Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 手機資訊/電腦軟硬討論

主題工具 顯示模式
舊 10-27-07, 10:34 PM   #251
沙律菜絲

註冊日期: Dec 2001
XBox Live GamertagGAForum shop
买左盒vista home basic 32bit装落深圳屋企

display card = 6600GT 128mb 5.9分

HK部颓64bit

display card = 2600XT 256mb 5.8分

2600XT 2007年10月1号买....
6600GT 2005年5月买.....

PS home basic好正..又快......feel唔到同HK只颓64bit之间o既分别

I LOVE MS

舊 10-28-07, 05:16 AM   #252
大山椒魚
God of Gamer
......

註冊日期: Sep 2002
一部VISTA機同一部XP機,
連住同一部router,
有冇辦法互傳file???

┃ ┃ ┏━┛┗━┓┃┃┏┓┏┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃┃┃┃┃
┗┓┗┓┣┳┓┏━┛┃┃┣┛┗┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃┗┻┻┛
 ┗┓┗┫┗┻┻━┓┗━┻┓┏━┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┳┳┓
  ┗━┻━━━━┛   ┗┛  ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗┻┻┛
大山椒魚 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-27-07, 12:22 AM   #253
Ewin
小明

註冊日期: Nov 2003
無奈地,我一路用vista都要一路話佢廢
有乜理由預設disable DHCP,要regedit改先用得?
裝完野要上網仲要搞一大輪,好彩我有另一部機可以上網o者,唔識搞果D人點算?唯有打電話問男朋友!

========================
問題解決
晌網上search vista>dhcp
試左ipv4>property (這是基本要做的,佢唔係disable DHCP,只係單純地選"connect to internet",佢唔會有得俾你揀囉!)
試左改regedit(等佢認我個router!)
試左cmd 等一堆方法
又做埋lan card driver付屬的diagnostic

為左確定lan 線真係用得,晌一個唔方便的位置拔出再插落mac機度試下,再插返返去。又確認router LED著燈等等.......

都係搞唔掂,忽然學校的tutor MSN問我一句:新電腦爽嗎?
簡直就是救星到,佢話原來reboot modem>reboot router>reboot PC
就搞掂了。

這是什麼道理

=================================
X..........
上一上去update完anti virus 再reboot,打回原形,又要重覆一次,咁即係玩野啦係咪?

我手頭上有一隻老返XP,一隻老正vista,係佢要我支持番版,真係無辦法。

=================================
終於掌握到了
剛才一上到網就急不及待更新左anti virus先,reboot左又上唔到,reboot哂全世界都唔得
而家冷靜地做一次,原來boot左機,reboot一次router,等5分鐘左右就上到了

睇黎每次開機都要咁做。

而家update緊window,希望update完佢同我fix左佢
否則以後PC用黎做野,MAC用黎上網,裝個XPpartition用黎打機。

update完了,restart中,佢一定要同我fix左佢呀......

PS,好在佢個user control乜鬼野有得off,否則佢每個step都要我allow一次,我真係會六百幾蚊買返黎隻vista都掟落街。

God daxn it,打回原形。

PSagain:
我只係想將一隻DVD入面D野抄落HD,佢話我聽該DVDis read only,跟住唔俾我抄,又係咩意思!

此篇文章於 11-27-07 06:26 AM 被 Ewin 編輯。
Ewin 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-10-07, 05:40 PM   #254
monster8
Game Master

註冊日期: Dec 2002
你搞咁多野, 你有無用過"IPCONFIG /RELEASE" 同"IPCONFIG /RENEW"???

引用:
作者: Ewin 查看文章
無奈地,我一路用vista都要一路話佢廢
有乜理由預設disable DHCP,要regedit改先用得?
裝完野要上網仲要搞一大輪,好彩我有另一部機可以上網o者,唔識搞果D人點算?唯有打電話問男朋友!

========================
問題解決
晌網上search vista>dhcp
試左ipv4>property (這是基本要做的,佢唔係disable DHCP,只係單純地選"connect to internet",佢唔會有得俾你揀囉!)
試左改regedit(等佢認我個router!)
試左cmd 等一堆方法
又做埋lan card driver付屬的diagnostic

為左確定lan 線真係用得,晌一個唔方便的位置拔出再插落mac機度試下,再插返返去。又確認router LED著燈等等.......

