Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 10-08-19, 11:12 AM   #2651
小草
God of Gamer
(╬ ̄皿 ̄)=○

註冊日期: Feb 2004
一個正常政府斷網應該只會封果幾個通訊用軟件同連登
唔會全斷掛,無得炒股,無得打卡,無得打機,我怕真暴動
先唔理外資走唔走

舊 10-08-19, 11:14 AM   #2652
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: 小草 查看文章
無得打卡,班港女分分鐘勇武個前線手足
網禁可能仲會影響埋上果班網煲韓劇的師奶,(無得睇OPPA~?!!)
當佢哋都出埋嚟的時候,後果不堪設想…!!!

可能因為尋晚將軍澳、馬鞍山、大埔等地居民「唔乖」,
今日就懲罰你哋無鐵搭,
甚至唔提供免費接駁巴。

http://www.mtr.com.hk/alert/alert_si..._title_tc.html

例牌每個星期一朝早為事件保溫或升溫的記者會。

舊 10-08-19, 11:16 AM   #2653
wing
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
引用:
一個正常政府斷網應該只會封果幾個通訊用軟件同連登
唔會全斷掛,無得炒股,無得打卡,無得打機,我怕真暴動
先唔理外資走唔走
之前互聯網供應商協會已經講左, 技術上唔可能只封果幾個通訊用軟件同連登而唔封埋其他互聯網服務.

舊 10-08-19, 11:21 AM   #2654
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
泛民乜事都有理無理提司法複核

要起體制內打敗體制,本身就唔應該太大期望

引用:
【 林鄭行使的「皇權」是一把雙面刃】

要行使某一程度的緊急權力,全世界政府都保留某一些機制,多經政府首長以行政命令實施,沒有法理的問題。在香港,必要時特首可以提請中央宣布香港進入緊急狀態,中央政府把全國性法律在港實施。這些權力大家耳熟能詳。

今天香港出現的是憲制危機,早就不單是示威時能否蒙面的問題;是香港人一旦「革命」成功,出現「臨時大總統」時,這位總統如何依靠類似皇帝的權力,迅速回復社會方方面面的穩定和秩序?而林鄭月娥則提供了答案和示範。

法官不想捲入政治紛爭

所以本土派的香港人只須反對立《反蒙面法》,而毋須反對取消《緊急情況規例條例》,因為這條法例在「香港獨立」的過程中,可說是同樣大派用場,非常有用,是一把有利「香港獨立」的雙面刃,自然不應廢棄。

讀過英國憲政制度的人,應知道英皇還保有剩餘的皇權,到今天還具備某一程度的行政、立法及司法權力。這些權力經英皇會同樞密院(Queen-in-Council)作出,與英治時代的港督會同行政局是同一制度。這不關乎殖民地與否,這與「一國兩制」在概念上矛盾,因為本質上這是皇權經英皇的代理人直接行使統治的制度。英治時期的立法局是英皇授權港督設立的立法機構,與現時立法會按《基本法》及「一國兩制」的理念建立的制度是完全不同的邏輯理念。

筆者又要嘆句,中聯港澳兩辦的法律部水平何以永遠是這樣差?永遠隨便地張冠李戴,進而在港弄出復辟皇權的大笑話?如果整個立《反蒙面法》的構想是林鄭建議的,筆者只能嘆句英國人埋下的炸彈真厲害。

法律是否有效力,按國際法,一般而言稱為國家繼承權,即新的主權國政府在更改法律之前,會沿用舊政體的法律和制度。1949年中共建政之初,法律未有制度之時,法院要裁定民刑案件是非對錯,還是用回國民黨政府留下的法律。香港上世紀七十年代初,還在有限度行使早已成為歷史的清朝《大清律例》,這也是按國家繼承的原則運作。

