Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > 電影版

主題工具 顯示模式
舊 12-21-21, 06:35 PM   #151
肉羊哩咖
God of Gamer
griffin611

註冊日期: May 2008
回上:不過今年三部 Marvel 叫座力不太如前,要等滴住嚟業績公布會清楚啲,呢三套 MCU 蜘蛛俠都係 Sony 外判畀 Marvel 拍,當然有錢收,據聞個新合同,滴住嚟仲可以有票房分;Sony 電影部個老細出咗名都係度叔一條,啲片有錢賺,呢類佢唔多識嘅片種(當年封咗 Wade Wilson 把咀就係佢拍板嘅),一於唔多理。

都係嗰句:邊個靠邊個好難講。

Sorry,A:IF 打錯,應該係 Avengers: Infinity War,SW:TFA 都打鬼錯,指 Star Wars: The Force Awakens

此篇文章於 12-21-21 06:37 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-22-21, 03:53 AM   #152
Kinny Riddle
Game Master

註冊日期: Jun 2006
引用:
作者: 420secured 查看文章
,
過到尼還解得通
但留得低
唔留低邊有片拍?

小弟認為
九成應該係同Sony傾掂數,呢集可以比Sony喺MCU嘅框框入面玩三代同堂,但就唔該交出Venom嘅角色使用權比Marvel喺MCU用。

Marvel應該想拍佢哋自己MCU版本嘅Venom,雖然呢個角色應該唔會係主角級數,但以配角嚟講喺MCU仍然有好大發揮空間

Kinny Riddle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-27-21, 11:58 AM   #153
王小虎

註冊日期: Apr 2002
今年全球票房第一
https://www.boxofficemojo.com/year/w..._=bo_nb_in_tab
王小虎 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-27-21, 02:23 PM   #154
wing
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
引用:
作者: Kinny Riddle 查看文章
唔留低邊有片拍?

小弟認為
九成應該係同Sony傾掂數,呢集可以比Sony喺MCU嘅框框入面玩三代同堂,但就唔該交出Venom嘅角色使用權比Marvel喺MCU用。

Marvel應該想拍佢哋自己MCU版本嘅Venom,雖然呢個角色應該唔會係主角級數,但以配角嚟講喺MCU仍然有好大發揮空間
Venom其實好多人期待, 但其實係想佢拍到好似dp咁囉.

舊 12-27-21, 04:13 PM   #155
肉羊哩咖
griffin611

引用:
作者: 王小虎 查看文章
題外:証實咗 WB HBO Max 同日上有幾白痴,搬石頭揼自己隻腳。

舊 12-27-21, 10:58 PM   #156
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
引用:
作者: 王小虎 查看文章
OFF

原來長津湖之前係第一票房?

https://www.ptt.cc/bbs/movie/M.1640581995.A.162.html

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-27-21, 11:23 PM   #157
怪盜小G
しゃろとも

註冊日期: Jan 2004
引用:
作者: 亍 ◣ 查看文章
OFF

原來長津湖之前係第一票房?

https://www.ptt.cc/bbs/movie/M.1640581995.A.162.html
支那票房任佢吹

怪盜小G 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-29-21, 12:45 PM   #158
wing
格鬥低手

引用:
作者: 怪盜小G 查看文章
支那票房任佢吹
當年香港票房都篤數,何況支那。仲記唔記得當年篤到場數超多,5分鐘一場又有,半夜開場又有?睇第二套戲都當埋係都有。

舊 12-30-21, 05:10 PM   #159
wing
格鬥低手

如果……
其實如果3個綠魔同場都應該幾好睇

舊 12-30-21, 05:28 PM   #160
wing
格鬥低手

引用:
作者: Heaven 查看文章
睇完覺得場面好豐富 中段幾悶 好多段冷笑話搞到時間好長 成2個幾鐘 如果無左會緊湊d,好多位都比較,牽強,慶幸高潮位開頭已經有,真係賣雜錦情懷向
由手機版發出
我反而鍾意三代同堂的文戲

