Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > 電影版

主題工具 顯示模式
舊 09-17-19, 06:53 AM   #1
肉羊哩咖
God of Gamer
griffin611

註冊日期: May 2008
The Farewell | 別告訴她

(真實謊言)

呢部嘢應該係中美合拍片(有錯請指正),導演根據佢個經歷改篇;故仔講女主角細個移咗民去美國,有日佢發現阿嫲生 cancer,命不久矣;而佢班長輩用位親戚結婚擺酒做借口,返去北京見阿嫲最後一面~成個故仔,係全部親戚夾埋要瞞住阿嫲為經,以東西文化差異做緯,搞出好多有笑又有少少淚嘅輕電影。

片唔長,得個零鐘,大部份景都係北京,女主角唔好樣唔在講,大部份時間都係得一兩個(衰)表情,導演仲花好多好多時間,好煩咁用對白去解釋東西方家庭觀念方面嘅分別;覺得中庭(改),外面好多人話係19年最佳電影之一(追加;本人唔覺,起碼 Booksmart 好啲笑位同好多嘢都出式過佢),好嘅係等睇有冇人忍唔住爆響口,又大量同阿嫲個情況雙關嘅對白,同埋最後點收科。

(追加二)攝影分鏡配樂㨂歌認真麻麻,做阿嫲嗰位出式救咗部戲,做佢兩個仔嘅都交足戲。

此篇文章於 09-17-19 01:34 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[ETC] Sam Fisher's farewell to Snake ( ゚ω゚)? 電視遊戲討論版 0 04-12-18 03:51 PM
[任天堂] Farewell, Nintendo Power 龜。牌 電視遊戲討論版 10 12-02-12 10:34 PM
Farewell Victory! Super Bus Cosplay同人MIX討論區 11 03-15-05 03:46 AM
farewell.......my purity........... Frez 照相館 0 10-13-03 11:18 PM

現在的時間是 07:01 PM

手機版 | APP版