Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 照相館

主題工具 顯示模式
舊 02-25-09, 02:43 AM   #1
Ewin
God of Gamer
小明

註冊日期: Nov 2003
爸爸送給我新年禮物

話說琴晚阿爸靜靜雞同我講話今年春茗每人一份大獎, 自己揀完佢出錢, 想要咩都得
又聞說最近物價起飛, FILTER都唔例外, 我份人最鐘意買FILTER, 我知道而家係好時機, 再唔買就無機會喇! 所以我毅然下呢個決定, 多謝阿爸!

67MM 我一直都有收藏, 但係實為早年產物, 而家呢塊係(O), 係唔同D, 極具收藏價值. 拿大家睇下HOYA招牌鬼妹仔, 晌呢塊野面前, 成個表情鬼馬左幾多!

舊 02-25-09, 08:58 AM   #2
getter173
Crazy Gamer

註冊日期: Sep 2006
好明顯係想講張單之鏡wo...
愛死小小白乎?

舊 02-25-09, 10:39 AM   #3
charcsc2000
J神哥

註冊日期: Jan 2006
Nintendo Switch IDcharcsc2000
PSN  IDcharcsc2000
有錢人呀..小小白IS..點解我沒咁有錢既爸爸既
charcsc2000 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-25-09, 02:03 PM   #4
Ewin
小明

唉返到屋企先發現1785又係67MM, 果支不嬲唔上UV, 放埋左好耐, 變左多一塊出黎
multicoat protector2百6, 諗住tele鏡買塊cheap雞就算, 點知而家變左浪費180蚊

舊 02-25-09, 03:07 PM   #5
charcsc2000
J神哥

引用:
作者: Ewin 查看文章
唉返到屋企先發現1785又係67MM, 果支不嬲唔上UV, 放埋左好耐, 變左多一塊出黎
multicoat protector2百6, 諗住tele鏡買塊cheap雞就算, 點知而家變左浪費180蚊
點解TELE鏡要CHEAP機 UV???
買得起小小白IS就唔好慳果幾百蚊買B+W..
舊 02-25-09, 04:04 PM   #6
seetold
Eternal Flame™
真貧窮堅冇錢....

註冊日期: Sep 2002
XBox Live Gamertagseetold
小白同小小白IS好似差不多價錢
點解唔揀小白?明明光圈大一級的說....
雖然支鏡重好多....

舊 02-25-09, 04:26 PM   #7
DBS
Crazy Gamer
Pinky迷

引用:
作者: seetold 查看文章
雖然支鏡重好多....
個人認為4L已經夠用, 而且小白真的很重

DBS 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-26-09, 02:15 AM   #8
Ewin
小明

我就要求好低, 我就唔係質素行先o既. 觀點係咁: WIDE ANGLE要薄FILTER, 至要買D好D PROTECTOR, 好D PROTECTOR 多數係薄版, 無得又平又薄, 所以要買好D. 我支30 1.4就係用PRO1D, 而且出勤率極高, PROTECTOR梗係買好D個心舒服D.

TELE鏡本身已經唔太擔心黑角問題, 而且L鏡質素高, 唔會話鏡差FILTER差+埋一齊就超差 =.=
同埋TELE使用率一定唔高對我黎講, 如果唔係俾面佢8千幾蚊, 可能我連UV都唔落. 而家咁樣, 都係循例保護下, 等個front element唔會直接同外界接觸. 我支1785就係買左都無裝到上去, 用左幾年都無花過.

我就話, 係真係咁驚多隻香爐多隻鬼, 就應該完全唔裝. 要裝, 係因為有需要至裝, 而唔係因為"支鏡都乜乜乜唔爭在果幾多幾多百蚊", 唔覺意就買左個B+W.

"唔爭在果幾百"學說, 係一個局黎. D SALES同人咁講, D人信左, 又同第二個咁講. 支鏡8千幾, 再加多幾百就8千尾, 既然咁唔志在, 點解要周圍格價? 點解8千3蚊就買, 聽到人講8千5蚊就走頭? 個道理跟本就唔係咁.

