Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 06-24-21, 08:53 AM   #1
wing
God of Gamer
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
蘋果RIP

由當年人見人鬧的嘩眾取寵, 到呢兩年大家覺得尊重, 依家覺得可惜, 真係好大轉變.

.

舊 06-24-21, 09:25 AM   #2
Heaven
Game Master

註冊日期: May 2013
好突然 好似熟悉既朋友離去既感覺
公司上個星期先落完佢地廣告, 老闆仲問洗唔洗找數
Heaven 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-24-21, 10:12 AM   #3
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
作者: wing 查看文章
由當年人見人鬧的嘩眾取寵, 到呢兩年大家覺得尊重, 依家覺得可惜, 真係好大轉變.

.
嘩眾取寵大概係事實吧(其實冇睇開),不過做事有風骨的確係可敬。

各位大佬手下留情,個個都買十幾份冇人夠你搶…

舊 06-24-21, 10:47 AM   #4
Heaven
Game Master

引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
嘩眾取寵大概係事實吧(其實冇睇開),不過做事有風骨的確係可敬。

已有人擺上拍賣網 賣 1,2百。。
由手機版發出
舊 06-24-21, 10:51 AM   #5
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
有愛就唔應該助長炒風

幾十年後變歷史文物就話炒啫
由手機版發出
真!DC 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 06-24-21, 10:56 AM   #6
神人ではない!新人だ

引用:
作者: Heaven 查看文章
已有人擺上拍賣網 賣 1,2百。。
由手機版發出
佢鍾意啦,在下信有人會買,不過果個唔會係在下。
吉儀都拎黎炒…

此篇文章於 06-24-21 11:08 AM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
Dyhalt Rushifar 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-24-21, 11:27 AM   #7
Sar8
The One

註冊日期: Feb 2009
PSN  IDOrzAR8
XBox Live GamertagOrzAR8
引用:
好突然 好似熟悉既朋友離去既感覺
公司上個星期先落完佢地廣告, 老闆仲問洗唔洗找數
同你老細講睇住國安會唔會搵上門好過

舊 06-24-21, 11:59 AM   #8
Super Bus
麻帆良市巴神 XDD

註冊日期: Mar 2002
蘋果摺左, 最 Happy 莫過於罪大惡極嘅狗共政府同狼狽為奸嘅港共走狗啦!!
佢地不知幾想蘋果死幾耐, 依家一個所謂港區國安法,
一打就打到佢一沉不起而死, 心都涼哂啦!!

以前本來我都唔係咁多鍾意蘋果, 因為當初覺得佢報導嘩眾取竉,
而且記得佢曾經發起過報章減價戰, 結果攪到有好幾份報紙就咁冇左,
更加對佢冇乜好感, 但係佢敢言嘅作風依家真係冇乜其他報紙做到,
依家蘋果一死, 真係怕香港啲報紙要變哂做港版人民日報...

魔法先生 Super Bus
雛田莊自衛隊隊長/麻帆良學園市特別消救及保安隊隊長
麻帆良學園魔法研究同好會成員
我的相簿 My Photo Album
Super Bus 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-24-21, 12:22 PM   #9
wing
格鬥低手

引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章

早年佢編綵手法好有問題, 又色情化, 又狗仔隊.

不過後來連明報, SCMP都淪陷, 得佢頂住中共, 唔做政權維穩工具, 真係好有風骨. 同埋飲食男女/果籽真係介紹好多本土野, 好有心, 都幫到好多本地小商戶.

舊 06-24-21, 05:38 PM   #10
Heaven
Game Master

引用:
早年佢編綵手法好有問題, 又色情化, 又狗仔隊.

不過後來連明報, SCMP都淪陷, 得佢頂住中共, 唔做政權維穩工具, 真係好有風骨. 同埋飲食男女/果籽真係介紹好多本土野, 好有心, 都幫到好多本地小商戶.
飲食男女成日睇, 可惜 youtube channel 都無埋
舊 06-24-21, 07:53 PM   #11
wing
格鬥低手

引用:
飲食男女成日睇, 可惜 youtube channel 都無埋
杜文澤同果籽員工好似有D搞作, 可以留意下.

