Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 03-14-07, 02:14 PM   #1
steve
God of Gamer

註冊日期: Aug 2002
Opoona ( Koei 新作RPG )

官網
http://www.gamecity.ne.jp/wii/opoona

開発は『DQ7』のアルテピァッツァ!総合プロデュースをつとめるコーエー杉山さんが登壇。RPGへの思いと『オプーナ』への期待を語ります。
発売は2007年。音楽は崎元さん!

ゲーム画面と共にアルテの真島さん登場。詳しいゲーム内容を紹介していきます。かわいいキャラとSF的な世界勧が印章的です。主人公たちの頭の上に浮かんでいるのは、エナジーボンボン。ヌンチャクをはじいて敵を攻撃します。カスタマイズも可能とも。

バトルはセミリアルタイム制度。ボンボンでの攻撃のほか、さまざまな効果を発揮するフォースを使うことも出来ます

開発スタッフの中心メンバーが登壇。左から、アルテのディレクター杉村さん、開発プロデューサー真島さん、作曲を担当するベイシスケイプの崎元さん。

すべての操作がヌンチャクで行えるそうです

此篇文章於 03-15-07 02:34 AM 被 neo2046 編輯。
steve 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-14-07, 02:48 PM   #2
cinimod

註冊日期: Dec 2001
係咪Wii度出game就一定要個造型低低能能咁?

低低能能唔o岩既話,就叫呢d做「可愛/Cute/簡樸...」,right?
cinimod 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-14-07, 02:53 PM   #3
瀨賀
Banned
我連長毛都夠膽射~

PSN  IDJojONa
XBox Live GamertagJojONa
引用:
作者: cinimod 查看文章

低低能能唔o岩既話,就叫呢d做「可愛/Cute/簡樸...」,right?
Fire emblem既角色唔低能...亦唔覺可愛噃...
瀨賀 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-14-07, 02:55 PM   #4
cinimod

引用:
作者: 瀨賀 查看文章
你咁講MP3就更加啦

我只係想comment下部分第三廠商起GC/Wii度出game既一貫做法姐
舊 03-14-07, 02:59 PM   #5
hell & heaven
Game Master
F=MA

註冊日期: Sep 2005
Nintendo Switch IDSW-5352-2180-7443
3DS Friend Code1075 0677 0623
PSN  IDPrinceXjingXsora
XBox Live GamertagPrinceXsoraXjin
本來好期待有rpg玩...
點知d人...

都係玩住bk1,2先...

舊 03-14-07, 03:04 PM   #6
赤武神
The One
多多指教!

註冊日期: Jan 2002
Nintendo Switch ID5684-2538-5787
3DS Friend Code3222 5528 5405
老實講~~~可唔可愛同個人設得唔得係兩回事 XD
如果人設好~~可愛絕唔會一個問題

-------
大亂鬥X:赤武神/MOSIN/3995-5703-0958
孖車wii:赤武神/Dannie/1160-9987-0415
US ACWW[DS]:名: Dannie 村:MOSIN 招牌果:APPLE Fc code:3479-5305-1039
US ACCF[Wii]:名: Mosin 村:BLACKSUN 招牌果:車里子 Fc code:2664-5630-1186
赤武神 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-14-07, 03:07 PM   #7
nick

註冊日期: Sep 2002
引用:
你咁講MP3就更加啦

我只係想comment下部分第三廠商起GC/Wii度出game既一貫做法姐
red steel都好可愛呀

NDS GAME FC
mph FC: nick 0601-9706-0534
content fc:nick 3007-1618-1079
動森fc:5369-4190-3879

wii fc
3221-5238-1799-9879 //pm fc /4424-6802-0768 //mkwii fc 105.2621-2747-8510//日動物之森 fc: /3738-3048-3107 惡魔:3652-5761-5259

3ds:2363-5574-3483
nick 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-14-07, 03:09 PM   #8
玄武
Game Master
無品牌至上!

註冊日期: Apr 2005
PSN  IDcharlesiumHK
XBox Live GamertagCharles%20IUM
引用:
你咁講MP3就更加啦

難怪佢反應大左d喎,你上個post都冇話「部分」,又冇話「第三廠」。
就咁睇係覺得你係講緊「所有」Wii/GC game~
玄武 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-14-07, 03:18 PM   #9
cinimod

引用:
作者: 玄武 查看文章
難怪佢反應大左d喎,你上個post都冇話「部分」,又冇話「第三廠」。
我起得呢個topic post,其實就係睇到呢個topic d圖有感而發,所以comment都係針對番呢個topic隻game既製作人姐

不過呢個「GC/Wii度出game必定要『可愛/cute/簡樸』」既論題可能真係唔少人既睇法
舊 03-14-07, 03:38 PM   #10
WAL1
Ultimate Gamer

註冊日期: Oct 2002
No more hero個D咪例外囉..
不過我都同意第三廠故意採用CUTIE風格出WII GAME..
可惜現實中, 實在不太適用於WII現今的用戶層..
因為WII用家實在很廣..
身邊很多WII用家都是以前甚少接觸遊戲機的成年人...
絕對不可能以GC做法去接觸消費者....必需要重新估計..
WAL1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-14-07, 04:09 PM   #11
瀨賀
Banned
我連長毛都夠膽射~

引用:

引用:
引用:
其實我個reply好冷靜喎...我覺得你兩位反應先至大...