都係搞唔掂,忽然學校的tutor MSN問我一句:新電腦爽嗎?
簡直就是救星到,佢話原來reboot modem>reboot router>reboot PC
就搞掂了。

這是什麼道理

X..........
上一上去update完anti virus 再reboot,打回原形,又要重覆一次,咁即係玩野啦係咪?

我手頭上有一隻老返XP,一隻老正vista,係佢要我支持番版,真係無辦法。

終於掌握到了
剛才一上到網就急不及待更新左anti virus先,reboot左又上唔到,reboot哂全世界都唔得
而家冷靜地做一次,原來boot左機,reboot一次router,等5分鐘左右就上到了

睇黎每次開機都要咁做。

而家update緊window,希望update完佢同我fix左佢
否則以後PC用黎做野,MAC用黎上網,裝個XPpartition用黎打機。

update完了,restart中,佢一定要同我fix左佢呀......

PS,好在佢個user control乜鬼野有得off,否則佢每個step都要我allow一次,我真係會六百幾蚊買返黎隻vista都掟落街。

God daxn it,打回原形。

PSagain:
我只係想將一隻DVD入面D野抄落HD,佢話我聽該DVDis read only,跟住唔俾我抄,又係咩意思!
monster8 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-12-07, 06:49 AM   #255
Ewin
小明

引用:
作者: monster8 查看文章
你搞咁多野, 你有無用過"IPCONFIG /RELEASE" 同"IPCONFIG /RENEW"???
當然有,但沒效,事實上這個方法在很多情況也沒效的,例如以前用有線的DHCP時,也是要reboot modem才有效

舊 12-13-07, 01:07 AM   #256
terryskw
Crazy Gamer

註冊日期: Nov 2004
公司有幾部Vista, 全部都係行DHCP~
屋企都用緊Vista, 都係行DHCP~
全部都無問題.....

ipv4>property << 唔係DHCP 就行fix 架啦..... 唔係太明你講咩*connect to internet*....

隻router 派唔到ip 落機, 其他機又無問題, 你試下set lan card speed tune 落10m or reinstall lan card driver~

我只係想將一隻DVD入面D野抄落HD,佢話我聽該DVDis read only,跟住唔俾我抄,又係咩意思! << 似係你部機有問題多D.....

此篇文章於 12-13-07 01:20 AM 被 terryskw 編輯。
terryskw 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-14-07, 04:37 AM   #257
Ewin
小明

我初初唔知,之後慢慢就知。

Vista 認唔到 router係兩邊都有問題,一來係個router出果陣有D咩不足令vista support得唔好,令一方面係vista有D唔知乜新功能令到佢認唔到個router,呢點有好多人都撞到,你唔會係你好彩,我無乜興趣為呢D原因而換我用左好耐o既router

http://support.microsoft.com/kb/928233/zh-tw
引用:
發生的原因
發生這個問題是因為 Windows Vista 和 Microsoft Windows XP Service Pack 2 (SP2) 之間的設計不同。特別是,在 Windows XP SP2 中,DHCP 搜索封包中的 BROADCAST 旗標是設定為 0 (已停用)。在 Windows Vista 中,DHCP 搜索封包中的 BROADCAST 旗標並沒有停用。因此,有些路由器和有些非 Microsoft DHCP 伺服器無法處理 DHCP 搜索封包。
至於佢唔俾我抄野-- 其實唔係唔俾我抄野,而係佢想改我隻碟。因為我隻碟裡面有舊version alcohol,vista同alcohol勢不兩立,無論何時何地見到有alcohol就會自動毀滅而不作通知,就算係晌隻碟入面都好。佢想剷我隻碟,但係碟read only,咁o岩我抄緊野,佢呢頭話俾我聽隻碟係read only,果頭唔俾我抄,就變成一個巧妙的誤會。我初初以為係norton問題,所以即刻轉nod32,發現同樣問題,一般防毒郁野之前會有通知,而家無,我先至知道原來係vista問題,之後search過,原來download新version就得。問題只會發生在想抄一D內容有舊alcohol的時候,我抄隻碟係成隻抄,入面有alcohol,佢就會唔俾抄,我deselect左佢黎抄就抄到了。

真係vista問題,我部機無問題,咁多錢買返黎我唔俾人話佢有問題!

