Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 06-27-20, 06:37 PM   #751
leungky1
Ultimate Gamer

註冊日期: Jul 2009
引用:
作者: Sar8 查看文章
TLOU2最慘就算你gameplay幾好,你係劇情上大量餵屎既程度係令人「玩之前」已經反感就夠失敗
而家有係D Youtuber(唔靠你Sony果D)都玩剪碟

你就算話咩GOTY(我都相信拿到,如果唔係Sony專登去搞咁大壇野就好白痴)都只會係有名冇實
最有印象係有個Youtuber講左Pokémon Unite點衰,2077初評點好
都可以完全唔出片講TLOU2

我對SONY勁到可以控制攞GOTY個數量有疑問
一唔小心變橫掃嘅,就等翻煲成個風波
由手機版發出
leungky1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-27-20, 07:19 PM   #752
MTse
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDMTSe
https://youtu.be/2mRDig-11xE
MTse 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-27-20, 08:09 PM   #753
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
引用:
作者: MTse 查看文章
睇晒

都係果 d 無乜特別

你有乜想講既最好用自己文字補充下
由手機版發出

此篇文章於 06-28-20 12:10 AM 被 歌絲˙暮斯 編輯。
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-27-20, 08:13 PM   #754
yorkyork
God of Gamer

註冊日期: May 2010
點可以唔拎goty?
評分全10分喎
yorkyork 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-27-20, 08:19 PM   #755
LR猫
ˊ_>ˋ

註冊日期: Dec 2007
PSN  IDLucifeRyan
引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
睇晒

都係果 d 無乜特別

你有乜想講既最好用自己文補充下
由手機版發出

嘩廿幾分鐘喎點開我已經唔想睇

三國志大戰 ic:銀猫
鏟手遊保平安
LR猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-27-20, 08:34 PM   #756
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

其實簡體同 NMSLese 音

我已經唔想睇/聽

不過抱住見識既心情都睇晒

就係無乜野新或實質既論證,先問佢有乜想表達 指教下
由手機版發出
舊 06-27-20, 09:42 PM   #757
MTse
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDMTSe
引用:
睇晒

都係果 d 無乜特別

你有乜想講既最好用自己文補充下
由手機版發出
我冇嘢需要補充啦,人哋講得好過我10倍。
Post係道只不過係唔使下下都係嗰啲食屎report,
沖淡小清新一下姐,你哋鍾意繼續食屎落去各位隨喜係絕對唔使理我post乜嘅
MTse 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-28-20, 01:40 AM   #758
DevilElvis
The One
還我香港!!

註冊日期: Aug 2002
3DS Friend Code5386 8293 2357
PSN  IDDevilElvis
引用:
作者: MTse 查看文章
我冇嘢需要補充啦,人哋講得好過我10倍。
Post係道只不過係唔使下下都係嗰啲食屎report,
沖淡小清新一下姐,你哋鍾意繼續食屎落去各位隨喜係絕對唔使理我post乜嘅
喺度抬高自己,無謂D囉

所謂的自由,就是被別人討厭。有人討厭你,正是你行使自由、依照自己的生活方針過日子的標記。為什麼人一直無法改變?為什麼我們總是活在別人的期待之下?為什麼無法真實感受到幸福?或許是因為,我們缺少了被別人討厭的勇氣.....
DevilElvis 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-28-20, 01:43 AM   #759
qwe
Game Master

註冊日期: Oct 2008
PSN  IDTCShing
爆左
遊戲性OK, 完晒故事有種唔知做乜__嘅感覺
唔太WSJ, 但個方向係唔知做乜__⋯

暫時無心機白金,爆埋隻刺客再諗
qwe 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-28-20, 05:24 PM   #760
Insane Gamer

註冊日期: Nov 2006
爆咗,一路冇上網睇劇透懷住一份"可能結局有驚喜呢~"既心情去玩, 但結局係完全無驚喜,莫講話驚喜直頭係完全唔知想點, 兩邊不是人,兩頭唔到岸,究竟想表達咩中心意義呢? 冤冤相報何時了!? 今集成隻GAME最煩膠果個係ELLIE, 佢根本都唔知自己想點,充滿住矛盾....

