Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > Neo Entertainment TREND

主題工具 顯示模式
舊 08-23-21, 11:42 PM   #1926
Rance
The One
ガハハ

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDRance1219
XBox Live GamertagRance1219
好心件西裝外套做修身D啦

舊 08-24-21, 12:04 AM   #1927
J+1
God of Gamer
望過黎呀!!!!!!

註冊日期: Jul 2007
史派克個頭始終都係唔夠爆...而且對呢套無期待無傷害.....
由手機版發出
J+1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-24-21, 01:09 AM   #1928
肉羊哩咖
griffin611

註冊日期: May 2008
硬照好難講,Spike 叫做過得去,不過 Jet 唔夠大叔味,唔多穩重。

舊 08-24-21, 06:34 PM   #1929
肉羊哩咖
griffin611

仲係最難搞嘅怪物都係自己搞出嚟嗰隻~

The Witcher Nightmare of the Wolf 講正傳男主角個師傅,其人將會嚮第二季登場,嘅故事。節奏流暢故仔大路,動畫戰鬥場面一流,呢兩樣可能好過套《惡魔城》;似乎留晒尾去續。

值得留意嘅係好多工作人員,似乎係韓國人。

此篇文章於 08-24-21 06:36 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-29-21, 03:16 PM   #1930
aquarius
Game Master

註冊日期: Apr 2007
https://www.imdb.com/title/tt12829958/

the old ways 原來係套黑馬
aquarius 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-31-21, 04:15 AM   #1931
肉羊哩咖
griffin611

唔知放邊好,不過既然講 Cobra Kai,放住嚮度先。有好多舊 IP 被「現代化」嘅過程中,啲手法被受「爭議」 -- Star Wars, Terminator, Star Trek(?), Ghostbusters, He-Man(?) 等等。其中一套比較成功更新嘅,係 Cobra Kai,無論舊 fans ,定係好似本人噉,從來無睇過《龍威小子》系列嘅,都鍾意追,個 show runner Hayden Schlossberg 近日寫咗篇文,解釋佢點玩法,原文:
https://www.hollywoodreporter.com/tv...mn-1235002372/

試譯出啲重點:
  • 對原作要尊重 -- 正如你應該尊敬父母一樣,記住今日有得再玩,正係因為有原作在前;更唔好當佢只係個 IP,因為後面有成萬上億嘅 fans 對個作品如珠如寶,製作同樣要珍而重之。
  • 唔好怕大改 -- 尊重原作唔係話唔可以創新,無舊 fans 會想重睇多次同一樣嘅嘢。
  • 要加入新角式 -- 唔只可以接觸到新一代觀眾,仲可以替套作品注入新活力。不過⋯⋯
  • 唔好忘記班舊角同班舊 fans -- 點都要顧住班舊客先,記住因為有佢哋嘅支持,套原作先噉紅。
  • 要好好利用懷舊元素 -- 好似《龍威小子》呢啲舊作班老 fans 睇到爛,唔少細節變咗佢哋嘅童/少年回憶,適當時侯加入原作嘅嘢,觀眾會有又大又好嘅情緒反應(ref: The Mando S2 個結局⋯⋯)
  • 又唔好齋靠懷舊 -- 無新意凈得舊嘢,唔係路嚟,班舊 fans 都好快都會厭。
  • 問:點解而家先嚟玩 -- 呢樣要成日問自己;以 Cobra Kai 為例,舊作洽人洽到變個人版嘅 Johnny 噉,欺凌呢個問題到今日都仲好值得探討。
  • 又唔好鑽牛角尖 -- 專注啲咩時侯都啱嘅主題,加啲時代感嘅元素未嘗不可,目標係套新作到廿年後睇返,都唔會嫌老土過時。
  • 個故仔要有長程規劃 -- 套嘢一個唔覺意掂咗,要預佢會添食,要玩長線,留返啲勁爆嘅嘢到後面,等觀眾期待下一季。
  • 唔好諗住班觀眾會跟到最尾 -- 另一方面要快手整啲嘢留住班客,事關好易畀出面啲嘢搶走。
  • 要成日接觸、支持同尊重班 fans -- 玩舊 IP 好易,因為有班現成嘅 fans,對待佢哋要肯聆聽,不時露少少好嘢出嚟製造期待同話題,鼓勵佢哋嘅熱情同創意,目的係變班 fans 成一個固定群體。(ref: Zack Synder)
  • 絕對唔可以同 fans 拗頸!(得罪老細?! 唔洗講噉多喇掛?)

希望啲友唔好再亂嚟~

此篇文章於 08-31-21 05:25 AM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 08-31-21, 07:54 AM   #1932
鐵之侍

註冊日期: Apr 2005
眼鏡蛇道館真是很好看,打得精彩最重要是明乎其實的舊作續篇,真是讓人感受到是以前那個角色因為種種經歷才變成這樣但合情合理,希望新一季快點來(舊版第三集的幕後反派應會出場,這作能盡量找回原本演員也是要讚的)

http://www.gaforum.org/showthread.php?t=240345
鐵之侍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-31-21, 09:38 AM   #1933
Heaven
Game Master

註冊日期: May 2013
Texas Chainsaw Massacre Rights Picked Up By Netflix
https://www.ign.com/articles/texas-c...flix-exclusive

德州電鋸殺人狂 reboot 會直上Netflix
Heaven 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-31-21, 10:01 AM   #1934
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
>絕對唔可以同 fans 拗頸!(得罪老細?! 唔洗講噉多喇掛?)

