Default Style 註冊帳號
Games Animation Forum

不顯示圖片
~清談館~>[罪大] 真係有Sony timer??
yaya 12:55 AM 07-31-19
為咗俾大家換一換心情, 想講吓d輕鬆又貼身嘅話題

剛剛睇完今期《選擇》月刊:
https://www.consumer.org.hk/ws_chi/c...ty-survey.html

比起其他品牌, Sony電視嗰兩個壞機比例, 真係好微妙

返頭率又俾其他品牌高好多, 呢個現象幾有趣

Samsung唔耐用就大家都知, 但最估唔到係代理商個回應, 竟然會oversharing

至於LG電視, 真係估佢唔到 --- 最耐用!

其實文章內仲有統計埋其他家電, 絕對值得一睇

p.s.
就算過咗期嘅《選擇》月刊, 公共圖書館都有得睇返:
https://www.hkpl.gov.hk/tc/locations/libraries.html
david 05:16 AM 08-15-19
到PS3中招鳥...
豪傑公子 06:02 PM 08-15-19
我部SONY電視用咗5年, 咩事都冇...
遊戲機由PS1到PS4 PRO,直至而家都運作正常...
從來冇中過所謂SONY TIMER(一過保就壞)~
歌絲˙暮斯 06:47 PM 08-15-19
自己部 Sony HX750 Made in Japan

用左7年都無事

成世人都未壞過 SONY 野

其實 Sony 野易壞係咪都市傳說 ?
padage 09:33 AM 08-16-19
手機係,好多人1年幾壞touch mon
斯羅 09:44 AM 08-16-19
手頭上SONY野有PS, 電話, 電視, earphone, 相機, MP3
好多野都用多過5年以上無壞, 唯一只係壞過部PS3皇族機
鐵之侍 09:51 AM 08-16-19
Ps2-4都有,壞得最多是ps3,足足換了3次機(頭兩部是可以玩ps2的初版)
大覺屋師真 09:52 AM 08-16-19
sony有啲野係易壞

當年部net MD Walkman一年半左右玩完
PS2一年左右食左隻行版雙層dvd就載入減慢, 玩多年幾死lens
pS3皇族機兩年左右?都唔太記得, 死底板

但部sony電視因xbox360時代玩到依家都只係少毛病
部A7R3...唔該生生性性
真!DC 10:42 AM 08-16-19
>Samsung唔耐用就大家都知
我房部三叔電視用左一年個mon就多左條線
未過保養唔洗錢整番
之後用左7年都冇事
由手機版發出
( ゚ω゚)? 06:18 PM 08-20-19
Wiki刀有講

https://zh.wikipedia.org/wiki/計畫性報廢

計畫性報廢(Planned obsolescence),又稱計畫性汰舊,是一種消費主義下的工業策略陰謀,有意為產品設計有限的使用壽命,令產品在一定時間後壽終正寢,通常是保固期限之後,以避免支出保固成本。另外一種計劃報廢則是以在一定年限後停供消耗品的方式,縱使產品本身仍良好可用,但因所需消耗品已買不到,也只能報廢該商品。通常是沒有統一共通規格的消耗品,例如3C產品的鋰電池、印表機的墨盒或碳粉等,或是電腦軟體升級時不支援的手段。
yaya 01:34 PM 09-08-19
作者: 歌絲˙暮斯:
其實 Sony 野易壞係咪都市傳說 ?
作者: 大覺屋師真:
sony有啲野係易壞

當年部net MD Walkman一年半左右玩完
PS2一年左右食左隻行版雙層dvd就載入減慢, 玩多年幾死lens
pS3皇族機兩年左右?都唔太記得, 死底板

作者: ( ゚ω゚)?:
Wiki刀有講

https://zh.wikipedia.org/wiki/計畫性報廢

計畫性報廢(Planned obsolescence),又稱計畫性汰舊,是一種消費主義下的工業策略陰謀,有意為產品設計有限的使用壽命,令產品在一定時間後壽終正寢,通常是保固期限之後,以避免支出保固成本。另外一種計劃報廢則是以在一定年限後停供消耗品的方式,縱使產品本身仍良好可用,但因所需消耗品已買不到,也只能報廢該商品。通常是沒有統一共通規格的消耗品,例如3C產品的鋰電池、印表機的墨盒或碳粉等,或是電腦軟體升級時不支援的手段。

其實我最初都係想講Planned obsolescence
不過當時無人回post....

既然大家有興建

我樂意用少少時間, 打埋 選擇月刊 d數字俾大家討論

電視機最常見的故障或損壞情況
======================================
畫面異常/有聲無畫 --- 52%
搖控失靈 --- 22%
音效問題/無聲/細聲/雜音 --- 11%

各品牌電視機的耐用程度比較
======================================
[品牌 (回覆問卷數目) --- 毛病率 & 機齡少於5年的故障率]

LG (182) --- 10% & 7%
Sony (185) --- 12% & 12%
Panasonic (107) --- 12% & 5%
Philips (33) --- 15% & N/A
Samsung (203) --- 16% & 12%
Sharp (89) --- 16% & 9%
Toshiba (42) --- 26% & N/A
====================
Total (1025) --- 15% & 10%

可見Sony個數字好古怪

p.s.
估唔到形勢發展成咁, 最初以為頂多8.31同10.1會有大型活動.....
iu fu pig 01:50 PM 09-08-19
Sony個個評價都唔同,當年人生第一部sony電話唔夠一個月就壞,整要三千幾蚊
aquarius 02:45 PM 09-08-19
對上部sony bravia用咗11年告銷, 大型電器抵玩D

不過以前玩MD, mini hifi真係逢3年必壞..
怪盜小G 03:34 PM 09-08-19
PS3閃紅燈開唔到機
GUSTAV 10:54 AM 09-24-19
我都用唔少SONY 野

手提電話: 一定堅固過LG好多
投影機: 用過3代SONY 基本上大塵房都冇入塵 舊機玩年幾2年2手都成功放出 之前用PANASONIC 生不如死
PS系列 PS2壞過但多用+細個個時有改機 PS3皇族壞過呢個DESIGN 問題 之後就冇壞過機了

我就唔覺罪大D野易壞既
mario0606 12:10 PM 09-24-19
作者: 鐵之侍:
Ps2-4都有,壞得最多是ps3,足足換了3次機(頭兩部是可以玩ps2的初版)
PS2好易壞光頭,換過一次

返回主題版面