Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 手機資訊/電腦軟硬討論

主題工具 顯示模式
舊 10-02-07, 11:27 PM   #26
msz006
私の紗夢は可愛です~
六蚊玩倒舖

註冊日期: Jan 2002
勁正

個sw好似好正,可唔可以將把聲轉成男人聲,女人調
msz006 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-03-07, 12:10 AM   #27
Designer
Registered User

註冊日期: Feb 2004
引用:
作者: msz006 查看文章
勁正

個sw好似好正,可唔可以將把聲轉成男人聲,女人調
No, 聲本身變唔到,只可變聲調(平上去入),因為遲啲重有幾種唔同聲線出 ,重有呢個software為聲而做,DTM function 陽春到暈

VOCALOID2 初音ミク - 萌聲產生器使用流程
http://pzman-maya.blogspot.com/2007/...vocaloid2.html

引用:
作者: 玄武 查看文章
日文歌囉....
揾到隻midi,研究吓先

此篇文章於 10-03-07 12:14 AM 被 Designer 編輯。
Designer 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-04-07, 01:05 AM   #28
kyu
God of Gamer
我要搞掂丁力個衰人

註冊日期: Oct 2003
引用:
作者: Designer 查看文章
No, 聲本身變唔到,只可變聲調(平上去入),因為遲啲重有幾種唔同聲線出 ,重有呢個software為聲而做,DTM function 陽春到暈

VOCALOID2 初音ミク - 萌聲產生器使用流程
http://pzman-maya.blogspot.com/2007/...vocaloid2.html

揾到隻midi,研究吓先
樓主用初音製作獅子山下真的不錯,另外想問使用這軟件是否只限日文介面的window?

舊 10-04-07, 03:41 AM   #29
Designer
Registered User

註冊日期: Feb 2004
引用:
作者: kyu 查看文章
樓主用初音製作獅子山下真的不錯,另外想問使用這軟件是否只限日文介面的window?
多謝,不過真係好似日本人唱廣東歌咁 Winxp and Vista 經 AppLocale 再 run 日文 software 就唔會亂碼

http://www.microsoft.com/downloads/d...playlang=zh-tw
Designer 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-04-07, 11:42 AM   #30
Kraretto
Junior Member

註冊日期: Sep 2006
[ETC] 初音ミク (初音未来)

不是動漫角色、又不是歌手。伹在短短數星期間、係Web度有很多Wallpapers同MTV。我諗好多人都識鉅~初音ミク~。我都突然迷上了tim。:P

簡介: 角色主唱系列(キャラクター・ボーカル・シリーズ,簡稱CV系列)是CRYPTON FUTURE MEDIA以Yamaha的VOCALOID 2語音合成引擎為基礎開發販售的虛擬女性歌手軟件系列。第一版「初音未來[2](初音ミク, 初音未來)」於2007年8月31日發售,第二版預定同年12月推出,第三版則預定於2008年。

初音未來(初音ミク, 初音未來)由插畫家KEI以動漫風格設計人物及繪畫,聲優藤田咲提供原聲但最初CRYPTON是想由正式的歌手提供聲音,然而被拒絕,其後才起用藤田咲,於2007年4月27日完成錄音。於6月25日正式公開初音未來的造形,當時只有名字「ミク」,於同年7月12日發表其姓氏「初音」。「初音」是指「第一次的聲音(初めての音, 第一次的聲音)」、「出發點」、「最初的Vocaloid2」;「ミク」漢字寫作「未來」,指「Vocaloid所象徵的將來音樂之可能性」。官方聲稱初音未來擅長由80年代至最新的流行歌曲。

設定:
* 年齡:16歲 * 身高:158cm * 體重:42kg
* 擅長的曲種:流行歌曲
* 擅長的節奏:70~150BPM(原設定為80~150) * 擅長的音域:A3~E5(原設定為C3~E4)
* 衣服和機械部分以Yamaha於1983年發售的DX7為藍本

熱潮爆發:
初音未來的預訂數目超出了製作人員的預期,而且是CRYPTON開創以來成績最好的一次。在發表試聽曲後不久的8月20日,預約數開始急速上升,推出數天後(2007年9月5日)即存貨不足];9月12日,售賣數及預約數接近3000,至9月27日售出約10000套,對平均銷售數是200至300、賣出1000套已算上大熱的音樂軟件來說,是個「不可能的銷售數」。9月23日,僅發售了三週已達到30.4%的日本音樂軟件市場佔有率,比第二位的「Sound it! 5.0 for Windows」(INTERNET)高出四倍。CRYPTON於日本音樂軟件公司的市場佔有率亦在不足一個月內由6%急速上升至約33.9%。附送「初音未來」試用版的《DTM Magazine》11月號(2007年10月6日發售)的預約數目亦接近平時的兩倍。

