妞+格鬥就無視原因(?)成形 , 相對而言fate的內容會比較著重常識(其實都好似唔係), 有個別思考原因的價值~
重點係....呢隻係H Game.....\

舊 10-17-06, 02:47 PM   #23
司狼神威
Game Master
我懶故我在

註冊日期: Jan 2003
XBox Live GamertagDerekLaw
引用:
作者: zero_bibi
引用:
作者: 火之焰
英雄王「基加美修」(ギルガメッシュ/Gilgamesh),為蘇美爾傳說中烏魯克的國王
他是半個"神"
[我來搞事的]即係 FFV 有齊源氏裝備o個位[/我來搞事的]

曹操會消滅之,孫權會讓人過之,劉備會引人隨之...
司狼神威 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-17-06, 02:48 PM   #24
nakakula

註冊日期: Apr 2003
Wii U ID
PSN  ID
XBox Live Gamertag
1. 就係因為咁的原因 , 所以佢要用性杯的力量變返做男主角

nakakula 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-17-06, 04:01 PM   #25
法修
Game Master
Ace Killer

引用:
作者: nakakula
1. 就係因為咁的原因 , 所以佢要用性杯的力量變返做男主角
呢個係Ranma, 唔係Saber

論壇跳轉

現在的時間是 12:50 PM

手機版 | APP版