Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 手機資訊/電腦軟硬討論

主題工具 顯示模式
舊 07-06-07, 12:56 PM   #201
mc3331
Junior Member

註冊日期: Jul 2007
我黎搞亂既, 見到盲目跟潮流的「昨日之我」,
特別想討論一下, 希望版主大大能體諒我過激之言論!

先先講下我用MS的經歷,
1988年我家買了一台PC 作姐姐學習工具,(我的玩具)
展開了我人生的「不舉」之旅!
MS-Dos 2.8 Command Boot 起機再Run 你要的software,
每次司要開別的software, 請warm Boot or Reset!
Lode Runner, 三國志(第一代), 很多Game....
童年的我, MS 是通往遊樂場的平台!

MS - Window3.0 第一次接觸 MS偷來的GUI, (OS/2)
很新奇的, 一套東東有多種功能, 我的PC 也換成 286 和EGA了(16色)!

直至Pentium年代來臨前,
Dos 的Version 不段升級,
3.11, 5.0, 6.02.... 硬碟容量也大幅上升,
80Mb.....320MB ...

1995年惡夢來了,
Window 95 和 Pentium橫掃著整個PC界...
到處都是Hang 了機的藍色Screen....
方便令我的新PC一整天Do Do響,
亮麗令我舊有的Software 執行不能!
(學校用的Pascal 和家裏用的95 Version不接也令我頭痛)

97年我Join Netvigator 學上網,
發現window 95 版本上有Bug....
上網不能, 要更新做(OSR2)先上到!
但更新方法竟然是... 上網Download!
有雞先定有蛋先呢?
把95的碟寄去TW 可以換 一隻OSR2,
但要一個月先返來,
我上不到網又要俾$2xxNetvigator,
於是逼上梁山!

原本是等Tw寄碟來!
逼於無奈我用了一次老翻,
事實上果陣的老翻, 有Technical Support,
有專人教你點Install, 設定上網,
比正版仲好服務! 7日包換....是由老翻先創的!
(後來被劣質$100/3取替.....)
到隻碟返來, 我一手丟了去垃圾筒!(爽!)

舊Printer 冇support, 要掉!
舊Scanner 冇support, 要掉!
能環保點嗎? 有孔的Printer紙用了8個月,
就像麥兜故事中的火雞, 用到「死老母」咁既心情!
掉到「機去房空」, Window98 來了!

冇高質老翻用, 我買翻正版,
又是一片藍色畫面+自動Restart!
打word, Excel, 一陣又藍色....

MS.....不舉之名響遍世界!

直至我去澳洲念IT, 98 Me 也是一遍慘藍!

去到澳洲見到人地用2000!
冇乜Bug....好Happy!
但我仍是想玩PC games....(童年就玩)
so 我界至左Hdd用,
後來XP出了, 2000 Base 又玩到Game...
(但上網澳洲是很落後的又貴!!!)
初初出有很多Bug....也有毒常常attack!
後來聽了很多新聞, 說因為MS 惡意收購了不少公司,
令很多Programmer 失業, 製毒反MS!
在IT 界裏, MS 做的事也真的令人齒冷!
(例如偷偷把Mona Lisa 的電子版權注冊! 震驚世界!)

我一直忍Ms惡行, 常常Patch我的System,
他們又創新猶, 造出WGA 驗証!
WGA 本身就將反盜版責任推俾用家,
佔用我Network和CPU支源,
仲要個個月問下: 「你係唔係正版ㄚ!」
如果大家住緊果棟大廈出出入入都搜下身,
大家有乜癮呢?

我尊重版權, 全屋企、公司都用正版Software...
但我好有疑問你MS憑搜我?!
也不知你這東東內收集了甚麼Info,
MS 做賊又唔係第一次!(GUI事件)
我自已又係做Program 的,
你大公司屈我我死梗架!

唉....如非必要, 我係唔會主動換佢D野的了!

此篇文章於 07-06-07 01:05 PM 被 mc3331 編輯。 原因: 追加資料
mc3331 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-28-07, 11:30 AM   #202
大覺屋師真
The One

註冊日期: Jan 2002
3DS Friend Code3626 0454 6975
PSN  IDShinMusyaMNG
XBox Live GamertagShinMusyaMNG
好灰.....請問有冇人用大易輸入法的?
vista個VER6勁唔好用, 以前打錯字就好似一般輸入法e.g倉頡咁再打過
但而家要禁esc 重新嚟過or backspace逐個碼退番去再打.....打全形嘅標點又係唔知佢想點............救命

相薄
大覺屋師真 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-29-07, 10:10 PM   #203
小光
God of Gamer
でっかいお世話です。

PSN  IDInfinitier
XBox Live GamertagInfinitier
我用緊vista, 一拉野或者一click野個mouse指標就會跳來跳去
係常見問題嗎? 有冇方法解決?

