Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 10-07-19, 10:29 AM   #2601
wing
God of Gamer
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
俾林鄭有藉口取消或延遲選舉,而且真係唔好以為外國唔介意放火同裝修

https://m.facebook.com/story.php?sto...00001272038525

長文 但值得睇,如果因為咁樣而輸左,就太悲哀。

舊 10-07-19, 10:32 AM   #2602
wing
格鬥低手

同埋鬼放火並非完全check唔到,觀塘站都check到。同埋地鐵站內有相流出,都有地鐵員工係黃的。

舊 10-07-19, 12:41 PM   #2603
Heaven
Game Master

註冊日期: May 2013
有鬼就一定 但裝修有好多雨傘陣保護
點解唔阻止 其實內心都認同咁做定又係做法不完美 但可接受 ?
由手機版發出
Heaven 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-07-19, 12:43 PM   #2604
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
引用:
作者: wing 查看文章
俾林鄭有藉口取消或延遲選舉,而且真係唔好以為外國唔介意放火同裝修

https://m.facebook.com/story.php?sto...00001272038525

長文 但值得睇,如果因為咁樣而輸左,就太悲哀。
岩岩經過小米 CSL 專門店,都係驚到封晒板。

再睇埋荃灣二坡坊 d 鋪都同福建/中國資本割席。

五大訴求,決一不可(佢真係寫錯,可能唔識正體漢字)。

我覺得裝修係好重要既一個警告,係我地同中國人(or 親中既人)中國資本講,一邊吸香港人血一邊奶共一邊諗住儲夠走人係有代價,而且唔細。

無論佢地真心割席投誠又好,但求過骨免裝修又好,呢個風氣一成形,作用一定重要過 d 出口唔出手既歐洲國家(最佳例子瑞典)既所謂民意。

外國民意唔係唔重要,但我睇都係得英美加日德法呢幾個真係 critical,而最重要既美國,HK Human Right and Democracy Act 都已經進入程序,底線唔搞獨立分離搞亂佢地原本既戰略,都無乜野我地可以做。

所以對準中資裝修,我唔覺得係大問題。

當然,如上海商業銀行(台資)果 d 裝修佬搞錯,夾錢賠到就最好啦。
由手機版發出

此篇文章於 10-07-19 01:27 PM 被 歌絲˙暮斯 編輯。
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-07-19, 01:20 PM   #2605
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
其實在下真心覺得要出師有名,唔應該係同中國有關既就搞,唔好搞到好似大陸D反日示威咁。
搞反抗政府運動,不過無論當地定世界民意都唔駛理真係好奇妙…
話實唔係黑警下下都超樣衰助攻,真係一早玩完咗。

此篇文章於 10-07-19 01:26 PM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
Dyhalt Rushifar 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 10-07-19, 01:28 PM   #2606
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
中資,親共,黑社會就係名
殺一儆百等其他人知道奶共有風險
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-07-19, 01:31 PM   #2607
神人ではない!新人だ

引用:
作者: 真!DC 查看文章
由手機版發出
呢種處事手法其實同土共一模一樣,當然你可以話以其人之道既。

舊 10-07-19, 01:36 PM   #2608
真!DC
Banned User
奉行我道

冇錯就係其人之道
對方唔同你講道理你下下就住就住冇得玩
由手機版發出
舊 10-07-19, 01:43 PM   #2609
神人ではない!新人だ

咁不如唔表態支持既都打埋啦,人地真係咁做架喎。
再進一步就唔出黎抗爭既都打,殺入民居。
既然決心要鬥賤,覺得可以鬥賤贏土共,就應該去盡佢。

唔係叫你做聖賢,只係唔太關事就唔好打都咁難…

此篇文章於 10-07-19 01:52 PM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
Dyhalt Rushifar 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 10-07-19, 01:51 PM   #2610
真!DC
Banned User
奉行我道

