Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 飲食版

主題工具 顯示模式
舊 07-10-08, 11:27 PM   #26
Norm
God of Gamer
=_="""""

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: Master 查看文章
堅定流?
http://news.sina.com.hk/cgi-bin/nw/s.../229966/1.html

因為話要用猛火煎
但我以前煮其他野試過燒到隻鑊紅晒, 一落牛油即濃
所以再search下, 結果找到個咁既版本
佢講得冇錯....如果塊牛扒多脂肪既不需用油的.....

舊 07-11-08, 01:44 AM   #27
MO

註冊日期: Aug 2005
引用:
作者: david 查看文章
唔一定要用鐵線,煮食用棉線都得,實際係想舊用焗起後靚仔o的,同埋容易o的控制生熟程度。

焗幾耐視乎你舊肉有幾重,同有幾厚。

我呢邊(外國)去肉檔,買專用o黎烤焗o既牛肉,通常我買佐番o黎,會用棉線紮好,再o係肉面查鹽同油,通常每kg o既肉我會焗1個鐘,預熱焗爐200度10分鍾,放舊肉入去焗半個鐘,收火至180度,視乎舊肉有幾重,就再焗幾耐,想無咁熟o既,可以將火校細o的。
等我下次試下,
(不過成個鐘又好似耐咗啲... )

我整牛扒通常乜都唔落, 原汁原味
MO 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-11-08, 09:54 AM   #28
riceking
District God of the Solar System
一人前のダメ人間

註冊日期: Aug 2003
引用:
作者: MPS 查看文章
等我下次試下,

不過我自己會落一點木瓜汁醃下, 會更軟更好食

Rice

舊 07-11-08, 02:17 PM   #29
david
The One

註冊日期: Mar 2002
引用:
等我下次試下,

成個鐘唔算耐啦,我自己整脆皮燒肉,兩個鐘唔少得。

靚牛扒係唔應該落任何調味去煎o既,個煎pan或grill pan夠熱就煎到靚扒,煎好後要俾佢rest 5分鐘左右,等o的肉汁在肉心內分佈均勻,然後可以隨心加少少海鹽或garlic salt上扒面,配埋mash potato/意粉/飯,再steam veggies,咁就一分簡單好味o既正餐,前後唔駛十五分鐘。

在等塊扒rest o既時候,可以用紅酒或紹興酒deglaze個pan,加生粉水整濃個汁,少少鹽調味,倒o係配菜上面,超正!

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-12-08, 12:08 AM   #30
sunmei
Senior Gamer
SM系邪惡侍女長

註冊日期: Apr 2005
我男朋友教我煎5成熟既牛扒最好有支叉幫手

用大火煎各邊封肉汁,
係煎到咁上下時用支叉壓一壓佢,半生熟時D肉會壓得下,淋淋地咁
熟左就難壓得到.記得:"唔係拮入塊肉度"

不過最好係要有經驗,煎多幾次就會知

(又或者好似我咁係個邊度切少少睇)
再唔係就煎生D,食到一半覺得生就再煎過XD

★我的Blog★

獅子屋郵購區新店開張!!!
sunmei 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-12-08, 02:04 AM   #31
MO

引用:
成個鐘唔算耐啦,我自己整脆皮燒肉,兩個鐘唔少得。

靚牛扒係唔應該落任何調味去煎o既,個煎pan或grill pan夠熱就煎到靚扒,煎好後要俾佢rest 5分鐘左右,等o的肉汁在肉心內分佈均勻,然後可以隨心加少少海鹽或garlic salt上扒面,配埋mash potato/意粉/飯,再steam veggies,咁就一分簡單好味o既正餐,前後唔駛十五分鐘。

在等塊扒rest o既時候,可以用紅酒或紹興酒deglaze個pan,加生粉水整濃個汁,少少鹽調味,倒o係配菜上面,超正!
我平時買啲梅頭自已整叉燒都係半個鐘多啲....
太耐啲肉好乾咁...

"煎好後要俾佢rest 5分鐘左右"係喺個pan定上碟?