(應該唔係mouse問題,我試過換左mouse問題都存在)

相片藝廊 (Album)
ARIA COMPANY《Trusty Bell ~ショパンの夢~》《THE IDOLM@STER》
小光 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-18-07, 11:57 PM   #204
Terry仔

註冊日期: Feb 2003
我想買vista home premium
依家最平賣幾錢?!係邊到買到?
Terry仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-19-07, 01:27 AM   #205
肥陸行鳥
Eternal Flame™
↓壓倒的存在感

註冊日期: Jul 2002
3DS Friend Code4957 2283 8472
PSN  IDelfultima
XBox Live Gamertagelfultima
算係幫老細問:
E2160搭1GB RAM行vista夠唔夠?(用黎上網同文書處理)

村名: ペンキン
特產: 橙
肥陸行鳥 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-19-07, 01:32 AM   #206
HIM

PSN  IDhim927
引用:
作者: 肥陸行鳥 查看文章
算係幫老細問:
E2160搭1GB RAM行vista夠唔夠?(用黎上網同文書處理)
1GB RAM行VISTA會好慢

HIM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-19-07, 05:18 PM   #207
Forever
Insane Gamer
風之子

新用 Vista 一問 ...
用 router 想駁翻部舊 xp 機個 shared folder...
但係點都 detect 唔到... 有 mud 計?

已 set 晒兩部機可以 shared folder..
舊機以前駁另一部 xp 機 work 架...

Thx...

舊 08-19-07, 07:15 PM   #208
shodanng
Crazy Gamer

註冊日期: Feb 2007
引用:
作者: Forever 查看文章
新用 Vista 一問 ...
用 router 想駁翻部舊 xp 機個 shared folder...
但係點都 detect 唔到... 有 mud 計?

已 set 晒兩部機可以 shared folder..
舊機以前駁另一部 xp 機 work 架...

Thx...
http://www.gaforum.org/showthread.php?t=162845

照呢版第3樓既Step做就得
圖文並茂
我試過係work
shodanng 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-20-07, 01:31 AM   #209
Forever
風之子

引用:
作者: shodanng 查看文章
http://www.gaforum.org/showthread.php?t=162845

照呢版第3樓既Step做就得
圖文並茂
我試過係work
Thx! 依家 ok la... 但發覺係因為 XP 機要裝舊野先 detect 到新機.. 裝左就 ok...

http://www.microsoft.com/downloads/d...1-37f485fa34ea

舊 08-22-07, 08:12 PM   #210
Terry仔

出邊一隻vista home premium要$10XX
(我估應該係OEM版)
係唔係得32bit?可唔可以加幾十蚊向MS訂隻64bit?!
Terry仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-27-07, 12:29 AM   #211
koalacook
Junior Member

註冊日期: Jul 2007
請問Vista 如何復原遺失的「顯示桌面」捷徑?
我搞左好耐都唔得,幫幫手啊!
Thank you so much!
koalacook 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-28-07, 02:05 AM   #212
Chris皇

註冊日期: Oct 2003
PSN  IDPanzerRaptor
XBox Live GamertagRaptorReaper
就在今日,所有人都是盜版一族!by 微軟

http://chinese.engadget.com/2007/08/...-pirate-today/

Posted Aug 26th 2007 4:00PM by Tomky Wang
分類: 桌上型電腦, 筆記型電腦

希望你不是剛好在今天下定決心跳到Vista當白老鼠,因為就在今天,微軟辛辛苦苦建立的Windows Genuine Advantage(也就是「你今天正版了嗎?」的功能)伺服器掛掉了一陣子。這代表...所有人都是微軟恨之入骨的盜版一族!如果你裝的是XP那還好, 依然可以正常使用(只是不能更新)。但如果你正要認證的是Windows Vista,恭喜你,享受 Vista的「縮減功能模式」吧!

微軟對於這個算是很嚴重的問題只表示「可能會在星期二之前完修,大家到時再試試看吧。」不過在過了一陣子以後,MSDN上貼出了表示「已經搞定了!」的文章。至於現在情況如何,請今天的幸運兒跟我們說一下吧!

[來自 Boing Boing ]
[原文連結]
Chris皇 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-29-07, 05:08 PM   #213
小光
でっかいお世話です。

PSN  IDInfinitier
XBox Live GamertagInfinitier
引用:
作者: Chris皇 查看文章
就在今日,所有人都是盜版一族!by 微軟

-skip-
即係點?
呢幾日我用vista都冇事
唔去update就唔會中招?
now整好了?

相片藝廊 (Album)
ARIA COMPANY《Trusty Bell ~ショパンの夢~》《THE IDOLM@STER》
小光 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-12-07, 11:16 AM   #214
肥陸行鳥
↓壓倒的存在感

我公司有部腦裝左web camera,但影像好檬....好似VCD格式的片夾硬開full screen睇咁,畫面一格格,但果個web camera裝喺用98/XP就無問題...係vista本身的問題,定係唔夠RAM?(果部機spec: celeron 3.2G, 512MB RAM....)