引用:
作者: terryskw 查看文章
公司有幾部Vista, 全部都係行DHCP~
屋企都用緊Vista, 都係行DHCP~
全部都無問題.....

ipv4>property << 唔係DHCP 就行fix 架啦..... 唔係太明你講咩*connect to internet*....

隻router 派唔到ip 落機, 其他機又無問題, 你試下set lan card speed tune 落10m or reinstall lan card driver~

我只係想將一隻DVD入面D野抄落HD,佢話我聽該DVDis read only,跟住唔俾我抄,又係咩意思! << 似係你部機有問題多D.....
類似連線精靈的東西
right click右下方network的icon>選第一項"Connect to a network">set up a connection or network>
之後有4樣野揀:
1. Connect to the internet: set up a wireless, broadband, or dial-up connection to the internet
2. Set up a wireless router or access point: set up a new wireless network for your home or small business
3. Set up a dial-up connection: connect through a dial-up connection to the internet
4. Connect to a workspace: set up a dial-up or VPN connection to your workspace

選1只有pppoe可選
選2detect不到任何network,當然了,detect到一早連到了
3跟4唔關事。

簡單來說,這是俾人用來set up network的東西,裡面沒有DHCP可選。不過唔關事,佢認唔到我個router,可能佢認到就有呢哈哈。

此篇文章於 12-14-07 04:59 AM 被 Ewin 編輯。
舊 12-14-07, 11:51 AM   #258
terryskw
Crazy Gamer

註冊日期: Nov 2004
Vista by default 係DHCP(唔set fix ip = DHCP), 應該唔洗set~ ^^
正常情況下, 直插router > router派IP > connected

你隻router 係咩牌子乜型號? &vista 係邊隻ver. ?

大家研究下~

舊 12-14-07, 12:59 PM   #259
Ewin
小明

Linksys WRT54G firmware:4.21.1
Vista home basic OEM

正確點說是不關DHCP事的,跟本上就是vista跟router的問題。
跟我一樣的案例:
http://thevistaforums.com/lofiversio...hp/t15406.html
引用:
I have a new computer (Vista Home Premium), a wireless router (Linksys WRT54G), and dial-up internet. The router's IP is set to 192.168.0.254. I have ICS enabled on the dial-up connection and my other machine (Windows XP) can access the internet just fine.

EDIT- The second machine (Windows XP) is apart of the wireless network and has an external wireless adapter.

The problem is every time I start up my Vista machine, the local area connection is always recognized as an "unidentified network." Thus, I always have to make this a private network, and turn on network discovery every time I turn on my pc.

Any fix for this. Any help would be appreciated.
有人提供的解決方法是:不用192.168.0.xx as router IP,不過我是不會笨到這樣set,所以又唔關事 ...
引用:
apparently this happens for a couple of reasons but it doesn't do it for me if I turn off my WEP key and change it to WPA. It seems that there is some kind of issue with Linksys routers in specific as when I had a crappy dell router it connected Fine WEP key and all. (it's also a very common problem from what I gather)

終於搵到一個有點用了,真感動!
http://help.lockergnome.com/vista/mo...topic&p=339359
引用:
SO, then you can go to Control Panel --> Network Connections, I have one called "Local Area Connection". Right click on this connection, and click properties. Next Click on "Internet Protocol Version 4 (TCP/IPv4), and click the properties button.

Put a dot next to "Use the following IP address:" if you know your routers ip address, you will enter this in, but then change the last 3 numbers to an address not in use, for example, linksys router address is "192.168.1.1" by default, and it usually starts assigning ips from "192.168.1.100" and higher. I chose "192.168.1.131" as my ip address I entered. Next, Subnet mask should be "255.255.255.0" and then set the default gateway to the same as the router ip for me "192.168.1.1"

Next you can enter your dns server address, if you have a static ip your isp will give this to you, if not you will need to get onto a computer that has access to your internet connection and again go to run and type "ipconfig /all" and you will see "DNS servers" with 2 sets of addresses. You need to just simply put these addresses in the "preferred DNS server" and "alternate dns server"

then hit ok, and you should be set.
最少令到佢認到個router,unidentified network變成了multiple network,不過仍然未connect到
但disable個network再enable返等佢再verify一次就連到了。

結果仍然係唔知咩問題,可能佢同我部laptop撞IP,又可能係第二D問題
而且雖然係上到,不過個IP就定死左我SET果個(120),如果我有朝一日有廿個device連線,個IP爆到上去,就又會撞IP了。另外,如果netvigator個DNS轉左,可能又會發生問題而上唔到網,又要手動入一次。或是我應該試下唔填呢一項有無問題先。
但at least,終於搞掂...

