Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 04-15-16, 08:09 AM   #1
david
The One

註冊日期: Mar 2002
[最衰XX] 港人遊阿里山唔使逼! 陸客暴跌9成半剩29團

引用:

香港人遊台灣景點阿里山不用再逼了!內地五一黃金周旅遊旺季將至,台灣旅遊住宿市場,因大陸客減少,反而迎來「寒冬」。去年的五一假期,600個大陸團到阿里山觀光,今年只接待29團,跌幅達9成5。墾丁民宿也「拍烏蠅」,九份有些民宿更只能賣咖啡幫補,有店主慨嘆:「躺着賺陸客」的年代已消逝。
林務局嘉義林管處指出,到阿里山旅遊的大陸旅行團多在嘉義市住宿,去年五一連假約600團、共1.3萬人遊阿里山,今年腰斬再腰斬,到昨天為止只有29團、2,000多人預訂。新北九份、金瓜石地區約有約百間民宿,5年前開放大陸客自由行後,金九小旅行很搶手,只要上網行銷,逢連假一個月前就被訂光,但五一連假快到了,往年4月中訂房率至少8成,現在5成不到。

金瓜石祈堂老街李姓民宿負責人稱,她的民宿與大陸網路平台合作行銷,大陸客是主力客戶,今年過年後客人越來越少,五一訂房「一間都沒有」,民宿變成咖啡廳。墾丁民宿經營者蔡清榮則指,自由行的年輕大陸客多選擇價位相對較低的民宿,去年大陸十一假期全部客滿,但今年清明連假大陸客已減少,五一連假訂房最好的也只有五成,有的更低,減價勢在必行。

花蓮縣民宿協會前理事長劉玲玲指出,農曆年後業績變得慘淡,比去年差3成,五一連假訂房率最少降低5成。花蓮民宿合法的近2,000間,違規營業的也有逾千家,大陸客銳減,令民宿經營者暗自叫苦。

南投旅遊業也受陸客限縮所苦,草屯福美大飯店五一大陸客住房率和去年相比少了一半,專營陸客生意的南投大飯店也差不多。經營者稱,就等總統當選人蔡英文就職演說「安陸心」,才能穩住國內觀光市場。

台東縣酒店業績平均減少兩成生意,專做大陸團的經營者指,以前每月至少有20天以上客滿,現在大約只有10到15天客滿,因為大陸客減少,加上民宿搶生意,有「合法業者」指控「非法業者」破壞行情,低價搶客,「錢景」很悲觀。

台灣《聯合報》
最衰佔中吧

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-15-16, 08:24 AM   #2
Terry仔
God of Gamer

註冊日期: Feb 2003
唔係大陸人唔想去,係佢阿爺唔開門
想做個假像出黎話蔡英文搞到旅遊業差左
Terry仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-15-16, 09:18 AM   #3
小草
(╬ ̄皿 ̄)=○

註冊日期: Feb 2004
點解唔罰香港

舊 04-15-16, 12:19 PM   #4
暗黑騎士
Game Master

註冊日期: Jan 2004
罰緊啦, 你睇D餐飲酒店業嗌哂救命
暗黑騎士 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-15-16, 01:26 PM   #5
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
有咁耐風流
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-15-16, 02:39 PM   #6
小草
(╬ ̄皿 ̄)=○

註冊日期: Feb 2004
引用:
作者: 暗黑騎士 查看文章
罰緊啦, 你睇D餐飲酒店業嗌哂救命
有唔俾團黎咩

我理解係人地有能力去更遠地方掃貨,旅遊
講真香港同台灣你話去邊好

舊 04-15-16, 07:35 PM   #7
Tannhauser Gate
Crazy Gamer
薛西佛斯

註冊日期: Mar 2007
https://www.ptt.cc/bbs/Gossiping/M.1...463.A.C35.html

台灣人:熱烈地彈琴熱烈地唱

and bones in their noses I just flat
out wouldn't of believed you.」
Tannhauser Gate 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-15-16, 08:38 PM   #8
日向小RAYRAY
Senior Gamer

註冊日期: Dec 2011
我地香港人都要落力懲罰餐飲酒店業,平時當香人二等公民,佢都有今日
日向小RAYRAY 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-15-16, 08:45 PM   #9
luciferdark

引用:
作者: 日向小RAYRAY 查看文章
我地香港人都要落力懲罰餐飲酒店業,平時當香人二等公民,佢都有今日
邊有二等, 四等都嚟了

舊 04-15-16, 09:55 PM   #10
kev00269270
Game Master

註冊日期: Apr 2004
引用:
乜野二等先
價錢?

尖咀同中環有幾間野
同一個菜
香港人食就50蚊左右,大陸人/遊客食就100蚊以上
kev00269270 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-16-16, 01:00 PM   #11
日向小RAYRAY
Senior Gamer

註冊日期: Dec 2011
引用:
作者: kev00269270 查看文章
乜野二等先
價錢?

尖咀同中環有幾間野
同一個菜
香港人食就50蚊左右,大陸人/遊客食就100蚊以上
吓,大把賣金賣名牌既,見你係香港人,SO都唔SO你,一見大陸人,成隻狗咁,試過幾次,要出聲小佢,仲要比人小完個樣好唔憤氣
日向小RAYRAY 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-17-16, 03:34 AM   #12
BOYBOYBOY
Ultimate Gamer

註冊日期: Jun 2011
引用:
吓,大把賣金賣名牌既,見你係香港人,SO都唔SO你,一見大陸人,成隻狗咁,試過幾次,要出聲小佢,仲要比人小完個樣好唔憤氣
受氣唔止賣金賣名牌,我曾經係買牛仔褲想試,問佢拎,佢當時忙於照顧3-4個強國人
佢好明顯知強國人買得更多,HEA答我無貨,但轉頭見佢拎5,6條褲比強國人試

自此我去旅行買多1,2條係屋企旁身好過

舊 04-17-16, 12:33 PM   #13
luciferdark

引用:
作者: BOYBOYBOY 查看文章
受氣唔止賣金賣名牌,我曾經係買牛仔褲想試,問佢拎,佢當時忙於照顧3-4個強國人
佢好明顯知強國人買得更多,HEA答我無貨,但轉頭見佢拎5,6條褲比強國人試

自此我去旅行買多1,2條係屋企旁身好過
基本上所有零售業都係咁, 廣東話?
好少少就叫你等陣先,
差嘅直接理都唔理你。
英文? 名店就OK嘅。
一講國語即死過嚟。

舊 04-17-16, 12:52 PM   #14
小嘉
The One

註冊日期: Jan 2002
好客之都有咩問題
小嘉 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-17-16, 01:30 PM   #15
小草