唔支持打中立國
由手機版發出
舊 10-07-19, 01:59 PM   #2611
Heaven
Game Master

註冊日期: May 2013
VANS官方微博也在第一時間表態,「支持香港立法禁止蒙面,廢青們以後蒙面違法嘍,但是你們可以自己毀容,那不違法。」

不符參與守則! VANS下架「反送中」設計鞋款 網嗆拒買
https://www.ettoday.net/news/2019100...#ixzz61e4roRCP

咁要唔要裝修vans 定外資有情講?
Heaven 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-07-19, 02:03 PM   #2612
真!DC
Banned User
奉行我道

有不表態自由
但表左態就一係敵人一係自己友
由手機版發出
舊 10-07-19, 03:34 PM   #2613
Kinny Riddle
Game Master

註冊日期: Jun 2006
洗鬼再等呢個仆街政府公佈宵禁?

呢個緊急法一出,根本啲鋪頭已經自行宵禁,嚴重擾民。

話時話,個條喺10月1號浮咗上水幾日,叫咩Shirley嘅五毛又唔見咗人啦?

Kinny Riddle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-07-19, 03:46 PM   #2614
wing
格鬥低手

美國立法前,唔搞裝修

舊 10-07-19, 03:58 PM   #2615
2dn
Crazy Gamer
趁熱影

註冊日期: Jul 2005
引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
咁不如唔表態支持既都打埋啦,人地真係咁做架喎。
再進一步就唔出黎抗爭既都打,殺入民居。
既然決心要鬥賤,覺得可以鬥賤贏土共,就應該去盡佢。

唔係叫你做聖賢,只係唔太關事就唔好打都咁難…
我諗係多左新手補上前線,拿捏唔到分吋,應該會有修正。

舊 10-07-19, 04:20 PM   #2616
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
美國立法前,唔搞裝修
泛民果系既人吹出黎,我覺得唔需要跟。

底線唔搞獨立分離主義,唔打亂美國成個戰略部署。
由手機版發出
舊 10-07-19, 04:21 PM   #2617
Shirley Sheila
Crazy Gamer
雪莉☆雪娜

註冊日期: Aug 2006
某Kinny Riddle搵我

呢個板大部分人覺得放火搞破壞係岩

佢地覺得咁做岩,我覺得咁做唔岩,咁有乜好講者,我咪唔出post囉

出post又話五毛,唔出post又話五毛,又一個搞笑既

Melty Blood
Ciel
214C236C2CjAAAD63214C
MHP2G
膽小×游擊×大劍
一擊脫離之術!? OAO!?
MHX
地衝×臨戰×金剛身
托不住就閃人啦 =v=
Shirley Sheila 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-07-19, 04:30 PM   #2618
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

無錯黎黨泛民係美國起香港既代理人,但緊記佢地都有自己算盤。

代理人唔係傀儡。

呢22年既教訓,黎黨泛民信五成都嫌多啦。

仲散水嗎?
由手機版發出

此篇文章於 10-07-19 04:35 PM 被 歌絲˙暮斯 編輯。
舊 10-07-19, 04:36 PM   #2619
Shirley Sheila
Crazy Gamer
雪莉☆雪娜

順便回埋勒

話咩個腦hang左唔識揀其它果位

宜家係有班人唔鐘意某D商鋪機構設施,令想用既人都用唔到

佢地唔鐘意咪唔好用囉,憑乜野破壞佢唔比人用;講到尾咪就係你個權大過我既權,要人遷就搞破壞班人既喜惡囉

有會員講得岩架,咁唔鐘意既咪拖埋D唔搞破壞既/反對搞破壞既人出黎打囉

還店果班人都無枉管架啦,放火爆鋪又唔洗負責既

Melty Blood
Ciel
214C236C2CjAAAD63214C
MHP2G
膽小×游擊×大劍
一擊脫離之術!? OAO!?
MHX
地衝×臨戰×金剛身
托不住就閃人啦 =v=
Shirley Sheila 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-07-19, 04:38 PM   #2620
wing
格鬥低手

引用:
作者: 真!DC 查看文章
由手機版發出
做小幾日裝修你覺得好大損失?做多左會成個運動殺埋,佢地以後就繼續打壓欺凌。你想咁?

