Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 手機平板遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 03-28-17, 05:53 PM   #33526
gingq7
God of Gamer

註冊日期: May 2008
廢pool...
又養生一至兩星期
gingq7 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-28-17, 06:05 PM   #33527
鐵之侍

註冊日期: Apr 2005
http://dengekionline.com/elem/000/001/486/1486619/

電擊 ONLINE 對鹽川的訪問(時間大約在王子殿下up之前)

百度有人總括了大意:

1.一個從者由設定好到實裝要半年時間,現在他們手上已基本沒存貨了,另外記者說很多人想實裝艾蕾(伊絲塔的妹妹)、櫻、士郎、王子殿下,妹妹還是老樣子說不會近期實裝,其他3人沒回應,結果之後就實裝王子殿下了

2.女性玩家由一年前的二成升到不到三成

3.復刻GO一方面是呼聲較高,很多人想要活動從者和禮裝,另一方面是真的不夠人手開發新活動

4.BREAK系統可以看成類似6章GIFT一樣的東西,還會繼續改進,也可能會在之後主線或活動使用

5. 因為很多人想要新宿便服黑貞和黑吾王,以後可能會想辦法回應大家的希望……

6.暫時似乎沒有打算實裝達古子漫畫中的3位從者

7. VR和FGO不是同團隊做的

8.不會再有當初的升絆關,因為這種單追求效率的做法不合乎FGO方針

9.技術上可以做到自動戰鬥和跳過寶具,但是鹽川認為這樣不是FGO堅持不做

10.所有從者也可能強化,和星級或是否活動從者無關

11.電擊ONLINE針對希望強化從者名單:

第一位吾王 第二位 白貞 第三位 小恩 第四位 BX

但鹽川的反應似乎是早知這問題,但不會因外界壓力去改

有些問題(例如久沒有新活動)也不會太責怪官方啦,但還是要一句:幹你鹽川

http://www.gaforum.org/showthread.php?t=240345

此篇文章於 03-28-17 06:14 PM 被 鐵之侍 編輯。
鐵之侍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-28-17, 06:22 PM   #33528
細路翔
The One

註冊日期: Sep 2003
一隻單機game特登令到廢角繼續廢既意義係....a?

英國說大家抱團死
細路翔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-28-17, 06:33 PM   #33529
T.K.
Advance Moderator
很黃很暴力

註冊日期: Mar 2002
PSN  IDsrwtk
鹽川:我地無做錯!

半年一隻從者,同我工作速度差唔多
人手唔夠,fgo應該十年前已著手開發

各位預訂貨物,請入賑到恆生銀行755-012903-882cheung tsz kin
並將入數紙寫上貨物名稱後,pm給本人
行貨半訂,日本貨全訂
1KG $65or長x闊x高[cm]/6000x$65[2者均須連送貨紙箱計算]
現貨
T.K. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-28-17, 06:34 PM   #33530
rfdingo
Crazy Gamer

註冊日期: Oct 2005
忠於原著(唔記得邊個口吻,田中?

忠於屎實(WG口吻

舊 03-28-17, 06:39 PM   #33531
c12
Senior Gamer
王道を征く

註冊日期: Apr 2010
賺到笑話唔夠人手,山本2號

唔會因外界而外->問卷調查(黑人問號)
c12 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-28-17, 06:45 PM   #33532
T.K.
Advance Moderator
很黃很暴力

註冊日期: Mar 2002
PSN  IDsrwtk
鹽川除了無能,有甚麼特別?
好似比庄司更廢
庄司大家一直插,但都由開始既kuso game變到一個似樣既野
而家多咁多資源,反而廢左咁多

各位預訂貨物,請入賑到恆生銀行755-012903-882cheung tsz kin
並將入數紙寫上貨物名稱後,pm給本人
行貨半訂,日本貨全訂
1KG $65or長x闊x高[cm]/6000x$65[2者均須連送貨紙箱計算]
現貨
T.K. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-28-17, 07:09 PM   #33533
細路翔
The One

