Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 09-20-03, 07:08 PM   #76
vov430
God of Gamer
黑色疾風丸

註冊日期: Apr 2002
XBox Live Gamertagvov430
引用:
Originally posted by |0| :
黑歷史先係正史
turn A古仔ok
架機超唔得

我還不想長大, 對!是我不負責任
今天是好日子嗎?
a little better, never perfect
PLAY HARD, WORK HARD, DIE HARD
這就是縲旋的力量嗎?真是不得了的東西啊!
vov430 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-20-03, 07:11 PM   #77
大山椒魚
......

註冊日期: Sep 2002
信我!!!!

打完G-Gen你會了解成個故事

┃ ┃ ┏━┛┗━┓┃┃┏┓┏┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃┃┃┃┃
┗┓┗┓┣┳┓┏━┛┃┃┣┛┗┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃┗┻┻┛
 ┗┓┗┫┗┻┻━┓┗━┻┓┏━┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┳┳┓
  ┗━┻━━━━┛   ┗┛  ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗┻┻┛
大山椒魚 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-20-03, 07:13 PM   #78
我係我
Banned

PSN  IDFoX_1217
XBox Live GamertagFoX1217
引用:
Originally posted by ☆星野琉璃☆ :
由0079 --> 0080 --> 0083 --> 0087 --> 0088 --> 0093 --> 0123 --> G Gundam

之後補完埋d外傳 , 咁就夠ga la

W同SeedShxt可以不理
比起起上面2樣
X 同 Turn A更有觀賞的價值
我反而覺得W同SEED好過G好多倍喎...
G係我睇過咁多套入面覺得最差的一套
我係我 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-20-03, 07:16 PM   #79
Asurada
機動六課的一等空尉

註冊日期: Apr 2003
引用:
Originally posted by 我係我 :

因為你唔夠熱血

舊 09-20-03, 07:16 PM   #80
vov430
黑色疾風丸

XBox Live Gamertagvov430
引用:
Originally posted by 我係我 :

如果唔當g係高達
只當一套機械人動畫睇就幾好

我還不想長大, 對!是我不負責任
今天是好日子嗎?
a little better, never perfect
PLAY HARD, WORK HARD, DIE HARD
這就是縲旋的力量嗎?真是不得了的東西啊!
vov430 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-20-03, 07:18 PM   #81
魔璃
The One
ちょうじげんアイドル

註冊日期: Jun 2002
PSN  IDRuriHoshino
跟本就系被住Gundam面具的Super Robot伝說

男人睇的東西

\ /
/ \
\(^ω^)/
魔璃 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-20-03, 07:23 PM   #82
我係我
Banned

PSN  IDFoX_1217
XBox Live GamertagFoX1217
引用:
Originally posted by Asurada :

因為你唔夠熱血
唔好意思,我係冷血的/
我係我 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-20-03, 08:07 PM   #83
|0|
太陽神

註冊日期: May 2002
唔係得把口係咁亂叫就算熱血架!

G入面真正算得上熱血既
咪得恭志叫土門了結自己果段
|0| 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-20-03, 08:26 PM   #84
kog
Moderator
リン・ミンメイ

註冊日期: Jul 2002
引用:
Originally posted by |0| :

我想講呢......

大部份作品都可以獨立咁睇架啦
但0079(一年戰事)~0093(馬沙之反擊),個故事可以連續來睇~~/

*...係zz差d,但新自護既出現/關係,冇計.....

kog 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-20-03, 09:01 PM   #85
忍者

註冊日期: Oct 2002
PSN  IDchanryo
XBox Live Gamertagchanryo
我開頭係睇w先...因為打超任隻game

正確d應該係endless waltz先...都唔知up乜...
結果死死氣去買晒成套w o既vcd...(唔好用我講dvd,o個陣係6年前)
睇晒之後唔錯,就對g-gen呢隻game產生興趣,

之後就睇f-91&馬沙之反擊(一日之內o係杉屋企同佢睇晒兩隻,但係唔知cca up乜,因為都唔知娜娜點死),0080都係唔知up乜...

之後借左部ps係咁煲g-gen..就知多d...當然唔夠深入,
咁就買左0079同z,zz,0079落地球o係沙漠悶到抽筋,z中後段好悶,zz見プル死左之後我好灰...
0083唔記得左係幾時睇...不過真係好正
之後再睇返cca...終於知up乜.好正...

v,x都有買返黎睇...v可以話係悶版z
x仲悶...為左一個女仔打生打死...

g,因為電視做過我又唔係咁鐘意連買都冇買...

turn a勁正,個故仔好得意

seed=gundam series大炒亂版...
前半arcangel=whitebase
後半arcangel=亞加瑪...

duel=v=好多parts換:@_@":
kira醒覺得快過阿寶...開頭已經可以一抽幾...
阿寶開頭如果唔係gundam勁已經俾馬沙殺左...
因為kira之後要變heero,為自己信念而戰+保護女王
太遲醒覺唔得..

