Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 12-08-18, 09:13 PM   #451
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
我想問下係手提mode用WiFi連上網試玩咗一局,
但係超窒機是否正常?
雖然咁但反而打贏咗…

唔知用落dock+行lan線又點?

唔知係咪因為大亂鬥太多人玩?
因為同一環境下打Mario Kart 8 Deluxe又無事喎。

舊 12-08-18, 09:17 PM   #452
Gundam MK-2
The One
↘真人相↘

註冊日期: Oct 2002
Nintendo Switch ID050897379389
3DS Friend Code1118 0515 1117
PSN  IDTommyLauHK
引用:
作者: LEGOCAPTOR 查看文章
我想問下係手提mode用WiFi連上網試玩咗一局,
但係超窒機是否正常?
雖然咁但反而打贏咗…

唔知用落dock+行lan線又點?

唔知係咪因為大亂鬥太多人玩?
因為同一環境下打Mario Kart 8 Deluxe又無事喎。
Wifi唔穩定係常識
網戰請用lan線

我從使用 Tapatalk 的 G8342 發送

舊 12-08-18, 10:26 PM   #453
leungky1
Ultimate Gamer

註冊日期: Jul 2009
網戰開初好似識規則就得
誤打誤撞偷左6次KO
都係致命時刻按對A
由手機版發出
leungky1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-09-18, 12:20 AM   #454
IDGAF
The One

引用:
作者: Gundam MK-2 查看文章
Wifi唔穩定係常識
網戰請用lan線

個WiFi應該無問題,
唔係打Splatoon2同Mario Kart 8 Deluxe都一樣會有影響。

其實我都係唔係好明點解佢跟機個Dock可以無LAN線插頭位,
始終佢用Dock果時個定位都係家用遊戲機嚟,係室內唔係好有線d咩?
定係佢當自己係Apple產品,諗住可以靠"DLC類"配件增加收益?

另外,唔知關唔關我啱啱搞Nintendo Switch Online,
佢自動upload緊game save上雲端所以有影響到?

另外,唔知手上僅有呢堆amiibo係隻game入面有乜用?

此篇文章於 12-09-18 12:35 AM 被 IDGAF 編輯。
IDGAF 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-09-18, 12:32 AM   #455
Gundam MK-2
The One
↘真人相↘

註冊日期: Oct 2002
Nintendo Switch ID050897379389
3DS Friend Code1118 0515 1117
PSN  IDTommyLauHK
引用:
個WiFi應該無問題,
唔係打Splatoon2同Mario Kart 8 Deluxe都一樣會有影響。

其實我都係唔係好明點解佢跟機個Dock可以無LAN線插頭位,
終於佢用Dock果時個定位都係家用遊戲機嚟,係室內唔係好d咩?佢個WiFi
定係佢當自己係Apple產品,諗住可以靠"DLC類"配件增加收益?

另外,唔知關唔關我啱啱搞Nintendo Switch Online,
佢自動upload game save上雲端所以有影響到?

另外,唔知手上僅有呢堆amiibo係隻game入面有乜用?

唔係講你個wifi有無問題
而係wifi技術做唔到有線嘅穩定
即使你自己果邊ok,其實同你玩嘅人可能會受你用wifi影響

唔整lan插頭明顯係成本問題
但同意唔應該被省略

舊 12-09-18, 12:43 AM   #456
neo2046
Advance Moderator
(<ゝω・)綺羅星~

註冊日期: Dec 2001
【任天堂明星大亂鬥】 為甚麼會被稱為「神作」?首週遊戲玩後感(中文字幕) - 遊戲情報科
https://youtu.be/zoNippGoWvs
引用:

neo2046 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-09-18, 12:54 AM   #457
IDGAF
The One

引用:
作者: Gundam MK-2 查看文章
唔係講你個wifi有無問題
而係wifi技術做唔到有線嘅穩定
即使你自己果邊ok,其實同你玩嘅人可能會受你用wifi影響

唔整lan插頭明顯係成本問題
但同意唔應該被省略

無辦法佢部機原本就無lan線,
我相信大部份玩家都係用WiFi上網玩,
甚至唔知可以買LAN Adapter,
即係好似你咁講你用lan都會被其他用WiFi的玩家影響到,
好似浪費咗買LAN Adapter舊錢咁…

我反而想問下有無人買咗GameCube Controller Adapter,
我屋企好似仲有幾個GC手掣,
唔知用Adapter+GC手掣打大亂鬥好d,
定係直接用返Nintendo Switch Pro Controller玩好d?

https://www.nintendo.co.jp/hardware/...ies/index.html

https://www.nintendo.co.jp/hardware/...ers/index.html

舊 12-09-18, 01:05 AM   #458
seed2005

註冊日期: Feb 2005
Wii U IDseed2005
3DS Friend Code4038 6080 2757
我都係用WiFi玩
TV/手提mode都試過,有窒有順
其實都係睇連到咩人,如連到歐美澳既人多數會窒到玩唔到
seed2005 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-09-18, 02:58 PM   #459
charcsc2000
God of Gamer
J神哥

