Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 手機資訊/電腦軟硬討論

主題工具 顯示模式
舊 02-02-07, 09:46 AM   #26
Metal Gear NT
Moderator
核搭載二足步行戰車

註冊日期: Oct 2002
PSN  IDjasonpoon
引用:
作者: pakchi70 查看文章
WTF?
出咗一年都無就話會要重大更新....
即係佢而家呢個vista係白老鼠版?
我睇o的科技網站話最初M$想推出既唔係Longhorn(Vista)
不過開發上出現問題
所以只好推出過渡性o既Vista
你要知道一間公司咁耐唔出新貨股價會有影響呢...如果唔係XP前整個Me貪得意咩...
最緊要佢唔收足你錢就得啦
Mac OS X都年幾兩年就來個大update啦
Metal Gear NT 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-02-07, 11:41 AM   #27
古惑仔XXX
Junior Member

註冊日期: Oct 2003
之前對住個RC1, 玩左一排, 都唔覺有乜理由要我棄XP上Vista....
古惑仔XXX 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-02-07, 12:06 PM   #28
wing
God of Gamer
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
引用:
作者: 安東尼さん 查看文章
等佢有類似BIG5補完嘅軟件同埋加強對XP軟件嘅support之後先考慮買唔買......
如果連魚都無得釣, vista要黎做乜?
依家的vista打中文真係好大問題, 但sat發售的包括繁體中文版, BIG5支援應該冇問題.

不過對XP software的全面支援就唔好諗住可以完全搞得好.

傳聞話依家已經有人在銅灣灣排緊隊了.

此篇文章於 02-02-07 12:08 PM 被 wing 編輯。
wing 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-02-07, 12:22 PM   #29
KIM
Ωmega αlpha™
GAF足球隊金虎拾號

註冊日期: Mar 2002
3DS Friend Code4596 9545 7662
PSN  IDGOUFKING
XBox Live GamertagGOUFKING
咁究竟買不買好???

KIM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-02-07, 12:36 PM   #30
沒名字的?君
小牧 愛佳

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDMrNonameX
XBox Live GamertagMrNonameX
引用:
作者: KIM 查看文章
咁究竟買不買好???
唔玩game,買黎試下都無妨

舊 02-02-07, 01:00 PM   #31

Game Master
なんですて

註冊日期: Nov 2002
乜野都未開已經CPU 80%

P.S. D字靚左好多....

習慣左按登出制,唔知咩事,boun一聲冇左畫面,好似燒機咁
原來去左低電源道....

日版使用者....

マリオカートWii フレンドコード:はるか / 5327-1033-9997
大乱闘スマッシュブラザーズX フレンドコード:はるか /3222-5697-6518
 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-02-07, 01:10 PM   #32
wing
格鬥低手

引用:
作者: 沒名字的?君 查看文章
唔玩game,買黎試下都無妨
玩game只係小事, 但如果屋企部電腦要用來做功課或者公司野, 就建議唔好咁快裝住.
wing 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-02-07, 01:29 PM   #33
沒名字的?君
小牧 愛佳

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDMrNonameX
XBox Live GamertagMrNonameX
引用:
作者:  查看文章
乜野都未開已經CPU 80%

P.S. D字靚左好多....

習慣左按登出制,唔知咩事,boun一聲冇左畫面,好似燒機咁
原來去左低電源道....

日版使用者....
大佬
邊度有日文版賣?
玩唔玩到 game

舊 02-02-07, 01:55 PM   #34
RPG之鬼

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: 沒名字的?君 查看文章
大佬
邊度有日文版賣?
玩唔玩到 game
唔對應日文game!?