而家西方製作人個個犯晒專登與fans為敵
覺得作為創作者口水戰冇意思
要觀反駁就用作品令觀眾屈服
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-31-21, 01:16 PM   #1935
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
The old guards 之前睇到一半,覺得以打不死既人為主既動作片有乜好睇?

岩岩睇返,比想像中好

不死又點?日日行屍走肉都係白過

知道生命有限,先會識得珍惜

由手機版發出
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-31-21, 10:38 PM   #1936
肉羊哩咖
griffin611

引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
The old guards 之前睇到一半,覺得以打不死既人為主既動作片有乜好睇?

岩岩睇返,比想像中好

不死又點?日日行屍走肉都係白過

知道生命有限,先會識得珍惜

由手機版發出
唔只老細係噉諗,呢位人兄直頭以為佢嘥咗個噉 Highlander 嘅橋:

戲入面有度幾正,就係「浸豬籠」呢味嘢,幾冇陰功吓~

此篇文章於 09-01-21 12:58 AM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 09-01-21, 12:57 AM   #1937
肉羊哩咖
griffin611

引用:
作者: 真!DC 查看文章
>絕對唔可以同 fans 拗頸!(得罪老細?! 唔洗講噉多喇掛?)

而家西方製作人個個犯晒專登與fans為敵
覺得作為創作者口水戰冇意思
要觀反駁就用作品令觀眾屈服
由手機版發出
窒同恥笑 fans 嘅唔再提喇(唔係要重講 Star Wars Theory 壇嘢);又唔係個個係噉嘅,James Gunn 知衰唔在講,Zack Synder 你點睇佢啲片都好,佢都好「錫」班 fans,佢套 Synder Cut 未上之前,有班 YouTuber 搞咗個慈善 live show,佢都有現身;Jon Favreau 點「修正」番 Star Wars 都算可圈可點。

本人唔明點解有人會以為趕扯晒啲舊客,佢哋心目中嘅「新客」就會上門?

舊 09-02-21, 10:02 PM   #1938
肉羊哩咖
griffin611

Red Notice,11月 12

舊 09-03-21, 01:14 PM   #1939
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
https://www.netflix.com/title/814718...=13747225&t=cp
勇者系列
推介一下,台灣網絡漫畫改篇動畫
內容充滿各種諷刺,故事發展成日意料唔倒
覺得動畫版做得唔錯
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-04-21, 06:12 PM   #1940
Heaven
Game Master

希望選角唔好太驚嚇

舊 09-06-21, 04:45 PM   #1941
wing
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
Red Blood Sky 似早幾年韓國經典屍殺列車,不過變成飛機版

同埋加左新玩法,Zombie 都可以係自己人
由手機版發出
呢套個故事OK

舊 09-06-21, 04:46 PM   #1942
wing
格鬥低手

引用:
作者: 肉羊哩咖 查看文章
The Witcher Nightmare of the Wolf 講正傳男主角個師傅,其人將會嚮第二季登場,嘅故事。節奏流暢故仔大路,動畫戰鬥場面一流,呢兩樣可能好過套《惡魔城》;似乎留晒尾去續。
係? 惡魔城我都覺得幾好睇.

舊 09-06-21, 04:57 PM   #1943
Eking

註冊日期: Feb 2006
引用:
作者: Heaven 查看文章
希望選角唔好太驚嚇

日漫真人咁多年真係得劍心係值得睇.......

舊 09-06-21, 07:11 PM   #1944
wing
格鬥低手

引用:
作者: Eking 查看文章
日漫真人咁多年真係得劍心係值得睇.......
劍心都悶悶地, 當年死神筆記好睇好多.

舊 09-07-21, 08:39 PM   #1945
肉羊哩咖
griffin611

追開嘅《性教育》,最新一季 9月 17上。未講但似係最終季:

舊 09-07-21, 08:42 PM   #1946
肉羊哩咖
griffin611

引用:
作者: wing 查看文章
係? 惡魔城我都覺得幾好睇.
惡魔城好嘢,不過最終季爭啲。

舊 09-08-21, 04:55 PM   #1947
J+1
望過黎呀!!!!!!

註冊日期: Jul 2007
先燒著的竟然唔係史派克a

Re: [閒聊] 星際牛仔真人版女主角反擊
https://www.ptt.cc/bbs/C_Chat/M.1631089482.A.02E.html
由手機版發出
J+1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-12-21, 07:05 PM   #1948
Heaven
Game Master

新上映殺手電影 絕命凱特,有女版john wick feel,而比john wick更慘烈,當有點離地的,鬼婆殺手,日本場景,黑道,夠晒吸引,bgm音樂插入位有加分,整體都夠血腥打鬥不過不失
由手機版發出
舊 09-13-21, 10:07 AM   #1949
Eking

註冊日期: Feb 2006
[韓劇]海岸村CHA CHA CHA 出到第六集, 唔錯, 暫時冇乜太狗血劇情反而睇得好開心~
呢套原來係舊劇改編, 之前個套叫"洪班長", 主演嚴正花、金柱赫

金宣虎黎緊會同YOONA拍愛情搞笑電影, 金宣虎真係呢排紅到呢~

舊 09-13-21, 12:26 PM   #1950
wing
格鬥低手

引用:
作者: 肉羊哩咖 查看文章
惡魔城好嘢,不過最終季爭啲。
都算幾好睇下, 集集都吸引到人繼續追. 第三季都有D劇情係意想不到.

不過未睇前真係估唔到咁多對白.

前段個故事同尚氣好似, 老媽死左令魔王老豆發顛, 要個仔大義滅親.

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 05:28 AM

手機版 | APP版