引用:
作者: riceking 查看文章
不過我自己會落一點木瓜汁醃下, 會更軟更好食

Rice
木瓜汁?新鮮果啲?
未試過啊.... 要醃幾耐....
舊 07-12-08, 11:15 AM   #32
david
The One

引用:
我平時買啲梅頭自已整叉燒都係半個鐘多啲....
太耐啲肉好乾咁...
都係視乎舊肉有幾厚同幾大舊啦,叉燒通常唔會大厚,熱度可以快o的send去肉心,我整燒肉係用去骨豬肩,一舊坐底1.5kg咁重,係要咁上下時間,豬肉我會食十成熟啦,焗佢兩個鐘,切開o的肉汁仲會咇出o黎,皮脆肉嫩。

引用:
"煎好後要俾佢rest 5分鐘左右"係喺個pan定上碟?
上碟,放o係pan o既話會由5成熟變全熟...a

天氣凍o既話可以用錫紙包住隻碟保溫,當然,如果隻碟可以整暖佐先,保溫效果會更好。

引用:
木瓜汁?新鮮果啲?
未試過啊.... 要醃幾耐....
木瓜有天然enzyme,可以鬆肉,但如果塊肉已經係靚肉,就唔多需要做呢個步驟,當然,一試亦無妨,煮o野食就係要夠膽試,才可以突破自己。

我就成日俾我o的friend話我當佢o地係白老鼠,但次次佢o地食完都話正.../

---
舊 07-12-08, 11:21 AM   #33
david
The One

引用:
作者: sunmei 查看文章
我男朋友教我煎5成熟既牛扒最好有支叉幫手

用大火煎各邊封肉汁,
係煎到咁上下時用支叉壓一壓佢,半生熟時D肉會壓得下,淋淋地咁
熟左就難壓得到.記得:"唔係拮入塊肉度"

不過最好係要有經驗,煎多幾次就會知

(又或者好似我咁係個邊度切少少睇)
再唔係就煎生D,食到一半覺得生就再煎過XD
呢個係煎扒初學者最容易學成o既煎靚扒方法,不過就唔建議煎生o的再翻煎,咁係唔會好食,浪費佐塊扒...

---
舊 07-12-08, 12:35 PM   #34
小四四
Senior Gamer
WAWAWA忘れ物~

註冊日期: Aug 2006
引用:
成個鐘唔算耐啦,我自己整脆皮燒肉,兩個鐘唔少得。....
自己整脆皮燒肉

舊 07-13-08, 10:00 PM   #35
藍莓咖啡
守護天使
輔助系

註冊日期: Feb 2004
但用唔新鮮的牛肉..........仲要半生熟
會唔會超多菌?

Lost In Paradise
藍莓咖啡 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-13-08, 10:23 PM   #36
ZAKU0079
Banned

註冊日期: Apr 2008
急凍唔等於唔新鮮
只係曾經低溫處理過肉質可能有變化姐
其實大酒店同餐廳俾你個D
尤其外國進口牛肉
都唔知雪左幾耐先送到你個口

最重要仲係睇肉個質素

此篇文章於 07-14-08 11:39 AM 被 ZAKU0079 編輯。
ZAKU0079 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-13-08, 10:57 PM   #37
藍莓咖啡
守護天使
輔助系

註冊日期: Feb 2004
引用:
作者: ZAKU0079 查看文章
急凍唔等於唔新鮮
尤其外國進口牛肉

最重頭仲係睇肉個質素
所以唔係好敢享香港食唔熟牛肉

Lost In Paradise
藍莓咖啡 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-13-08, 11:58 PM   #38
Norm
=_="""""

引用:
作者: ZAKU0079 查看文章
急凍唔等於唔新鮮
尤其外國進口牛肉

最重頭仲係睇肉個質素
急涷左既牛肉可以雪一年....我屋企買左啲牛扒番嚟都放上幾個月....完全冇問題

舊 07-14-08, 03:08 AM   #39
MO

今日睇蔡欄先知金鳳啲牛扒點解咁林....
舊 07-14-08, 07:38 PM   #40
Master
Insane Gamer

註冊日期: Nov 2006
引用:
作者: Norm 查看文章
首先答你燒牛肉...有焗爐既話就易搞啲....用鐵架放牛肉,記住用鐵線綁住夠肉,在底格再放盤,用嚟接收肉汁,(肉汁在燒牛肉呢道菜非常重要...用來煮汁的,明火當然冇問題,不過外層會焦晒啫...而家咁注意健康,你不會吃焦了哪些部份吧....
至於煎牛扒,黑淑汁另外上較好...不用一起煮
一般40-50蚊既牛扒生少少都ok...但係在超市買醃過既牛扒就最好熟啲....