引用:
作者: Metal Gear NT 查看文章
我睇o的科技網站話最初M$想推出既唔係Longhorn(Vista)
不過開發上出現問題
你要知道一間公司咁耐唔出新貨股價會有影響呢...如果唔係XP前整個Me貪得意咩...
咁即是話現在的是收錢的測試版...
幸好冇錢買新pc唔駛換住

此篇文章於 02-02-07 01:57 PM 被 RPG之鬼 編輯。
RPG之鬼 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-02-07, 02:15 PM   #35
verdy_returner
Crazy Gamer

註冊日期: Sep 2003
PSN  IDverdy
XBox Live Gamertagalex2102
Home Premium $1,980 188入手!
隻64BIT DVD要上網登記再俾$75至寄俾你。
個盒好型呀。

17-40mm F4.0 L USM
70-200mm F2.8 L IS USM
verdy_returner 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-02-07, 03:33 PM   #36
光熱斗
Ultimate Gamer
IE3.0 <3

引用:
作者: wing 查看文章
依家的vista打中文真係好大問題
何出此言?
光熱斗 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-02-07, 04:03 PM   #37

Game Master
なんですて

按Ctrl Alt Delete,唔係即時彈個工作管理員出黎
攪到好似NT咁樣跳左出去....

想問下唔鐘意下面個工作列黑色有冇得改架...
暫時仲未搵到個位

マリオカートWii フレンドコード:はるか / 5327-1033-9997
大乱闘スマッシュブラザーズX フレンドコード:はるか /3222-5697-6518
舊 02-02-07, 04:13 PM   #38
不破大地
Game Master
車仔球迷

引用:
玩game只係小事, 但如果屋企部電腦要用來做功課或者公司野, 就建議唔好咁快裝住.
其實 Vista 都已經好穩定
不過工作上要用特別 software 就不一定用到

舊 02-02-07, 04:57 PM   #39
terryskw
Crazy Gamer

註冊日期: Nov 2004
引用:
作者:  查看文章
按Ctrl Alt Delete,唔係即時彈個工作管理員出黎
攪到好似NT咁樣跳左出去....

暫時仲未搵到個位
攪到好似NT咁樣跳左出去.... <-- task manager?xp都係咁架啦..... (我上左domain, detail唔肯定~)

暫時仲未搵到個位 <-- menu bar > right click > properties > start menu

基本上.... 同XP 分別唔大....
個switch between windows功能 =alt+ tab 3D 版.......

舊 02-02-07, 05:07 PM   #40

Game Master
なんですて

果度搵過了...冇得改....

舊 02-02-07, 05:41 PM   #41
安東尼さん
Game Master
好人

註冊日期: Oct 2004
XBox Live Gamertagantony617
引用:
作者: RPG之鬼 查看文章
唔對應日文game!?
唔只日文, 咩文都有問題

舉個例:
F&C的遊戲再vista的對應情況:
◎:無問題 ○:有問題 ×:玩唔到 -:測試中
http://fandc.co.jp/support/os/winvista.html

安東尼さん 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-02-07, 08:27 PM   #42
不破大地
Game Master
車仔球迷

引用:
作者: terryskw 查看文章
攪到好似NT咁樣跳左出去.... <-- task manager?xp都係咁架啦..... (我上左domain, detail唔肯定~)
有個快 d 既辦法
right-click 條 task bar 就有得選 task manager

舊 02-02-07, 09:49 PM   #43

Game Master
なんですて

今次轉左真係唔知D字算靚左定7左...
日文好明顯用左i-pod果隻字,圓左同粗左,但係一些日文冇既中文字就7左好多......縮埋一舊><

舊 02-02-07, 10:21 PM   #44
COOJ
Senior Gamer

註冊日期: Aug 2003
PSN  IDCOOJGARY
XBox Live GamertagCOOJGARY
check this list before u upgrade:

http://www.iexbeta.com/wiki/index.ph...atibility_List

12" iBook G3 900MHz, 7500 32MB, 640MB RAM, 60GB HDD
QX9770, GTX285 x2 SLI, 4GB RAM, 1TB HDD x2 RAIO 0
COOJ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-02-07, 10:24 PM   #45
wongja0708

註冊日期: Dec 2004

took vista la, but only 32bit ... @@;;

also bought A-Data flash usb 4gb to try ready boost...

wongja0708 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-02-07, 11:16 PM   #46
Rabbidas
Administrator
頹圈頹鏡

註冊日期: Jul 2002
3DS Friend Code0000 0000 0000
PSN  IDRabbidas
XBox Live GamertagYui GAF
引用:
依家的vista打中文真係好大問題, 但sat發售的包括繁體中文版, BIG5支援應該冇問題.

