Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 手機資訊/電腦軟硬討論

主題工具 顯示模式
舊 11-24-09, 10:15 PM   #601
luciferdark
God of Gamer

註冊日期: Feb 2003
引用:
作者: 機場美少年 查看文章
更新咗做WIN7了~!
感覺好似行得快咗。
P25由vista tune盡都疾疾地
到行windows7 識飛咁
windows 7真係正

舊 11-24-09, 10:28 PM   #602
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: luciferdark 查看文章
P25由vista tune盡都疾疾地
到行windows7 識飛咁
windows 7真係正
我覺得最好係可以OFF咗果個選擇"YES OR NO的暗畫面"煩少咗好多

但其實WIN7有咩新功能?
我無"篤MON"所以無用。
整識玩AUTO轉WALLPAPER呢D花巧嘢。
其他我都研究緊…

http://windows.microsoft.com/zh-TW/w...s/home?os=win7

舊 11-24-09, 11:43 PM   #603
IDGAF
The One

Aero Peek 透視同Snap 視窗調校幾方便,
Aero Shake 晃動個人覺得有D攪笑。

舊 11-27-09, 04:17 PM   #604
HEYHEY
Senior Gamer

註冊日期: Feb 2005
引用:
作者: N3- 查看文章
免費防毒我依家用緊Avast, win7用冇兼容問題~

http://www.avast.com/cnt/avast_4_home.html
我想問要點set先可以上到網??
因為我用左之後上唔到網, firefox同IE 8都唔得
HEYHEY 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-27-09, 05:09 PM   #605
relight
Game Master
普通的魔法使

註冊日期: Nov 2005
XBox Live GamertagHKrelight
我個win7 64bit有時唔知點解會freeze左係到

係無啦啦音樂冇哂mouse又唔動咁,要強制關機再開先得

有冇人有相同問題?多數係唔知做乜搞搞下firefox底explorer多個windows後突然越變越慢後發生。
relight 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-27-09, 08:02 PM   #606
N3-
Crazy Gamer
爆音人生

註冊日期: Mar 2006
引用:
作者: HEYHEY 查看文章
我想問要點set先可以上到網??
因為我用左之後上唔到網, firefox同IE 8都唔得
avast只係防毒冇防火牆, 正常唔會影響上網
裝avast之前你部機有冇uninstall其他牌子的防毒, 或者部機有幾個防毒?

______\__-|
________Altair
N3- 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-27-09, 11:01 PM   #607
HEYHEY

引用:
avast只係防毒冇防火牆, 正常唔會影響上網
裝avast之前你部機有冇uninstall其他牌子的防毒, 或者部機有幾個防毒?
又無wor
但有裝卡巴斯基internet security, 不過應該唔關事
我turn off左avast就上到網@@
舊 11-27-09, 11:38 PM   #608
N3-
Crazy Gamer
爆音人生

引用:
又無wor
但有裝卡巴斯基internet security, 不過應該唔關事
我turn off左avast就上到網@@
好可能係卡巴同avast兩隻軟件撞

參考吓:
http://forum.avast.com/index.php?topic=49492.0

______\__-|
舊 11-28-09, 01:20 AM   #609
HEYHEY

引用:
好可能係卡巴同avast兩隻軟件撞

參考吓:
http://forum.avast.com/index.php?topic=49492.0
O.....謝解答
舊 11-28-09, 11:32 AM   #610
yiu1217
..........