一般而言,法律久遠不用,可以視之為過期無效。中共執意保留《緊急情況規例條例》,沒有廢除,是預期一天需要「惡法」之時隨意可用。泛民律師長期只協助政權推崇法治,但從不改革法治,今天出了事又去打官司,把政治問題推給法治,擺法官上枱。筆者細聽郭榮鏗申請司法覆核的解說,全無任何亮麗的法律理據;法例既已存在,阻止惡法的使用,從來是政客的責任而不是法官的責任。

官司排期至10月底才開庭,是法官深明事件的政治性而不想捲入政治紛爭。現實地說,除非中共與港共和泛民都有共識,希望法官代勞廢法;筆者是法官也不會單方面應泛民意願而廢法。

正常時期修改法例是立法者的責任,非常時期是革命家的責任,香港政治最可笑的是革命家與政客有事必然第一時間JR,叫法官解決。法官又不是民選的,又不是搞革命的,只是按已定法例作裁決的人,泛民律師連寫篇有水平、類似本欄的法律文章也無能為力,早就預備法院裁定《反蒙面法》有效時便大呼小叫法治已死作為交差,這已經是泛民混飯吃的方程式。

必盡用法例的其他權力

說穿了,泛民政客比林鄭和中共更害怕這場運動的情況不能降溫而且惡化下去,心裏也巴不得通過後,示威人數會減少,勇武者肯暫時退場。可惜的是,泛民的機心未免算得太盡,這場運動已經出現自身的生命力,其發展已不由推動的人所控制。

是誰執意想令中共在國慶之日難堪的?當日警方本來已經發出反對通知書,民陣棄辦遊行,泛民四大頭面人物加上大金主高調現身,結果出現多次槍擊事件,弄至一名少年差點死於槍下;港共進而加強鎮壓的準備,3天後突然提出並通過《反蒙面法》,民眾已無所懼,一連3日3夜上街抗爭。泛民沒有抗爭的方向,唯一的行動只是打官司,最終官司敗了又如何?沒有一個所以然。

港人深明今天一退,會萬劫不復,相信泛民就算不領導也會延續抗爭。但一心只想保留議席、和稀泥下去的政客算錯了,《反蒙面法》只是小菜一碟,此例一開,中共必然算賬到底,泛民的政治生命與港人的人權自由將消失於同一時刻。

以林鄭月娥的性格而言,得享女皇的權力成功之後,會用盡法例的其他權力;包括(g)段所授予的權力,暫停任何法例(suspending the operation of any enactment),即是不再有區議會及立法會選舉,改以委任臨立會代替;又會限制港人的通訊方法及行使檢查,授權警察大規模逮捕、羈留及搜查抗爭者住所,對抗爭者的財產及其使用作出管制和沒收。偉大的民主派到時會怎麼辦?相信還是一樣去打官司。

形勢雖凶險,但筆者還是前所未有的樂觀,理由十分簡單,這的確是一場全民運動,而主導這場運動走向的,始終在勇武者手中。這幾天戰略又變了,在警察開槍之後所有人都沒有退縮,卻變為不與防暴警察強拚,改為打完即走,為大量中銀、中資、港鐵、港共政府及建制派的辦事處作「裝修」行動。

勇武者可以來去自如,是最令人奇怪之處,原因也十分簡單,就是他們得到大多數港人的支持,也有更多人在不同程度上的參與,這是一場意義上真正的全民參與運動,等同一場人民戰爭。可以想像,天天由中環午間開始的上街示威,到晚上各區同時出現的破壞行動,一條《反蒙面法》阻止得了嗎?林鄭與她的3萬警員又可以怎樣應付?

信報財經新聞 2019-10-08
A15 | 時事評論 | By 王岸然
由手機版發出
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-08-19, 11:33 AM   #2655
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

無神論者的巴別塔
2mins

【同你班黃屍講點樣會影響國際觀感:就係舉美國旗、嗌特朗普個名、同叫Make Hong Kong Great Again口號呀!】

即係成堆濕尻和理非因為抗爭者打爛幾塊玻璃、裝修幾間舖頭就響度9噏乜嘢「影響國際觀感」、「驚香港民主及人權法過唔倒」

拿而家話你聽全世界最重要果位美國總統嘅觀感係乜:響佢眼中就只係睇倒舉美國旗、特朗普個名、同埋Make Hong Kong Great Again呀!

