Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 照相館

主題工具 顯示模式
舊 10-31-04, 10:27 PM   #1
mudhole
Ultimate Gamer
さとし

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDsatoshi_negi
[新手]想問下關於 Pentax[/新手]

岩岩有d意思想買DC, 琴日出去睇, 見Pentax S5i 同 SV 個樣都幾岩心水
同埋見佢500萬像(勁我以前個部好多...=.="')

想問下大家lei,Pentax 好唔好ga? 又會唔會好食電(之前個部好快冇電..=.="')
佢地gei功能,質素係$3000左右gei DC黎講O唔OK ga ?
會係 S5i 還是 SV 低買d lei ?
(我本身會係以影模型為主, 最重要都係出黎d相唔好變色...)

同埋點解見SV好似好少地方有gei???

ThxThx~~~

舊 10-31-04, 10:51 PM   #2
Nozomu
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2004
如果唔介意sv大部d,
點睇都sv好

sv就唔知,不過s5i用$3000買到?
Nozomu 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-31-04, 11:33 PM   #3
mudhole
さとし

引用:
作者: Nozomu
如果唔介意sv大部d,
點睇都sv好

sv就唔知,不過s5i用$3000買到?
s5i琴日見行就最平 $3180 送 128 sd card
水就$2280冇野送 or $2400 送 @%^ sd card

行同水差好遠.........=.="'

舊 11-01-04, 12:02 AM   #4
Nozomu
Crazy Gamer

引用:
作者: mudhole
s5i琴日見行就最平 $3180 送 128 sd card
水就$2280冇野送 or $2400 送 @%^ sd card

行同水差好遠.........=.="'
嘩..
2400套餐抵呀
舊 11-01-04, 11:50 AM   #5
q^__^p
God of Gamer
Hobby收集者

註冊日期: Dec 2002
我用開舊model Optio S,也是影玩具為主,好滿意
可能不是專業玩家,我已滿足於其相片質素,加上有影玩具必備的超微距,應該適合mudhole你吧?
q^__^p 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-01-04, 01:13 PM   #6
KKH
Anti-audiophile
你聽到了空氣的聲音嗎

引用:
作者: mudhole
岩岩有d意思想買DC, 琴日出去睇, 見Pentax S5i 同 SV 個樣都幾岩心水
同埋見佢500萬像(勁我以前個部好多...=.="')

想問下大家lei,Pentax 好唔好ga? 又會唔會好食電(之前個部好快冇電..=.="')
佢地gei功能,質素係$3000左右gei DC黎講O唔OK ga ?
會係 S5i 還是 SV 低買d lei ?
(我本身會係以影模型為主, 最重要都係出黎d相唔好變色...)

同埋點解見SV好似好少地方有gei???

ThxThx~~~
慳電... Casio 這方面才厲害.

變色.... 恐怕一般都是攝影師的問題, 而不是相機的問題. 正確選擇"白平衡", 正確"曝光", 和了解光源特性, 對正確拍出顏色都好重要. 用"全自動模式"當然也可以, 不一定準確就是了, 即是有機會變黃變青甚至變色.

還有, 拍模型的話, 一般 DC 的 macro 功能已經很不錯, 不過如果想替模型拍超大特寫, SV 會比 S5i 更好一點點吧了 (SV 的最近拍攝距離 (3cm) 比 S5i (6cm) 近)

此篇文章於 11-01-04 07:14 PM 被 KKH 編輯。
KKH 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-01-04, 08:12 PM   #7
mudhole
さとし

係係~~~

e+都開始會買d影相雜誌睇, 學下影相
諗住會買 SV lu, 貪佢有得較下光圈, 快門個d~

但係 SV 係咪未返大貨ga ??? 見出面好少地方有.............=.="'

舊 11-01-04, 08:30 PM   #8
Nozomu
Crazy Gamer

我見唔到有地方賣緊sv

既然想學影相, 不如買z3啦
實好玩過sv
仲有1 cm微距

主題工具
顯示模式

論壇跳轉