此篇文章於 06-28-20 05:26 PM 被 19909696 編輯。
19909696 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-29-20, 12:05 PM   #761
four
Senior Gamer

各位,以下係我自己嘅見解.
Ellie 最後關頭放棄不殺abby原因:

最尾Ellie 救出Abby,Abby 第一個反應唔係關心自己嘅生死,而係即刻想去拯救走自己嘅同伴.Abby同伴剛好係14歲嘅女孩,抱起佢逃走嗰陣時模樣.大家唔覺得好似Joel 喺上一集救走Ellie情況嗎?我估Ellie 喺佢後面跟着走,睇到過去嘅自己身影同時已經明白殺咗Abby 唔會令任何人復活/令自己得到快樂,反而Abby 現在已經成為另一個人的Joel,殺咗佢只會造成另一個人成為痛苦嘅自己......

但係情感/道義話俾佢知應該報仇(仲有Tommy 期望),去到隻船,Ellie 仍然強迫自己威迫Abby 同自己作出一個了斷.

到最後一刻可以殺死Abby,Ellie 腦海回憶’當晚佢同阿Joe講唔會原諒你但係我會嘗試’那一夜情景.
大概係因為想嘗試原諒Joel ,但係冇機會因為第二日佢就俾人殺死左.佢將原諒別人呢個機會放咗起呢一個Joel 嘅身上(Abby).結果就放佢走

好多人話Ellie 係突然聖母上身.
但細心諗吓,上一集佢會想犧牲自己,希望世界會有解救病毒嘅疫苗.
佢本身就係好人而且係品格高尚難能可貴嘅一種.

報仇係佢心入面知道係冇用,人不會返生,傷害別人唔合佢嘅本性.

報仇過程並沒有帶來喜悅只有痛苦。

(例子a:佢係醫院逼供搵到abby下落,暴打幫兇沒有令佢得到宣洩.反而係痛哭/手都震埋。
例子B:喺水族館佢根本冇打算殺死對方,最後出咗意外,令佢泣不成聲。)

不過有一道地方使人覺得Ellie 唔連戲/行為反覆就是Ellie 殺npc (卒仔)出手俐落而且殘忍,但係情節上佢傷害其他角色時又表現痛苦/難以下手。

好可惜呢個係遊戲的死症。隻game總唔可以欠缺戰鬥場面/或者改成uncharted 用拳頭打對方一滴血都唔標出嚟.

我文字表述能力有限請大家見諒

此篇文章於 06-29-20 12:14 PM 被 four 編輯。
four 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-29-20, 12:31 PM   #762
four

最後想講

其實個遊戲導演好大膽,
唔安常理出牌,如果故事走返上集嘅一樣嘅方式(愛與救贖),應該會受歡迎但係突破唔到。
結果佢選擇講另一個主題-仇恨與復仇。
用一直冇介紹新主角隊冧Joel ,而且係一個充羞辱同冤屈嘅死亡。
使到玩家憤怒火飆升,感覺就同Ellie 心情一樣展開遊戲。
導演係花費咗好多情節去解釋Ellie嘅心境變化/Abby 自己嘅故事
但係編排出咗錯誤,玩家係常人唔可以好似Ellie咁樣原諒abby,憤怒沒有一個宣洩嘅地方.
結果造成fans巨大嘅反響.
如果遊戲設計好似bio2 分角色選擇去進行遊戲
.而且結局係有選項.可能大家會比較容易接受到情節的發展.
關於Joel 變蠢嘅指控
其實道出自己嘅名字同底蘊係佢細佬,唔係做joel.我覺得佢一直都有警戒心,人哋面色有所改變佢即刻發現到.
至於點解Joel 要救人(Abby),大家理解成joel 因為有咗Ellie 呢個女兒以及係相對安穩嘅城鎮生活左四年,人心境有左轉變。所以會主動救人。
舊 06-29-20, 12:35 PM   #763
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
作者: four 查看文章
各位,以下係我自己嘅見解.
Ellie 最後關頭放棄不殺abby原因:

最尾Ellie 救出Abby,Abby 第一個反應唔係關心自己嘅生死,而係即刻想去拯救走自己嘅同伴.Abby同伴剛好係14歲嘅女孩,抱起佢逃走嗰陣時模樣.大家唔覺得好似Joel 喺上一集救走Ellie情況嗎?我估Ellie 喺佢後面跟着走,睇到過去嘅自己身影同時已經明白殺咗Abby 唔會令任何人復活/令自己得到快樂,反而Abby 現在已經成為另一個人的Joel,殺咗佢只會造成另一個人成為痛苦嘅自己......
幾多歲我唔知, 不過好肯定 Lev 係男