舊 12-30-21, 07:55 PM   #161
肉羊哩咖
griffin611

[純粹玩嘢]用以下各點為基礎,試分析為何同樣以懷舊為主的 MCU 蜘蛛俠 3 破了紀錄,反而 The Matrix 4 郤仆直:
引用:
  • 對原作要尊重 -- 正如你應該尊敬父母一樣,記住今日有得再玩,正係因為有原作在前;更唔好當佢只係個 IP,因為後面有成萬上億嘅 fans 對個作品如珠如寶,製作同樣要珍而重之。
  • 唔好怕大改 -- 尊重原作唔係話唔可以創新,無舊 fans 會想重睇多次同一樣嘅嘢。
  • 要加入新角式 -- 唔只可以接觸到新一代觀眾,仲可以替套作品注入新活力。不過⋯⋯
  • 唔好忘記班舊角同班舊 fans -- 點都要顧住班舊客先,記住因為有佢哋嘅支持,套原作先噉紅。
  • 要好好利用懷舊元素 -- 好似《龍威小子》呢啲舊作班老 fans 睇到爛,唔少細節變咗佢哋嘅童/少年回憶,適當時侯加入原作嘅嘢,觀眾會有又大又好嘅情緒反應(ref: The Mando S2 個結局⋯⋯)
  • 又唔好齋靠懷舊 -- 無新意凈得舊嘢,唔係路嚟,班舊 fans 都好快都會厭。
  • 問:點解而家先嚟玩 -- 呢樣要成日問自己;以 Cobra Kai 為例,舊作洽人洽到變個人版嘅 Johnny 噉,欺凌呢個問題到今日都仲好值得探討。
  • 又唔好鑽牛角尖 -- 專注啲咩時侯都啱嘅主題,加啲時代感嘅元素未嘗不可,目標係套新作到廿年後睇返,都唔會嫌老土過時。
  • 個故仔要有長程規劃 -- 套嘢一個唔覺意掂咗,要預佢會添食,要玩長線,留返啲勁爆嘅嘢到後面,等觀眾期待下一季。
  • 唔好諗住班觀眾會跟到最尾 -- 另一方面要快手整啲嘢留住班客,事關好易畀出面啲嘢搶走。
  • 要成日接觸、支持同尊重班 fans -- 玩舊 IP 好易,因為有班現成嘅 fans,對待佢哋要肯聆聽,不時露少少好嘢出嚟製造期待同話題,鼓勵佢哋嘅熱情同創意,目的係變班 fans 成一個固定群體。(ref: Zack Synder)
  • 絕對唔可以同 fans 拗頸!(得罪老細?! 唔洗講噉多喇掛?)

舊 12-31-21, 07:54 AM   #162
鐵之侍

註冊日期: Apr 2005
引用:
作者: wing 查看文章
如果……
其實如果3個綠魔同場都應該幾好睇
可惜某人不自愛沒辦法了

樓上肉羊大大說的最近能做到影視作品似乎真不多,我看過是:蜘蛛仔,捉鬼敢死隊和眼鏡蛇道館(曼達洛人算完全新作為主所以不計)

http://www.gaforum.org/showthread.php?t=240345
鐵之侍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-31-21, 09:39 AM   #163
wing
格鬥低手

引用:
作者: 鐵之侍 查看文章
可惜某人不自愛沒辦法了

樓上肉羊大大說的最近能做到影視作品似乎真不多,我看過是:蜘蛛仔,捉鬼敢死隊和眼鏡蛇道館(曼達洛人算完全新作為主所以不計)
蜘蛛仔,捉鬼敢死隊真係好正。

可惜捉鬼敢死隊票房唔算太高。

舊 12-31-21, 09:44 AM   #164
C.Ryo
Game Master

註冊日期: Dec 2007
Wii U IDCRYO.HK
Nintendo Switch ID4426 5495 5212
PSN  IDCRyoHK
XBox Live GamertagCRYO HK
afterlife其實九成時間都幾悶,直至最後情懷大爆發先好睇,整體其實比M4更差呢

C.Ryo 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 12-31-21, 10:55 AM   #165
wing
格鬥低手

引用:
作者: C.Ryo 查看文章
afterlife其實九成時間都幾悶,直至最後情懷大爆發先好睇,整體其實比M4更差呢
afterlife前段我覺得都ok, 因為個細路其實做得好好.
但M4........... morpheus同smith換左人, 冇癮.