此篇文章於 12-14-07 03:00 PM 被 Ewin 編輯。
舊 12-18-07, 01:22 AM   #260
機動盜賊首領-電

註冊日期: May 2002
PSN  IDgutscharm
正式加入VISTA行列,我都係用ROUTER上網,但好快就SET好.而家慢慢習慣新WINDOWS。

機動盜賊首領-電 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-18-07, 10:18 AM   #261
wing
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
引用:
正確點說是不關DHCP事的,跟本上就是vista跟router的問題。

事實上好多軟件/硬件同vista係夾唔到的, 只係router 有問題就算好彩, 出街買過部就ok; 但我有朋友係公司用緊的software 同vista夾唔到, 呢d就真係冇得救.

至於performance, vista SP1的初期版係在boot機同抄file方面有少少改進, 但各方面改來改去都仲係比xp差好多.

唔少企業 (包括我公司) 在vista一出就話會開始測試同預料三兩個月後deploy, 但成年後都仲係hold住, 唔係冇理由的.

其他版友如果要將xp換做vista (我專登唔用upgrade呢個字), 請先諗下係咪真係有需要, 同埋有咩係xp做唔到而vista做到的, 千祈唔好人云亦云.
wing 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-18-07, 11:41 AM   #262
verdy_returner
Crazy Gamer

註冊日期: Sep 2003
PSN  IDverdy
XBox Live Gamertagalex2102
我就覺得vista唔係唔好用,
不過你部機最好有番咁上下至好;
(起碼RAM最好就有2G以上)。
至於software唔對應,其實我都面對緊呢個問題,
所以我部手提都重keep緊用XP,部desktop就用Ultimate。

17-40mm F4.0 L USM
70-200mm F2.8 L IS USM
verdy_returner 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-19-07, 03:52 AM   #263
Ewin
小明

話時話, 呢排係咪自動更新左?
之前仲係認緊3.幾GB RAM, 聽朋友說剩返果D扣左落顯示卡RAM果度.
但係我琴晚唔覺意睇到佢認唒4GB RAM了.

另外其實SP1是有得上了? 等我CHECK CHECK先, 應該UPGRADE唔洗俾錢吧.

噢...好像未有的樣子, 之前成日聽人講以為出左 LOL
我剩係見過有個UNOFFICIAL的, 不過唔敢裝.

此篇文章於 12-19-07 03:56 AM 被 Ewin 編輯。
舊 12-19-07, 10:20 AM   #264
wing
格鬥低手

引用:
另外其實SP1是有得上了? 等我CHECK CHECK先, 應該UPGRADE唔洗俾錢吧.

噢...好像未有的樣子, 之前成日聽人講以為出左 LOL
我剩係見過有個UNOFFICIAL的, 不過唔敢裝.
sp1 免費, 但仲未係公開俾公眾人士的正式版, 係RC1
舊 12-25-07, 03:57 PM   #265
Tomoyo
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2001
唔知點解一開個D drive就話個explorer有error...自動restart
再開又restart........
我用vista home premium
有冇人知係咩問題
Thanks
Tomoyo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-12-08, 06:29 PM   #266
wongja0708

註冊日期: Dec 2004
引用:
作者: wing 查看文章
事實上好多軟件/硬件同vista係夾唔到的, 只係router 有問題就算好彩, 出街買過部就ok; 但我有朋友係公司用緊的software 同vista夾唔到, 呢d就真係冇得救.

至於performance, vista SP1的初期版係在boot機同抄file方面有少少改進, 但各方面改來改去都仲係比xp差好多.

唔少企業 (包括我公司) 在vista一出就話會開始測試同預料三兩個月後deploy, 但成年後都仲係hold住, 唔係冇理由的.