反正佢地唔在乎強度平衡,條數我當佢求其搞啦

就咁搵個畫師畫一SET圖,整個2D模組果個頂盡當佢初入行比佢做兩星期,整體構思比夠3個月你

計埋都係最耐四個月一隻新角

其實構思應該都無可能用到3個月,反正8成角色係其他系列既舊角,剩低2成就同主線有關根本係同個大綱既構思同期進行

唔夠人手?唔夠人手同$ONY R錢咪有囉

堆課長課到上財經我唔信$ONY係依個勢頭會唔批錢

我覺得比較似係鹽川驚$ONY唔放銀彈直接幫佢地搵個似樣D既監製+團隊落黎頂左佢個位先一路無向金主出聲
然後tm兩位社長一個剩係識自己龜埋一邊寫野,另一個本身自己又唔熟行情就自然繼續由得鹽川搞,
反正佢地本身唔靠fgo都已經賺到十世都洗唔晒,fgo依一年內收皮都唔會對佢地有大影響

唔洗講咩創作自由同質素會受影響,你睇ps4 bloodborne之類個堆獨家作就知$ony係依方面係唔會插手,你幫佢搞到個品牌出黎吸金隻game個內容就點玩都得

英國說大家抱團死

此篇文章於 03-28-17 07:29 PM 被 細路翔 編輯。
舊 03-28-17, 07:28 PM   #33534
血之淚
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2009
PSN  IDAlvinHang
我唔信佢會唔夠人手囉
VR同FGO唔同團隊,如果冇諗住搞VR係唔係可以集中資源搞好本身隻game同請多d人?

咁樣搞法真係好難課得落手,水槍王放棄等小黑復刻算

此篇文章於 03-28-17 07:30 PM 被 血之淚 編輯。
血之淚 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-28-17, 07:28 PM   #33535
大破人間

註冊日期: Sep 2007
3DS Friend Code1564 3069 5250
轉巴哈

引用:

至於從者強化的基準是什麼 是以優先給開服老從者,優先只有兩個技能的從者,另外加入兩個從者在性能上比較相像,那麼會想辦法通過強化任務將他們向不同的方向強化

那除了兩個技能外,其他條件貞德豈不是都全部滿足了
(而且仲有真名看破這超級廢技能,其實同只有兩個技能沒兩樣)

引用:

關於有很多玩家抱怨最近也沒有新活動,沒啥可做的啊只能說,活動日程表是現在這個樣子是有意而為的,這取決於你怎麼看fgo這款遊戲,打個比方而言對以“每天吃飯吃到撐”的心態來游戲的玩家而言,確實可能會感到不滿,但我們也不是提供“每天吃飯吃到撐”這樣遊戲的運營

問題在於上一年每個月都有飯吃,今年連續三個月都沒飯吃的這種對比啊…
大破人間 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-28-17, 07:31 PM   #33536
蛋撻王子
功德完滿

註冊日期: Mar 2007
謝鐵大整理
OT中未有時間細睇

有重點is good

舊 03-28-17, 07:40 PM   #33537
gingq7

註冊日期: May 2008
佢地差唔多每隻新角都要先諗一堆設定, 由作家寫設定/故事/對白 > 搵人畫圖/配音/戰鬥動作, 來來回回4-5個月一隻差唔多啦,
真正影響整體速度既係佢地可以同時做幾多隻角色, 而唔係一隻做幾耐
gingq7 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-28-17, 07:50 PM   #33538
細路翔
The One

我最不滿係佢地個營運方針係搞到玩家升lv升慢幾倍,削減本身玩家之前固定能夠取得既資源黎拖時間

而唔係做好計劃去優化個遊戲核心搞多幾個mode黎吸引玩家升晒所有角都繼續留係度農/課

你地睇嘉芙巨巨依d歐洲人升完d人無活動時都只可以係度劈草做十里坡劍神,就知道隻game好需要其他每日都打得到既挑戰模式(?

話時話有巨巨真係覺得隻BX值得用半年去整?