有不少人以此軟件「翻唱」歌曲並發放在NICONICO動畫上而成為話題],特別是其中的一首「Ievan Polkka」,其後熱潮擴展至2CH、YouTube。甚至有商業性質的音樂公司ave;new「翻唱」自己的歌曲「True My Heart」和「snow of love」。截至9月28日,NICONICO動畫上關於初音未來的影片數目已超過2000,除了翻唱歌曲,還有不少初音未來的同人圖製作影片和少量原創歌曲。亦有不少用家希望CD化、動畫化、遊戲化,一些企業也向CRYPTON提議計劃,負責企劃及販賣的佐佐木涉則表示會「慎重考慮,但CRYPTON未必能夠負荷大型的計劃」。11月3日,預定舉行以初音未來為主題的同人誌販賣會「THE VOC@LOiD M@STER」。(轉自Wiki)

此篇文章於 10-04-07 09:53 PM 被 Kraretto 編輯。
Kraretto 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-04-07, 11:42 AM   #31
メソウサ
The One

3DS Friend Code5069 4259 0235
http://www.gaforum.org/showthread.php?t=165536
點睇都係電腦野

舊 10-04-07, 11:59 AM   #32
Kraretto

引用:
作者: メソウサ 查看文章
係呀!但係創作&同人角度、就真是ー個驚喜。

此篇文章於 10-04-07 12:11 PM 被 Kraretto 編輯。
舊 10-04-07, 12:01 PM   #33
Einhander
能登かわいいよ能登

註冊日期: Aug 2005
PSN  IDRazgriZeroGAF
XBox Live GamertagRazgriz GAF
引用:
作者: Kraretto 查看文章
係呀!但係創作&同人角度、就真是ー個驚喜。
佢講緊你post錯版

生ける世に 我が身悲しも
夢は消ぬ 怨恨みて散る
傀儡謠-新世に神集ひて

(」・ω・)」SAN値(/・ω・)/ピンチ!
iDontCare
Einhander 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-04-07, 12:09 PM   #34
Kraretto

引用:
作者: Razgriz 查看文章
佢講緊你post錯版
明白。雖然Software係電腦野、不過Products就唔應該係。e度我唔講咁多software、concentrate番D production, OK嘛?
舊 10-04-07, 12:11 PM   #35
メソウサ
The One

同動漫有關?
出過咩動?出過咩漫?a

此篇文章於 10-04-07 12:18 PM 被 メソウサ 編輯。
メソウサ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-04-07, 12:12 PM   #36
Einhander
能登かわいいよ能登

引用:
明白。雖然Software係電腦野、不過Products就唔應該係。e度我唔講咁多software、concentrate番D production, OK嘛?
production下話?
音樂去音樂版
同人去同人版
我睇黎睇去都唔知佢有邊樣踩到動漫喎

夢は消ぬ 怨恨みて散る
傀儡謠-新世に神集ひて

iDontCare
舊 10-04-07, 12:18 PM   #37
Kraretto

引用:
同動漫有關?
出過咩動?出過咩漫?a
"截至9月28日,NICONICO動畫上關於初音未來的影片數目已超過2000,除了翻唱歌曲,還有不少初音未來的同人圖製作影片和少量原創歌曲。亦有不少用家希望CD化、動畫化、遊戲化"

如果咁呢、能接受嗎?
舊 10-04-07, 12:18 PM   #38
bbmanonline
Crazy Gamer
Key社之吉詳物

註冊日期: May 2006
引用:
"截至9月28日,NICONICO動畫上關於初音未來的影片數目已超過2000,除了翻唱歌曲,還有不少初音未來的同人圖製作影片和少量原創歌曲。亦有不少用家希望CD化、動畫化、遊戲化"

如果咁呢、能接受嗎?
難以接受
bbmanonline 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-04-07, 12:19 PM   #39
メソウサ
The One

引用:

如果咁呢、能接受嗎?
斷章取義
犀利

電腦版成條thread已經響度成個禮拜
做乜要開多條?

舊 10-04-07, 12:20 PM   #40
Einhander
能登かわいいよ能登

引用:

如果咁呢、能接受嗎?
原創歌曲>同人/音樂
希望>出左未?

