Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 體育版 > 球會討論區

主題工具 顯示模式
舊 08-13-19, 12:49 PM   #776
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

註冊日期: Jan 2003
麥格夫:曼聯買馬古尼 不如買高列巴尼

曼聯以超高價購入馬古尼,後者壓倒利物浦中堅華基爾雲迪積克,成全球最高身價後衞。麥格夫認為高列巴尼更值這個價錢,但亦表示理解球會做法:「這是否代表了你比VVD更佳?我好希望他可以證明到這一點。但我認為曼聯於2年前,不會用1400萬鎊收購馬古尼。如果讓我選擇,必會收購高列巴尼而非馬古尼。」

「但因為馬古尼較高列巴尼年輕,未來還有7至8年為曼聯效力,另外他是英籍,為配合歐洲足協條例,曼聯買馬古尼亦有好處。以馬古尼的身價,我好希望他可於3年之內,為曼聯取得英超冠軍。」(goal.com)

流胃兄x民賤聯.無恥黨x禮義廉......
250311.3975.12363
Busconcamp 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-13-19, 12:51 PM   #777
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

哥利摩亞笑曼聯做水魚:買馬古尼貴咗1倍

哈利馬古尼2年前加盟李斯特城,於上年俄羅斯世界盃為英格蘭出任正選中堅,表現相當不俗,之後一季亦為「狐狸」有不錯演出。到今夏他成為轉會市場搶手貨,曼聯終於力壓曼城搶得這名26歲中堅,並造就他壓倒VVD,成為全球最高身價後衞。

哥利摩亞表示:「馬古尼是個好球員,但曼聯卻多支付了一倍轉會費。馬古尼絕非是VVD的檔次,作為英格蘭人,他的實力和領導能力可謂不錯,但如果你要問鼎錦標和爭奪歐聯,你需要VVD這個級數的人才。我相信VVD的身價,已去到2億鎊。」(goal.com)

舊 08-13-19, 01:04 PM   #778
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

拉舒福特爆紅魔12碼打亂章

【Now Sports-體育】前鋒華舒福透露,曼聯今季沒有選定主射12碼的人選,希望令對方門將防不勝防。

曼聯在周日英超首輪主場大炒車路士4:0,當拉舒福特(Marcus Rashford)在上半場被中堅蘇馬踢跌,球證直指12碼點後,並非由上季劊子手普巴主理,而是拉舒福特親自操刀,結果順利入網。

梅開二度的拉舒福特賽後談到紅魔的12碼策略:「我不會說自己是頭號劊子手。我們有4、5名球員在這個情況是100%願意主射,這樣可以令對方門將更難預備,因為他們不會知道誰人會操刀。」

相信拉舒福特口中的4、5名劊子手,除了他之外,還有普巴、安東尼馬迪爾、馬達或艾殊利楊格,至於擅長罰球的中堅連迪洛夫亦有機會是其中一人。

此篇文章於 08-13-19 01:18 PM 被 Busconcamp 編輯。
舊 08-14-19, 01:16 PM   #779
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

拒絕低價為曼聯買馬古尼 莫耶斯:佢屁股太大

回想帶領曼聯的日子,莫耶斯透露拒絕買入馬古尼的原因:「我一向都喜歡於低組別球隊提拔新人,我在愛華頓時都有這樣做。當時我有現場去看馬古尼表現。當時他為錫菲聯上陣鬥普雷斯頓,他的表現不俗,但他當時身形較胖,有個大屁股。」

「老實說他到現時還未完全修身。當時曼聯在中堅位置有好多選擇,所以我決定不作收購,因為他當時好年輕,我實在不知道他長大後,身形會有多巨大。」(goal.com)

莫天才:當年我曾睇中馬古尼

曼聯破後衞轉會費世界紀錄嘅8000萬鎊買入嘅哈利馬古尼,首仗表現大獲好評,成為談論焦點,前紅魔領隊「莫天才」莫耶斯都講番兩句,佢話當年喺曼聯時都有關注過哈利馬古尼,但就冇出手買入,因為當年曼聯已經有好中堅。