不過對XP software的全面支援就唔好諗住可以完全搞得好.

傳聞話依家已經有人在銅灣灣排緊隊了.
我用英文版..打中文完全冇問題
係迫我用新倉頡,按錯shift會去左英文mode

software就大問題d不過由RC1到今日咁多個月,好多software都update左vista版
好似Alcohol 120%之前RC1唔支持Vista, 之後佢已經出左新版支持.

幾like vista個program menu bar
比以前menu bar更快開到的想要的program

又唔會好似MacOSX個dock一安得多program icon就搵一世都搵唔到想開的program
個dock放大係好睇,唔好洗..

Rabbidas 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-02-07, 11:33 PM   #47

Game Master
なんですて

係右邊果條Bar食你好多位姐...都廢事開...部機又唔係勁-.-
另外我想問下開機有一個exe食你50點CPU既果舊係咩黎架??winupxxxx.exe

仲有野想問下現在Vista冇左以前Xp果個bug,即係Hand機Hand到冇左工作列果隻,以前可以用工作管理員開是但一個文件夾既X prola,會閃番出黎...現在冇得咁做了

禮貌上加句「thx」

舊 02-02-07, 11:34 PM   #48
Rabbidas
Administrator
頹圈頹鏡

註冊日期: Jul 2002
3DS Friend Code0000 0000 0000
PSN  IDRabbidas
XBox Live GamertagYui GAF
引用:
作者: Metal Gear NT 查看文章
不過開發上出現問題
冇計,windows背負的東西比mac多得多...

今天的windows vista仲run到十多年前dos program
指令仲係相同

唔可以好似apple咁做到一刀切
由68k年代到而家,mac經過左幾多次一刀切呢?

一刀切唔係壞事,但好多時會另成間公司失敗
microsoft似乎已經唔可能改變,windows佔有率下降係必然..

事實上,有幾多人仲會係新windows run舊program?
除左大公司過百萬自己寫的program,又唔想upgrade o個d
呢個係最無奈..

Rabbidas 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-03-07, 12:27 AM   #49
wongja0708

註冊日期: Dec 2004
G80 + beta driver + vista + Aero = ?

= flash crack screen (not more then 10 sec)

for more info?

dun be scare, this screen is not more then 1 second everytime like this
but pretty scare..

anyway, i think this is the driver problem, since only AERO interface will crash like this .

and , the driver is still in beta...

wongja0708 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-03-07, 12:30 AM   #50
RPG之鬼

引用:
作者: wongja0708 查看文章
G80 + beta driver + vista + Aero = ?

= flash crack screen (not more then 10 sec)

for more info?

dun be scare, this screen is not more then 1 second everytime like this
but pretty scare..

anyway, i think this is the driver problem, since only AERO interface will crash like this .

and , the driver is still in beta...
最後個張是因為beta的關係嗎?

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
windows 7 home premium做唔做到Windows XP Pro的security? Leaf 手機資訊/電腦軟硬討論 0 07-03-11 03:32 PM
買windows notebook or macbook air/pro? 暉暉816 手機資訊/電腦軟硬討論 54 04-29-11 10:42 PM
用USB BOOTABLE DISC係VMWARE裝WINDOWS XP PRO RPG之鬼 手機資訊/電腦軟硬討論 1 01-06-11 07:24 AM
☆ Windows XP Pro SP2 OEM版 的煩惱問題 ☆ CSY 手機資訊/電腦軟硬討論 7 09-23-04 07:49 AM
Windows XP Pro 可唔可以set權限? Hunter 手機資訊/電腦軟硬討論 4 03-06-04 08:25 PM

現在的時間是 12:08 PM

手機版 | APP版