好不冷靜~~ 何來大反應~~
舊 03-14-07, 05:04 PM   #12
玄武
Game Master
無品牌至上!

註冊日期: Apr 2005
PSN  IDcharlesiumHK
XBox Live GamertagCharles%20IUM
引用:
其實我個reply好冷靜喎...我覺得你兩位反應先至大...

好不冷靜~~ 何來大反應~~
主觀地覺得你反應大~
(我都話我反應唔大o架~ )

都係唔敢講咁多,免得無啦啦做左「盲目類任飯」~

此篇文章於 03-14-07 05:07 PM 被 玄武 編輯。
玄武 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-14-07, 06:14 PM   #13
Metal Gear NT
Moderator
核搭載二足步行戰車

PSN  IDjasonpoon
人設o個位都應該慳返唔少功夫...
簡潔唔係唔好...不過今次太過簡單了吧...
Metal Gear NT 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-14-07, 06:16 PM   #14
golan
Senior Gamer

註冊日期: Dec 2003
3DS Friend Code1977 0103 7669
GI jockey有demo睇
golan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-14-07, 06:24 PM   #15
赤武神
The One
多多指教!

註冊日期: Jan 2002
Nintendo Switch ID5684-2538-5787
3DS Friend Code3222 5528 5405
http://www.rakuten.co.jp/edigi-game/...07977/1805904/

唔關簡唔簡潔~~而係人設真係相當大胆~~

可以feel到遊戲性可能都會好大胆 XD

-------
大亂鬥X:赤武神/MOSIN/3995-5703-0958
孖車wii:赤武神/Dannie/1160-9987-0415
US ACWW[DS]:名: Dannie 村:MOSIN 招牌果:APPLE Fc code:3479-5305-1039
US ACCF[Wii]:名: Mosin 村:BLACKSUN 招牌果:車里子 Fc code:2664-5630-1186

此篇文章於 03-14-07 06:32 PM 被 赤武神 編輯。
赤武神 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-14-07, 07:05 PM   #16
Netnet
Game Master

註冊日期: Jul 2005
http://www.levelup.cn/article/html/n...3/14155532.htm

今天(3月14日)下午光榮公司召開Wii 新作發表會,正式發表一款Wii平台RPG游戲《奧浦娜(Opoona)》。光榮公司表示本作是一款“溫暖心靈的游戲”,對這款游戲十分重視,光榮公司高層均出席了此次發表會,同時邀請了《勇者鬥惡龍》系列之父的堀井雄二到現場為本作助陣,而本作最初的構思就是有堀井雄二的功勞。堀井雄二表示:“這款新感覺游戲很有意思,希望能早日玩到它。”

請堀井雄二到場的另一個重要原因是,本作的開發由曾經開發了《勇者鬥惡龍VII》等《勇者鬥惡龍》系列作品的ArtePiazza公司擔任,ArtePiazza公司的開發人員們在現場講解了游戲的相關情報。

本作是一款採用可愛角色為主人公,發生在幻想世界中的游戲,主人公頭上的是能量球,玩家需要使用雙節棍手柄跳出這個能量球來攻擊敵人。游戲的戰鬥採用的是“半實時制”,游戲中還有各種各樣不同效果的力量可供使用。

《奧浦娜》預定於2007年夏季發售,光榮公司表示本作將向全球市場推出,銷售目標為最終100萬套。
Netnet 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-14-07, 07:11 PM   #17
seed2005

註冊日期: Feb 2005
Wii U IDseed2005
3DS Friend Code4038 6080 2757
D人設真係......
用Mii好過啦
seed2005 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-14-07, 07:12 PM   #18
瀨賀
Banned
我連長毛都夠膽射~

引用:
主觀地覺得你反應大~
(我都話我反應唔大o架~ )

都係唔敢講咁多,免得無啦啦做左「盲目類任飯」~
喂...咩叫「盲目類任飯」先...
舊 03-14-07, 07:12 PM   #19
steve

舊 03-14-07, 07:17 PM   #20
Metal Gear NT
Moderator
核搭載二足步行戰車

PSN  IDjasonpoon
好似得主角三兄妹先係咁o既身材...
不過DQ之父都話個構思有趣
又有點期待究竟點玩
Metal Gear NT 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-14-07, 07:18 PM   #21
shield
Insane Gamer

註冊日期: Apr 2006
3DS Friend Code1633 4520 6340
睇落幾過癮,期待期待
shield 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-14-07, 07:21 PM   #22
咖哩魚蛋
Crazy Gamer
Chiyuu

PSN  IDkalubibi
XBox Live Gamertagkalubibi
畫面麻麻地, 人設不太喜歡, 不太鍾意未來做背景
咖哩魚蛋 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-14-07, 09:27 PM   #23
steve

官網
http://www.gamecity.ne.jp/wii/opoona
舊 03-14-07, 10:17 PM   #24
siuj

3DS Friend Code0361 6087 4807
引用:
喂...咩叫「盲目類任飯」先...
「任飯」... 大陸新興名詞...
指 任天堂 Fans ...

Sony Fans 就叫做「索飯」
Microsoft Fans 叫做「微飯」....

講到肚餓... 食野先...
siuj 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-14-07, 10:29 PM   #25
seed2005

Wii U IDseed2005
3DS Friend Code4038 6080 2757
引用:
作者: siuj 查看文章
Microsoft Fans 叫做「微飯」....
做咩唔叫「軟飯」
seed2005 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

現在的時間是 08:01 PM

手機版 | APP版