Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 11-28-20, 10:51 AM   #376
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
引用:
作者: sugihara 查看文章
大抽獎難中過居屋
BNO visa我最麻煩係唔喺香港出世,死鬼老豆又無申請過BNO/BC要睇1月正式出台係點
都唔只你一個,97前一半香港人無攞 BNO

你無攞過 BNO,可能得LOTR一個選擇,但半年後無野保證到

我諗你現時唯一希望係英國國會痴線到 BNO 大放送,俾所有 HK ID 攞 BNO

https://www.gaforum.org/showpost.php...&postcount=247

但呢個係私人草案,原文通過機會好低

BNO 移居政策其實已經成形,2021.01.31 係開始實施

此篇文章於 11-28-20 10:57 AM 被 歌絲˙暮斯 編輯。
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-28-20, 01:14 PM   #377
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhigurash66442088
引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
都唔只你一個,97前一半香港人無攞 BNO

你無攞過 BNO,可能得LOTR一個選擇,但半年後無野保證到

我諗你現時唯一希望係英國國會痴線到 BNO 大放送,俾所有 HK ID 攞 BNO

https://www.gaforum.org/showpost.php...&postcount=247

但呢個係私人草案,原文通過機會好低

BNO 移居政策其實已經成形,2021.01.31 係開始實施
Lotr我唔得,無計啦老豆瓜得早
不過社運唔少天琦呢類Case
望就望英國佬會諗埋,我就有得執囉

全Hkid真心唔好咁,太多假香港人

sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-28-20, 03:28 PM   #378
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
引用:
不過又聽說

中共顛起上黎可能先劏上層,或無差別一齊劏
由手機版發出
食回復道具 梗係食一支就補到滿既先

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-28-20, 05:03 PM   #379
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
Lotr我唔得,無計啦老豆瓜得早
不過社運唔少天琦呢類Case
望就望英國佬會諗埋,我就有得執囉

全Hkid真心唔好咁,太多假香港人
呀係,記錯 LOTR 都要 BNO

如有親戚會用 BNO,都仲有可能當係 closely related,供養或受供養咁一齊去

如乜都無,咁就真係無計 wor

明既,有好多香港人情況一樣

I know that feel bro.... T_T

政治庇護亦唔係咁易既事,佢地會好似間諜咁監視你所有野,呃唔到 MI6/CIA。

前排手足係 US Citizen 去美國領使館尋求庇護都唔受理,無核彈級爆料都唔會理你。
由手機版發出
舊 11-28-20, 07:15 PM   #380
BeanZzZz
Crazy Gamer
堅推中一入

註冊日期: Aug 2007
引用:
前排手足係 US Citizen 去美國領使館尋求庇護都唔受理,無核彈級爆料都唔會理你。
由手機版發出
it's not that, it's just how US consulate works, and it is NOT the first time happened

『為什麼一定要是那片土地才叫做中國?但那片土地上的中國根本就不是中國。』
BeanZzZz 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-28-20, 09:42 PM   #381
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

引用:
呀係,記錯 LOTR 都要 BNO

如有親戚會用 BNO,都仲有可能當係 closely related,供養或受供養咁一齊去

如乜都無,咁就真係無計 wor

明既,有好多香港人情況一樣

I know that feel bro.... T_T

政治庇護亦唔係咁易既事,佢地會好似間諜咁監視你所有野,呃唔到 MI6/CIA。

由手機版發出
又唔使去到玩庇護嘅
寄望佢移民Plan有辦法包埋97前非香港出世囉
始終嗰陣審批嚴好多

英國Life boat除咗資產門檻夠低,對香港人嚟講英國生活算比較易適應,天氣除外

舊 11-28-20, 11:36 PM   #382
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
又唔使去到玩庇護嘅
寄望佢移民Plan有辦法包埋97前非香港出世囉
始終嗰陣審批嚴好多

英國Life boat除咗資產門檻夠低,對香港人嚟講英國生活算比較易適應,天氣除外
對於97前因各種理由無攞到 BNO 既香港人

我覺得英國有兩樣野可以做

1. 97 前香港出世紙既人再加其證明文件(畢業證書/稅單/樓契 etc),開放 bno 申請

2. BNO 世襲,97後出生子女,如父母其中一個有 BNO 可申請 BNO

二揀一或兩樣一齊,成件事都合理好多

不過其實 BNO 5+1 已經係好寬鬆,對英國再有期望好似唔太實際

年中開始大約由 35 萬個有效 BNO 加到 50 萬個,唔知應唔應付到再開放申請
由手機版發出
舊 11-30-20, 08:55 PM   #383
肉羊哩咖
God of Gamer
griffin611

註冊日期: May 2008
走入美國領事館尋求,有料爆都唔收,又引一下沈生啲嘢。
引用:
有關到美國領事館尋求政治庇護是否可行,我們可參照以下國際關係原則解讀:

1. 世界各國對派駐機構的所在國國民提供政治庇護,通常門檻非常高,因為這是無可置疑的「干涉別國內政」。外交上有對等原則,提供了一次這樣的庇護,需要其他地方等價交換;而且提供庇護後,有關大使館、領事館肯定會受所在國政府針對,外交人員的日常生活會很不好過。更重要的是,像美國這樣的大國,要是輕易接收所在國國民的政治庇護,恐怕每天都會有長龍排隊進入使館。

2. 因此,美國官方政策寫得很清楚,在官方領事館網站都會寫明:「美國在海外的外交機構不給予庇護。依據美國法律,美國只對本人正在美國境內的外國人給予庇護。」也就是說,正式申請政治庇護的人,都應該要已經身在美國,才能進行比較嚴謹的審查程序,也會避免了直接外交衝突。

3. 假如對美國領事館提出政治庇護要求,又會有甚麼回應?首先,walk-in肯定會被打回頭;而希望提出庇護的人,一般和美國都有一定聯繫,總會事先溝通。美國代表的回覆,通常是鼓勵他們儘快離境,又或行貨地和「當局溝通」;就算願意進一步幫忙,也會通過中介人,總之如非絕對必要,不會讓當事人進入美國大使館、領事館內。

4. 六四事件後,美國駐華大使館參與了「黃雀行動」,有份營救了不少民運人士、學生領袖,當時也有人希望到美國大使館尋求庇護,但一律被上述答案回覆。這已經是比勸喻他們儘快離境、或和當局溝通更積極的選項。

5. 然而上述原則,也有極少數例外時候。例如匈牙利主教敏真諦(Mindszenty Jozsef),先後反對納粹、共產主義被判刑,1956年匈牙利革命被蘇聯鎮壓,美國決定給予他政治庇護,原因是他在國際社會有長期聲望,在反極權運動是標誌性人物,而且有即時處決危險(匈牙利革命的領袖納吉就是被判國罪處決)。結果他在美國大使館住了15年,才被匈牙利政府准許離開,之前美匈兩國自然要長期講數,可見其複雜性。

6. 雖然美國經常批評中國各種人權狀況,也有眾多法案,但駐華大使館、領事館只為一名中國人提供過政治庇護,他就是六四事件後的異見知識份子方勵之教授。而且嚴格而言,他並非尋求政治庇護,而是美國總統老布殊主動邀請到大使館作客;他當初希望尋求庇護時,同樣被大使館掃地出門。年前發生王立軍事件,這名掌握重要情報的中共高層走進美國領事館,一天後就要「自願」走出來,明顯是尋求政治庇護不果。西藏、新疆眾多異見者沒有庇護,六四眾多學運領袖沒有庇護,王立軍這樣有情報價值的沒有庇護,可以想像,門檻之高。

7. 由於被庇護者在大使館、領事館內,如沒有所在國政府同意,根本走不出去,這意味著當事人可能要在大使館內長期居住,例如剛談及的匈牙利主教就一住15年。因此,美國決定提供庇護時,也要考慮這人的精神狀態,要是「搬著石頭砸自己腳」,那就非常不划算。例如維基解密創辦人阿桑奇2012年獲厄瓜多爾駐英國大使館政治庇護,但入內後行為怪異,令厄瓜多爾忍無可忍,終於在2019年取消庇護,任由他被英國拘捕。

舊 12-01-20, 09:07 AM   #384
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

加拿大澳紐係咪易好多

我以前有幾個阿富汗既同學,都係 Asylum,都話起阿富汗有生命危險
由手機版發出
舊 12-01-20, 04:25 PM   #385
BeanZzZz
Crazy Gamer
堅推中一入

註冊日期: Aug 2007
引用:
加拿大澳紐係咪易好多

我以前有幾個阿富汗既同學,都係 Asylum,都話起阿富汗有生命危險
由手機版發出
事實上香港好少真係去到生命危險,只係上下落差太大令人覺得難以致信者……
正常黎講真係兩邊開哂火先至會開放難民身份架……

『為什麼一定要是那片土地才叫做中國?但那片土地上的中國根本就不是中國。』
BeanZzZz 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-01-20, 05:23 PM   #386
肉羊哩咖
griffin611

引用:
加拿大澳紐係咪易好多

由手機版發出
加澳紐係咪易唔知,之前英國係易啲,所以間唔中有人因為坐船過海而無咗條命。不過而家波記立咗法封咗。

舊 12-02-20, 08:39 PM   #387
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

借位問下
有無版友研究過日本創業個玩法

舊 12-03-20, 10:44 AM   #388
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
借位問下
99% 呃人
由手機版發出
舊 12-03-20, 11:40 AM   #389
darkvolver
頹冗

