Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > 電影版

主題工具 顯示模式
舊 08-27-21, 06:39 AM   #76
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
終於比主角講兩句

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 08-27-21, 07:29 AM   #77
搖搖
Eternal Flame™
永遠的毛毛王子↓

註冊日期: Apr 2002
PSN  IDARMY_Momo
尼套等D+算, 巴士打鬥越睇越成龍feel

舊 08-30-21, 06:24 PM   #78
肉羊哩咖
God of Gamer
griffin611

註冊日期: May 2008
嘻,啲西人好鍾意成窿㗎!

另,市場預期美國開畫收肆仟伍佰万,當Free Guy 呢3個禮拜都總共收近捌仟万,而每個星期啲跌幅都收窄緊,可以話期望唔高。

此篇文章於 08-30-21 06:29 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-31-21, 01:19 PM   #79
J+1
望過黎呀!!!!!!

註冊日期: Jul 2007
原來是尋找龍珠之旅,好驚喜呢

由手機版發出
J+1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-01-21, 12:38 PM   #80
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

台灣個邊影評,應該有D意思吧

[無雷]尚氣//無雷短評

https://www.ptt.cc/bbs/movie/M.1630418523.A.960.html

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
舊 09-01-21, 01:44 PM   #81
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
所以重點都係睇梁朝偉嗎
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-01-21, 04:25 PM   #82
肉羊哩咖
griffin611

註冊日期: May 2008
外國嘅噉 — 總括,頭兩幕都掂,第三幕唔掂,故仔中挺 MCU 水平。

本人繼續冇期望入場。

肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-02-21, 02:10 PM   #83
怪盜小G
しゃろとも

註冊日期: Jan 2004
戰爭一騎當千場面吊打真三國無雙套垃圾

字幕前後都有彩蛋

此篇文章於 09-02-21 02:18 PM 被 怪盜小G 編輯。
怪盜小G 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-02-21, 05:24 PM   #84
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

9成OT
得7:15開始分零鍾...

又《廣韻》中句切
音駐。義同。
舊 09-03-21, 12:10 AM   #85
鐵之侍

註冊日期: Apr 2005
沒期望下真是意外不錯看,最少比黑寡婦好看太多(真的)

故事普通但最少有一個明確主題沒有亂七八糟,打戲肯定是marvel宇宙中打得最好看的,這才是將華人文化融合英雄片(回看讓人嘆氣的鐵拳.....)

偉仔的演出果然沒有話說,不過男女主角和妹妹也比想中好就是啦,最驚喜是某人以為只是客串卻有不錯的演出,還有某位香港知名演員演出也算有點驚喜吧?

真心不要抱著偏見,以娛樂性來說是值得入場看的

http://www.gaforum.org/showthread.php?t=240345
鐵之侍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-03-21, 12:24 AM   #86
C.Ryo
Game Master

註冊日期: Dec 2007
Wii U IDCRYO.HK
Nintendo Switch ID4426 5495 5212
PSN  IDCRyoHK
XBox Live GamertagCRYO HK
的確沒期望下係比想像好睇,朝偉真主角,好情深又好型
Simu就正如之前予期係類成龍角色咁
整體係似華人版黑豹,用晒 Chinese 要素去做一套Marvel movie, 係值得入場睇嘅

此篇文章於 09-05-21 05:02 PM 被 C.Ryo 編輯。
C.Ryo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-03-21, 12:27 AM   #87
mrk

註冊日期: Mar 2009
Wii U IDmrk_us_1st
Nintendo Switch ID美國Acc-7963-3777-4483
3DS Friend Code3050 7594 0791
PSN  IDmrk1us
XBox Live Gamertagmrk hk
Sorry!
我琴日睇早場,但遲到左少少,
坐好位後,已經講到梁生1人騎馬攻城到!
請問前面講左D咩??

內有劇透!
PS:戲中唔明文滿點解可以有成過千歲??
PS2: 梁生同法拉結婚成家立室後,
梁生真係忘記左自己之前撈偏架喎!
就算隱退左,出街買餸,
都可以唔放D保標睇實間屋既老婆仔女!有少少講唔通!

