Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 照相館 > 照相館研習區

主題工具 顯示模式
舊 09-05-09, 03:24 AM   #1
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

註冊日期: Sep 2004
照相館365

照相館365遊戲規則

* 無須報名,歡迎各位隨時亂入參加(我見到你的Topic就會加你個名上去)
* 參加者各自在研習區開一個"XXX's 365"的Topic,分類為[365]
* 請每天在自己Topic內貼上照片一張,並在Title的開頭加入#XXX/365(當然是從#001/365開始啦)
* 如參加者脫期後再續請順接上一個號碼繼續貼相(例:#100/365後脫期1天,,再續時照片的Title是#101/365而非#102/365)
* 照片沒有特定內容,唯照片必須是俾心機影的"作品"
* 照片不一定要當天拍攝,但請盡可能不要貼舊作
* 既然有貼相當然也有俾Comment啦,要俾Comment可以把對方照片的號碼或Link Post在這裡討論(大家盡量多啲俾Comment啦)
* 為方便瀏覽,個人的Topic只用作請貼相,請勿在別人的Topic留言,有意見可以在這邊討論

進行中的參加者們

01. 小餅[Start at 2009-09-05]
02. 萬能俠[Start at 2009-09-05]
03. KKH[Start at 2009-09-05]
04. [Start at 2009-09-05]
05. 嘿哈兒[Start at 2009-09-05]
06. Strider[Start at 2009-09-05]
07. M-eye[Start at 2009-09-05]
08. ZERO NEKO[Start at 2009-09-07]
09. riceking[Start at 2009-09-05]
10. seetold[Start at 2009-09-06]
11. mudhole[Start at 2009-09-06]
12. 油王[Start at 2009-09-06]
13. 森苗[Start at 2009-09-06]
14. 亞飛[Start at 2009-09-07]
15. 綾小路雷太[Start at 2009-09-08]
16. smallchi[Start at 2009-09-08]
17. IamO[Start at 2009-09-08]
18. REFF~[Start at 2009-09-09]
19. X&Y[Start at 2009-09-10]
20. 邪氣小貓[Start at 2009-09-10]
21. 夏諾諾[Start at 2009-09-13]
22. 搖搖[Start at 2009-09-13]
23. KTN[Start at 2009-09-17]
24. 咩Feel[Start at 2009-09-23]

此篇文章於 09-23-09 12:48 PM 被 ビスケット 編輯。
ビスケット 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-05-09, 03:42 AM   #2
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

備用...
舊 09-05-09, 10:54 PM   #3
嘿哈兒
The One
影相真係博大精深~~

註冊日期: Aug 2002
Wii U ID↑プスドラID
3DS Friend Code105 743 596
米王001/365 張相.......唔知點解睇落有種想衝過去打佢的衝動..............

嘿哈兒 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-09, 12:20 AM   #4
KKH
Anti-audiophile
你聽到了空氣的聲音嗎

註冊日期: Dec 2001
餅主, 那一條 800px 規則好像不少人無視.
說實的, 我也想無視... 可以嗎?
KKH 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-09, 12:39 AM   #5
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

引用:
作者: KKH 查看文章
er?說實的,我也想無視喎
我係見你之前Photo Challenge都有加...又唔知會唔會有人傻到貼Full Size所以先加咋
呢刪掉好了
舊 09-06-09, 01:01 AM   #6
M-eye
Black Hearted Moderator
菜鳥蛋

註冊日期: Apr 2004
引用:
依喂....死啦...我都睇唔到...
我仲用500 X 500 px添...
不緊要吧...

舊 09-06-09, 01:02 AM   #7
M-eye
菜鳥蛋

引用:
作者: 嘿哈兒 查看文章
米王001/365 張相.......唔知點解睇落有種想衝過去打佢的衝動..............
點解我睇唔到????

舊 09-06-09, 01:06 AM   #8
M-eye
菜鳥蛋

唔知點解KK那張令我諗起電飯煲LX 1

舊 09-06-09, 01:42 AM   #9
Strider
God of Gamer
初段

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDAStrider
XBox Live GamertagStriderAdrian
啊...實在抱歉, 小的看漏了800px的規則...

