Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 手機資訊/電腦軟硬討論

主題工具 顯示模式
舊 01-31-07, 12:18 AM   #1
wongja0708
God of Gamer

註冊日期: Dec 2004
Windows 8.1 Pro 用家聯盟! 正版使用者限定! 心得交流區!

激期待!

3 號首賣!

請各用家交流心得!

頭post 不停update !

已訂 Home pre. :
wongja

wongja0708 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-31-07, 01:59 AM   #2
daihamlop
Ultimate Gamer
頭像就係我隻新貓仔

註冊日期: May 2005
PSN  IDdaihamlop
未訂
諗住一出就由OEM XP upgrade 或者 買
用sony 手堤, Duo 2 Core 2.0G, 1G RAM, 應該夠殺, 再唔係加多1G RAM
不過佢C drive 30G HDD, 反而 D Drive HDD 80G
攪到應該要鏟走C drive 個XP, 裝Vista 入D drive, 怪怪地
重有Sony Laptop 無跟Driver disk, 要同佢哋傾吓要點攪
都唔明點解成萬六元部laptop, driver 碟都無隻
daihamlop 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-31-07, 02:15 AM   #3
wongja0708

引用:
作者: daihamlop 查看文章
未訂
諗住一出就由OEM XP upgrade 或者 買
用sony 手堤, Duo 2 Core 2.0G, 1G RAM, 應該夠殺, 再唔係加多1G RAM
不過佢C drive 30G HDD, 反而 D Drive HDD 80G
攪到應該要鏟走C drive 個XP, 裝Vista 入D drive, 怪怪地
重有Sony Laptop 無跟Driver disk, 要同佢哋傾吓要點攪
都唔明點解成萬六元部laptop, driver 碟都無隻
laptop 隻recovery disc 入面有晒所有driver
試下裝左vista 後, 用open /開啟黎搵就得

另 , 奉勸唔好清個c drive, 情願裝左vista 入c drive, 其他野入d drive
or combine 成一個c drive 好過

sony 自家有upgrade vista express service
去望下, 我同事 US$5 搞掂

舊 01-31-07, 07:14 AM   #4
pakchi70
Insane Gamer

註冊日期: Mar 2004
PSN  IDpakchi70
下....其實有乜好用....
當年有我join咗個客戶體驗,裝咗個vista ultimate RC1

個畫面係好華麗,但煩咗好多...裝啲嘢刪啲嘢都彈個嘢出嚟問長問短
之後又覺得佢好多bug,功能同mac os不相伯仲.....
播碟無聲.....開機又唔係特別快......
後來用多陣都對個畫面覺得悶

可能因為係RC1所以就咁鬼麻煩吧
但我唔會咁快將部腦轉vista,就如bbc news講,大部份人都係買新電腦時先順便升級
唔係電腦迷都無乜邊個咁快會買返嚟玩

"the system always crash"淨係呢樣我已經唔想再做白老鼠
我諗等佢出SP1先換吧
pakchi70 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-31-07, 10:13 AM   #5
verdy_returner
Crazy Gamer

註冊日期: Sep 2003
PSN  IDverdy
XBox Live Gamertagalex2102
將會今個星期購入 (Home Premium Version)。

不過NOD32好似對應唔到。
另外,我幫人做緊數既Peach Tree唔知對應有無問題;
所以而家都係15、16緊。

好大可能會連防毒軟件都一次換埋。

17-40mm F4.0 L USM
70-200mm F2.8 L IS USM
verdy_returner 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-31-07, 10:26 AM   #6
alexc

註冊日期: Oct 2003
引用:
作者: wongja0708 查看文章
laptop 隻recovery disc 入面有晒所有driver
試下裝左vista 後, 用open /開啟黎搵就得

另 , 奉勸唔好清個c drive, 情願裝左vista 入c drive, 其他野入d drive
or combine 成一個c drive 好過

sony 自家有upgrade vista express service
去望下, 我同事 US$5 搞掂
唔知水貨可唔可以用個upgrade service呢
alexc 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-31-07, 10:12 PM   #7
Rabbidas
Administrator
頹圈頹鏡