英國說大家抱團死

此篇文章於 03-28-17 08:19 PM 被 細路翔 編輯。
舊 03-28-17, 07:56 PM   #33539
Hextor
Insane Gamer

註冊日期: Feb 2008
多左錢未必搞得好
多錢就好就冇EA同UBI D糞作啦

翻炒舊角(新年,巌窟王)都賺到笑駛鬼咁快出新角
(其實都6隻新角啦?)

此篇文章於 03-28-17 08:02 PM 被 Hextor 編輯。
Hextor 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-28-17, 08:32 PM   #33540
蛋撻王子
功德完滿

路過日站
見到有張幾有趣的圖
電影寫實下的英靈

舞台より映画にしてください

舊 03-28-17, 08:35 PM   #33541
wuxu
Crazy Gamer
廢材記者

註冊日期: Jan 2004
XBox Live GamertagMikekoala
引用:
作者: 蛋撻王子 查看文章
路過日站
見到有張幾有趣的圖
電影寫實下的英靈

點解圓卓組全部都係用Monty Python個版本 XDDD

問我點解會釘控~ 究竟點解要苦楚
我笑住回答~ 講一聲~ 我係我
wuxu 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-29-17, 02:50 AM   #33542
the fool
永遠的愚者

註冊日期: Jun 2008
引用:
作者: 鐵之侍 查看文章
-skip-
1.唔好講殺書文,Apocrypha同Prototype都仲有成班人未出,我唔信無存貨lor
3.賺咁多唔夠人手都唔請人真係無野好講
4.BREAK好煩,最好event見唔到
6.雖然無睇,但我想佢實裝
8.唔通QP同種火唔係追求效率(雖然無左就真係超級地獄)
11.吾王其實都叫用得落手,白貞我除左技1都唔會用佢其他技同寶具,小恩如果係初期出可能會好勁,但而家大把人勁過佢,BX用完一次已經唔想用,睇下佢會唔會改,不會因外界壓力去改<除左粗口無第二句

舊 03-29-17, 02:53 AM   #33543
the fool
永遠的愚者

註冊日期: Jun 2008
引用:
路過日站
見到有張幾有趣的圖
電影寫實下的英靈

マシュ係憑依唔應該用男人
主教好似
ヴラド三世睇唔到樣...
ヘクトール,ガウェイン,ダレイオス<おいwww
メディア・リリィ好明顯唔係リリィ
文西...呢隻好明顯係怪人o黎
右下角果幾個係乜水

舊 03-29-17, 07:11 AM   #33544
眼鏡娘
Junior Member

註冊日期: Mar 2017
新手一問,已經打夠150萬分,但仲未換曬材料,是不是要吃蘋果去刷換曬佢地
眼鏡娘 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-29-17, 07:37 AM   #33545
蛋撻王子
功德完滿

引用:
作者: 眼鏡娘 查看文章
新手一問,已經打夠150萬分,但仲未換曬材料,是不是要吃蘋果去刷換曬佢地

最好換晒d素材
分數反而次要

舊 03-29-17, 08:56 AM   #33546
lunn
Crazy Gamer
GAUZE62045

引用:
最好換晒d素材
分數反而次要
土蜘蛛好難Farm
打最後果關又好似好危險咁…
依家都係打法職果關順便Farm埋心臟就算…

舊 03-29-17, 09:03 AM   #33547
細路翔
The One

只要FGO課金量下降,他媽的一定改的跟飛的一樣快
現在營運就只是個得寵的賤人而已
隔壁手遊慶祝,是每天10抽連續一週,必得SSR一次機會池

少在那邊一副「我是抱著偉大理想在做FGO」的姿態
不要效率,不要餵飽玩家,就以為自己精雕細琢劇情???
靠北那是TM社在做的事情,乾你遊戲公司屁事

好意思說要忠於原作,就把那廢到飛起來的貞德改一下啊
現在貞德的強度,哪一點符合原作?
直感他媽的原作神技閃過Gaebolg,在FGO可以幹啥?
千里眼更是懶得講,紅A魔改到變成4.5星然後還一堆廢物在排隊
別的遊戲平衡性差個10%~20%,就被玩家戰翻天
FGO可神奇了呢,隨便找都有A可以比B強2倍以上的例子
請問Q卡哪時候要改? 閃退哪時候要改好?
哪件事不是遊戲公司能做的?