莫天才表示:「當年馬古尼已經吸引我嘅注意,親身去現場睇波考察,佢當時表現的確幾好,有個大屁股!將來必非池一物。」

至於點解唔出手買佢,莫天才解釋:「我一直保持留意佢嘅表現,但當時曼聯毋須買入後衞,我哋已經有里奧費迪南、尼曼查維迪等出色球員,馬古尼應該行自己嘅成長路,每個年輕球員都有佢需要嘅旅程。」

此篇文章於 08-14-19 01:32 PM 被 Busconcamp 編輯。
舊 08-14-19, 01:24 PM   #780
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

料福仔今季擔正 沙夏:至少應入20球

「福仔」雖然年僅21歲,但早於2015年已經成為曼聯一隊的成員,至今已累積為球隊於英超上陣112次之多。考慮到「紅魔鬼」今夏放走了盧卡古後並未簽入前線巨星,料蘇斯克查將以福仔為前線重心。作為前輩的沙夏近日受訪,他認為對方至少應要在英超射入20球:「如果福仔不能於聯賽射入超過20球,那他絕對沒有任何藉口可以為自己開脫。他目前明顯是蘇斯克查在前線的重心,他亦將會是很多賽事的正選。他是非常出色的球員,亦有能力為為金靴得主,他控球在腳時令人難以預測其下一步。」

事實上福仔今季有個好開始,在聯賽首戰面對車路士即梅開二度,助球隊以4:0大炒對手。(Goal.com)

舊 08-14-19, 01:27 PM   #781
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

馬古尼=VVD 摩連奴:曼聯遲簽咗1年!

曼聯於英超新季首仗,主場4:0大數車路士,新後防領袖哈利馬古尼表現一流,睇到佢已迅即成為紅魔鬼後防大佬。前曼聯領隊莫連奴盛讚馬古尼穩如磐石,指執行副會長艾活華特若肯早1年買佢,紅魔上季就唔會有個災難性開季。利物浦名宿桑拿士認為,馬古尼就係曼聯嘅華基爾雲迪積克,唔通曼聯真如哥迪奧拿所言,今季有力爭標?

曼聯新季第一場表現一流,錄得7次解圍、4次攔截、2次阻擋射門,全為全場最高,傳球成功率高達86%,帶領曼聯完勝車路士4球。馬古尼率領嘅後防令曼聯煥然一新,球隊於呢名英格蘭國腳中堅加持下,無論防守力、組織力大為提升,賽後被選為球賽最佳球員。

現時為電視台講波嘅摩連奴激讚馬古尼:「佢絕對值得被選為今仗最佳球員,佢喺後防穩如磐石。無論係戰術理解能力、個人性格、閱讀比賽能力都非常好,而且佢時刻保持警覺,並顯得信心十足。佢籍直係一流,佢令到其他隊友好有信心,有佢喺度唔使再怕輸死球。於馬古尼率領下,域陀連迪路夫都會踢得好咗。」

被問到於帶領曼聯期間,摩連奴想唔想同馬古尼合作,寸王就話:「佢去遲咗曼聯1年!」上個夏天摩連奴好希望球會放水,收購一個世界級中堅,但曼聯死得唔肯,寸王到12月就因成績唔好被炒,呢句說話明顯係寸艾活華特。

桑拿士亦大讚馬古尼:「VVD成功帶領利物浦升上另一層次,我認為馬古尼會對曼聯做番相同嘅嘢。曼聯呢個買人的確買得好,8000萬鎊亦物有所值。我都唔明曼城點解唔買佢。」

舊 08-14-19, 01:29 PM   #782
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

普巴:我落場會盡力 但唔知踢幾耐

曼聯首場大勝而回,轉會唔成嘅保羅普巴交出兩個助攻,係贏波功臣之一,不過贏波並未能令佢安靜落嚟,普巴表示,為曼聯上陣仍會盡全力,但將來仍然唔確定。

普巴接受法國傳媒時表示:「我落場時一定會盡力,因為我鍾意踢波,呢個亦係我工作。但總會有唔同嘅謠言,我認為將來嘅事會證明一切,我嘅將來仍然唔確定。」

到咗呢個地步,普巴仍然覺得自己要接受新挑戰,之前傳過佢轉會皇馬或祖記,全部未能成事,但佢似乎仲未放棄離隊嘅意頭,真係好硬頸。

舊 08-14-19, 01:30 PM   #783
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