只係個樣同把聲刻意整到你誤以為係女

有乜用心就....各自演繹啦
舊 06-29-20, 12:39 PM   #764
豪傑公子

註冊日期: Jan 2005
引用:
-略-
你要知道, ELLIE最後決定走去報仇,
除咗係因為TOMMY迫佢, 最大原因係ELLIE成日諗返起JOEL嘅死狀,
ABBY一日未除根本連ELLIE自己都放唔低接受唔到,
然後ELLIE排除萬難終於搵到ABBY, 竟然係放咗佢而唔係趁佢病攞佢命,
好嘞放咗ABBY落嚟人哋準備開船走先醒起自己係嚟報仇,
迫ABBY隻抽打到手指都俾人咬甩, 生死一線間又諗起JOEL嘅死狀,
結果竟然唔係下手更狠而係放咗ABBY? 你話ELLIE斷咗手指痛得滯鬆咗手可能仲合理,
但畫面表達上好明顯係ELLIE主動放手, 咁搞咁大壇龍鳳為咩? 千里送手指?

要放下一開始就唔好拋妻棄子都要出山報仇,
要報仇就唔該狠心到底, 殺咗ABBY隊冧埋LEV,
行是但一條路都好過而家個結局...

舊 06-29-20, 12:41 PM   #765
four

希望大家比機會呢個遊戲,唔好只係去相信劇透負面嘅評語。
依家網上可以睇到直播遊戲
大家快啲時間認真去睇,其實可能有另一番感受。
如果覺得好嘅就俾錢買隻game支持下
單機遊戲有如此認真製作已經唔多。如果大家唔支持
可能遲啲只有貨金手遊,我真係唔希望見到咁嘅情況
舊 06-29-20, 12:43 PM   #766
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

0 分重作啦, 太明顯啦
舊 06-29-20, 12:45 PM   #767
豪傑公子

註冊日期: Jan 2005
引用:
最後想講

其實個遊戲導演好大膽,
唔安常理出牌,如果故事走返上集嘅一樣嘅方式(愛與救贖),應該會受歡迎但係突破唔到。
結果佢選擇講另一個主題-仇恨與復仇。
用一直冇介紹新主角隊冧Joel ,而且係一個充羞辱同冤屈嘅死亡。
使到玩家憤怒火飆升,感覺就同Ellie 心情一樣展開遊戲。
導演係花費咗好多情節去解釋Ellie嘅心境變化/Abby 自己嘅故事
但係編排出咗錯誤,玩家係常人唔可以好似Ellie咁樣原諒abby,憤怒沒有一個宣洩嘅地方.
結果造成fans巨大嘅反響.
如果遊戲設計好似bio2 分角色選擇去進行遊戲
.而且結局係有選項.可能大家會比較容易接受到情節的發展.
關於Joel 變蠢嘅指控
其實道出自己嘅名字同底蘊係佢細佬,唔係做joel.我覺得佢一直都有警戒心,人哋面色有所改變佢即刻發現到.
至於點解Joel 要救人(Abby),大家理解成joel 因為有咗Ellie 呢個女兒以及係相對安穩嘅城鎮生活左四年,人心境有左轉變。所以會主動救人。
其實只要講咗ABBY嘅故事先, 再交代佢殺JOEL,
玩家接受程度就會高好多, 但佢偏偏唔咁做,
如果咁樣係向難度挑戰, 好明顯佢挑戰失敗...

引用:
已睇完FULL GAMEPLAY WALKTHROUGH,
感想: 二手都冇興趣買

此篇文章於 06-29-20 12:47 PM 被 豪傑公子 編輯。
豪傑公子 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 06-29-20, 12:49 PM   #768
four

引用:
幾多歲我唔知, 不過好肯定 Lev 係男

只係個樣同把聲刻意整到你誤以為係女

有乜用心就....各自演繹啦
Lev係故事入面,比自己同一個教派追殺時佢講過係13歲
到結局嗰陣時應該係14歲
另外佢係女仔嚟㗎?原本佢係要嫁俾長老,但係佢唔接受。佢覺得自己係男仔要做戰士
擅自剃光左自己個頭觸犯左教條結果俾人追殺
舊 06-29-20, 12:51 PM   #769
four

