Default Style 註冊帳號
Games Animation Forum

不顯示圖片
1 2 
Neo Entertainment TREND>港台電視31 每日 6am-1:30am丨 重新愛上睇電視
N0T51B 05:09 PM 10-21-13
http://rthk.hk/about/dtt

港台電視 RTHK 31 綜合台, 類似翡翠台+明珠台 :

獨家自製節目
同步在無線電視翡翠台或亞洲電視本港台的港台節目
外購節目(NHK、西班牙電視台etc.)
經典重播
教育電視
英文節目
同天文台合作嘅新天氣報告

節目表

---------------------------

港台電視 RTHK 32 直播台

直播逢星期三的立法會會議,其他重要會議及記者會
政府廣告

----------------------------

港台電視 RTHK 32 轉播CCTV9 紀錄片頻道

24hrs

-----------------------------
覆蓋範圍: http://rthk.hk/about/dtt/coverage.htm

接收方法

一般而言,居於慈雲山、金山、青山和飛鵝山四個發射站訊號覆蓋範圍內的電視用戶,使用狀況良好的獨立天綫,配合數碼地面電視接收器(即機頂盒或綜合數碼電視),應可接收到港台數碼地面電視訊號。電視用戶的接收器在執行「自動搜尋」後,便會自動調校到港台數碼地面電視頻道,並顯示節目頻道編號。
Dangerous-boy 09:08 PM 10-21-13
又試播?上年已經試播緊這三個台了,試播咗咁耐仲未得?

不過最離奇係之前我房部電視收到這三個台,但廳部同牌子型號的電視,點搜都搜唔到這三個台....
N0T51B 10:29 PM 10-21-13
作者: Dangerous-boy:
又試播?上年已經試播緊這三個台了,試播咗咁耐仲未得?

不過最離奇係之前我房部電視收到這三個台,但廳部同牌子型號的電視,點搜都搜唔到這三個台....
之前試播係求其播啲節目試下機
今次試播係模擬營運, 會有正式節目表, 固定節目同自家嘅電視新聞
即係正式同TVB硬碰
Dangerous-boy 10:47 PM 10-21-13
作者: N0T51B:
之前試播係求其播啲節目試下機
今次試播係模擬營運, 會有正式節目表, 固定節目同自家嘅電視新聞
即係正式同TVB硬碰
謝謝解答!

之前試播最正係直播十大中文金曲頒獎音樂會沒廣告。
N0T51B 06:21 AM 11-16-13
改咗1月13日
宣傳好快會開始
IDGAF 12:07 PM 11-16-13
原來我就係住係果25%覆蓋範圍外,無份睇的低密度住宅區香港人…
陸奧 貴志 11:22 PM 11-16-13
有乜奶油九龍灣會收唔到.....
PiroPiro 12:01 AM 11-17-13
我想問下大家對果兩條宣傳片...係我既問題..定係佢地真係咁鬼 "Lun" 呢?
N0T51B 03:23 AM 11-18-13
作者: 陸奧 貴志:
有乜奶油九龍灣會收唔到.....
九龍灣應該開台之前會收到
N0T51B 06:42 PM 01-06-14
http://programme.rthk.hk/rthk/tv/ind...&week=20140113

節目表
(=v=)b 07:04 PM 01-06-14
想睇IT行者~但係重未收到港台~
DevilElvis 07:36 PM 01-06-14
住慈雲山都收唔到係咪好可笑呢
(=v=)b 07:38 PM 01-06-14
作者: DevilElvis:
住慈雲山都收唔到係咪好可笑呢
你應該懷疑自己係唔係真係住慈雲山~
Dangerous-boy 10:47 PM 01-06-14

終於知道點解了!因為廳部同電視絛天線先經有線解碼器出;今日試吓天線直接駁電視,便可以搜到這三個台了!
DevilElvis 09:08 AM 01-07-14
終於知道點解了!因為廳部同電視絛天線先經有線解碼器出;今日試吓天線直接駁電視,便可以搜到這三個台了!
吓??我都係駁住有線喎……

咁點算,無奶油唔睇有線ga……
pet3 10:28 AM 01-07-14
作者: DevilElvis:
吓??我都係駁住有線喎……

咁點算,無奶油唔睇有線ga……
天線分插/切轉器
N0T51B 11:19 AM 01-08-14
開台劇"IT行者" trailer:

開台劇"總有出頭天2"

1小時時事新聞節目"視點31":

陸奧 貴志 08:40 PM 01-08-14
我...為左試追呢幾個台,連原本已追左既台都唔見埋

依家得番11,16,81-85

唔知係咪條rf線太雞
pet3 07:47 PM 01-11-14
係唔係一定要直插先得?

我天線>放大器>8仔機頂盒>沒找到
Iro 07:49 PM 01-11-14
唔係喎 我都有i-cable 天線經佢入電視 上個月係電視自動追台31, 32, 33, 同不明9XX 一次就出左嚟
kircheis 08:15 PM 01-11-14
官網講過要公共天線收到channel 62, 先可以收到....應該唔關部tv事, 我只係收到900台
半人馬-RigiL- 07:37 PM 01-12-14
將軍澳仲未收到
陸奧 貴志 07:48 PM 01-12-14
我仲係收唔到
N0T51B 07:58 PM 01-12-14
作者: 陸奧 貴志:
我仲係收唔到
我想問下你屋企嘅數碼電視係收主發射站定輔助發射站?
陸奧 貴志 10:58 PM 01-12-14
作者: N0T51B:
我想問下你屋企嘅數碼電視係收主發射站定輔助發射站?
點樣可以知道?
1 2 

返回主題版面