舊 09-12-07, 04:55 PM   #215
mikemike
The One
風見みずほ萬歲!!

註冊日期: Mar 2004
引用:
我公司有部腦裝左web camera,但影像好檬....好似VCD格式的片夾硬開full screen睇咁,畫面一格格,但果個web camera裝喺用98/XP就無問題...係vista本身的問題,定係唔夠RAM?(果部機spec: celeron 3.2G, 512MB RAM....)
係全部都唔夠
你有無睇過vista的硬件最低要求
無的話就立刻找來睇

我乃賤格人人知 中意加腳和鞭屍
我好淆底............世上最可怕的就是無聊人和白痴仔

我は無敵なり、我が屈技にかなうものなし、我が一撃は無敵なり
mikemike 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-12-07, 11:04 PM   #216
肥陸行鳥
↓壓倒的存在感

引用:
作者: mikemike 查看文章
係全部都唔夠
你有無睇過vista的硬件最低要求
無的話就立刻找來睇
我買IBM某款機果陣跟埋隻vista, 叫左間野轉XP又唔肯,結果搞成咁

我只係想知唔夠ram/CPU會否令鏡頭的畫質轉差,而非我部機夠唔夠力推vista

舊 09-12-07, 11:23 PM   #217
mikemike
The One
風見みずほ萬歲!!

註冊日期: Mar 2004
引用:
我買IBM某款機果陣跟埋隻vista, 叫左間野轉XP又唔肯,結果搞成咁

我只係想知唔夠ram/CPU會否令鏡頭的畫質轉差,而非我部機夠唔夠力推vista
天才
你部機行vista都未夠力
仲要求響vista下做到野
你真攪笑

我乃賤格人人知 中意加腳和鞭屍
我好淆底............世上最可怕的就是無聊人和白痴仔

我は無敵なり、我が屈技にかなうものなし、我が一撃は無敵なり
mikemike 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-12-07, 11:37 PM   #218
天使之國
Banned
^0^

註冊日期: Aug 2003
聽日加入vista 家族......
天使之國 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-12-07, 11:43 PM   #219
肥陸行鳥
↓壓倒的存在感

引用:
作者: mikemike 查看文章
天才
你部機行vista都未夠力
仲要求響vista下做到野
你真攪笑
只係希望有人回應的時候係回應返我問的問題
而非與問題無關的事
部份廠機配備vista出廠時巳經係咁上下的config(M$要推vista),當時唔係我公司唔比夠budget我都唔想出呢部機...

舊 09-14-07, 12:42 AM   #220
SANG2003
Banned
希望之星

好唔慣..
SANG2003 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-14-07, 10:25 PM   #221
Drazla
ココットの英雄

註冊日期: Apr 2005
引用:
只係希望有人回應的時候係回應返我問的問題
而非與問題無關的事
部份廠機配備vista出廠時巳經係咁上下的config(M$要推vista),當時唔係我公司唔比夠budget我都唔想出呢部機...
有無試過用返Classic theme?
Drazla 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-14-07, 10:40 PM   #222
肥陸行鳥
↓壓倒的存在感

引用:
作者: Drazla 查看文章
有無試過用返Classic theme?
background果D?
我轉左唔係vista的,詳細忘記了..

舊 09-14-07, 10:56 PM   #223
Drazla
ココットの英雄

註冊日期: Apr 2005
引用:
background果D?
我轉左唔係vista的,詳細忘記了..
試試改了下面的setting有沒有幫助

Drazla 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-15-07, 10:50 AM   #224
肥陸行鳥
↓壓倒的存在感

星期一返公司先試,thanks
收到的影像模糊...有人講過同display有關,但果部廠機睇網上的短片又無事..

舊 09-29-07, 11:51 AM   #225
大覺屋師真
The One

3DS Friend Code3626 0454 6975
PSN  IDShinMusyaMNG
XBox Live GamertagShinMusyaMNG
救命, 我手痕喺登出畫面啟用左個朗讀程式
但而家cut唔番, 唔剔d選項照講野.登出畫面果度唔剔又係照開機時啟動. 每次開機都要close番佢超煩 >O<

相薄
大覺屋師真 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
windows 7 home premium做唔做到Windows XP Pro的security? Leaf 手機資訊/電腦軟硬討論 0 07-03-11 03:32 PM
買windows notebook or macbook air/pro? 暉暉816 手機資訊/電腦軟硬討論 54 04-29-11 10:42 PM
用USB BOOTABLE DISC係VMWARE裝WINDOWS XP PRO RPG之鬼 手機資訊/電腦軟硬討論 1 01-06-11 07:24 AM
☆ Windows XP Pro SP2 OEM版 的煩惱問題 ☆ CSY 手機資訊/電腦軟硬討論 7 09-23-04 07:49 AM
Windows XP Pro 可唔可以set權限? Hunter 手機資訊/電腦軟硬討論 4 03-06-04 08:25 PM

現在的時間是 07:47 PM

手機版 | APP版