PS3:最後隻大魔物係咪MCU原著有架??定為電影原創架??
PS4: 隻無頭小怪好可愛呀!
同埋某演員又再次出場,正式變做搞笑角色!

switch日服Acc_2707-3945-3492(HK*mrk_jp1)
switch美國Acc_7963-3777-4483(HK*mrk_us1)
switch港服Acc_6669-1669-8277(HK*mrk_hk1)
switch英服Acc_3093-4099-7614(HK*mrk_uk1)

此篇文章於 09-03-21 12:31 AM 被 mrk 編輯。
mrk 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-03-21, 12:50 AM   #88
C.Ryo
Game Master

Nintendo Switch ID4426 5495 5212
引用:
作者: mrk 查看文章
Sorry!
我琴日睇早場,但遲到左少少,
坐好位後,已經講到梁生1人騎馬攻城到!
請問前面講左D咩??

內有劇透!
PS:戲中唔明文滿點解可以有成過千歲??
PS2: 梁生同法拉結婚成家立室後,
梁生真係忘記左自己之前撈偏架喎!
就算隱退左,出街買餸,
都可以唔放D保標睇實間屋既老婆仔女!有少少講唔通!

開頭就係文武古代look, 法拉有講話Ten Rings有令人長生不老能力
其實都係果味已經征戰千年已經厭倦,難得敗在美女手上就轉跑道溝女,順道玩成家立室嘅梗
不過影帝就是有魅力,佢嘅殺死人眼神對比下戲啲死魚眼實在正太多
前幾段打鬥都好睇,係終戰變咗巴哈武特vs白龍王怪獸大戰好鬼有既視感

舊 09-03-21, 02:02 AM   #89
Kinny Riddle
Game Master

註冊日期: Jun 2006
喺冇期望冇帶有色眼鏡入去睇算係幾好睇嘅Origin Story。反而片末彩蛋先係正式介紹尚氣成為MCU嘅新中堅班底

偉仔太過搶戲,同埋佢形象太正氣,就算演反派都唔會覺得反感,反而增加同情分添。

楊紫瓊一早知道會出場演尚氣個阿姨,但元華有份出場就有啲意外。

有幕偉仔向元華講「我食鹽多過你食米」全場爆笑。XD

某角色

假Mandarin Trevor自Iron Man 3後嘅一集短篇One Shot被真正嘅十環捉走咗後,大家都一直好關注Trevor嘅下落。原來呢幾年嚟就喺十環總部同隻可愛神獸做朋友。

片末彩蛋

Bruce又變返人類,但右手傷患到而家都未痊癒

睇嚟做「太空巡警」嘅Marvel隊長Carol真係超忙,就算開呢啲算係好重要嘅視像會議都係要有事急Call離開。

喺漫畫入面,Mandarin (即偉仔飾演嘅文武)嘅十環係喺喜瑪拉雅山脈一架墜落嘅外星人太空船上發現到。而漫畫係十隻戒指,唔係手環。Mandarin就利用呢啲戒指以及太空船嘅黑科技嚟為非作歹幾百年,直至遇上鐵甲佬Tony。

MCU嘅手環睇嚟都係來自外太空,但來歷依然不明。會唔會係啲同Eternals有關嘅科技呢?

此篇文章於 09-03-21 04:03 AM 被 Kinny Riddle 編輯。
Kinny Riddle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-03-21, 02:43 PM   #90
鐵之侍

註冊日期: Apr 2005
香港首日票房312萬

http://www.gaforum.org/showthread.php?t=240345
鐵之侍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-03-21, 09:01 PM   #91
Fio

打鬥部份好精彩

- 一路打到父子對打果度都ok, 感覺有d似 Dracula同Alucard, 兩個都係覺得自己洗咁底世人就會忘記佢, 傻啦, 只係劇入面嘅行為你都唔會覺得文武有做咩大奸大惡嘅事
- 同中國有關嘅風格都係咁極致嘅傳統感覺(角色樣, 建築, 服裝等), 返而偉仔最有現代風格
- 故事係正常, 係條黑龍飛出嚟之後感覺怪怪地
- 成條村train咗咁多年, 都冇一個可以射到條龍要害...
- 仲以為尚氣師傅同元華會有咩特別戲份
- 文武穿竹林果度...點解唔坐直昇機機同用鎗...
- 竟然係尚氣似佢阿媽?!你叫法拉情何以堪...

