Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 照相館

主題工具 顯示模式
舊 03-01-08, 07:38 PM   #176
riceking
District God of the Solar System
一人前のダメ人間

註冊日期: Aug 2003
引用:
作者: KKH 查看文章
我有野需要花展前買.... 不過你地咁"病", 我驚傳染, 都係聽日自己去買算啦...
醫生要齊齊睇先得架喎

Rice

舊 03-01-08, 09:08 PM   #177
Strider
God of Gamer
初段

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDAStrider
XBox Live GamertagStriderAdrian
近排花展都有少少手痕

起碼買返塊講左好耐都冇買既格仔對焦屏先啦...

舊 03-02-08, 12:18 AM   #178
真.朱皮
Game Master
DiGi 記者

註冊日期: May 2005
XBox Live GamertagFelix cpe
引用:
作者: M-eye 查看文章
真人手術....我身上多了一個戰績(疤痕)了...

唔知係咪一直期待的5D後續機冇聲氣...
最近的心情有點down.......
ar....
m大你個櫃仲放唔放

sigma 17-70 有無人用過
我見m01個個都話好個dc屋就一文不值

舊 03-03-08, 12:46 PM   #179
M-eye
Black Hearted Moderator
菜鳥蛋

註冊日期: Apr 2004
引用:
作者: 真.朱皮 查看文章
ar....
m大你個櫃仲放唔放

sigma 17-70 有無人用過
我見m01個個都話好個dc屋就一文不值
我仲未找到位放新櫃呀...
你唔好等我啦...我估要遲一點先找到位....

我返工單case已經由星期4做到今天....
結果冇時間上網睇唔到有茶meeting

舊 03-03-08, 03:33 PM   #180
KTN
Banned 0.95 Century Moderator
~♡

註冊日期: Mar 2002
受了玻璃館影響a
http://www.gaforum.org/showthread.php?t=171866

舊 03-03-08, 10:22 PM   #181
riceking
District God of the Solar System
一人前のダメ人間

註冊日期: Aug 2003
http://www.dchome.net/viewthread.php...extra=page%3D1

有少少肴底

Rice

舊 03-03-08, 10:32 PM   #182
ZERO NEKO

註冊日期: Dec 2001
Nintendo Switch ID3666-9476-8489
PSN  IDzeroneko
XBox Live GamertagZero Neko
引用:
作者: riceking 查看文章
easy la ... 問kkh 借部mk2 format 就可

敗家尚未成功,開箱仍需努力
ZERO NEKO 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-03-08, 11:04 PM   #183
真.朱皮
Game Master
DiGi 記者

距離出糧仲有一星期...
仲都諗掂買咩...

定係....
先入T12-24
之後就 (35/2 OR 28/2.8) + 85/1.8

舊 03-03-08, 11:08 PM   #184
KTN
Banned 0.95 Century Moderator
~♡

註冊日期: Mar 2002
我拿部30D幫你FORMAT都得

引用:
作者: riceking 查看文章

舊 03-03-08, 11:09 PM   #185
ZERO NEKO

Nintendo Switch ID3666-9476-8489
why 要揀28/2.8 ?

舊 03-03-08, 11:11 PM   #186
真.朱皮
Game Master
DiGi 記者

引用:
作者: ZERO NEKO 查看文章
why 要揀28/2.8 ?
平d,同朋友有一支想放 ($1100)

舊 03-03-08, 11:17 PM   #187
seetold
Eternal Flame™
真貧窮堅冇錢....

註冊日期: Sep 2002
XBox Live Gamertagseetold
28 2.8 $1100
真係好抵

心動不如行動啦~

舊 03-03-08, 11:18 PM   #188
ZERO NEKO

引用:
作者: seetold 查看文章
真係好抵

心動不如行動啦~
唔太好用 幾平都係假

舊 03-03-08, 11:21 PM   #189
真.朱皮
Game Master
DiGi 記者

引用:
真係好抵

心動不如行動啦~
依支本身係唔係千五到

舊 03-03-08, 11:24 PM   #190
seetold
真貧窮堅冇錢....

引用:
作者: ZERO NEKO 查看文章
唔太好用 幾平都係假
但人地筆直好似有限
都係將貨就價好d

雖然我都覺得仲有其他好選擇

舊 03-03-08, 11:28 PM   #191
seetold
真貧窮堅冇錢....