完全不能接受\

夢は消ぬ 怨恨みて散る
傀儡謠-新世に神集ひて

iDontCare
舊 10-04-07, 12:21 PM   #41
強化人間ですの~★
鋼の救世主ですの!
↘ルルティエ

註冊日期: Mar 2002
Nintendo Switch ID8445-2408-9599
3DS Friend Code4768 8206 2595
PSN  IDTrombeElzam
XBox Live Gamertagtrombeningen
咁windows都唔少同人圖架
我都希望動畫化架
以後大家個windows有咩事就來動漫版啦

Apple Mobile Device Support 加入同伴了!
Apple Software Update 加入同伴了!
MobileMe 加入同伴了!
Apple Application Support 加入同伴了!
Apple Software Update 召喚了 Safari!
Apple Software Update  召喚了 iPhone軟體!
C85 count
強化人間ですの~★ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-04-07, 12:23 PM   #42
男
わーい(^ωq)♪

註冊日期: Jul 2002
PSN  IDCTLCCF
XBox Live Gamertagotakuyoko jp
...兩位搵交黎嗌?
os娘, moetan d野以前都係度post過啦

|・∀・)              \\∧∧ :・:∵
|⊂ノ彡シュッ  =====○ =====○)Д´>
| /   シュッ            .∨/つ つ
|             , ...,.. ~(,,(~),(~)...,...
男 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-04-07, 12:23 PM   #43
chunwai0091
雛見澤症候群L3患者

註冊日期: Apr 2006
樓主都係認錯吧啦\

唔係俾人插死你

PAD: 160 103 862
CC: 191抽姐姐仍然突2,仲要係咁撞紅柱, 垃圾game
白貓Project: 石都唔派
IM@S: 200抽0ssr, 垃圾game
chunwai0091 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-04-07, 12:23 PM   #44
Kraretto

引用:
作者: bbmanonline 查看文章
難以接受
引用:
斷章取義
犀利

電腦版成條thread已經響度成個禮拜
做乜要開多條?
我只係想大家睇多D。咁多初音頭像都話Close、我無問題。さよなら

此篇文章於 10-04-07 12:39 PM 被 Kraretto 編輯。
舊 10-04-07, 12:26 PM   #45
Kraretto

引用:
作者: 男 查看文章
...兩位搵交黎嗌?
os娘, moetan d野以前都係度post過啦
不喜搵交黎嗌。只係自己熱情過度。

此篇文章於 10-04-07 12:34 PM 被 Kraretto 編輯。
舊 10-04-07, 12:44 PM   #46
メソウサ
The One

電腦thread已經開jor成個禮拜好地地

你都仲未肯正面回答點解一隻DTM唔響電腦版而要響動漫版討論
請問呢條thread有咩條件要唔用電腦版o個條thread而過泥呢邊討論?

熱情乜都得定avatar多就乜都得?

此篇文章於 10-04-07 12:47 PM 被 メソウサ 編輯。
メソウサ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-04-07, 12:47 PM   #47
Kraretto

引用:
電腦thread已經開jor成個禮拜好地地

你都仲未肯正面去答呢條thread有幾值得幾偉大勝得過電腦版o個條thread
要特登唔用電腦thread而過泥呢邊討論

熱情乜都得定avatar多就乜都得?
"咁多初音頭像都話Close、我無問題。" 都話Close,仍然有問題?
メソウサ做セ咁angry,大家開開心心討論咪幾好。
"不喜搵交黎嗌。"

此篇文章於 10-04-07 01:08 PM 被 Kraretto 編輯。
舊 10-04-07, 01:00 PM   #48
代官
Ultimate Gamer

註冊日期: Feb 2005
引用:
作者: chunwai0091 查看文章
樓主都係認錯吧啦\

唔係俾人插死你
[玩野]其實洗唔洗開一個人物版比大家討論[/玩野]

代官 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-04-07, 03:51 PM   #49
燃燒君
Crazy Gamer
唉,又冇溫書

註冊日期: Oct 2004
引用:
作者: 安東尼さん 查看文章
呢個好掂
聽之前都諗唔到我會聽晒成首經

B:因為今日冇波踢呀嘛
燃燒君 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-04-07, 05:58 PM   #50
一小英口

註冊日期: Mar 2005
Wii U IDwilkins930
PSN  IDwilkins930_hk
引用:
"咁多初音頭像都話Close、我無問題。" 都話Close,仍然有問題?
メソウサ做セ咁angry,大家開開心心討論咪幾好。
"不喜搵交黎嗌。"
但事實上呢隻係電腦software嘛
就算代表角色有幾似動漫角色都好, 呢隻都只不過係電腦software.....

一小英口 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 11:53 AM

手機版 | APP版