所以我一塊B+W都無, 講穿左其實就係因為孤寒
引用:
雖然支鏡重好多....
就係因為重囉

舊 02-26-09, 10:09 AM   #9
charcsc2000
J神哥

引用:
雖然支鏡重好多....
老實講, 太重啦..
如果差唔多重量我情願用大白..但係佢ZOOM得遠成倍..

引用:
我就要求好低, 我就唔係質素行先o既. 觀點係咁: WIDE ANGLE要薄FILTER, 至要買D好D PROTECTOR, 好D PROTECTOR 多數係薄版, 無得又平又薄, 所以要買好D. 我支30 1.4就係用PRO1D, 而且出勤率極高, PROTECTOR梗係買好D個心舒服D.

TELE鏡本身已經唔太擔心黑角問題, 而且L鏡質素高, 唔會話鏡差FILTER差+埋一齊就超差 =.=
同埋TELE使用率一定唔高對我黎講, 如果唔係俾面佢8千幾蚊, 可能我連UV都唔落. 而家咁樣, 都係循例保護下, 等個front element唔會直接同外界接觸. 我支1785就係買左都無裝到上去, 用左幾年都無花過.

我就話, 係真係咁驚多隻香爐多隻鬼, 就應該完全唔裝. 要裝, 係因為有需要至裝, 而唔係因為"支鏡都乜乜乜唔爭在果幾多幾多百蚊", 唔覺意就買左個B+W.

"唔爭在果幾百"學說, 係一個局黎. D SALES同人咁講, D人信左, 又同第二個咁講. 支鏡8千幾, 再加多幾百就8千尾, 既然咁唔志在, 點解要周圍格價? 點解8千3蚊就買, 聽到人講8千5蚊就走頭? 個道理跟本就唔係咁.

所以我一塊B+W都無, 講穿左其實就係因為孤寒
其實我意思講得唔好..我想表達係如果要用FILTER..小小IS就最好用B+W~
如果唔用就最好, 沒理由幾千蚊買番黎要搵塊鏡DOWNGRADE佢嘛~
舊 02-26-09, 06:15 PM   #10
Ewin
小明

即係咁, 簡單D講, 我係買黎保護下.

>小小白IS最好用B+W

>>>50 1.8最好用B+W

>>>>>>1855II 最好用B+W

OK?
個道理就係咁. 同小小白一DD關係都無
=========================================
其實我果陣都讓左步, 我問佢有無KENKO PROTECTOR, 佢話無賣, O咁算啦我要HOYA UV就夠喇

今日今日咁時勢, 有支小小白玩下已經好開心啦, 仲買B+W? 發左咩!

此篇文章於 02-26-09 06:48 PM 被 Ewin 編輯。
Ewin 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-26-09, 08:53 PM   #11
Rabbidas
Administrator
頹圈頹鏡

註冊日期: Jul 2002
3DS Friend Code0000 0000 0000
PSN  IDRabbidas
XBox Live GamertagYui GAF
其實唔係hoya / kenko / B+W牌子問題
係因為呢隻無multi coating , 對強光易出鬼影...

hoya好似係咁排

Pro 1 Digital
Super HMC
HMC
Mono Coated (Blue)
Non Coated (Green)

Rabbidas 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-26-09, 10:51 PM   #12
Ewin
小明

引用:
作者: Rabbidas 查看文章
係因為呢隻無multi coating , 對強光易出鬼影...

hoya好似係咁排

Super HMC
HMC
強光拆下

舊 02-26-09, 10:52 PM   #13
charcsc2000
J神哥

引用:
強光拆下
不如唔好用..咁樣係最好嫁~
舊 02-26-09, 11:08 PM   #14
getter173
Crazy Gamer

註冊日期: Sep 2006
引用:
作者: Rabbidas 查看文章

hoya好似係咁排

Super HMC
HMC
剛剛入左塊hoya pro1D既.......protector....