註冊日期: Jul 2002
3DS Friend Code0000 0000 0000
PSN  IDRabbidas
XBox Live GamertagYui GAF
引用:
作者: pakchi70 查看文章
下....其實有乜好用....
當年有我join咗個客戶體驗,裝咗個vista ultimate RC1

個畫面係好華麗,但煩咗好多...裝啲嘢刪啲嘢都彈個嘢出嚟問長問短
之後又覺得佢好多bug,功能同mac os不相伯仲.....
播碟無聲.....開機又唔係特別快......
後來用多陣都對個畫面覺得悶

可能因為係RC1所以就咁鬼麻煩吧
但我唔會咁快將部腦轉vista,就如bbc news講,大部份人都係買新電腦時先順便升級
唔係電腦迷都無乜邊個咁快會買返嚟玩

"the system always crash"淨係呢樣我已經唔想再做白老鼠
我諗等佢出SP1先換吧
disable左UAC就唔會再問

安program之前上網search下係vista有冇問題

用左兩個月sofar ok冇hang / crash過,你成日crash可能你仲用緊xp/server 2003 driver
不過我個唔係RC1,係Final.

尋日出左一堆driver 同update
Ultimate有game download

Rabbidas 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-31-07, 10:15 PM   #8
Rabbidas
頹圈頹鏡

引用:
作者: verdy_returner 查看文章
將會今個星期購入 (Home Premium Version)。

NOD32有2.7 Vista英文版
用左成兩個月了

舊 01-31-07, 11:25 PM   #9
wing
格鬥低手

總之奉勸大家一句, 有多餘機或hd搵部試下冇所謂, 但如果得一部機又要做公司或學校野, 死左唔得掂的話, 千祈唔好咁快裝新OS
wing 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-31-07, 11:59 PM   #10
pakchi70

引用:
作者: Yui Narusawa 查看文章
disable左UAC就唔會再問

安program之前上網search下係vista有冇問題

用左兩個月sofar ok冇hang / crash過,你成日crash可能你仲用緊xp/server 2003 driver
不過我個唔係RC1,係Final.

尋日出左一堆driver 同update
Ultimate有game download
你點搵到final版用?
好彩我有部多餘嘅機去裝vista,所以佢咁crash法我都無所謂,重要嘢都唔響入面
舊 02-01-07, 12:22 AM   #11
wongja0708

VISTA 出前真係一日一新野都唔掂
$799 tv card, mce version, vista capable
WinTV-PVR150MCE

效果唔錯, for 錄影用

舊 02-01-07, 12:28 AM   #12
Rabbidas
頹圈頹鏡

引用:
你點搵到final版用?
好彩我有部多餘嘅機去裝vista,所以佢咁crash法我都無所謂,重要嘢都唔響入面
MSDN subscribe..

舊 02-01-07, 12:59 AM   #13
ZlWS
┌( ಥДಥ)╝?!

註冊日期: Aug 2005
Nintendo Switch ID4486 0587 6008
引用:
作者: verdy_returner 查看文章

NOD 32 @1.30即出左2.7VER 對應vista~~

D.有期望可會失望,但係冇期望就一定冇望。
E.和諧唔係一百個人講同一說話,和諧係一百個人有一百句唔同嘅說話之餘,而又互相尊重。
F.千萬別跟豬打架,這只會讓你變髒,卻讓豬樂在其中。
ZlWS 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-01-07, 07:54 AM   #14
光熱斗
IE3.0 <3

註冊日期: Sep 2002
想問一下,
現在nb內置的 card reader 可作ready boost嗎?
和,
只係for ready買卡的話,
sd應該最平呢?
要到那速的話2gb大約幾錢?
光熱斗 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-01-07, 08:42 AM   #15
verdy_returner
Crazy Gamer