一副給我吃牛排的嘴臉,故事角都塞去限定池,還要裝清高
好歹庄司擺明就跟你說我要吃牛排,課金吧!
惹怒玩家還會乖乖發石頭,這個偽君子實在令人噁心

係K島睇到,完全講中要點

英國說大家抱團死
舊 03-29-17, 09:10 AM   #33548
stcdavidhk

註冊日期: Dec 2006
原作唔係用直感避死棘因爲必中所以係靠幸運死唔去
但原作直感解釋係戰鬥時第六感,高到A時已經接近預測到未來
就如ubw動畫被燕返斬中前的演出,預見到自己唔行動就會中3刀

所以...關出星忍事,根本可以set做加攻加防之類buff

GBF:839720

Fate/GO: 338849498 (90等)呆毛吾王 SiKi(被迫凍結中) , 644590007(90等)金閃閃/呆毛吾王 SiKi)

此篇文章於 03-29-17 11:04 AM 被 stcdavidhk 編輯。
stcdavidhk 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-29-17, 10:40 AM   #33549
蛋撻王子
功德完滿

【試玩】《Fate/Grand Order VR feat. 瑪修 · 姬莉葉萊特》在迦勒底私室發生意外事件
https://gnn.gamer.com.tw/8/145198.html

中文翻譯報告

舊 03-29-17, 10:48 AM   #33550
Sar8
The One

註冊日期: Feb 2009
PSN  IDOrzAR8
XBox Live GamertagOrzAR8
引用:
作者: 細路翔 查看文章
只要FGO課金量下降,他媽的一定改的跟飛的一樣快
現在營運就只是個得寵的賤人而已
隔壁手遊慶祝,是每天10抽連續一週,必得SSR一次機會池

少在那邊一副「我是抱著偉大理想在做FGO」的姿態
不要效率,不要餵飽玩家,就以為自己精雕細琢劇情???
靠北那是TM社在做的事情,乾你遊戲公司屁事

好意思說要忠於原作,就把那廢到飛起來的貞德改一下啊
現在貞德的強度,哪一點符合原作?
直感他媽的原作神技閃過Gaebolg,在FGO可以幹啥?
千里眼更是懶得講,紅A魔改到變成4.5星然後還一堆廢物在排隊
別的遊戲平衡性差個10%~20%,就被玩家戰翻天
FGO可神奇了呢,隨便找都有A可以比B強2倍以上的例子
請問Q卡哪時候要改? 閃退哪時候要改好?
哪件事不是遊戲公司能做的?

一副給我吃牛排的嘴臉,故事角都塞去限定池,還要裝清高
好歹庄司擺明就跟你說我要吃牛排,課金吧!
惹怒玩家還會乖乖發石頭,這個偽君子實在令人噁心

係K島睇到,完全講中要點
呢D引戰文睇完就算啦
FGO vs GBF呢個月簡直係日經文

標籤
FGO, 歐洲人, 非洲人

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
代購 Fate/grand order material I, II, III h0104788 買賣專區 0 10-12-17 12:08 AM
[代購] Fate/Grand Order material I & II 各HKD 140 h0104788 買賣專區 0 11-22-16 07:23 AM
[SELL] Fate/Grand Order account Toshi 買賣專區 0 01-20-16 01:08 PM
Fate Grand Order FGO 120石 初始, 低進度 黑Saber acc, 事前 bigv 買賣專區 3 09-24-15 11:16 AM
出售 Fate/Grand Order 帳號(60貞德/60Saber/33阿提拉) isumi2613 買賣專區 1 08-14-15 08:48 PM

現在的時間是 06:32 PM

手機版 | APP版