舊 02-26-09, 11:12 PM   #15
Ewin
小明

引用:
作者: charcsc2000 查看文章
不如唔好用..咁樣係最好嫁~
咁你用唔用鏡頭蓋
你當我用緊一個screw in 鏡頭蓋啦

舊 02-27-09, 10:28 AM   #16
van仔仔
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2004
引用:
即係咁, 簡單D講, 我係買黎保護下.

>小小白IS最好用B+W

>>>50 1.8最好用B+W

>>>>>>1855II 最好用B+W

OK?
個道理就係咁. 同小小白一DD關係都無
=========================================
其實我果陣都讓左步, 我問佢有無KENKO PROTECTOR, 佢話無賣, O咁算啦我要HOYA UV就夠喇

今日今日咁時勢, 有支小小白玩下已經好開心啦, 仲買B+W? 發左咩!
噤你又入小小白...........

舊 02-27-09, 10:49 AM   #17
charcsc2000
J神哥

引用:
咁你用唔用鏡頭蓋
你當我用緊一個screw in 鏡頭蓋啦
用呀~
其實我唔係串你..只係覺得唔用係最好..
如果要用就最好用B+W, 將佢既性能發揮到最好~
沒理由比成8XXX但用塊唔靚既UV..咁不如唔好用..
舊 02-27-09, 04:09 PM   #18
Ewin
小明

引用:
用呀~
其實我唔係串你..只係覺得唔用係最好..
如果要用就最好用B+W, 將佢既性能發揮到最好~
沒理由比成8XXX但用塊唔靚既UV..咁不如唔好用..
點解你要從呢個角度諗呢
點解唔諗下佢質素已經夠好, 所以唔怕果D咁多影響呢?
8千幾蚊小小白有佢價值, 起碼有好多塊玻璃, B+W幾舊水只係一塊玻璃, 我唔知點樣同小小白相提並論. 我用緊350D, 如果用返你個羅輯, 我用得起小小白, 我都唔爭在用埋1D, 用埋LV當相機袋, 用埋PORTER STRAP. 用緊一件名牌, 竟然要用成身名牌黎襯, 真係咁合理??

你都仲係唔明. 50 1.8夠有質素啦, 咁點解唔裝塊B+W上去將佢個性能發揮到最好? 點解要話因為唔可以令到塊FILTER貴過支鏡, 所以就唔俾人50 1.8買B+W? 哦, 原來50 1.8唔俾用好野, 小小白又原來唔俾用平野, 完全唔合理. 我見過無數咁多人1740L用UV(N), 果堆人全部都唔好, 應該換哂B+W.

再引申, 350D唔用得小小白, 起碼要用5D2, 先可以將佢既性能發揮到最好~
沒理由比成8XXX但用部唔好o既機..咁不如唔好用..

其實我唔係覺得你串我..只係覺得你係咁吹B+W, 係中左名牌毒.

BTW, 好老實講, B+W最多只係耐用度有明顯差別, 其餘對成像影響真係求其一隻都得, 信不信由你.
要我為左呢D咁無謂o既野而俾多兩舊幾水, 我千萬個不願意. 詳見以下網站, 佢將市面上全部UV/PROTECTOR做左個比較測試, KENKO PRO1D 大勝, B+W UV排第2咋!

http://financenews.sina.com/digi/dc/...62557433.shtml

我就係睇B+W唔順眼, 俾佢排第一我都唔要.
包裝核突

引用:
作者: van仔仔 查看文章
噤你又入小小白...........
因為唔洗錢

出個醫生PO都咁鬼麻煩, 以後都唔出

此篇文章於 02-27-09 04:28 PM 被 Ewin 編輯。
舊 02-27-09, 04:41 PM   #19
charcsc2000
J神哥

引用:
點解你要從呢個角度諗呢
點解唔諗下佢質素已經夠好, 所以唔怕果D咁多影響呢?
8千幾蚊小小白有佢價值, 起碼有好多塊玻璃, B+W幾舊水只係一塊玻璃, 我唔知點樣同小小白相提並論. 我用緊350D, 如果用返你個羅輯, 我用得起小小白, 我都唔爭在用埋1D, 用埋LV當相機袋, 用埋PORTER STRAP. 用緊一件名牌, 竟然要用成身名牌黎襯, 真係咁合理??