此篇文章於 10-07-19 04:40 PM 被 wing 編輯。
wing 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-07-19, 04:39 PM   #2621
wing
格鬥低手

引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
泛民果系既人吹出黎,我覺得唔需要跟。

底線唔搞獨立分離主義,唔打亂美國成個戰略部署。
由手機版發出
你睇番所羅門魚點講先。如果連佢都唔信,咁我冇野講。

舊 10-07-19, 04:43 PM   #2622
wing
格鬥低手

引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
呢種處事手法其實同土共一模一樣,當然你可以話以其人之道既。
你冇國家級武裝力量,點可能跟佢做法?國際同本地民意先至係香港人最大力量。

舊 10-07-19, 04:50 PM   #2623
fantasy俊仔
酒持ってこいにゃーっ

Wii U IDRealityFantasy
Nintendo Switch ID4064 9412 4240
3DS Friend Code0430 8383 4001
PSN  IDRealityFantasy
XBox Live GamertagFrancisFantasy
係咪停幾日裝修條人權民主法案就過然後一天光晒?係咪繼續衝擊美國就突然唔想過,條法案幫到幾多?
唔該入去睇睇
今時今日連左膠都識咁講,唔割!

人地烏克蘭立左蒙面法就起左一場革命
香港立蒙面法幾日就大家叫散水?咁係咪話俾人聽香港人接受左?

Joshua Wong
3時間前 ·
想講好耐,去左華盛頓四年以來,從來無聽過Solomon Yue個名……

引用:
Joshua Wong
1時間 ·
見到網上有大量關於裝修既討論,亦都提到國際輿論同本地抗爭武力程度既研判,甚至有網絡投票話「等過左法案之後全線大裝修」

只想同大家講,《香港人權民主法案》搞得嚟都應該今年年尾先會喺參眾兩院完全通過,仲未計假設法案順利通過,到底美國總統肯唔肯用《香港人權民主法案》制裁政府官員、黑警同埋選舉主任,都係未知之數。

畢竟,通過《法案》與否當然取決於國會,但執行《法案》與否最後都取決於行政機關架,同埋我之前都講過,習近平都擺明有打壓香港人權,但唔通《法案》過左之後,特朗普真係唔俾習近平入境美國咩……

眾志砌緊個制裁名單,亦都有駐華盛頓既常委,持續了解緊行政部門同國會機關既內部討論,大概肯制裁去到乜野級數既官員,我明白手足會有種「頂多一個星期」既諗法,不過《法案》實在唔係去到七日後就通過既狀況。

無錯,國際輿論好重要,而對於武力使用係有意見,華爾街或華府上流社會賢達,梗係最鐘意和理非商場唱歌同摺紙鶴,魔法呢類就唔多鐘意見到,但香港人用魔法都用左好一排,要割就一早割左,國際線我地會努力,策略部署可以繼續討論,只想講「國際社會」從來不是鐵板一塊。

*補多一段:

裝修定裝飾,係充滿唔少討論,過火定合理,大家都不斷調節同檢視,我相信各位討論既集體智慧,但國際線點樣做,真係未需要咁杞人憂天,信任係我地失去左五年既野,守好自已崗位,就已經足夠。

想大家唔好裝修咁多,我理解,但真係同法案幾時通過,未必有非常直接既關系,唔需要擺《香港人權民主法案》上臺。想幫手國際輿論,開個Twitter先啦!

fantasy俊仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-07-19, 04:59 PM   #2624
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
你睇番所羅門魚點講先。如果連佢都唔信,咁我冇野講。
美國係重要盟友,但切記盲目信奉權威。

撐或反,都要經過思考。

獨立宣言同暫停裝修兩件事,前者我 fact check 左,後者我查過下仍然係覺得泛民吹水居多。
由手機版發出
舊 10-07-19, 05:04 PM   #2625
fancylala
痴線架!!!!

註冊日期: Sep 2002
其實依家唔裝修唔升級
咪一樣有藉口俾佢落緊急法有效

岩岩NBA單野大把外國人X晒鬼
仲話SUPPORT HK
暫時國際民意都未有太大改變