註冊日期: Sep 2003
PSN  IDverdy
XBox Live Gamertagalex2102
引用:
作者: Bathing_Ape 查看文章
NOD 32 @1.30即出左2.7VER 對應vista~~
可能我個verdion太舊啦!
因為好耐無update過。
今晚update先。
Thank you~

17-40mm F4.0 L USM
70-200mm F2.8 L IS USM
verdy_returner 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-01-07, 04:25 PM   #16
pakchi70

引用:
作者: Yui Narusawa 查看文章
MSDN subscribe..
哦.......但我做唔到subscriber,係咪要有關人員先得呢....
引用:
作者: wongja0708
VISTA 出前真係一日一新野都唔掂
$799 tv card, mce version, vista capable
WinTV-PVR150MCE

效果唔錯, for 錄影用
睇嚟你真係對個新windows好有憧憬.....希望你唔會失望啦
舊 02-01-07, 06:46 PM   #17
邪氣小貓
Crazy Gamer
喵~

註冊日期: Mar 2005
PSN  IDXieQiXiaoMao
雖然我都係會遲 d 先 hardware 一齊 upgrade, 但都期待大家的用後報告

舊 02-01-07, 07:33 PM   #18
wing
格鬥低手

引用:
我諗等佢出SP1先換吧
咁你要儲定錢la, 江湖傳聞MS計劃07年內會出一個重大更新, 連core都郁埋, 即係仲大規模過xp 的sp1
wing 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-01-07, 09:15 PM   #19
TOAKO X
Game Master
俺の嫁↘

註冊日期: Aug 2003
3DS Friend Code0130 2610 0823
PSN  IDtoako
XBox Live Gamertagtoako
黃金正都已有貨賣
TOAKO X 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-01-07, 10:36 PM   #20
wongja0708

i will take it tomorrow night

舊 02-01-07, 10:58 PM   #21
安東尼さん
Game Master
好人

註冊日期: Oct 2004
XBox Live Gamertagantony617
等佢有類似BIG5補完嘅軟件同埋加強對XP軟件嘅support之後先考慮買唔買......
如果連魚都無得釣, vista要黎做乜?

安東尼さん 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-01-07, 11:22 PM   #22
alexc

註冊日期: Oct 2003
Readyboost 唔知會快左幾多呢?
今日見有usb drive主打依樣野
alexc 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-02-07, 12:10 AM   #23
SamTse

註冊日期: Jun 2002
PSN  IDSamars4160
XBox Live GamertagSamars
有無人會去排首賣日
SamTse 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-02-07, 01:53 AM   #24
光熱斗
IE3.0 <3

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: 安東尼さん 查看文章
等佢有類似BIG5補完嘅軟件同埋加強對XP軟件嘅support之後先考慮買唔買......
如果連魚都無得釣, vista要黎做乜?
係釣到的....
光熱斗 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-02-07, 02:22 AM   #25
pakchi70

引用:
作者: wing 查看文章
咁你要儲定錢la, 江湖傳聞MS計劃07年內會出一個重大更新, 連core都郁埋, 即係仲大規模過xp 的sp1
WTF?
出咗一年都無就話會要重大更新....
即係佢而家呢個vista係白老鼠版?

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
windows 7 home premium做唔做到Windows XP Pro的security? Leaf 手機資訊/電腦軟硬討論 0 07-03-11 03:32 PM
買windows notebook or macbook air/pro? 暉暉816 手機資訊/電腦軟硬討論 54 04-29-11 10:42 PM
用USB BOOTABLE DISC係VMWARE裝WINDOWS XP PRO RPG之鬼 手機資訊/電腦軟硬討論 1 01-06-11 07:24 AM
☆ Windows XP Pro SP2 OEM版 的煩惱問題 ☆ CSY 手機資訊/電腦軟硬討論 7 09-23-04 07:49 AM
Windows XP Pro 可唔可以set權限? Hunter 手機資訊/電腦軟硬討論 4 03-06-04 08:25 PM

現在的時間是 12:28 PM

手機版 | APP版