你都仲係唔明. 50 1.8夠有質素啦, 咁點解唔裝塊B+W上去將佢個性能發揮到最好? 點解要話因為唔可以令到塊FILTER貴過支鏡, 所以就唔俾人50 1.8買B+W? 哦, 原來50 1.8唔俾用好野, 小小白又原來唔俾用平野, 完全唔合理. 我見過無數咁多人1740L用UV(N), 果堆人全部都唔好, 應該換哂B+W.

再引申, 350D唔用得小小白, 起碼要用5D2, 先可以將佢既性能發揮到最好~
沒理由比成8XXX但用部唔好o既機..咁不如唔好用..

其實我唔係覺得你串我..只係覺得你係咁吹B+W, 係中左名牌毒.

BTW, 好老實講, B+W最多只係耐用度有明顯差別, 其餘對成像影響真係求其一隻都得, 信不信由你.
要我為左呢D咁無謂o既野而俾多兩舊幾水, 我千萬個不願意. 詳見以下網站, 佢將市面上全部UV/PROTECTOR做左個比較測試, KENKO PRO1D 大勝, B+W UV排第2咋!

http://financenews.sina.com/digi/dc/...62557433.shtml

我就係睇B+W唔順眼, 俾佢排第一我都唔要.
包裝核突

因為唔洗錢

出個醫生PO都咁鬼麻煩, 以後都唔出
唉..算了..
我只係suggest你咁做..並唔係要你跟住我既方法去做..
完全唔明白你為乜咁興..
我只係提議你用b+w..你自己沒啦啦話要用到1d..又話成身名牌..
仲有b+w佢唔係最好..但容易清理及沒咁影抹花佢就肯定係最好..
呢個就係點解咁多人買佢既其中一個原因~
另外請做人唔好咁偏激, 我都係講事實而已~
香港人, 輕鬆d啦~

此篇文章於 02-27-09 04:49 PM 被 charcsc2000 編輯。
舊 02-27-09, 08:30 PM   #20
Dolly
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2002
XBox Live GamertagEfsf
唔用最好, 唔洗煩, 開頭都有用, 有一日屎忽痕試下唔用 protector, 跟住就冇再用番, 而家除左支 wide lens 上左 CPL, 其他咩都冇上
Dolly 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-28-09, 02:32 AM   #21
Ewin
小明

引用:
唉..算了..
我只係suggest你咁做..並唔係要你跟住我既方法去做..
完全唔明白你為乜咁興..
我只係提議你用b+w..你自己沒啦啦話要用到1d..又話成身名牌..
仲有b+w佢唔係最好..但容易清理及沒咁影抹花佢就肯定係最好..
呢個就係點解咁多人買佢既其中一個原因~
另外請做人唔好咁偏激, 我都係講事實而已~
香港人, 輕鬆d啦~
先生, 我買左喇, 你SUGGEST我即係想點
咁如果有個人開個PO, 話買40D+1740, 你會唔會SUGGEST佢係買就買5D2呀
你SUGGEST左一次, 你有你觀點, 我答返你我觀點係乜, 咁咪算囉, 點解你又要再次SUGGEST?
明明係你煩到人, 之後又屈人話人慶, 又屈我話我偏激, 明明就係你偏激在先, 係咁話小小白要B+W, 但係又話自己講事實, 我話返俾你聽個事實係點, 數據又俾埋你, 你又係都唔信
事實係我買個FILTER咪買個FILTER囉, 點解你係都要我再買多個B+W先?
我就絕對無後悔, 我唔係LULU, 我買果陣梗係諗過度過, 真係覺得買個HOYA就夠, 個SALES夠叫我買個B+W啦, 都未輪到你, 咁我係買就一早買左啦, 係唔買就你點講都唔會買, 幾好都唔會, 何況B+W唔係真係咁好. 如果真係咁好, 我買錯左, 你話返俾我聽, 我都GUR D, 可能考慮買返個, 咁而家唔係丫嘛, 你係都話佢好, 又話我偏激, 你第一句同我講, 我應返你, 講返點解我唔買, 跟住停口, 咁咪天下太平囉? 點解你又會以為我覺得你串緊我, 要clarify一次, 之後又再繼續講返同一樣野, 又要搞到慶哂先