【紅魔救星】哥帥怕咗馬古尼:曼聯可爭標

哈利馬古尼今夏以8000萬鎊轉會曼聯,取代VVD封全球最高身價後衞,英超處子戰更錄得一流數據,被選為全場最佳球員,馬古尼即刻被捧到天咁高,曼聯名宿加利尼維利仲寸曼城,話曼城有隊長高柏尼離隊,唔明點解「藍月亮」唔引入馬古尼做接班人。

早前哥迪奧拿就承認,曼城的確希望簽入馬古尼,但因為佢身價太高,曼城負擔唔起:「馬古尼係個頂級守衞,曼城的確係對佢有意思,但卻馬古尼卻太貴,曼聯有呢筆錢,所以恭喜曼聯。馬古尼實力一流,俄羅斯世界盃佢已踢得好好,佢強壯、快速、年輕,質素有目共睹。紅魔有佢壓陣,或者新季就唔係只得曼城同利物浦爭標。」

舊 08-14-19, 01:33 PM   #784
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

曼聯郁手 貶A山落預備組再外借

智利前鋒阿歷斯山齊士(A山)今夏美洲國家盃表現醒神,可惜返到曼聯都係冇運行。A山因傷錯過聯賽首仗對車路士大捷,周二返回訓練場復操,但球隊已經唔再需要佢,英國《太陽報》報道,領隊蘇斯克查打算安排佢踢預備組,甚至於國際轉會窗關閉前將佢外借,消息指意甲羅馬願接收。

30歲嘅A山在美洲國家盃上陣6場入兩球,協助智利打入4強,卻因傷錯過英超首仗,曼聯在A山缺陣下大炒車路士4比0,全隊都有好表現,其中攻擊線上拉舒福特、安東尼馬迪爾、連格,以至後備上陣嘅丹尼爾占士同格連活特都大獲好評,相信今季將獲重用。

錯過首仗大勝嘅A山,在曼聯再難尋一席位,報道指由於A山薪酬太高,周薪高達50.5萬鎊(約480萬港元),遠高於其他隊友,對球隊造成負面影響,蘇斯克查今季大搞年輕化,無意將A山納入計劃中,打算先將佢安排去預備組,等機會將佢送走。

消息指意甲羅馬有意借用,但唔希望支付太高薪酬,曼聯方面願意代羅馬出糧,在今夏國際轉會窗關閉前將A山外借到意甲,等機會脫手。

舊 08-14-19, 01:35 PM   #785
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

曼聯搶贏利物浦簽蘇斯克查師弟

英超曼聯近年成績長期畀宿敵利物浦食住,身為「紅魔鬼」擁躉肯定谷到一肚氣。不過,今日喺英國就傳嚟一個可以開心番一陣嘅好消息,就係曼聯成功搶贏「紅軍」,簽得一個年僅14歲嘅挪威天才中場漢臣阿魯恩,佢會喺出年8月加盟,轉會費高達9萬鎊。

效力挪超特林素嘅漢臣阿魯恩,2017年去過利物浦同愛華頓試腳同參觀,直到今年一月開始同曼聯傾,5月甚至嚟過卡寧頓訓練中心參觀,據聞漢臣阿魯恩最終選擇投效曼聯,係因為見同鄉前輩蘇斯克查喺奧脫福領軍成績好,同時自己又係曼聯粉絲,加上最重要一點,佢同蘇斯克查仲要係用同一經理人蘇巴簡,所以依家落實投「紅魔」,絕對順理成章。

司職進攻中場嘅漢臣阿魯恩,被視為特林素天才新星,佢同時已經入選咗挪威U15國家隊,之前對馬其頓已經取得個人國際賽首個入波。至於點解佢要出年8月22日先可以正式加盟曼聯?原來係要跟隨國際足協對青年球員跨國轉會嘅限制,要等佢夠16歲先可以出國。

值得一提,曼聯今次除咗由特林素簽入漢臣阿魯恩之外,佢哋同時會借出19歲中場艾丹巴路畀特林素,直到今年12月,呢個亦係象徵兩會長期合作計劃正式啟動。

舊 08-14-19, 01:36 PM   #786
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

為福仔定英超目標 蘇帥要佢入幾多粒?