舊 06-24-21, 08:35 PM   #12
Kinny Riddle
Game Master

註冊日期: Jun 2006
RIP

今日六點好早起身,諗住落樓下七仔買,點知已經賣哂。

於是行多幾步見到有報檔排晒隊,即刻排埋一份。

唔理你同唔同意肥佬黎既觀點,唔理你係傳統民主派定本土派,都無可能唔對蘋果被中共強行結業感到傷心及憤怒。

邊個仲好意思走去嘲笑邊個就係人渣都不如嘅投共走狗(尤其某扮日本專家嘅怨婦及某警眷)

維尼以為解決咗提出問題嘅人,問題就會解決。但好明顯唔係咁囉。蘋果嘅作用原本係一個洩氣口,防止民怨爆發得太過厲害,你而家將呢個洩氣口格硬塞住,民怨民憤只會爆得比2019年更加勁,甚至會有大量人命傷亡。

可以走嘅手足請快啲走。

利申:本身有海外護照兼已經打晒兩次BioNTech,果度一放寬入境檢疫期間就會即刻閃人。(因為屋企有大把嘢要搬,費事麻煩)

此篇文章於 06-24-21 08:39 PM 被 Kinny Riddle 編輯。
Kinny Riddle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-25-21, 12:43 AM   #13
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhigurash66442088
報導手法真係唔得,太煽情好似寫小說

但更緊要係踢爆同爆料無第二份做得到
得佢俾到壓力高官辭職甚至入冊
如果無蘋果我地隨時要睇下邊個最黑仔
俾沙中線塌樓壓死

sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-25-21, 01:37 AM   #14
flpchoho
Ultimate Gamer

註冊日期: Feb 2008
已經論功行賞了
flpchoho 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-25-21, 09:27 AM   #15
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
其實我都覺政治報導比較偏頗
不過大公文匯東方都出得街同一標準下又冇乜問題
好似上面咁講冇左佢挖黑幕大家要幸運大抽獎了
由手機版發出
真!DC 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 06-25-21, 10:41 AM   #16
神人ではない!新人だ

引用:
作者: 真!DC 查看文章
其實我都覺政治報導比較偏頗
不過大公文匯東方都出得街同一標準下又冇乜問題
好似上面咁講冇左佢挖黑幕大家要幸運大抽獎了
由手機版發出
大家真係要學識The Other Pklism
到時要識得指責受害人

舊 12-29-21, 10:09 PM   #17
Heaven
Game Master

《立場新聞》宣布停止運作 所有員工即時遣散
https://news.rthk.hk/rthk/ch/compone...5-20211229.htm

又一間 下一個又會係...
舊 12-29-21, 10:57 PM   #18
Dangerous-boy
D-boy

註冊日期: May 2011
歷史上只有昏君和狗官才會只能接納美麗的謊言,但就絕不容許半句難聽的真話!
Dangerous-boy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-30-21, 08:33 AM   #19
wing
格鬥低手

引用:
https://news.rthk.hk/rthk/ch/compone...5-20211229.htm

獨媒都RIP左

舊 12-30-21, 08:35 AM   #20
Super Bus
麻帆良市巴神 XDD

註冊日期: Mar 2002
媽叉呢個狗國港共政府, 佢地係咪要迫所有傳媒都要親共,
攪官媒做狗共政府嘅傳聲筒先至滿意?!!

上次攪完壹傳媒, 今次就到立場,
下次到啲小市民講啲野啲狗官唔啱聽又可以叫蟈安局做野拉人啦!!
我喺美國講乜野狗習種唔啱聽都可以叫人過嚟拉我啦!!

咁嘅極權政府竟然仲可以擺到今日唔亡黨亡國真係天冇眼,
仲喺度擺哂款蝦台灣國以為自己好叉巴閉, 我呸!!!

魔法先生 Super Bus
雛田莊自衛隊隊長/麻帆良學園市特別消救及保安隊隊長
麻帆良學園魔法研究同好會成員
我的相簿 My Photo Album
Super Bus 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-30-21, 09:16 AM   #21
Reishin
Feels good

註冊日期: Feb 2006
3DS Friend Code1118 1586 3100
引用:
獨媒都RIP左
此獨媒唔同彼獨媒
不過我諗果間都唔捱得幾耐……

哀しみで強くなれた  歓びは僕等を包む
何度でも願うよ  何処まででも振り返らずに

raize / INORAN
Reishin 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-30-21, 10:12 AM   #22
神人ではない!新人だ

引用:

清晒反對就到中立,中立之後就係投降但不活躍,最後所有傳媒好似北韓咁只有『真』新聞同報到七情上面。
雖然大家都知既事實,不過尋日真係徹底遠離電視,費事打爆咗要換…

舊 12-30-21, 05:56 PM   #23
flpchoho

註冊日期: Feb 2008
引用:
作者: Reishin 查看文章
此獨媒唔同彼獨媒
不過我諗果間都唔捱得幾耐……
總之唔係自己人就會斬立決
flpchoho 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-30-21, 06:06 PM   #24
真!DC