當日強行扯低美國旗果班垃撚圾黃屍同毛孟靜,你地就真係幾乎憑一己之地搞撚禍咗香港嘅抗爭運動勒,捨得切腹自盡未?

延伸閱讀:98美領事館請願兼銅鑼灣黃埔太子衝突:當日反對扯旗的黃絲請跪地謝罪/網上捉鬼最無謂
shorturl.at/bwEUY
由手機版發出
舊 10-08-19, 12:10 PM   #2656
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
無神論者的巴別塔
2mins

【同你班黃屍講點樣會影響國際觀感:就係舉美國旗、嗌特朗普個名、同叫Make Hong Kong Great Again口號呀!】

即係成堆濕尻和理非因為抗爭者打爛幾塊玻璃、裝修幾間舖頭就響度9噏乜嘢「影響國際觀感」、「驚香港民主及人權法過唔倒」

拿而家話你聽全世界最重要果位美國總統嘅觀感係乜:響佢眼中就只係睇倒舉美國旗、特朗普個名、同埋Make Hong Kong Great Again呀!

當日強行扯低美國旗果班垃撚圾黃屍同毛孟靜,你地就真係幾乎憑一己之地搞撚禍咗香港嘅抗爭運動勒,捨得切腹自盡未?

延伸閱讀:98美領事館請願兼銅鑼灣黃埔太子衝突:當日反對扯旗的黃絲請跪地謝罪/網上捉鬼最無謂
shorturl.at/bwEUY
由手機版發出
補返 Link

https://www.facebook.com/250391165056764/posts/2446496832112842/

前半截應該所有香港傳媒都唔敢出
由手機版發出
舊 10-08-19, 01:37 PM   #2657
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhigurash66442088
其實和理非6月帶頭行出馬路都窒
到而家行出嚟,就算未食煙無落雨開傘
都起碼試過1212走佬啦,進化完接受能力都高咗

首先召喚神獸一定要
剩係10月都搞掂咗幾個無啦啦帶刀帶斧嶵街嘅阿叔
唔通咁快唔記得隧道斬人嗰單

裝修亦好有用,至少美心福建360同麻雀館真係跪
係和理非安全保障
唯一真係要諗目標,唔係咩唔好睇
係逢中必裝會變市區重建,好唔得閒咋

無底線?底線就係自己友人身安全囉

外國人觀感?定啦
公眾人物就點都做下樣
但基本上講得出我地敵人係中共嘅外國人都100%唔會割

此篇文章於 10-08-19 01:39 PM 被 sugihara 編輯。
sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-08-19, 02:19 PM   #2658
Kinny Riddle
Game Master

註冊日期: Jun 2006
引用:
作者: Shirley Sheila 查看文章
某Kinny Riddle搵我

呢個板大部分人覺得放火搞破壞係岩

佢地覺得咁做岩,我覺得咁做唔岩,咁有乜好講者,我咪唔出post囉

出post又話五毛,唔出post又話五毛,又一個搞笑既
話咁快就對號入座

之前幾個月完全唔見你出現過,然後呢幾日就突然間浮出嚟話咩暴徒亂港,好似之前完全住喺平行時空咁,唔誤會你係五毛先奇。

爬返你啲文章都係清一色懶清高,總之任何暴力=唔啱,但又唔見你譴責721同831,前排藍屍的士佬企圖車死人你又消失咗。

都好,召喚到你呢啲偽善分子出嚟方便我可以快啲邀請你入block list。

Kinny Riddle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-08-19, 02:47 PM   #2659
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
引用:
作者: wing 查看文章
做小幾日裝修你覺得好大損失?做多左會成個運動殺埋,佢地以後就繼續打壓欺凌。你想咁?
整番又同你攪多次點會冇影響?
黨鐵都爆到自稱唔夠零件
而且唔係一間半間
示威區內既都死
而家仲要區區有示威
琴晚OK都驚到即出聲明