此篇文章於 02-28-09 03:14 AM 被 Ewin 編輯。
舊 03-01-09, 02:57 AM   #22
真.朱皮
Game Master
DiGi 記者

註冊日期: May 2005
XBox Live GamertagFelix cpe
問題係....
hoya依塊真係有影響
大家都係好言相勸姐....
唔使咁既
幾時都係唔上filter最好
其實鏡頭唔易花
我18-55用尖鉗括都無事

舊 03-01-09, 06:26 PM   #23
KKH
Anti-audiophile
你聽到了空氣的聲音嗎

註冊日期: Dec 2001
恭喜 Ewin 入了新玩具~ 記得影多啲, 貼多啲~

買玩具就是應該要分享一下喜悅, 這樣才開心嘛.

不知為何, 這條 thread 變成 filter 佈教辯論, 睇到我R晒頭.
這條 thread 是「醫生與我」耶! 你們愛辯論就開個新 topic 嘛.
在「醫生與我」跟當事人辯論人家買的東西好與不好, 我覺得欠缺一些禮貌啦, 想想人家感受嘛.

請不要繼續在這條 thread 裡辯論.
KKH 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-03-09, 10:36 AM   #24
charcsc2000
J神哥

引用:
先生, 我買左喇, 你SUGGEST我即係想點
咁如果有個人開個PO, 話買40D+1740, 你會唔會SUGGEST佢係買就買5D2呀
你SUGGEST左一次, 你有你觀點, 我答返你我觀點係乜, 咁咪算囉, 點解你又要再次SUGGEST?
明明係你煩到人, 之後又屈人話人慶, 又屈我話我偏激, 明明就係你偏激在先, 係咁話小小白要B+W, 但係又話自己講事實, 我話返俾你聽個事實係點, 數據又俾埋你, 你又係都唔信
事實係我買個FILTER咪買個FILTER囉, 點解你係都要我再買多個B+W先?
我就絕對無後悔, 我唔係LULU, 我買果陣梗係諗過度過, 真係覺得買個HOYA就夠, 個SALES夠叫我買個B+W啦, 都未輪到你, 咁我係買就一早買左啦, 係唔買就你點講都唔會買, 幾好都唔會, 何況B+W唔係真係咁好. 如果真係咁好, 我買錯左, 你話返俾我聽, 我都GUR D, 可能考慮買返個, 咁而家唔係丫嘛, 你係都話佢好, 又話我偏激, 你第一句同我講, 我應返你, 講返點解我唔買, 跟住停口, 咁咪天下太平囉? 點解你又會以為我覺得你串緊我, 要clarify一次, 之後又再繼續講返同一樣野, 又要搞到慶哂先
小弟對自己既態度咁差要講聲對唔住, 我只係only發表我既意見,
對於令到你咁慶要致萬二分致歉, 唔好意思~
舊 03-03-09, 10:38 AM   #25
charcsc2000
J神哥

引用:
作者: KKH 查看文章
恭喜 Ewin 入了新玩具~ 記得影多啲, 貼多啲~

買玩具就是應該要分享一下喜悅, 這樣才開心嘛.

不知為何, 這條 thread 變成 filter 佈教辯論, 睇到我R晒頭.
這條 thread 是「醫生與我」耶! 你們愛辯論就開個新 topic 嘛.
在「醫生與我」跟當事人辯論人家買的東西好與不好, 我覺得欠缺一些禮貌啦, 想想人家感受嘛.

請不要繼續在這條 thread 裡辯論.
版主, 明白了, 下次唔會再煩, 多謝提點~

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 10:40 PM

手機版 | APP版