Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 04-10-19, 02:44 PM   #1
J+1
God of Gamer
望過黎呀!!!!!!

註冊日期: Jul 2007
看得見的黑洞

過多幾個鐘直播,唔知會睇到咩呢..

https://youtu.be/_GsTBTenBZY
由手機版發出
J+1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-10-19, 03:04 PM   #2
RPG之鬼

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: J+1 查看文章
過多幾個鐘直播,唔知會睇到咩呢..

https://youtu.be/_GsTBTenBZY
由手機版發出
新聞報咗係黑洞陰影

舊 04-10-19, 03:18 PM   #3
david
The One

註冊日期: Mar 2002
官方BLOG:https://eventhorizontelescope.org/bl...ted-april-10th

蘋果都有報:

電波望遠鏡連接全球 引證相對論是否正確
https://hk.news.appledaily.com/inter...nternal_link_1

CCTVB應該唔會報呢O新聞吧...

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-10-19, 04:03 PM   #4
J+1
望過黎呀!!!!!!

註冊日期: Jul 2007
>>CCTVB應該唔會報呢O新聞吧...

我國台灣省有份參與的(ry
由手機版發出
J+1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-10-19, 07:03 PM   #5
ALEX CHOW
AUDI SPORT

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDALEX_201225
引用:
作者: J+1 查看文章
>>CCTVB應該唔會報呢O新聞吧...

我國台灣省有份參與的(ry
由手機版發出
CCTVB有報

站(2024/03/30)!!!!!
第71屆澳門格蘭披治大賽車!!!!!
少女時代,
Jessica, TWICE, 宇宙少女, 請夏!!!
F1 2024討論區
ALEX CHOW 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-10-19, 09:31 PM   #6
STRIFE
Ultimate Gamer

註冊日期: Jun 2009
PSN  IDOvErKilL6517
XBox Live Gamertag日psn: Lighting6517
有圖,有加工過
黑洞都係用周圍既氣體噴流黎佐證,勾番個陰影出黎
一個好既開始

舊 04-10-19, 10:03 PM   #7
Rv250

註冊日期: Aug 2002
話會睇M87同太陽系身處嘅銀河系,
後者唔知有幾時可以睇到
Rv250 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-10-19, 11:40 PM   #8
IDGAF
The One

可能係The Lord of the Rings Eye of Sauron嚟吧~!!!

https://www.youtube.com/watch?v=Q23_LCri1Kw

舊 04-11-19, 02:43 AM   #9
aquarius
Game Master

註冊日期: Apr 2007
第5次元人開通黑洞俾我哋去找新星球..
aquarius 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-11-19, 05:25 AM   #10
肉羊哩咖
griffin611

註冊日期: May 2008
引用:
作者: Rv250 查看文章
話會睇M87同太陽系身處嘅銀河系,
後者唔知有幾時可以睇到
(路過)是咁的,咱們個銀河中心嗰「粒」近啲,但 M87 「星雲」嗰粒大好多倍,抵消返距離嘅差異,所以「睇」M87 嗰「粒」會大啲,加上 M87 出晒名(以天文界嚟講)活躍過咱家銀河多多聲,係個勁強嘅輻射源,所以用佢嚟做目標咁解~ 要睇咱家嗰「粒」怕且要等耐啲(要搜集更多觀測數據),同科技進步啲再講。

話個「光環」係黑洞個「陰影」似乎係「反話」,大家都知黑洞唔發光唔反光,要靠佢改變週圍而間接「見到」。

—————
更正:係有「睇」到咱們銀河中心嘅,不過由於上述原因,張相無咁「靚仔」抱歉。

此篇文章於 04-11-19 01:26 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-11-19, 02:52 PM   #11
iu fu pig
Ultimate Gamer
塵埃...

註冊日期: Jul 2004
其實除咗科幻片用黎「過橋」
感覺上黑洞對人類嘅影響力真係好細⋯
比起張相。我最驚喜嘅係估唔到全地球最先一致方向望遠
呢個都算喺全球化進步嘅一個開始
由手機版發出

此篇文章於 04-11-19 02:55 PM 被 iu fu pig 編輯。
iu fu pig 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-11-19, 04:00 PM   #12
肉羊哩咖
griffin611

註冊日期: May 2008
引用:
作者: iu fu pig 查看文章
其實除咗科幻片用黎「過橋」
感覺上黑洞對人類嘅影響力真係好細⋯
比起張相。我最驚喜嘅係估唔到全地球最先一致方向望遠
呢個都算喺全球化進步嘅一個開始
由手機版發出
對一般你同我可以講無乜關係,對物理學家好緊要,再一次證明咗愛因斯坦個廣義相對論係啱嘅,同了解更多銀河點形成。

舊 04-12-19, 09:57 AM   #13
若天
Game Master
水樹奈々死忠系

註冊日期: Jan 2004
表面上係對我地無乜影響,但實際上可能影響好大

比如而家既gps,就有應用到廣義相對論作修正

今次能夠實證廣義相對論係重引力下同樣正確(之前人類只能做弱引力既實驗),係未來科技應用上都唔係一時三刻可見

舊 04-12-19, 03:28 PM   #14
RPG之鬼

引用:
作者: 若天 查看文章
表面上係對我地無乜影響,但實際上可能影響好大

比如而家既gps,就有應用到廣義相對論作修正

今次能夠實證廣義相對論係重引力下同樣正確(之前人類只能做弱引力既實驗),係未來科技應用上都唔係一時三刻可見
話唔定反重力裝置會由呢個發現而演變出來

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 07:24 PM

手機版 | APP版