經過1個失望嘅英超賽季,曼聯主帥蘇斯克查今季不成功變成仁,紅魔鬼食粥食飯,好大程度要睇拉舒福特有咩表現。據英媒報道,蘇帥剛同福仔一對一傾咗大約半個鐘,期間為佢訂立本季英超入球目標:20球。

拉舒福特自升上曼聯一隊後,的確曾經有好表現,但就始終無法保持穩定入球率。雖然摩連奴不時將佢擺去邊線、影響其入球率,但福仔由始至終都未去到頂級射手嘅層次,亦都係事實。

蘇斯克查踢前鋒出身,自接掌曼聯之後就決定用佢做球隊頭號射手,不時改變其踢法同射術。據《太陽報》報道,於開季前蘇帥同福仔單對單會面,結果非常正面。蘇帥希望福仔於新季,唔好好似以前咁不時去邊線攞波,要更多時候出現於對手兩個中堅之間、更加接近龍門附近爭取射門。佢更為福仔訂立射入20個聯賽入球嘅目標,如果做到,曼聯要入頭4唔難。但事實上,福仔自升上一隊之後,1季從來冇射入多過14球。

舊 08-14-19, 01:38 PM   #787
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

【東體爭議】吃不到的葡萄?里奧怒插戴巴拿

曼聯喺今夏轉會窗,曾經同阿根廷前鋒保羅戴巴拿無限接近,祖雲達斯已經同意放人,可惜保羅戴巴拿最後因為薪酬問題拒絕加盟。雖然事件已經告一段落,不過曼聯名宿里奧費迪南仲係耿耿於懷,日前更公開炮轟保羅戴巴拿「冇資格踢曼聯」!

里奧費迪南表示:「呢幾年都有好多球員拒絕曼聯,佢哋選擇去其他球會,但我真係唔知戴巴拿邊度嚟嘅膽量去拒絕曼聯,佢只係祖雲達斯後備咋!可能戴巴拿覺得參加歐聯,就算做球會後備都好過嚟曼聯比賽,如果係咁我會好開心佢最後冇加盟,因為佢呢啲心態冇資格踢曼聯。」

如果保羅戴巴拿選擇加盟曼聯,毫無疑問會成為「紅魔鬼」王牌兼核心,相信佢嘅個人發展會提升一個層次,不過呢位阿根廷國腳仲係得25歲,留喺祖記仍然有機會發圍,事實上佢上季踢過30場意甲同9場歐聯,並唔係冇得踢嘅大後備。人各有志,里奧呢番言論反而有啲吃不到的葡萄嘅酸味。

舊 08-15-19, 06:43 AM   #788
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

傳山齊士復操即與格連活特爆爭執 轉會窗前或被外借羅馬

效力曼聯的智利球星山齊士,傷癒後回歸曼聯重投訓練。不過,山齊士歸隊不久,便傳出與陣中新星格連活特訓練時發生爭執。根據英國《太陽報》的報道透露,曼聯希望在轉會窗關閉前將他外借,否則將他貶至預備組。

智利球星山齊士早前代表國家盃出戰美洲盃時,不慎觸傷大腿,使他錯過所有季前熱身賽的賽事。山齊士傷癒回歸曼聯大軍,為新球季爭取球隊中一席位作好準備。

山齊士歸隊不久便傳出與隊友不和的消息,根據英國傳媒《太陽報》的報道指,山齊士在練習中被小將格連活特(Mason Greenwood)踢跌,二人隨即發生爭執。年僅17歲的格連活特深受蘇斯克查的賞識,在英超首仗中亦有後備入替,可見蘇斯克查對他的重用程度。

《太陽報》亦透露曼聯的計劃,有指曼聯不願意承擔山齊士高達50萬英鎊的周薪,所以希望將山齊士外借至羅馬。不過,該意甲球隊拒絕支付他高昂的薪金,曼聯即使需要支付他部分薪金亦在所不計。若果山齊士未能在今個轉會窗離隊,他或被貶落預備組。