仲有係一個宣傳
比人知邊d係親共商店
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-08-19, 02:54 PM   #2660
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
在下覺得黨鐵冇零件關站係藉口黎,今日照開到車…

舊 10-08-19, 03:08 PM   #2661
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
在下覺得黨鐵冇零件關站係藉口黎,今日照開到車…
寶林站明明無事都扮有事,被人發現先開返。
由手機版發出
舊 10-08-19, 06:40 PM   #2662
小草
(╬ ̄皿 ̄)=○

註冊日期: Feb 2004
現在裝修黨鐵要好小心
一陣放幾隻犬係裡面,真心要有覺悟

舊 10-08-19, 08:47 PM   #2663
chitkan
Insane Gamer

註冊日期: Dec 2009
外國人,其實唔去到放炸彈、毒氣、無差別斬頭呢D係唔會有咩影響,佢地心水清過好多香港人
反而香港政治冷感果班確係反感大左, 因為日日無地鐵, ATM又拎唔倒錢影響好多人生活

不過國際社會, 其實清楚一點就得, 國別影響力都係講利益/利用價值
乜正義乜人權民主最多都係有個籍口出手
無論侵好,定係民主黨好,偉人奧巴馬好,定大愛歐洲國家都好
最終會企邊一邊都係睇實際利益

睇下庫爾德幫歐美付出幾多血汗人命,
一直被中東幾大國迫害,咁多年連安身之處都無國家幫佢地爭取倒
呢幾日又比火雞佬攻打, 美國一樣袖手旁觀
同樣沙特多年殘殺異見人士, 美國遣責都無一句
到尾都係睇邊個比倒利益, 就企邊個果邊
chitkan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-08-19, 09:08 PM   #2664
RPG之鬼

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: wing 查看文章
之前互聯網供應商協會已經講左, 技術上唔可能只封果幾個通訊用軟件同連登而唔封埋其他互聯網服務.
好簡單,將所有出街都route入長城先
改BGP之類會唔會死人,日本就試過改死過(其實係做錯嘢),好L大鏟

舊 10-08-19, 09:55 PM   #2665
wing
格鬥低手

引用:
作者: RPG之鬼 查看文章
好簡單,將所有出街都route入長城先
改BGP之類會唔會死人,日本就試過改死過(其實係做錯嘢),好L大鏟
國際好多交易講緊要最高速, 尤其是金融. 你要route入長城先? 速度追唔上. 而且依家香港好多係直線連歐美的亞洲樞紐, 你肯, 人地都唔肯.

舊 10-08-19, 09:59 PM   #2666
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
我o個邊屯門,兆康都係咁啦...尋日放假就封屯門,今日就轉封兆康,根本就冇事

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 10-08-19, 10:22 PM   #2667
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

唔知大家有無留意, 好多 MTR 既機貼左紙話唔 work, 其實係 work 既. fb 有人發現 d 八達通增值機貼左紙話唔 work, 撕開張紙係可以增值既.

另外, 我今朝用八達通入閘時(ok 我廢抵制唔到 TL), 個閘 mon 貼左紙話顯示壞左, 但話可以 do 卡, 咁我照 do 過閘, 但又唔聽 do 一聲, 趕住做社畜無乜理佢.

到站時出閘, 閘機話卡有問題出唔到, 咁我去票務排隊, 佢問我邊度入 (即係佢都唔知我邊度入), 我答佢, 整完轉身認到兩個同我同時同地方入閘既人, 都有同樣問題.

即係話, 我入果個閘機根本唔無 do 到. 而且我果個站都無人裝修, 點會壞 ?

即係 MTR 特登去製造混亂.