PSN  IDyiu1217
XBox Live Gamertagyiu1217
引用:
我覺得最好係可以OFF咗果個選擇"YES OR NO的暗畫面"煩少咗好多

但其實WIN7有咩新功能?
我無"篤MON"所以無用。
整識玩AUTO轉WALLPAPER呢D花巧嘢。
其他我都研究緊…

http://windows.microsoft.com/zh-TW/w...s/home?os=win7
VISTA都可以OFF架
yiu1217 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-28-09, 10:24 PM   #611
HEYHEY

另外,想問有antivirus足夠嗎?
有必要安裝interent security嗎?
我不太清楚兩者的用途
謝=)
舊 11-29-09, 12:07 AM   #612
N3-
Crazy Gamer
爆音人生

引用:
另外,想問有antivirus足夠嗎?
有必要安裝interent security嗎?
我不太清楚兩者的用途
謝=)
Kaspersky Internet Security是firewall加上一些網上保安工具
主要附責保護網絡免被惡意入侵等

跟防毒是兩種不同的軟件

我個人是習樌一齊用firewall+防毒的

______\__-|
舊 11-29-09, 01:50 AM   #613
HEYHEY

引用:
Kaspersky Internet Security是firewall加上一些網上保安工具
主要附責保護網絡免被惡意入侵等

跟防毒是兩種不同的軟件

我個人是習樌一齊用firewall+防毒的
有無唔洗錢的firewall推介??
我用緊既kasoersky係trial version咋
舊 11-29-09, 02:09 AM   #614
N3-
Crazy Gamer
爆音人生

引用:
有無唔洗錢的firewall推介??
我用緊既kasoersky係trial version咋
有, comodo
我個win7就係用緊comodo+avast, 冇乜問題
全部係免費軟件

http://www.comodo.com/home/download/...?prod=firewall

______\__-|
舊 11-30-09, 11:07 PM   #615
機動盜賊首領-電

註冊日期: May 2002
PSN  IDgutscharm
大災難!!!!!升咗用WIN7 舊個D 軟件點呀!?
我以為就咁UP就得!!!!!!!!
點算!?
我個ANTIVIRUS仲有成年半先到期喎!!!

ANTIVIRUS攪返掂.
但仲有OFFICE,REALPLAYER, 仲有D GAME........慘!!

此篇文章於 11-30-09 11:28 PM 被 機動盜賊首領-電 編輯。
機動盜賊首領-電 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-01-09, 12:04 AM   #616
IDGAF
The One

引用:
作者: 機動盜賊首領-電 查看文章
大災難!!!!!升咗用WIN7 舊個D 軟件點呀!?
我以為就咁UP就得!!!!!!!!
點算!?
我個ANTIVIRUS仲有成年半先到期喎!!!

ANTIVIRUS攪返掂.
但仲有OFFICE,REALPLAYER, 仲有D GAME........慘!!
你up之前可以用Windows 7 Upgrade Advisor,
check下軟件的相容性先,佢會話比你知邊d軟件可以直接升去win7用,
好似itunes佢就建議我係vista先delete,up完win7先重裝。

http://www.microsoft.com/downloads/d...displaylang=en

舊 12-01-09, 09:14 AM   #617
機動盜賊首領-電

註冊日期: May 2002
PSN  IDgutscharm
引用:
你up之前可以用Windows 7 Upgrade Advisor,
check下軟件的相容性先,佢會話比你知邊d軟件可以直接升去win7用,
好似itunes佢就建議我係vista先delete,up完win7先重裝。

http://www.microsoft.com/downloads/d...displaylang=en
原來可以咁,另外想問.裝好win 7之後 windows.old個folder 係咪可以del架啦??

機動盜賊首領-電 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-01-09, 10:13 AM   #618
byelhina
Junior Member

註冊日期: Mar 2005
請問xp(32bit) share hp1100 printer to win7(64bit) 點做好?
正常做就driver not found
硬駁就print 到protocol error...
byelhina 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-01-09, 09:26 PM   #619
POKA
Banned

註冊日期: Aug 2008
之前部NB 係VISTA初期年代入手
岩岩將佢 升呢做WIN7
即時好似升左級LOAD快左
POKA 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-02-09, 10:24 PM   #620
HEYHEY

引用:
作者: POKA 查看文章
之前部NB 係VISTA初期年代入手
岩岩將佢 升呢做WIN7
即時好似升左級LOAD快左
點解大家up完都好似快左
唯獨是我就仲慢左
舊 12-03-09, 12:40 AM   #621
POKA
Banned