其他版友如果要將xp換做vista (我專登唔用upgrade呢個字), 請先諗下係咪真係有需要, 同埋有咩係xp做唔到而vista做到的, 千祈唔好人云亦云.
無奈地連開呢個topic 既我都要用番XP...
自己又懶學速成
依家終於都叫比我搵到隻廣東拼音輸入法for vista
但同用左 8 年既版本好唔同, 我諗唔係呢個最主要原因我自己都仲用緊vista...

用多排呢個layout 熟左先再裝啦...

wongja0708 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-13-08, 06:27 PM   #267
安東尼さん
Game Master
好人

註冊日期: Oct 2004
XBox Live Gamertagantony617
引用:
作者: wongja0708 查看文章
無奈地連開呢個topic 既我都要用番XP...
自己又懶學速成
依家終於都叫比我搵到隻廣東拼音輸入法for vista
但同用左 8 年既版本好唔同, 我諗唔係呢個最主要原因我自己都仲用緊vista...

用多排呢個layout 熟左先再裝啦...
廣東拼音輸入法如果係用開"通用輸入法編輯器"的話係可以係vista裝到

安東尼さん 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-14-08, 09:50 AM   #268
wongja0708

引用:
作者: 安東尼さん 查看文章
廣東拼音輸入法如果係用開"通用輸入法編輯器"的話係可以係vista裝到
唔係

我用win95 年代既TK Hong ver (可能串錯左)

winXP 居然用到, 咁就一路用到依家

有諗過用手寫版代替, 但諗諗下如果寫篇文都咪話唔辛苦 XD

anyway 呢排做緊Backup, 可能隨時轉Vista 吧, 始終買左$1900 放左差唔多一年
費是晒左

舊 01-14-08, 01:36 PM   #269
monster8
Game Master

註冊日期: Dec 2002
http://www.microsoft.com/downloads/d...DisplayLang=en

UP LA!!
monster8 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-19-08, 08:43 PM   #270
wongja0708

今日又用左一日Vista, 又覺得好用左DD
感覺有xp 8 成爽喇...

依家真係諗得過升番Vista 喇

舊 01-20-08, 09:49 PM   #271
DC 97
The One

註冊日期: Jun 2003
Nintendo Switch ID3334-6659-7010
PSN  IDDC97
請問邊到可以set返個鐘系桌面??

DC 97 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-28-08, 05:01 PM   #272
Kaede楓
Ultimate Gamer

註冊日期: Jun 2002
請問依家Vista賣緊幾錢
Business Retail 同 Ultimate Retail 分別幾錢....?
係Yahoo拍賣見到個D Ultimate Retail好平.....唔知有冇古惑

諗緊上Windows Marketplace買好定點
Kaede楓 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-31-08, 05:44 PM   #273
Kaede楓
Ultimate Gamer

註冊日期: Jun 2002
冇人覆 唔通冇乜人用Vista...
最後都係買左Business OEM

使用正常,正過XP
好多細節野執好左(都係D細微地方)....好多setting都方便左
對我而言操作起來方便過XP

軟件方面用開個D都冇問題
係隻unlocker唔知點解用唔番(裝到但用落好似冇效果咁 )
Kaede楓 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-31-08, 06:33 PM   #274
wing
格鬥低手

下個星期應該會出正式版sp1, 各位用戶請留意Windows Update.
舊 01-31-08, 06:34 PM   #275
wing
格鬥低手

Release Candidate只係試版,唔建議大家在production machine上安裝.

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
windows 7 home premium做唔做到Windows XP Pro的security? Leaf 手機資訊/電腦軟硬討論 0 07-03-11 03:32 PM
買windows notebook or macbook air/pro? 暉暉816 手機資訊/電腦軟硬討論 54 04-29-11 10:42 PM
用USB BOOTABLE DISC係VMWARE裝WINDOWS XP PRO RPG之鬼 手機資訊/電腦軟硬討論 1 01-06-11 07:24 AM
☆ Windows XP Pro SP2 OEM版 的煩惱問題 ☆ CSY 手機資訊/電腦軟硬討論 7 09-23-04 07:49 AM
Windows XP Pro 可唔可以set權限? Hunter 手機資訊/電腦軟硬討論 4 03-06-04 08:25 PM

現在的時間是 05:52 PM

手機版 | APP版