能否講下接收落黎的肉汁, 用來點煮汁?

引用:
今日睇蔡欄先知金鳳啲牛扒點解咁林....
無睇添
點解咁淋?
Master 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-14-08, 09:46 PM   #41
Norm
=_="""""

引用:
作者: Master 查看文章
能否講下接收落黎的肉汁, 用來點煮汁?

無睇添
點解咁淋?
肉汁加啲酒(紅酒或白蘭地....其實咩酒都得,再加牛肉同調味已經係好好既汁
點解咁淋?加鬆肉粉囉....

舊 07-27-08, 06:59 PM   #42
Master

買左肉了
而家解凍中

但有點難題

1 搵唔到棉線, 用穿針線ok 嗎?

2 由於唔飲酒, 所以屋企也是一d酒都沒有, 咁d肉汁仲有可以點整?
為免整唔到汁, 所以買左這支東西返黎

3 買果陣, 佢話差不多2磅
咁即係要焗 2/454*1000=4.4公斤, 即係1小時25分
請問這個計法有沒有錯?
舊 07-27-08, 07:27 PM   #43
House
里村★紅葉

註冊日期: Jun 2004
PSN  IDHouse544
黑椒汁可以自制..
簡單的材料..
洋蔥
蘑枯
"算"頭
黑椒粉/粒

生粉+老抽+少量水+o急汁+虫毫油

Get

グリザイアの果実 ED SONG+OST

Get 周防天音!

House 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-27-08, 07:56 PM   #44
Master

O.... 原來咁簡單, 早知唔洗買汁

咁而家無酒, d肉汁係咪唔要的了?

有d店賣"牛柳", 有d店賣"牛柳頭"
請問兩者有何分別? 邊個好d?
我為安全起見, 買左"牛柳"返黎

請問1kg焗一小時係幾成熟的焗法?
因為我要五成熟, 幾個鐘會否耐左少少?
舊 07-28-08, 12:10 AM   #45
Master

整完了
好難食
十成熟都有
趙到牙都軟

我怕失敗所以切一半整, 留左一半明天再試
唔知係咪唔應該將佢訓係度擺
整完出黎成塊牛排咁款
索性直接成塊食

跟著肉汁
類似肉汁的液體乾晒, 得返少少油係個邊度
這個份量完全唔夠做汁
唔知係咪因為我的牛肉太cheap的關係?
舊 07-28-08, 12:33 AM   #46
Norm
=_="""""

你呢塊牛扒雖然係厚,但係唔係一整舊燒牛肉...用pan去煎會較好...
樓主你呢塊係肉眼?焗左幾耐?
如果想要肉汁,不要用錫紙,直接擺個pan在下格...咁啲肉汁就會落左個pan..之後加牛油,紅酒同調味料直接煮番就得

舊 07-28-08, 04:03 AM   #47
Master

咁我聽日唯有去煎

我依塊係牛柳, 焗左半小時200度, 再半小時150度

擺個pan在下格係咪即係下圖咁?
咁咪會阻著下面的熱力, 另上下烤得唔均勻嗎?

另"紅酒同調味料"的調味料是指甚麼? 是否指我買果支汁?

舊 07-28-08, 07:11 AM   #48
House
里村★紅葉

註冊日期: Jun 2004
PSN  IDHouse544
點解唔煎呢?

Get

グリザイアの果実 ED SONG+OST

Get 周防天音!

House 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-28-08, 09:06 AM   #49
Norm
=_="""""

你呢個係電爐,我覺得要猛火烤熟一塊牛扒有些困難,都係用煎吧...調味料係只salt & pepper或者一些香草如rosemary....
你買左果支汁我不建議再另外煮汁了....那支汁就咁加熱已經可以

舊 07-28-08, 05:13 PM   #50
david
The One

要做roast beef o既牛肉size要有番咁上下份量o架,你o個塊極其量只係一塊厚切牛扒。

roast beef個size通常都會係咁:

坐底都要咁上下size同厚度先可以攞去roast:

另你個爐o既setup無問題,我自己就懶o的,就咁將舊肉放去烤盤,唔用烤架,玩完洗少樣o野。

---

論壇跳轉

現在的時間是 09:04 AM

手機版 | APP版