至於點解, 我諗都係一手硬一手軟既打法. 早排 10.1 對家出手重, 開左咁多實彈. 蒙面法後就特登留一手, 俾大家裝修開心下, 到今日再自殘 MTR 扮受害者, 順便要大家一齊食屎, 想試下逆轉民意.

咁大家上網都睇到, 係有少量軟化, 但我唔覺得會正反逆轉到囉.
舊 10-08-19, 10:43 PM   #2668
Rv250

註冊日期: Aug 2002
星期五之後三日假期, 嗰日先嚟矇面法根本就有心做場戲

引用:
作者: chitkan 查看文章
睇下庫爾德幫歐美付出幾多血汗人命,
一直被中東幾大國迫害,咁多年連安身之處都無國家幫佢地爭取倒
呢幾日又比火雞佬攻打, 美國一樣袖手旁觀
同樣沙特多年殘殺異見人士, 美國遣責都無一句
到尾都係睇邊個比倒利益, 就企邊個果邊
呢樣真係戥庫爾德族唔抵
但係喺中東冇朋友, 即使有地方立國只係俾人打
同埋美帝無數次插手越搞越大鑊紀錄, 交返俾伊斯蘭世界自己決定可能先係正確...
Rv250 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-08-19, 11:26 PM   #2669
Tano
嫑憅

註冊日期: Jun 2004
引用:
現在裝修黨鐵要好小心
一陣放幾隻犬係裡面,真心要有覺悟
其實好難唔係"自己人"
觀塘站絕對係好例子

エースは3つに分けられる

強さを求める奴、
プライドに生きる奴、
戦況を読める奴、

この3つだ
Tano 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-08-19, 11:59 PM   #2670
安安

註冊日期: Jan 2002
https://twitter.com/SouthPark/status...73539799736320
安安 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-09-19, 01:32 AM   #2671
怪盜小G
しゃろとも

註冊日期: Jan 2004
https://www.facebook.com/10525919744...087448?sfns=mo

幪面暴徒斷正啊喝

怪盜小G 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-09-19, 08:51 AM   #2672
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

D 淺黃既 page 都開始傳緊呢篇

政府扮受害者呢招睇黎唔多有效咁 wor

引用:
來自mtr 內部消息,所有mtr 站被破壞的設施全部都是魔警臥底做的,包括放火和灌水,特別是封站後在站內的破壞及只有cctvb 一個電視台的獨家video。

至於向公眾話out of 零件也是講大話,mtr 仍然有足夠的零件給所有站完全換過套新的設備x3-5次,視乎該站大小而定。

今天開放的mtr 站平均只開2-4部閘機是應政府要求,目的想製造假象是示威人士破壞閘機來令市民不方便,增加市民對示威人士的不滿,其實那些封閉的閘機全部運作正常。

香港政府是mtr 最大股東(佔75%股份),所以mtr 所有行動都是政府order。

請廣傳。

有朋友琴晚係屋企望落兆康站,有黑衣人步出,登上狗車離去(估計入站內破壞)
由手機版發出
舊 10-09-19, 09:29 AM   #2673
wing
格鬥低手

引用:

由手機版發出
邊d淺黃page?

但其實好多中老年人唔上FB, 如果唔係紙媒或電視播, 始終都係唔知.

舊 10-09-19, 10:28 AM   #2674
Penny仔

註冊日期: Oct 2002
PSN  IDair_penny2002
引用:

由手機版發出
政府同黨鐵笨拙技巧,正常智力都唔會信
倒不如直接同大家講,我就係要報復市民算吧啦
你唔同示威者割蓆,我就報仇落全港市民身上
由手機版發出
Penny仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-09-19, 10:45 AM   #2675
wing
格鬥低手

引用:
作者: Penny仔 查看文章
政府同黨鐵笨拙技巧,正常智力都唔會信

由手機版發出
可惜香港唔少人的智力或者良知係正常以下.

論壇跳轉

現在的時間是 09:23 PM

手機版 | APP版