Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 手機資訊/電腦軟硬討論

主題工具 顯示模式
舊 09-30-07, 10:55 PM   #1
Designer
Registered User

註冊日期: Feb 2004
天籟萌音: Vocaloid2 初音ミク Team 討論

軟件簡介

軟件使用了Yamaha的VOCALOID 2語音合成引擎,把人類的聲音錄音並合成為酷似真正的歌聲。除了最基本的輸入音調、歌詞外,還可以調整音量、音速、聲音的透明感、震音等,最多能夠16人合唱,亦支援即時演奏。製作完成後會以WAV格式輸出。相比2003年的VOCALOID,各種性能均有提升。

初音ミク               鏡音(かがみね)リン

官網:
http://www.crypton.co.jp/mp/pages/pr...aloid/cv01.jsp

VOCALOID的製品 Wiki
http://zh.wikipedia.org/wiki/VOCALOID

另外美版有Sweet Ann
http://www.powerfx.com/

Vocaloid2 製作流程

此篇文章於 10-15-10 05:20 PM 被 Designer 編輯。 原因: update
Designer 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-30-07, 10:57 PM   #2
碧克
God of Gamer

註冊日期: Aug 2003
邊個作?咪小狼咯

╔══════════════╗
║ UNTIL WE SCORE ║
╚══════════════╝
    \  /

http://xv-s.heteml.jp/skill/v3.php?uid=g16219
碧克 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-30-07, 11:15 PM   #3
KENSNAKE
Ultimate Gamer
╮(╯_╰)╭

註冊日期: Feb 2005
咩話來架?!越南話來架???

日語口音廣東話. 笑到肚痛.
KENSNAKE 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-30-07, 11:30 PM   #4
玄武
Game Master
無品牌至上!

註冊日期: Apr 2005
PSN  IDcharlesiumHK
XBox Live GamertagCharles%20IUM
死喇,真係一粒字都聽唔明.....
玄武 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-30-07, 11:45 PM   #5
Revy
Senior Gamer

註冊日期: Jul 2006
先唔講佢唱緊乜
無字幕我都聽唔出

聽埋其他都有同一個感覺
把聲,唔係用唱既方式而係平時講野個位出聲
即使有唔同既技巧個聲音都係出自平時講野個度

又另,呢首做得好頹,音樂太細聲,令到佢原本幾好既音樂反而無左

小鎮有你
Revy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-01-07, 12:37 AM   #6
ELT
Lunar使者

註冊日期: Nov 2004
笑死我~XDDD
d歌詞好得

舊 10-01-07, 12:42 AM   #7
koeta

註冊日期: Jan 2003
真係廣東話?!
完全認唔到
koeta 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-01-07, 12:56 AM   #8
hap3afrien
Game Master

註冊日期: Dec 2005
Wii U IDfung_Lam90
3DS Friend Code0259 0644 3586
有無人覺得好萌

舊 10-01-07, 01:02 AM   #9
windart
Moderator
海產類

註冊日期: Aug 2003
3DS Friend Code4210 4848 2445
PSN  IDwindart
XBox Live Gamertagwindart
有幾句都叫清楚,其實都算係咁,廣東話又難左D既

不過歌詞就有dddddddddd
(雖則我知佢都幾有經驗下)

201102 台北Fancy Frontier17之旅(coming soon)
201012 コミケ79因果之旅・壱(coming soon)
201003 博麗神社例大祭7之旅
201002 台北Fancy Frontier15之旅
200908 コミケ76砲灰之旅

此篇文章於 10-01-07 01:04 AM 被 windart 編輯。
windart 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-01-07, 11:32 AM   #10
失業中年漢
Game Master
真係失業啦:(

註冊日期: May 2002
D 中文詞真係幾好喎

舊 10-01-07, 03:35 PM   #11
メソウサ
The One

註冊日期: Oct 2003
3DS Friend Code5069 4259 0235
http://www.itmedia.co.jp/news/articl...8/news066.html
由當初一堆不懂的人
到後面開始吸引到50歲一代的DTM經驗者回流

此篇文章於 10-01-07 03:41 PM 被 メソウサ 編輯。
メソウサ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-01-07, 04:27 PM   #12
一小英口

註冊日期: Mar 2005
Wii U IDwilkins930
PSN  IDwilkins930_hk
1. 歌詞都幾有創意
2. 用miku 唱中文歌我服
3. 本身首歌聽得太多, 根本load唔到佢歌中文....
4. 其實我覺得好勉強...

anyway, 我仲未識用

一小英口 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-01-07, 04:34 PM   #13
ELT
Lunar使者

註冊日期: Nov 2004
唔係講笑, 好認真, d歌詞寫得好過依家d hk-pop

舊 10-01-07, 06:50 PM   #14
Revy

註冊日期: Jul 2006
引用:
作者: ELT 查看文章
唔係講笑, 好認真, d歌詞寫得好過依家d hk-pop
老實講
即使係都只有部分

認真了...
好似第一段
蘿莉愛愛愛愛多麼可愛
讓妄想想想想使人跳海
改為
蘿莉愛~~~多麼可愛
讓妄想~~~使人跳海
會容易接受
因為'想''愛'字咁快地連唱四次係好奇怪

又好似第二段
御宅族 xxxxxx
頭三個字同個音係夾唔到

etc....