不過,曼聯主帥蘇斯克查的說法與《太陽報》大相逕庭,他在早前再度強調,山齊士是他心目中的大軍一員,等待他重拾狀態便可讓他上場,「山齊士已歸隊訓練,因為受傷的關係,使他的狀態落後其他球員近一個月。不過,我相信他會視盧卡古的離隊是機會之一,而我亦預計他留在陣中,並為球隊帶來一定的入球數字。」

此篇文章於 08-20-19 09:40 AM 被 Busconcamp 編輯。
舊 08-16-19, 01:12 PM   #789
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

雲佩斯無後悔離開阿仙奴投曼聯

雲佩斯在2012年離開效力多年的阿仙奴,轉投英超勁敵曼聯,他之後與兵工廠球迷決裂,不過這個荷蘭前鋒表示沒有感到後悔。

雲佩斯效力阿仙奴長達8年,之後轉投曼聯當季即取得英超冠軍,而倒戈兵工廠也確實令他感覺複雜:「 你做了決定便會發生那樣的事。生活總是伴隨選擇,要像個男人一樣去面對。不要太上心,不要看得太重,這是我的人生,有些人會高興,有些人不會。首次倒戈阿仙奴是在曼聯主場,我3分鐘便取得入球,那實在來得太快,令我百感交集。」

「阿仙奴給了年青的我機會去踢英超,對他們來說那是場貴價的賭博,我也抓緊了機會。我效力了足足8年,曾有過不少偉大的時刻,我仍對此感到自豪。我曾可以去意大利或西班牙,不過我不太感興趣,選擇了在阿仙奴續約,我對此沒有後悔,正如選擇加盟曼聯一樣。」(Goal.com)

此篇文章於 08-20-19 09:41 AM 被 Busconcamp 編輯。
舊 08-16-19, 01:14 PM   #790
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

山齊士準備轉會返意甲

山齊士在曼聯失去位置,現在有不少意甲球隊想斟介他返回意大利搵食。

山齊士不想再留在曼聯浪費時間,他已經準備好離隊,重返意甲聯賽。

AC米蘭、拿玻里及祖雲達斯都有興趣引入他,羅馬也傳過想借走這位智利球星,現時仍然在等待曼聯和各球會商討可能性。(Goal.com)

此篇文章於 08-20-19 09:41 AM 被 Busconcamp 編輯。
舊 08-16-19, 05:41 PM   #791
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

數據話你知 普巴勁過葡國林伯

英超轉會窗上星期關閉之前,一直盛傳曼聯好可能簽入士砵亭中場波基斯費南迪斯,結果未能成事,令紅魔球迷大失望。

據悉,曼聯之所以放棄收購呢位「葡萄牙林柏特」,並非因為價錢問題,而係因為佢有一個「致命傷」,就係傳球成功率太低。

根據英國《每日郵報》爆料,曼聯球探詳細研究波基斯費南迪斯表現之後,認為佢唔符合領隊蘇斯克查嘅戰術要求,特別係佢上季傳球成功率只有75.1%。

反觀,上季表現備受批評嘅曼聯中場保羅普巴,傳球成功率有82.8%,曼城中場奇雲迪布尼嘅傳球成功率亦有82%。

蘇斯克查要求球員有卓越傳控能力,以波基斯費南迪斯嘅傳球成功率,由佢擔任中場指揮官,恐怕未發動攻勢,已經自己先傳失波。

此篇文章於 08-20-19 09:42 AM 被 Busconcamp 編輯。
舊 08-16-19, 05:43 PM   #792
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

係愛呀!馬古尼推咗曼城肥約去曼聯

曼聯新兵中堅哈利馬古尼首場聯賽就用出色表現贏得各界讚賞,能夠有好演出,除咗話佢本身好波之外,其實極有可能係因為佢對「紅魔鬼」充滿「愛」呀!事關根據《每日郵報》所講,呢位前李斯特城球星係推咗一份曼城肥約,而選擇投效曼聯,家陣佢份人工,相比起曼城開嗰份約,係少咗接近9萬鎊周薪,你都咪話唔大犧牲呀!