註冊日期: Aug 2008
引用:
點解大家up完都好似快左
唯獨是我就仲慢左
最明顯係開軟件同上網
一接即開,唔似已經慢2拍
POKA 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-05-09, 12:28 PM   #622
HEYHEY

引用:
作者: POKA 查看文章
最明顯係開軟件同上網
一接即開,唔似已經慢2拍
T_T我部notebook有時仲慢過vista
舊 12-05-09, 12:40 PM   #623
POISON

註冊日期: Jan 2005
PSN  IDRayson-GAF2
引用:
T_T我部notebook有時仲慢過vista
重裝定upgrade先,先者應該會快左

舊 12-05-09, 01:01 PM   #624
HEYHEY

引用:
作者: POISON 查看文章
重裝定upgrade先,先者應該會快左
upgrade 咋
我用的是lenovo ideapad y450
那我該怎麼辦??
舊 12-05-09, 05:56 PM   #625
綾風祐希
Insane Gamer
東方茅原長門大明神

註冊日期: Dec 2007
PSN  IDKagefumiYuki
引用:
upgrade 咋
我用的是lenovo ideapad y450
那我該怎麼辦??
我Lenovo G450a,用Win7真是順暢……
引用:
作者: relight 查看文章
我個win7 64bit有時唔知點解會freeze左係到

係無啦啦音樂冇哂mouse又唔動咁,要強制關機再開先得

有冇人有相同問題?多數係唔知做乜搞搞下firefox底explorer多個windows後突然越變越慢後發生。
你看看行動作業中心>維護>檢視可靠性歷程記錄
i.e.控制台\所有控制台項目\行動作業中心\可靠性監視器
引用:
來源
Internet Explorer

摘要
已停止回應,並且已關閉

日期
‎4/‎12/‎2009 19:21

狀態
報告已傳送

描述
發生問題,導致此程式停止與 Windows 互動。
失敗的應用程式路徑: C:\Program Files (x86)\Internet Explorer\iexplore.exe

問題簽章
問題事件名稱: AppHangXProcB1
應用程式名稱: iexplore.exe
應用程式版本: 8.0.7600.16385
應用程式時間戳記: 4a5bc69e
擱置簽章: 8e9a
擱置類型: 160
等待應用程式名稱: svchost.exe:AudioClientRpc
等待應用程式版本: 0.0.0.0
作業系統版本: 6.1.7600.2.0.0.256.1
地區設定識別碼: 3076
其他擱置簽章 1: 8e9a94d89b3d16dcd01cd2cb04674256
其他擱置簽章 2: 8a64
其他擱置簽章 3: 8a642c413c57dce976a9bb47c8666112
其他擱置簽章 4: 8e9a
其他擱置簽章 5: 8e9a94d89b3d16dcd01cd2cb04674256
其他擱置簽章 6: 8a64
其他擱置簽章 7: 8a642c413c57dce976a9bb47c8666112

問題的額外資訊
陣列識別碼: 672273645
這說明聲卡Driver有潛在相容問題……

另外,KIS/KAV最好用2010的9.0.0.736版本,然後自動update去Patch a,b……
綾風祐希 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
windows 7 home premium做唔做到Windows XP Pro的security? Leaf 手機資訊/電腦軟硬討論 0 07-03-11 03:32 PM
買windows notebook or macbook air/pro? 暉暉816 手機資訊/電腦軟硬討論 54 04-29-11 10:42 PM
用USB BOOTABLE DISC係VMWARE裝WINDOWS XP PRO RPG之鬼 手機資訊/電腦軟硬討論 1 01-06-11 07:24 AM
☆ Windows XP Pro SP2 OEM版 的煩惱問題 ☆ CSY 手機資訊/電腦軟硬討論 7 09-23-04 07:49 AM
Windows XP Pro 可唔可以set權限? Hunter 手機資訊/電腦軟硬討論 4 03-06-04 08:25 PM

現在的時間是 01:07 PM

手機版 | APP版