小鎮有你
Revy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-01-07, 08:32 PM   #15
玄武
Game Master
無品牌至上!

XBox Live GamertagCharles%20IUM
聽聽下好想玩下呢個 software,不過我諗好難用...
舊 10-02-07, 12:05 AM   #16
メソウサ
The One

註冊日期: Oct 2003
3DS Friend Code5069 4259 0235
http://www.nicovideo.jp/watch/sm1185925
台語歌

舊 10-02-07, 12:12 AM   #17
玄武
Game Master
無品牌至上!

引用:
作者: メソウサ 查看文章
"うえ~萌え~"
一有呢個字就好似癲左咁~~~
舊 10-02-07, 02:53 AM   #18
Designer

我都試咗首獅子山下,應該睇住歌詞易估啲嘅

人生總有歡喜 難免亦常有淚
我地大家在獅子山下相遇上
總算是歡笑多於唏噓

人生不免崎嶇 難以絕無掛慮
既是同舟在獅子山下且共濟
拋棄區分求共對

放開彼此心中矛盾 理想一起去追
同舟人 誓相隨 無畏更無懼

同處海角天邊 攜手踏平崎嶇
我地大家用艱辛努力寫下那不朽香江名句

http://designer.dlinkddns.com/web/mp3/lion.mp3
舊 10-02-07, 04:27 AM   #19
nacho
Insane Gamer

註冊日期: Feb 2003
引用:
作者: Designer 查看文章

有 d 明白 點解 full metal panic 入面 d人
講果 d 唔知係廣東話 定 國語 我會聽唔明

引用:
作者: 玄武 查看文章
"うえ~萌え~"
一有呢個字就好似癲左咁~~~
因為 佢地得 lee 句ge 發音 聽得 明 ??
nacho 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-02-07, 08:56 AM   #20
嘿哈兒
The One
影相真係博大精深~~

註冊日期: Aug 2002
Wii U ID↑プスドラID
3DS Friend Code105 743 596
引用:

總算是歡笑多於唏噓

拋棄區分求共對

http://designer.dlinkddns.com/web/mp3/lion.mp3
原質上我得個服字.
但不期然我好想笑 \

嘿哈兒 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-02-07, 10:13 AM   #21
jaycom
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2006
簡直不想信有人會去作日語以外的歌﹗
我玩咗十幾次都未整到一首好聽d 的歌

舊 10-02-07, 02:53 PM   #22
玄武
Game Master
無品牌至上!

引用:
勁喎,不如你整首《全力少年》聽下啦...
舊 10-02-07, 09:47 PM   #23
Designer

引用:
作者: 玄武 查看文章
勁喎,不如你整首《全力少年》聽下啦...
咩歌黎?

/===================分隔線===================\

獅子山下V0.5 Mix版
http://designer.dlinkddns.com/web/mp3/lion_v0.5_mix.mp3

original Midi:
http://www.hingsang.net/midi/lion.htm

總算是歡笑多於唏噓

拋棄區分求共對

舊 10-02-07, 10:19 PM   #24
安東尼さん
Game Master
好人

註冊日期: Oct 2004
XBox Live Gamertagantony617
http://www.youtube.com/watch?v=pmJlGPFsMmU

般若心經都有...

安東尼さん 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-02-07, 10:31 PM   #25
玄武
Game Master
無品牌至上!

引用:
咩歌黎?
日文歌囉....

http://ja.wikipedia.org/wiki/%E5%85%...B0%91%E5%B9%B4
引用:
全力少年(作詞・作曲:大橋卓弥 / 常田真太郎)はスキマスイッチの5枚目のシングルである。2005年4月20日発売。発売元はBMG JAPAN。
  • NTTDoCoMo関西 TV-CMソング。
  • 日本テレビ系全国ネット「音楽戦士 MUSIC FIGHTER」05.4月オープニングテーマ。
  • 映画「ラフ ROUGH」挿入歌。
  • オリジナル短編アニメーション「東京マーブルチョコレート」主題歌。

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 12:46 PM

手機版 | APP版