根據報道,曼城係開出咗一份周薪高達27.8萬鎊嘅合約畀馬古尼,不過最終一來曼城嫌佢轉會費太貴,二來係馬古尼本身都選擇去曼聯,所以佢最終同「紅魔鬼」簽咗份19萬鎊周薪合約。另外,有傳馬古尼加盟曼聯只係兩周,但佢嘅領導能力同感染力,已經贏得隊友認同,當正佢大哥一樣,希望馬古尼嚟緊真係會愈踢愈好啦!

此篇文章於 08-20-19 09:42 AM 被 Busconcamp 編輯。
舊 08-16-19, 05:44 PM   #793
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

普巴轉會暫緩 最快半年後去皇馬

法國傳媒《Le10Sport》報道,皇馬已放棄今夏向曼聯挖角保羅普巴,該法國中場將可專心為曼聯比賽,不過只係將轉會時間推遲,皇馬最快會於明年1月冬季轉會窗重開時,完成普巴轉會事宜。

報道指,由於英超轉會窗已關閉,加上普巴於英超開季首仗有好表現,因此曼聯決定絕不放人,但只係暫時性,因為皇馬準備於下個轉會窗出手,亦即明年1月繼續普巴嘅轉會談判。

事實上普巴本人亦無法確定自己去向,聯賽首仗大勝車路士後,普巴接受訪問時表示自己仍會盡力為曼聯比賽,但對於自己將來,其答案係「不確定」,可見佢無意長期為曼聯效力,始終希望去皇馬「接受新挑戰」。

現時曼聯陣中將會有幾個月安寧,但唔會維持好耐,可能只可以維持半年,到明年1月皇馬重啟轉會談判,到時普巴好可能會離隊,到時曼聯亦會加快斟介葡萄牙中場波基斯費南迪斯(波費)步伐,以呢位中場大師代替普巴。

此篇文章於 08-20-19 09:43 AM 被 Busconcamp 編輯。
舊 08-16-19, 05:49 PM   #794
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

意甲隊搶住要 A山睇嚟走硬

早前報道智利前鋒阿歷斯山齊士在曼聯失去位置,領隊蘇斯克查將佢貶落預備隊,近日有關A山去向消息滿天飛,《每日郵報》報道,多支意甲球會都對A山表示興趣,計有羅馬、祖記、拿玻里及AC米蘭,突然變搶手貨。

報道指,A山多年前曾效力烏甸尼斯,意甲球隊對呢位30歲前鋒唔陌生,其中A山經理人曾與祖記接觸,羅馬表態願意接收,但要曼聯負擔部份薪酬,另外拿玻里及AC米蘭均對A山有興趣。

A山本人亦唔希望在曼聯預備隊浪費時間,佢會加盟一支幫到佢提升狀態嘅球隊,目標係明年美洲國家盃協助智利再奪冠。

此篇文章於 08-20-19 09:44 AM 被 Busconcamp 編輯。
舊 08-16-19, 05:59 PM   #795
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

曼聯防線重建最後一擊 雙倍人工氹猛將

曼聯今個夏天全面重建防線,動用1億3,000萬英鎊簽入中堅哈利馬古尼同右閘雲比沙卡,35萬鎊周薪續約門神迪基亞亦都好事近,據英國《每日郵報》報道,曼聯決定提早同瑞典中堅域陀連迪路夫續約,人工會有目前75,000鎊增加1倍至15萬鎊,新約總值接近5,000萬鎊。

域陀連迪路夫上季坐穩正選位置,領隊蘇斯克查視佢為哈利馬古尼最佳拍擋,由於佢同曼聯合約只剩2年,所以「紅魔鬼」決定提早續約將佢綁死,據報新合約長達6年(到2025年),未計獎金下人工已經達4,680萬鎊,意味25歲嘅域陀連迪路夫足球生涯黃金期都會喺曼聯度過。

哈利馬古尼(26歲)、域陀連迪路夫(25歲)、勞基梳爾(24歲)同雲比沙卡(21歲)呢條曼聯正選防線,全部都正值當打之齡,曼聯成功留住呢班主力嘅話,未來6年嘅後防都可以安枕無憂啦!