舊 09-20-03, 09:36 PM   #86
timk0
Senior Gamer

註冊日期: Dec 2002
http://hk.f1.pg.photos.yahoo.com/ph/...tos.yahoo.com/
打完兩隻game對gundan0的機同內容致少都明白八,九成
timk0 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-20-03, 09:45 PM   #87
忍者

PSN  IDchanryo
XBox Live Gamertagchanryo
基利如果唔跟史實去打咪又係冇用

舊 09-20-03, 09:57 PM   #88
timk0
Senior Gamer

註冊日期: Dec 2002
引用:
Originally posted by 忍者 :
基利如果唔跟史實去打咪又係冇用
唔係ar,隻game有gallery俾你睇ga(但係都致少要爆一次機先多0的野睇 )
timk0 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-21-03, 08:03 PM   #89
S.T.A.R.S
Game Master
Seed...放棄中

由0079睇到0093 就差唔多知高達發生咩事~
再加埋D F91,V, W 同seed 呢幾集就好夠喇~

舊 09-21-03, 08:23 PM   #90
新堂愁一
Eternal Flame™
男人三寶無樣有

註冊日期: Aug 2002
SEED同Wing我見倒就憎....
SEED我唔講~因為無睇,我見倒d索斯機械獸就唔想睇
仲要有成十幾架Gundam..無晒Gundam果種意義
Wing呢套野太過英雄la....完全唔掂...

我最鍾意係TurnA
跟住係Zeta最後係交叉骨

TurnA個故事真係好正,但係d人成日唔試下接受d新機設...
就話唔好睇/廢/白痴etc.(我聽得太多la )
都係果句....我覺得TurnA係型過Zeta既...

鍾意Zeta係因為個故事都ok...不過我嫌佢無乜大戰役...
次次都兩三隻MS/MA打爛仔交....除此以外佢都好正
而且我堅信 加美尤係最勁最有潛質最靚仔既NT

交叉骨係我鍾意果個反NT論同d機設

總之我好憎SEED同Wing....無得解

舊 09-21-03, 09:58 PM   #91
KIM
Ωmega αlpha™
GAF足球隊金虎拾號

註冊日期: Mar 2002
3DS Friend Code4596 9545 7662
PSN  IDGOUFKING
XBox Live GamertagGOUFKING
天呀~~~~~~~~~~!!!!!!!沒可能呀!
我只看/追過N年前TVB個套"機動戰士"!!!

引用:
Originally posted by 月之民 ̄▽ ̄ :
故事都有分不同時代背景:
Universal Century:
Mobile Suit Gundam
Mobile Suit Gundam: The 08th MS Team
Mobile Suit Gundam 0080: War in the Pocket
Mobile Suit Gundam 0083: Stardust Memory
Mobile Suit Z Gundam
Mobile Suit Gundam ZZ
Mobile Suit Gundam: Char's Counterattack
Mobile Suit Gundam F91
Mobile Suit V Gundam

Future Century:
Mobile Fighter G Gundam

After Colony:
New Mobile Report Gundam W
New Mobile Report Gundam W: Endless Waltz

After War:
After War Gundam X

Correct Century:
∀ Gundam

Cosmic Era:
Mobile Suit Gundam SEED

(↑VCD or DVD)

如果想深入研究的話:
(漫畫)
Universal Century:
MS Senki: Mobile Suit Gundam 0079 Side Story
Mobile Suit Gundam 0079
Side Story of Mobile Suit Gundam: The Blue Destiny
Mobile Suit Gundam: The Origin
Mobile Suit Gundam: Lost War Chronicles
Mobile Suit Gundam Side Story: Space, To the End of A Flash
Char's Deleted Affair: Portrait of Young Comet
Ecole du Ciel
Mobile Suit Gundam MS Generation
Mobile Suit Gundam: Outer Gundam
Side Story of Z
Mobile Suit Gundam Vs. Giant God: Counterattack of Gigantis
Under the Gundam: Double-Fake
The Revival of Zeon
Mobile Suit Gundam REON
Mobile Suit Gundam in UC 0099: Moon Crisis
Mobile Suit Gundam F90
Mobile Suit Gundam Silhouette Formula 91
Mobile Suit Crossbone Gundam
Mobile Suit Crossbone Gundam Side Story
Mobile Suit V Gundam Side Story

After Colony:
New Mobile Report Gundam W: Ground Zero
New Mobile Report Gundam W: Episode Zero
New Mobile Report Gundam W: Battlefield of Pacifists
Gundam W Dual Story: G-UNIT

Cosmic Era:
Mobile Suit Gundam SEED: Astray
Mobile Suit Gundam SEED: Astray R

小說:
Mobile Suit Gundam: Char's Counterattack - Hi Streamer
Mobile Suit Gundam
Secret Rendezvous: Amuro and Lalah
Mobile Suit ZZ Gundam
Mobile Suit Gundam: Char's Counterattack - Beltorchika's Children
Mobile Suit Gundam: Hathaway's Flash
Mobile Suit V Gundam
Gaia Gear
Mobile Suit Gundam Side Story: Blue Destiny
Advance of Zeta: The Flag of Titans
Gundam Sentinel
Mobile Suit Gundam: The 08th MS Team: Trivial Operation

另類高達:
For the Barrel(小說)

不過最快既係玩GAME
PS的SD Gundam: G Generation F....