引用:
0 分重作啦, 太明顯啦
明顯什麼?
舊 06-29-20, 12:59 PM   #770
four

引用:
作者: 豪傑公子 查看文章
你要知道, ELLIE最後決定走去報仇,
除咗係因為TOMMY迫佢, 最大原因係ELLIE成日諗返起JOEL嘅死狀,
ABBY一日未除根本連ELLIE自己都放唔低接受唔到,
然後ELLIE排除萬難終於搵到ABBY, 竟然係放咗佢而唔係趁佢病攞佢命,
好嘞放咗ABBY落嚟人哋準備開船走先醒起自己係嚟報仇,
迫ABBY隻抽打到手指都俾人咬甩, 生死一線間又諗起JOEL嘅死狀,
結果竟然唔係下手更狠而係放咗ABBY? 你話ELLIE斷咗手指痛得滯鬆咗手可能仲合理,
但畫面表達上好明顯係ELLIE主動放手, 咁搞咁大壇龍鳳為咩? 千里送手指?

要放下一開始就唔好拋妻棄子都要出山報仇,
要報仇就唔該狠心到底, 殺咗ABBY隊冧埋LEV,
行是但一條路都好過而家個結局...
你講得好啱,一般人係直接捅死佢。
放佢落地係對自己造成危險。
咁前提Ellie心性係比較高尚(一般人唔會犧牲自己去救自己唔認識嘅人)
心情非常矛盾,唔想傷害任何人。例子:想迫abby決鬥,一刀插死Lev咪得囉
但係佢都係做唔出,只係扮要殺死佢係迫對方同佢決鬥
我覺得救贖係啲咩野係在乎一個人想法
大部份人都係覺得殺死Abby就係救贖/平息自己嘅憤怒嘅方法
但係Ellie選擇放過佢
舊 06-29-20, 01:00 PM   #771
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
Lev係故事入面,比自己同一個教派追殺時佢講過係13歲
到結局嗰陣時應該係14歲
另外佢係女仔嚟㗎?原本佢係要嫁俾長老,但係佢唔接受。佢覺得自己係男仔要做戰士
擅自剃光左自己個頭觸犯左教條結果俾人追殺
所有角色講佢都係用 He/Him

引用:
明顯什麼?
葉佩文
舊 06-29-20, 01:02 PM   #772
four

引用:
作者: 豪傑公子 查看文章
其實只要講咗ABBY嘅故事先, 再交代佢殺JOEL,
玩家接受程度就會高好多, 但佢偏偏唔咁做,
如果咁樣係向難度挑戰, 好明顯佢挑戰失敗...

已睇完FULL GAMEPLAY WALKTHROUGH,
感想: 二手都冇興趣買
認同,導演對自己太有信心
唔俾選項玩家,造成今日嘅結果
舊 06-29-20, 01:05 PM   #773
jeffyen83
Insane Gamer

註冊日期: Apr 2010
引用:
如果以後所有單機遊戲都"如此認真"制作
甘我情願玩科金手遊
jeffyen83 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-29-20, 01:09 PM   #774
four

[QUOTE=歌絲˙暮斯;11678427]所有角色講佢都係用 He/Him

咁樣真係有待考證......
佢啲長佬都係基佬,唔係咁有創意呀
Lev反抗真係唔可以怪佢
舊 06-29-20, 01:15 PM   #775
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
放心,本身唔係咁大興趣,雖然出之前睇第一集回顧覺得可以一戰,不過劇本奇到咁在下留錢買SAO好過。

如果之後隻隻CONSOLE都係出到D角色性情變化快過鬼上身既,在下寧願撐課金GAME算…

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[Wii] Wii Fit -Part II [you can weigh your pets!] 神祕人1號 電視遊戲討論版 52 06-19-09 10:32 PM
香港公園荷花 part II 加賀KAGA 照相館 0 07-29-07 10:39 PM
[NDS] 機戰W -Part II [已售] 神祕人1號 手提遊戲機討論版 693 03-16-07 04:09 PM
Maksim「變奏曲VARIATIONS PART I & II」 masaki Neo Music UNIVERSE 3 10-12-04 01:25 AM
MS DCOM RPC Patch Part II Rabbidas 手機資訊/電腦軟硬討論 5 09-16-03 11:22 PM

現在的時間是 08:58 PM

手機版 | APP版