此篇文章於 08-20-19 09:44 AM 被 Busconcamp 編輯。
舊 08-16-19, 06:10 PM   #796
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

曼聯新援新花名 全部都係英雄!

曼聯首仗大勝,證明今季冇入錯貨,3位新加盟球員都有好表現,並迅速融入球隊,同隊友打成一片,小將連格為3位新隊友改晒花名,分別係野獸、閃電俠同蜘蛛俠,全部都係超級英雄!

3位新兵嘅花名係,哈利馬古尼叫做野獸,呢個名唔只連格咁叫佢,保羅普巴都係咁叫佢,認為佢好強壯,步大力雄。

丹尼爾占士就係閃電俠,因為佢速度高,後備上陣僅7分鐘就有士哥,追平現任領隊蘇斯克查96年首次為曼聯上陣7分鐘就入波嘅紀錄。

雲比沙卡就係蜘蛛俠,原因係佢手長腳長,速度同防守力都好驚人,所以咁叫佢。

此篇文章於 08-20-19 09:45 AM 被 Busconcamp 編輯。
舊 08-18-19, 02:30 PM   #797
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

巴里斯達指普巴可以成為最佳中場

保羅普巴在曼聯新季首場比賽有好演出,巴里斯達說這位球星仍然可以進步,成為世上最佳中場。

26歲的普巴一直被傳出會離隊,但是直到現在仍然留隊,並且在上場聯賽4:0炒車路士時貢獻兩球助攻。

巴里斯達指普巴上場的組織力高超,傳送予拉舒福特及丹尼爾占士的助攻都很美妙:「這才是我們想見到的普巴,這種天份是世界上最佳,最少是最佳之一。蘇斯克查一直想留用普巴,因為他就是一位世界級球員。」(Goal.com)

此篇文章於 08-20-19 09:45 AM 被 Busconcamp 編輯。
舊 08-18-19, 02:35 PM   #798
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

狼隊對曼聯 賽前分析,小心被狼咬傷!

這個星期,曼聯會作客對陣上季BIG6剋星狼隊。蘇帥上季走馬上任,先後在足總杯及英超聯賽對陣狼隊,皆以2:1慘遭狼隊擊敗。

來到新賽季,狼隊野心勃勃,誓要打入前六位置。先後簽下上季借將占美利斯,前鋒古度尼,及借入皇馬年輕後衛華利祖。在原有班底下,在注入新血,讓原本實力已經不俗的狼隊,提升不少。

周中,狼隊更以4:0大勝,順利晉級歐聯第三輪入圍賽。此場比賽,狼隊更收起大部分主力,為了留力對陣曼聯。

狼隊進攻時跑動積極,前鋒門前搶點能力強,中場更有尼維斯及莫天奴坐鎮,隨時可以傳出助攻,又可以自己起腳射球。防守時,後防補位默契好,保利、隊長高迪夠穩定,絕對令其他球隊難以占上風。

而曼聯方面,上周亦以4:0大勝車仔。曼聯今季引入了後衛雲拜沙卡及麥佳亞,令後防實力提升不少,上場對陣車仔,麥佳亞更完全力壓阿巴咸。曼聯後防少了上季手抖腳震的感覺,因此亦釋放了中前場球員的壓力。

雖然上場大勝車仔,狀態不俗,但是也不是沒有隱憂的。上半場車仔有更大機會先入一至兩球,可惜擊中門柱。曼聯實屬較幸運的一方。而造就這樣的情形,也因前場球員失球太多所致。一味求快的進攻,讓曼聯一度失去控球權。

比較好的一方面是,曼聯的兩位年輕前鋒,華舒福及馬斯亞共取得3個入球,也釋放了他們的壓力。中場方面,普巴再次向世人證明其世界級中場的表現。分別助攻華舒福及占士入球。只要他表現好,曼聯應該會有不錯的表現。麥湯表現不俗,正選應該沒問題。佩利亞上場有助攻,而占士後備入替有入球,令蘇帥增添了不少煩惱。 而中場方面還有馬達、馬迪及費特可供選擇。