又或者其實我本身鍾意捉鬼敢死隊多過matrix

舊 12-31-21, 01:25 PM   #166
420secured
Senior Gamer

註冊日期: Nov 2020
引用:
蜘蛛仔,捉鬼敢死隊真係好正。

可惜捉鬼敢死隊票房唔算太高。
不過,捉鬼成本平
由手機版發出
420secured 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-31-21, 02:44 PM   #167
420secured

引用:
睇過第一集有對比有Expectation就好難講
另外因為有2016年的黑歷史,穩陣保守係可以理解

Afterlife
Afterlife最唔Work應該係佢大佬個Part
細妹本身都Carry到

如果講對fans 情懷,其實都唔洗等到最後
第一個Scene見到Shandor個字其實己經開始估到d野 (2009 game, IDW comic)
中間再逐d逐d,由ghostbuseters 片段,ghost trap, proton pack, ecto 1咁tease你

此篇文章於 12-31-21 02:50 PM 被 420secured 編輯。
舊 12-31-21, 07:03 PM   #168
肉羊哩咖
griffin611

Okay, I am doing it myself

衰咗,都係本人做一次:
對原作要尊重

NWH:絕對有過之而無不及,角式幾乎一如舊作,無扭曲,無醜化。
M4 :最大問題係導演講到出面係 WB 焗拍,畀你玩爛不如親手自行了斷。

唔好怕大改

NWH:呢套戲要數最大嘅問題,除咗好多嘢有窿唔通之外,就係所有嘢都係已經設定好晒;另一方向睇,每一個部份都好巧妙咁繼續之前各自嘅故仔,好似一次過睇緊三套續集噉~
M4 :唔可以話無新嘢,但一係好零碎,唔係就唔 work;好似由玩玩吓 Agent 唔玩玩「喪B」,完全唔合理,一嚟玩唔到刺激可觀感,而拎咱身啲「電池」當「炸彈」嚟掟,得罪講句根本就係戇居~

要加入新角式

NWH:嚴格嚟講一個都無~但對整體無影響,而啲觀眾又唔介意。
M4 :呢套好多新人,但弊在無件突出,連嗰件最多戲份嘅藍髮,出咗戲院都記得佢叫乜名~~~

唔好忘記班舊角同班舊 fans

NWH:唔好話 MCU 嘅「原班人馬」,尤其 Aunt May 都有好好發揮,主要嗰兩個反派好搶戲;另外兩個蜘蛛俠一心預佢哋都係露一露面,打兩嘢就收,點知第三幕無論又短又碎嘅個人戲同合拍都好精彩,大慨會有好多老細同本人一樣好 like 嗰啲互數「身世」同互相鼓勵嘅片段。大配角 J. Jonah Jameson 個經典角式 update 咗,戲份又啱啱好唔會煩人。
M4 :兩個主角嘅新設定本來幾好,尤其開頭男主角分唔清佢嘅生活係咪實在,但之後基本上做返之前嘅嘢,唔係唔好,但係好有「又嚟一次」嘅「餅印」,尤其第一部電影個設定幾乎封死咗個角式成長。

要好好利用懷舊元素

NWH:可以縱合上面幾點,呢套可以話係「大師級」示範作,質同量都夠。
M4:舊嘅嘢太多監粗插入嚟嘅感覺(唔好諗邪嘢!),唔協調又對個故仔毫無幫助,開頭嗰幕好令人混淆。最弊係兩個「舊角」變咗演員,不但只好怪,而 "Agent Smith" 條線有頭無尾,其實換過第二個角式都無問題。

又唔好齋靠懷舊

NWH:如上,舊角唔止係出一出鏡咁簡單,呢度亦係佢哋嘅續篇。
M4:呢套嘅新嘢係多咗好多,但大部份都困住嚮點子嘅層次,無咩發揮。而製作技術上亦唔見到有突破,好似第一二套好食糊嘅特技同動作,呢套都比之前三套都仲要差。

問:點解而家先嚟玩

NWH:一方面蜘蛛俠終於去到要担起做英雄嘅責任,追上佢啲前輩;二嚟係主角嗰目標唔係打低壞人,而係令佢哋歸正,呢樣 MCU 比較少講。
M4 :太多為續而續嘅感覺,想乘機撈一筆嘅㾗跡太重,但時間實在隔得太耐,無論演同導都「老化」得滯,無咗之前頭兩套嘅活力;但唔能夠唔一讚嘅係,佢彈現代人只講感覺唔理事實,好應棍,最衰又係得個點,對故仔毫無幫助。

