Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 飲食版

主題工具 顯示模式
舊 01-16-08, 08:55 PM   #1
ase
Insane Gamer
H.P.小博士

註冊日期: Sep 2003
食生果好定維他命好?

本人想多攝取維他命b,c同e,但又好懶食生果,想問下食生果好定維他命好?
食維他命同食生果又會有咩分別?會唔會食維他命仲好過食生果?

舊 01-16-08, 09:00 PM   #2
nameH
Ultimate Gamer

註冊日期: Mar 2005
3DS Friend Code3866 7960 0382
你真係一dd都唔知食維他命同食生果有咩分別?

GGen Blog: http://ameblo.jp/hemanameh/ 緊急更新!

曜日任務時間/素材表

GGen FB Fan Page

ID: 497 325 19
請輕輕的刷多9次招待
nameH 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-16-08, 09:06 PM   #3
風音
The One

註冊日期: Feb 2004
Wii U ID我願像浮雲
PSN  ID輕輕的飄遠了
XBox Live Gamertag拋開一切好逍遙
咁...
食罐頭魚同食新鮮魚邊個好d

セカイガオワルマデハー ノシ
(☝ ՞ਊ ՞)☝オメデトウ
⊃天⊂
風音 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-16-08, 09:13 PM   #4
cyberfox
God of Gamer
凡骨

註冊日期: Nov 2002
生果唔係浮係得維他命C的ma
還有很多身體需要的~~~~

ps 過量的維他命c對身體有害

PAD: ID 236 040 314
SB: ID 150 938 312
Line ID: cyberfox825
cyberfox 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-16-08, 09:14 PM   #5
thesame
Insane Gamer
大同

註冊日期: Aug 2005
當然食生果好d啦, 食生果除左維他命之外,
仲有纖維
而且吸收過多的維他命,對身體來講,並唔係一件好事,
物極必反,
正正常常咁去吸收就好
thesame 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-16-08, 10:56 PM   #6
fafawan
Crazy Gamer

註冊日期: May 2006
食維他命好多時會過量,好多維他命其它都係要少少就夠了!

你睇得多電視,醫生講既吸收方法儘量都係從食物來,唔會叫人食維他命丸仔,因為缺乏、過多維他命都會令身體生病的

JUS:201948830377
fafawan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-16-08, 10:59 PM   #7
雷火武
ワールド・エンド

註冊日期: Feb 2005
引用:
作者: Scarlet 查看文章
咁...
食罐頭魚同食新鮮魚邊個好d
罐頭有防腐.又係醃制食物..當然新鮮魚好D
雷火武 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-16-08, 11:01 PM   #8
赤目黑龍
赤貧神

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDdamnprincess
我從來都唔食維他命
食生果咪好囉

許許許許許許許許
許許許許許許許許許許許許!!
赤目黑龍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-16-08, 11:10 PM   #9
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

註冊日期: Jan 2003
引用:
作者: ase 查看文章
本人想多攝取維他命b,c同e,但又好懶食生果,想問下食生果好定維他命好?
樓主你自己都識講好懶食生果喇...
咁就算呢度回覆既人都話食生果好過食維他命(丸)...
睇怕你都唔會揀生果架喎...可a

引用:
食維他命同食生果又會有咩分別?
至少生果有水份同纖維
引用:
會唔會食維他命仲好過食生果?
咁都要問...a

流胃兄x民賤聯.無恥黨x禮義廉......
250311.3975.12363
Busconcamp 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-16-08, 11:18 PM   #10
nameH

註冊日期: Mar 2005
3DS Friend Code3866 7960 0382
大家都好熱心幫一個完全唔肯動腦思考ge樓主去解答一個常識中ge常識 \/

GGen Blog: http://ameblo.jp/hemanameh/ 緊急更新!

曜日任務時間/素材表

GGen FB Fan Page

ID: 497 325 19
請輕輕的刷多9次招待
nameH 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-17-08, 12:04 AM   #11
豆腐
無間豆

註冊日期: May 2002
3DS Friend Code5112 3637 7002
PSN  IDKOUKEN_84
講真,維他命會比較好,不過會比較危險+有可能吸收過多
水果雖然沒那麼多營養,不過有至少是一個正常人應該要吸收的營養量

舊 01-17-08, 12:07 AM   #12
Einhander
能登かわいいよ能登

註冊日期: Aug 2005
PSN  IDRazgriZeroGAF
XBox Live GamertagRazgriz GAF
引用:
作者: 豆腐 查看文章
講真,維他命會比較好,不過會比較危險+有可能吸收過多
水果雖然沒那麼多營養,不過有至少是一個正常人應該要吸收的營養量
相比起有危險同冇危險
點睇都係冇危險會比較好

生ける世に 我が身悲しも
夢は消ぬ 怨恨みて散る
傀儡謠-新世に神集ひて

(」・ω・)」SAN値(/・ω・)/ピンチ!
iDontCare
Einhander 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-17-08, 12:54 AM   #13
Tatya
Crazy Gamer
戦神

1. 維他命丸是營養補給品, 除非有特殊情況 (例如營養不良,某維他命缺乏症,or劇烈運動後等等), 非要時不要亂服

2. 長期以維他命丸代替生果,會令腸胃減低對攝取正常食物中維他命的能力

3. 同一時間服用大量維他命,不代表你的腸胃能夠全吸收.