KIM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-21-03, 10:02 PM   #92
S.T.A.R.S
Game Master
Seed...放棄中

引用:
Originally posted by KIM :
天呀~~~~~~~~~~!!!!!!!沒可能呀!
我只看/追過N年前TVB個套"機動戰士"!!!
你玩B 廠出o既G gen+ps2 o既高達傑作就得啦~(速成班)
我自己就最鍾意0079 ,0083同Z 喇~
睇呢幾套先啦~

舊 09-21-03, 10:03 PM   #93
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
seed 睇過幾集, 感覺唔錯喎,
g gundam更加幾乎全部都係gundam tim
(我唔討厭g)

真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-21-03, 10:21 PM   #94
KIM
Ωmega αlpha™
GAF足球隊金虎拾號

註冊日期: Mar 2002
3DS Friend Code4596 9545 7662
PSN  IDGOUFKING
XBox Live GamertagGOUFKING
高達出了幾十款,我見到都頭暈........你們能否分出每隻的形號呢?
而且為何會有那麼多呢?

KIM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-21-03, 10:50 PM   #95
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

引用:
Originally posted by 新堂愁一 :

而且我堅信 加美尤係最勁最有潛質最靚仔既NT

總之我好憎SEED同Wing....無得解
我都覺得咁多NT中加美尤係至勁的NT~感覺上勁過阿寶~
我都係唔鐘意WING~都係果句~頂唔順佢d美少年人設~
seed就純粹為左睇佢個故事~幾唔鐘意佢d美少年人設都要頂硬上~
呢類人設似少女動畫~無左少少gundam feel~
不過深深明白佢想吸引埋女性觀眾(不過吸引唔到我... )

加美尤呢類美少年人設我反而好受落~望落較有男子氣概d!!
睇下0079的馬沙幾正~
咁先係gundam動畫嘛!!

Hitomi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-21-03, 10:52 PM   #96
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

引用:
高達出了幾十款,我見到都頭暈........你們能否分出每隻的形號呢?
而且為何會有那麼多呢?
佢唔出MG模型+未睇過的我一定唔識分邊隻係邊隻...

Hitomi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-21-03, 11:57 PM   #97
新堂愁一
Eternal Flame™
男人三寶無樣有

註冊日期: Aug 2002
引用:
Originally posted by Hitomi :

我都覺得咁多NT中加美尤係至勁的NT~感覺上勁過阿寶~
我都係唔鐘意WING~都係果句~頂唔順佢d美少年人設~
seed就純粹為左睇佢個故事~幾唔鐘意佢d美少年人設都要頂硬上~
呢類人設似少女動畫~無左少少gundam feel~
不過深深明白佢想吸引埋女性觀眾(不過吸引唔到我... )

加美尤呢類美少年人設我反而好受落~望落較有男子氣概d!!
睇下0079的馬沙幾正~
咁先係gundam動畫嘛!!
我覺得加美尤如果無痴線既話一定會勁過阿寶馬莎.....a
最屎就留番俾折墮同胡說....
最緊要係加美尤夠靚仔!!!\/

Wing咪最吸引倒d無知妹妹仔law:@_@":

舊 09-22-03, 12:00 AM   #98
月之民 ̄▽ ̄
\( ´ー`)/

註冊日期: Feb 2002
引用:
而且為何會有那麼多呢?
邊止幾十款......

謎めく乙女に みんな~(アイヤ アイヤ ヤー ヤヤヤヤー)
刺激が視線で 過激~(アイヤ アイヤ ヤー ヤヤヤヤー)
誰か私を泣かせてよ(泣かせて~私を~泣かせて~)
誰か私を泣かせてよ(泣かせて そっと泣かせて)
ダメカナ? ダメダヨ♪
月之民 ̄▽ ̄ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-22-03, 02:10 AM   #99
Asurada
機動六課的一等空尉

引用:
Originally posted by Hitomi :

佢唔出MG模型+未睇過的我一定唔識分邊隻係邊隻...
除佐一部份msv之外我大部份都認到同知出處........
但背型號就仲未得

舊 09-22-03, 02:11 AM   #100
Asurada
機動六課的一等空尉

引用:
Originally posted by 月之民 ̄▽ ̄ :
邊止幾十款......
幾年前出到X之時....(未做轉A)
官方海報的高達有150隻左右

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
戒男 黃毓民 ULTRASEVEN Neo Entertainment TREND 6 11-06-03 04:24 PM
問 方力申 好心好報 的 手機鈴聲 StevenLeong 影音館 6 10-25-03 11:04 PM
我 想 問 一 問 龍 兄 馬馬 體育版 2 08-10-03 11:08 AM

現在的時間是 07:23 PM

手機版 | APP版