又唔好鑽牛角尖

NWH:呢度嫌太過四平八穩得滯,但帶返出原作嘅最大賣點:英雄同常人生活點共存,後繼 Spiderman 2 之後寫得最好。
M4 :重覆,係有好嘢,尤其條愛情線,就係無借啲橋發大佢,突出唔到呢套係有新嘢玩。

此篇文章於 12-31-21 07:16 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 12-31-21, 10:32 PM   #169
420secured

天時地利啦

有留意MCU走向, 由endgame到Loki到Wandavision,multiverse,以及多一個角色變種 會同場出現,都已經知道會發生

只係Covid打亂左原本部署,doctor strange 2 同佢要對掉,變左電影個邊multiverse由佢開

又難得除左就咁露個面或者打大佬幫下拖就算,編劇一方面利用外人推動holland仔個角式成長同時,班外人的故事都有補完埋,先讓人覺得 “sell情懷”
舊 12-31-21, 11:25 PM   #170
C.Ryo
Game Master

註冊日期: Dec 2007
Wii U IDCRYO.HK
Nintendo Switch ID4426 5495 5212
PSN  IDCRyoHK
XBox Live GamertagCRYO HK
How to build an epic blockbuster movie? 快啲send比WB啦
不過呢次真係天時地利人和齊集,之後再玩GG multiverse效果可能會減弱,而且有叫座力懷舊牌又用得七七八八,下年暫時得套Dr Strange2 比較睇好,但都未必可以叫座得過呢套,荷里活究竟可以如何走下去呢?

C.Ryo 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 01-03-22, 12:04 PM   #171
wing
格鬥低手

引用:
How to build an epic blockbuster movie? 快啲send比WB啦
不過呢次真係天時地利人和齊集,之後再玩GG multiverse效果可能會減弱,而且有叫座力懷舊牌又用得七七八八,下年暫時得套Dr Strange2 比較睇好,但都未必可以叫座得過呢套,荷里活究竟可以如何走下去呢?
真, 下次就算三gg同場, 都唔會有呢次的效果。

day of the future past有冇兩個pro x同場? 唔記得了.

舊 01-03-22, 12:20 PM   #172
Heaven
Game Master

註冊日期: May 2013
‘Spider-Man: No Way Home’ Swings To $1.37B Global, Now 12th Biggest Film Ever WW – International Box Office
https://deadline.com/2022/01/spider-...ce-1234903579/

全球票房排12, 雖然今集係系列最高潮, 就算日後超越唔到, 食住多元宇宙都有排玩
Heaven 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-04-22, 04:05 PM   #173
豪傑公子

註冊日期: Jan 2005
引用:
真, 下次就算三gg同場, 都唔會有呢次的效果。

day of the future past有冇兩個pro x同場? 唔記得了.
有, 有一幕年青X教授透過狼人嘅意識隔空見到老年版X教授
https://www.youtube.com/watch?v=Pj8QvMCVVf8

舊 01-04-22, 04:28 PM   #174
wing
格鬥低手

引用:
作者: 豪傑公子 查看文章
有, 有一幕年青X教授透過狼人嘅意識隔空見到老年版X教授
https://www.youtube.com/watch?v=Pj8QvMCVVf8
thanks~

舊 01-04-22, 04:28 PM   #175
wing
格鬥低手

引用:
作者: Heaven 查看文章
‘Spider-Man: No Way Home’ Swings To $1.37B Global, Now 12th Biggest Film Ever WW – International Box Office
https://deadline.com/2022/01/spider-...ce-1234903579/

全球票房排12, 雖然今集係系列最高潮, 就算日後超越唔到, 食住多元宇宙都有排玩

唔知呢, 不過我覺得呢條水如果食得多又係會厭.

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[西片] Spider-Man: Into the Spider-Verse ︱ 蜘蛛俠:跳入蜘蛛宇宙(2018年12月20日) 信長 電影版 34 07-06-19 10:22 PM
Spider-Man 4 neo 電影版 102 01-14-10 02:39 AM
Spider-man ??? 大懶財 日本動漫畫討論版 8 10-21-06 07:50 AM
Spider Man 2 Yakumo Fujii Neo Entertainment TREND 261 08-29-04 08:18 AM
spider man 2 Raymondz Neo Entertainment TREND 33 07-29-03 11:01 AM

現在的時間是 09:57 PM

手機版 | APP版