4. 天然的生果不單有維他命,還有纖維,minerals等,這些都健康都很重要 (體內的維他命多不等於健康,某些維他命攝取過量會對身體造成損害)

5. 如果真係有特殊情況, 最好經醫生意見後才服用,

6. 想要健康的身體, 懶惰是行不通的, 要配合適量運動才行, 慢慢改變生活習慣, 吃生果吧
Tatya 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-17-08, 01:22 AM   #14
龍寶寶
天才兒童訓練營
明天會更好

Wii U IDbobogaf
Nintendo Switch ID4565-6477-0890
3DS Friend Code2793 0561 7788
PSN  IDbobogaf
XBox Live Gamertagbobogaf
我會食維他命多d,只因為方便

舊 01-17-08, 01:35 AM   #15
usayarE

註冊日期: Jul 2002
Wii U IDusayarE
3DS Friend Code3952 6975 1779
PSN  IDusayarE
XBox Live GamertagusayarE
從另一個角度睇, 生果都好味過維他命丸啦
usayarE 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-17-08, 06:51 AM   #16
Oruma
Beware...

註冊日期: Aug 2004
亂入
引用:
作者: Deviantnip 查看文章
罐頭有防腐.又係醃制食物..當然新鮮魚好D
新鮮魚有重金屬, 又有細菌毒素..當然罐頭魚好D

Oruma 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-17-08, 09:26 AM   #17
ELT
Lunar使者

註冊日期: Nov 2004
當身體嚴重缺乏某d元素先要拍丸....
冇事冇幹, 食生果啦

p.s. 過多維他命C會生腎石

舊 01-17-08, 11:51 AM   #18
OMGodfrey//蕉
Game Master
*We need.*

註冊日期: Sep 2003
XBox Live GamertagOMGodfrey
當然生果啦~ (又好味)
仲有纖維素等等其他營養(通便 )

我自己都有買過D維他命丸
(但多數食唔夠一排就懶/成日唔記得食 )

NOW PLAYING : [ LEFT 4 DEAD ] [ LOST PLANET:COLONIES ] [ SPLOSION MAN ]
WAITING : [ LOST PLANET 2 ][ LEFT 4 DEAD 2 ]
OMGodfrey//蕉 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-17-08, 10:22 PM   #19
Duck
Senior Gamer

註冊日期: Oct 2005
食丸仔方便d
我有食 b 同c
不過一日都係食半粒
因為一次過食晒成粒吸唔晒...

ps 我有食水果的, 但水果其實唔夠
Duck 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-18-08, 02:15 AM   #20
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
正常人食乜鬼維他命丸

真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-18-08, 11:51 PM   #21
藍莓咖啡
守護天使
輔助系

註冊日期: Feb 2004
有冇搞錯呀你地................

冇人記得小學六年班有本書叫"健康教育"?

入面有講 攝取過量維他命a會頭痛 (如我冇記錯)
其他維他命 b, d, e都有講 攝取過量的後果

唯獨c冇寫
後來我享報紙定唔知邊度d醫學文獻睇到
過量攝取維他命c 唔會有直接副作用

但就會令人尿頻 所以間接就唔知對個腎定膀胱唔好云云(應該係膀胱)......
(sorry, 我冇乜記性)

簡言之肯每日食一個生果已經好好啦 駛乜食咩維他命丸

Lost In Paradise
藍莓咖啡 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-19-08, 12:42 AM   #22
Wtak
永遠的西軍™

註冊日期: May 2002
引用:
作者: Duck 查看文章
食丸仔方便d
我有食 b 同c
不過一日都係食半粒
因為一次過食晒成粒吸唔晒...

ps 我有食水果的, 但水果其實唔夠
其實食生果好夠....

It knows it must outrun the slowest gazelle or it will starve to death.
It doesn't matter whether you are a lion or a gazelle.
When the sun comes up,you better start running.
Wtak 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-19-08, 10:03 AM   #23
issac92354
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2007
Wii U IDissac923
Nintendo Switch ID1782-7939-0391
3DS Friend Code3566 1501 6317
PSN  IDissac923
ot一下先
我記得維他命c係可以自然排出到,但其他就唔得,所以維他命c係無咩直接影響既

引用:
作者: 天童沙雪 查看文章
但就會令人尿頻 所以間接就唔知對個腎定膀胱唔好云云(應該係膀胱)......
因為要排出多餘既維他命c,所以排尿既次數係會比平時多

回正題:水果其實有多d營養,因為佢唔係得維他命,仲有纖維等既野,所以食水果係好過食維他命丸(因為好味d)

issac92354 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-19-08, 09:00 PM   #24
龍寶寶
天才兒童訓練營
明天會更好

Wii U IDbobogaf
Nintendo Switch ID4565-6477-0890
3DS Friend Code2793 0561 7788
PSN  IDbobogaf
XBox Live Gamertagbobogaf
有無人知藍莓素的供效係咪同水果的藍莓一樣?
我可能就來會買藍莓素來試食,因為對眼長期都好攰

舊 01-19-08, 10:03 PM   #25
issac92354
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2007
Wii U IDissac923
Nintendo Switch ID1782-7939-0391
3DS Friend Code3566 1501 6317
PSN  IDissac923
引用:
作者: 龍寶寶 查看文章
有無人知藍莓素的供效係咪同水果的藍莓一樣?
我可能就來會買藍莓素來試食,因為對眼長期都好攰
之前呀媽買果時,個職員話藍莓素係好d,因為入面係比水果既藍莓多d野對眼好(錯左唔關我事)

issac92354 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

現在的時間是 12:51 PM

手機版 | APP版