舊 09-06-09, 07:20 PM   #10
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

引用:
作者: M-eye 查看文章
唔知點解KK那張令我諗起電飯煲LX 1
因為頹囉~
舊 09-06-09, 07:31 PM   #11
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

引用:
作者: ビスケット 查看文章
er?說實的,我也想無視喎
我係見你之前Photo Challenge都有加...又唔知會唔會有人傻到貼Full Size所以先加咋
呢刪掉好了
那時候需要比較照片所以才需要一樣 size 嘛~

Full size... 哎呀...
舊 09-06-09, 07:42 PM   #12
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

>司徒哥哥的#001
有樹有亭有姐姐
不過後面的姐姐自己在玩風箏跟亭又沒什麼關係的...
二揀一的話我當然話等姐姐走開啦,除非你有種拆亭...
另外樹跟亭見不到腳,不知從哪裡冒出來的也不太好呢

>首領的#001
人類食物短缺遲早會發展出另一套吸收養分的方式
例如玩光學玩具的人可能會進化成可進行光合作用
你們看坐在窗邊的首領已經成功了

>さとし的#001
肆肆正正的夜景一張啦

>詩文哥哥的#001,002
話說我成日覺得呢啲生活小物拍得好的話可以突顯個人生活品味,人家看照片就估到你是個怎樣的人
不過照片中的要放什麼元素、光線、構圖、角度得研究一下呢
電鬚刨(靠估)、skip care用品通常又會放什麼地方?又會怎樣放?旁邊會有什麼?
#002後面支NIVEA幾乎看不到了耶

>嘿哈大的#002
我想吐糟...你老婆(?)如果不會飛的話她就是有一隻腳已經浸在水裡了
舊 09-06-09, 07:45 PM   #13
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

引用:
那時候需要比較照片所以才需要一樣 size 嘛~

Full size... 哎呀...
需要比較照片呀...
嘿嘿嘿...其實我又有陰謀
舊 09-06-09, 10:36 PM   #14
嘿哈兒
The One
影相真係博大精深~~

回餅哥.暫時你d相最大路喎.XD
正常向的風境相...
我又唔會娶二次元......所以唔好咁講....不過幾鐘意楠葉咁啦....
唔影腳係因為會見到個低盤.....:cwm26\

舊 09-07-09, 12:26 AM   #15
Strider
初段

XBox Live GamertagStriderAdrian
回新任版主:
謝丙!

我下次會留意返背景同擺位~

同埋會收收個光圈...

舊 09-07-09, 01:36 AM   #16
綾小路雷太

註冊日期: Aug 2005
版主
我有興趣想參加,但係咪一定要硬性規定每日都要貼一張?@@

舊 09-07-09, 01:47 AM   #17
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

引用:
作者: 綾小路雷太 查看文章
版主
我有興趣想參加,但係咪一定要硬性規定每日都要貼一張?@@
脫期的話跟遊戲規則第4點辦就是了
舊 09-07-09, 03:11 AM   #18
藍莓咖啡
守護天使
輔助系

註冊日期: Feb 2004
可唔可以港女十式自拍影足365日

Lost In Paradise
藍莓咖啡 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-07-09, 03:20 AM   #19
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

引用:
作者: 藍莓咖啡 查看文章
妳話事啦
舊 09-07-09, 04:47 AM   #20
嘿哈兒
The One
影相真係博大精深~~

引用:
作者: 藍莓咖啡 查看文章
咁就唔係十式 ...係三百六十五式.

舊 09-07-09, 10:51 AM   #21
M-eye
菜鳥蛋

港女365...????

舊 09-08-09, 12:24 AM   #22
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

So far 最 buy 斯文嗰 theme~
舊 09-08-09, 04:25 PM   #23
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

沒人丙?

關於遊戲規則...

貼完365張之後又如何呢?
有獎品?當然沒獎品啦~
沒得再玩?當然唔會啦~
365張後如果想繼續就到再開一個新Topic跑Round 2(當然也是沒獎品
應該沒異議吧?

脫期N年/失蹤人口要如何處理?

突然又想到...有人會覺得自己有千萬個題目想做,一日一日張不夠嗎?
例如...
1. KKH的頹廢生活寫真日記365
2. KKH的美好生活寫真日記365
3. KKH的奢華生活寫真日記365
有人覺得自己需要開多過一個Topic嗎?當然你要自覺應付就到啦
舊 09-08-09, 09:32 PM   #24
seetold
Eternal Flame™
真貧窮堅冇錢....

註冊日期: Sep 2002
XBox Live Gamertagseetold
技術太爛唔敢丙...
又冇理由學某凶咁...
一個"構圖美觀+1"or"有意景+1"就算架...

舊 09-08-09, 09:41 PM   #25
Strider
初段

引用:
So far 最 buy 斯文嗰 theme~
多謝首領欣賞!

小的技術不好, 又不懂得營造意境, 唯有盡量將想講既野直接表達出黎就好喇

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 07:36 PM

手機版 | APP版