Fio 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-03-21, 10:14 PM   #92
ComeLOLoh

註冊日期: Apr 2007
PSN  IDChun-li
引用:
作者: Kinny Riddle 查看文章
喺冇期望冇帶有色眼鏡入去睇算係幾好睇嘅Origin Story。反而片末彩蛋先係正式介紹尚氣成為MCU嘅新中堅班底

偉仔太過搶戲,同埋佢形象太正氣,就算演反派都唔會覺得反感,反而增加同情分添。

楊紫瓊一早知道會出場演尚氣個阿姨,但元華有份出場就有啲意外。

有幕偉仔向元華講「我食鹽多過你食米」全場爆笑。XD

依然不明。會唔會係啲同Eternals有關嘅科技呢?
[/SPOILER]
可惜偉仔呢part講英文,如果講廣東話會正好多!

今日睇左mx4D版,正!好睇的。

舊 09-04-21, 01:15 AM   #93
怪盜小G
しゃろとも

註冊日期: Jan 2004
明明成班都香港人要講支那話

怪盜小G 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-04-21, 11:09 AM   #94
Heaven
Game Master

註冊日期: May 2013
上映前個個話唔睇無興趣依家就反轉晒
睇朝偉已值回票價
Heaven 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-04-21, 11:44 AM   #95
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
睇左同話唔睇既係兩班唔同人吧
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-04-21, 12:24 PM   #96
C.Ryo
Game Master

小小彩蛋,有出現Kung Fu Hustle海布

此篇文章於 09-04-21 08:17 PM 被 C.Ryo 編輯。
舊 09-04-21, 12:51 PM   #97
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

引用:
作者: Heaven 查看文章
上映前個個話唔睇無興趣依家就反轉晒
睇朝偉已值回票價
咁呢隻上氣個樣真係值得比人黑無法

既然上畫之後大部份人都話朝偉係男1,咁都會去睇下

又《廣韻》中句切
音駐。義同。
舊 09-04-21, 05:08 PM   #98
王小虎

註冊日期: Apr 2002
有個彩蛋冇咩人知
係來自Iron Fist漫畫的Fat Cobra

其實除咗Mandarin(改埋名)父子關係,成個故事冇咩跟漫畫,冇Katy,冇識功夫老母,冇個咁嘅妹。Ta-Lo係有呢個地方,來自Thor漫畫,係中國神族世界,即大羅天,同Shang-Chi冇咩關係。十環係源自龍型外星人,冇咩重要性,所以最尾彩蛋唔知佢想連去邊。兩個奸角(Death Dealer, Razor Fist)就都係來自Shang-Chi漫畫。

Banner變返人,可能係Wong/Strange幫佢,而家幫緊Abomination,不過打還打,點解要去人哋格鬥場打,有啲夾硬。Abomination預咗會喺She-Hulk再出現,咁可能連帶有Wong cameo。

王小虎 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-04-21, 08:27 PM   #99
Game Master

引用:
作者: ComeLOLoh 查看文章
可惜偉仔呢part講英文,如果講廣東話會正好多!
個part好似用國語講喎

舊 09-04-21, 08:29 PM   #100
Game Master

引用:
作者: 王小虎 查看文章
Banner變返人,可能係Wong/Strange幫佢,而家幫緊Abomination,不過打還打,點解要去人哋格鬥場打,有啲夾硬。Abomination預咗會喺She-Hulk再出現,咁可能連帶有Wong cameo。
可能Wong嫌平時做魔法師冇乜錢賺,想賺多啲零用錢於是先邀請Abomination一齊去打黑市拳。XD

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[西片] The Suicide Squad (2021) david 電影版 73 03-31-22 07:46 AM
[西片] Hotel Transylvania 4 (2021) david 電影版 0 04-09-19 03:42 PM
[西片] Hotel Transylvania 4 (2021) david 電影版 0 03-04-19 05:44 PM
吹水專區 2021《 強間誕》 柚原このみ 吹水專區 1003 08-06-13 11:48 PM
i want to learn chan style tai chi u_stupidhk 體育版 0 12-25-02 09:12 AM

現在的時間是 10:47 PM

手機版 | APP版