如果蘇帥採取積極進攻,那占士或是一個更好的選擇,讓出右路給他和雲拜沙卡應該是一個有效的進攻套路。
但考慮到狼隊跑動積極,蘇帥可能排出三防中陣型,馬迪及費特可能獲得出場的機會。而連加特的對位替補就是馬達。

筆者認為蘇帥應該會採取積極進攻,畢竟上季曼聯先守後攻的策略明顯失敗。今季有了穩定的後防,相信蘇帥可以更放心的讓前場球員進攻。

這場作客狼隊,絕對不能忽視狼隊的實力,曼聯應該要加以提防,避免再被狼咬。

陣容分析:

門將:迪基亞
後防:雲拜沙卡、連迪路夫、麥佳亞、梳爾
中場:麥湯、普巴、連加特、占士
前鋒:華舒福、馬斯亞

舊 08-18-19, 07:01 PM   #799
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

曼聯防線終極試煉!狼隊神鋒狂踩馬古尼

曼聯周一(19號)深夜英超作客狼隊,將會係「最貴中堅」哈利馬古尼嘅終極試煉!呢位英格蘭國腳喺開咧戰表現突出,一眾曼聯球迷大讚佢「貴得有道理」,不過狼隊前鋒迪亞高祖達賽前就挑機,話哈利馬古尼唔及佢3個中堅隊友咁可靠,即係嚟到狼隊都唔使旨意做正選啦!

葡萄牙前鋒迪亞高祖達上季成功上位,其中一場代表作就係主場對李斯特城連中三元,帶領狼隊贏4比3,呢場波哈利馬古尼踢得非常狼狽,下半場早段更加傷出埋,當時連曼聯球迷都向佢抽水:「李斯特城為馬古尼叫價7,500萬鎊?認真架?」

迪亞高祖達即將再戰哈利馬古尼,佢賽前被問到點睇呢位最貴中堅,祖達就話:「我知道馬古尼能力好高,不過我好熟悉我嘅隊友(韋利保利、高亞迪、賴恩賓納特),我認為佢哋比哈利馬古尼更加可靠,依家個轉會市場已經離晒地,對手身價幾多唔關我事。」

此篇文章於 08-20-19 09:46 AM 被 Busconcamp 編輯。
舊 08-18-19, 07:02 PM   #800
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

山神加盟無限接近!國米全面移植曼聯鋒線

意大利《天空體育》報道,國際米蘭已經同智利前鋒阿歷斯山齊士(A山)達成轉會協議,呢支意甲勁旅嘅代表同埋A山經理人,即時飛去曼徹斯特同曼聯商討轉會細節,國米提出借用1季後加入買斷條款,相信「紅魔鬼」放人機會極高。

A山喺曼聯擺明不受重用,日前雖然拒絕加盟羅馬,不過國際米蘭教練干地就成功遊說佢加盟,而且A山更加答應減薪嚟促成轉會。國米原本首選目標係羅馬前鋒迪斯高,但隨住迪斯高同羅馬續約,國米就轉移目標,如果借用A山有乜差錯,自由身嘅西班牙前鋒洛蘭迪就係國米「最後一着」。

此篇文章於 08-20-19 09:46 AM 被 Busconcamp 編輯。

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
曼聯躉紅魔鬼地帶[VOL.93] ~Closed~ Busconcamp 球會討論區 1003 05-13-19 10:53 AM
曼聯躉紅魔鬼地帶 [VOL.89][英超聯]~CLOSED~ Busconcamp 球會討論區 1013 09-13-15 02:28 AM
曼聯躉紅魔鬼地帶 [VOL.88][英超聯]***CLOSED*** Busconcamp 球會討論區 1000 04-19-15 12:03 AM
曼聯躉紅魔鬼地帶 [VOL.83] ~~~CLOSED~~~ Busconcamp 球會討論區 1000 11-25-13 01:33 AM
曼聯躉紅魔鬼地帶 VOL.73 ~~~CLOSED~~~ Busconcamp 球會討論區 1040 03-05-12 02:03 AM

現在的時間是 11:53 PM

手機版 | APP版