註冊日期: Oct 2005
PSN  IDhwong909
引用:
借位問下
日本....香港人長時期生活不容易,而且很難習慣。

你睇太郎之前要特別講,要在日本開設金融特區,便知日本/文化很大問題。

舊 12-03-20, 01:07 PM   #390
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

我話個政策唔係移民agent老吹嗰種

我本身做過日本公司,去過日本office公幹,又有教日文,大約都知咩料嘅
而家都係做下Research望望先啫

舊 12-03-20, 01:48 PM   #391
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
我話個政策唔係移民agent老吹嗰種

我本身做過日本公司,去過日本office公幹,又有教日文,大約都知咩料嘅
而家都係做下Research望望先啫
你都講左重點,日本既野你識唔少,邊洗搵個公司幫你

同埋日本唔似得五眼英語國家,由大量移民組成

日本係正式無移民既政策

所以果d講座全部都係呃人
由手機版發出
舊 12-03-20, 02:23 PM   #392
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

引用:
你都講左重點,日本既野你識唔少,邊洗搵個公司幫你

同埋日本唔似得五眼英語國家,由大量移民組成

日本係正式無移民既政策

所以果d講座全部都係呃人
由手機版發出
點會無
好似早幾年先有個創業plan,500萬羊以上開公司可以帶家人拎visa,留5年入籍
但中間要審查盈利可唔可以cover到,我想睇下有無邊個研究過詳細...

啲agent個個sell人玩franchise,一係就頂手啲唔知頭唔知路嘅舖頭,好搵笨

舊 12-05-20, 06:40 PM   #393
野良猫
肥倫

註冊日期: Feb 2008
引用:
點會無
好似早幾年先有個創業plan,500萬羊以上開公司可以帶家人拎visa,留5年入籍
但中間要審查盈利可唔可以cover到,我想睇下有無邊個研究過詳細...

啲agent個個sell人玩franchise,一係就頂手啲唔知頭唔知路嘅舖頭,好搵笨
好似依家都有
有需要可以去搵下移民公司問下

唔講政治自己就想過台灣過新生活,亦都同移民公司過傾過計
佢哋除咗一般正常都有其他穩陣PLAN俾客戶選擇,自己覺得都唔錯
野良猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-06-20, 06:27 PM   #394
肉羊哩咖
griffin611

有人真係去咗日本搞生意,可以搵條 link 畀各位參詳吓,創業唔易,仲係夾埋移民就更難。舊年度好似有所謂介紹移民英國公司出咗事,搵 agent 要詳細考慮。

[追加]搵到個 FB blog
https://www.facebook.com/biteflowerb...40568613169868

不過除咗粥店個 page 之外,啲討論資訊嘅 FB page 同 join3m3 條 link 都唔 work。

此篇文章於 12-06-20 08:45 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-07-20, 10:26 PM   #395
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

Thanks for information
最麻煩都係唔知邊啲移民公司信得過

舊 12-08-20, 08:38 AM   #396
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
作者: 肉羊哩咖 查看文章
有人真係去咗日本搞生意,可以搵條 link 畀各位參詳吓,創業唔易,仲係夾埋移民就更難。舊年度好似有所謂介紹移民英國公司出咗事,搵 agent 要詳細考慮。

[追加]搵到個 FB blog
https://www.facebook.com/biteflowerb...40568613169868

不過除咗粥店個 page 之外,啲討論資訊嘅 FB page 同 join3m3 條 link 都唔 work。
都係果句

99% 呃人
由手機版發出
舊 12-08-20, 02:30 PM   #397
肉羊哩咖
griffin611

無親身接觸過,唔敢講真假。暫時最穩陣係 BN(O),不過最大問題係滙豐~

舊 12-08-20, 02:35 PM   #398
darkvolver
頹冗

註冊日期: Oct 2005
PSN  IDhwong909
引用:
無親身接觸過,唔敢講真假。暫時最穩陣係 BN(O),不過最大問題係滙豐~
最大問題唔係滙豐,而係有多小人知道 / 提前點樣走水

舊 12-10-20, 02:57 PM   #399
colormon
Senior Gamer

註冊日期: May 2011
引用:
咩意思?唔俾人拎走全部錢?另聽聞有強積金公司唔俾人提早拎返d錢…
colormon 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-14-20, 04:17 PM   #400
肉羊哩咖
griffin611

引用:
作者: colormon 查看文章
咩意思?唔俾人拎走全部錢?另聽聞有強積金公司唔俾人提早拎返d錢…
是咁的:
https://www.gaforum.org/showpost.php...&postcount=212

解畫:
https://www.gaforum.org/showpost.php...&postcount=213

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 09:26 AM

手機版 | APP版