引用:
依支本身係唔係千五到
AF 28mm f/2.8D 1500 行 成成 07/07/07
copy from dc home
平成幾舊都算係咁

但我又認為買一支比較好既
好過買二支鏡

85 1.8真係咁重要?

舊 03-03-08, 11:31 PM   #192
真.朱皮
Game Master
DiGi 記者

引用:
AF 28mm f/2.8D 1500 行 成成 07/07/07
copy from dc home
平成幾舊都算係咁

但我又認為買一支比較好既
好過買二支鏡

85 1.8真係咁重要?
ar....
因為比佢大眼吸引左

舊 03-03-08, 11:46 PM   #193
seetold
真貧窮堅冇錢....

引用:
ar....
因為比佢大眼吸引左
.....
如果係依個原因,我就無理由阻止你買
但我又又覺得,唔需要咁急一次過買兩支定焦
寧願留番佢下次買支好D既仲好...
感覺上28有小小小雞肋(雖然自己未到過)
(以上純個人感覺)

舊 03-03-08, 11:49 PM   #194
真.朱皮
Game Master
DiGi 記者

引用:
.....
如果係依個原因,我就無理由阻止你買
但我又又覺得,唔需要咁急一次過買兩支定焦
寧願留番佢下次買支好D既仲好...
感覺上28有小小小雞肋(雖然自己未到過)
(以上純個人感覺)
唔係一次買
如果真係入12-24
就要下個先買其他野

舊 03-03-08, 11:55 PM   #195
Samuel
我想...

註冊日期: Jan 2002
XBox Live Gamertagsamuel0929
其實0個3枝鏡用途都有唔少分別

你不如諗清楚自己平時影咩野多 先再決定入咩鏡啦
Samuel 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-04-08, 12:01 AM   #196
真.朱皮
Game Master
DiGi 記者

引用:
作者: Samuel 查看文章
其實0個3枝鏡用途都有唔少分別

你不如諗清楚自己平時影咩野多 先再決定入咩鏡啦
景為主

主要都係攻18-85依段
因為鐘意定焦
所以想入 24/28/35/50/85

但係因為18/20既定焦太貴
所以就想入一支基本standard zoom
所以就想入12-24/ 18-55 vr/ 18-70

本身有50 1.8
如果入12-24
之後會入35或者28 for snap shot
入85就係因為有時行山影野, 用50好似有時覺得唔夠tele
加埋85會剛剛好

如果入18-70
就應該會入一支35用住先

如果入18-55vr
就會買85

以上就係我既思路

舊 03-04-08, 12:14 AM   #197
ZERO NEKO

引用:
景為主

主要都係攻18-85依段
因為鐘意定焦
所以想入 24/28/35/50/85

但係因為18/20既定焦太貴
所以就想入一支基本standard zoom
所以就想入12-24/ 18-55 vr/ 18-70

本身有50 1.8
如果入12-24
之後會入35或者28 for snap shot
入85就係因為有時行山影野, 用50好似有時覺得唔夠tele
加埋85會剛剛好

如果入18-70
就應該會入一支35用住先

如果入18-55vr
就會買85

以上就係我既思路
18-55 有ED 18-55 VR冇ED 重貴多1k

舊 03-04-08, 12:15 AM   #198
seetold
真貧窮堅冇錢....

如果用ZOOM
依支好似幾好
http://www.tokina.co.jp/atx/atx116pro-dx.html
yen價同支12-24一樣,但光圈一級
但好似新出冇乜人講

加埋支kit就11-16 18-70
應該好用過支12-24

舊 03-04-08, 12:49 AM   #199
真.朱皮
Game Master
DiGi 記者

引用:
如果用ZOOM
依支好似幾好
http://www.tokina.co.jp/atx/atx116pro-dx.html
yen價同支12-24一樣,但光圈一級
但好似新出冇乜人講

加埋支kit就11-16 18-70
應該好用過支12-24
E~E~
如果唔過3千5
可能入

不過問題係要係21號之前出現
因為要行山

舊 03-04-08, 11:59 PM   #200
ZERO NEKO

for snap shot SIGMA 30mm F1.4 EX DC / HSM 一定重好 睇你係未咁介意雜廠而且

論壇跳轉

現在的時間是 09:48 AM

手機版 | APP版