註冊日期: Jan 2006
Nintendo Switch IDcharcsc2000
PSN  IDcharcsc2000
同人整,好正,dlc會不會留個位比goku

charcsc2000 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-09-18, 03:08 PM   #460
charcsc2000
J神哥

引用:
無辦法佢部機原本就無lan線,
我相信大部份玩家都係用WiFi上網玩,
甚至唔知可以買LAN Adapter,
即係好似你咁講你用lan都會被其他用WiFi的玩家影響到,
好似浪費咗買LAN Adapter舊錢咁…

我反而想問下有無人買咗GameCube Controller Adapter,
我屋企好似仲有幾個GC手掣,
唔知用Adapter+GC手掣打大亂鬥好d,
定係直接用返Nintendo Switch Pro Controller玩好d?

https://www.nintendo.co.jp/hardware/...ies/index.html

https://www.nintendo.co.jp/hardware/...ers/index.html
自己正正就係買LAN Adapter,真心好好用,玩splatoon 2一定需要呢個和pro制~

大亂鬥強烈建議用gc手制,和pro制係兩個世界~
買轉插都可以,但真心好貴,隨時一個手把價錢~

我買左hori zelda gc手把,貪佢輕d和可以影相,
而且佢兩個棍制係有8角型方向制指示,用黎對位好緊要,
和加大A制,按得舒服好多,因大亂鬥按得最多就係A制

此篇文章於 12-09-18 03:11 PM 被 charcsc2000 編輯。
舊 12-09-18, 04:39 PM   #461
野良猫
肥倫

註冊日期: Feb 2008
聖地版面
右邊有個角色跟寶箱嘅位置搵唔到路入去,有冇人知點過?
野良猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-09-18, 06:54 PM   #462
赤武神
The One
多多指教!

註冊日期: Jan 2002
Nintendo Switch ID5684-2538-5787
3DS Friend Code3222 5528 5405
引用:
作者: charcsc2000 查看文章
自己正正就係買LAN Adapter,真心好好用,玩splatoon 2一定需要呢個和pro制~

今次有樣野應該pro掣贏一次,就係個HD震做得好好每一個動作都可以仔細反影在個手掣既震動!
睇得出團隊落左d心機在個震動度!我應該不用番轉頭用GC掣!不過set掣要set番近GC手掣既配位~

-------
大亂鬥X:赤武神/MOSIN/3995-5703-0958
孖車wii:赤武神/Dannie/1160-9987-0415
US ACWW[DS]:名: Dannie 村:MOSIN 招牌果:APPLE Fc code:3479-5305-1039
US ACCF[Wii]:名: Mosin 村:BLACKSUN 招牌果:車里子 Fc code:2664-5630-1186

此篇文章於 12-09-18 07:00 PM 被 赤武神 編輯。
赤武神 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-09-18, 07:46 PM   #463
怪人怪人
最低級亂鬥者

註冊日期: Mar 2003
Wii U IDkaijintik
引用:
作者: 野良猫 查看文章
聖地版面
右邊有個角色跟寶箱嘅位置搵唔到路入去,有冇人知點過?
上d 隻貓頭鷹有hints

吾乃傳說中的貓車(偽)勇者
怪人怪人 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-10-18, 12:01 AM   #464
IDGAF
The One

引用:

你用舊版GC插頭果隻GC手掣,
定係HORI新出USB頭GC外型果個手掣?

唔講都無留意到8角型咁重要,
咁駁GC手掣落NS度用又支援震動功能嗎?

引用:
作者: 赤武神 查看文章
今次有樣野應該pro掣贏一次,就係個HD震做得好好每一個動作都可以仔細反影在個手掣既震動!
睇得出團隊落左d心機在個震動度!我應該不用番轉頭用GC掣!不過set掣要set番近GC手掣既配位~
似乎第三廠係NS上出的各種手掣,
除咗定價普遍平過任天堂自家之外,
就無乜特別的優異同獨特的功能,
而且多數無咗NFC、HD震、motion control呢幾樣嘢咁。

引用:
作者: seed2005 查看文章
我都係用WiFi玩
TV/手提mode都試過,有窒有順
其實都係睇連到咩人,如連到歐美澳既人多數會窒到玩唔到
玩多幾場的確係咁,
最順係1 VS 1對日本玩家。

舊 12-10-18, 01:35 AM   #465
赤武神
The One
多多指教!

Nintendo Switch ID5684-2538-5787
引用:
玩多幾場的確係咁,
最順係1 VS 1對日本玩家。
最順一定係同香港人玩,頭先在youtuber葉問個房玩左兩場四人team battle
我早先都同有個美國旗打過都okay順~~

我自己暫時在家只能用Switch Wifi+Smartone手機熱點玩~有咁既效果算不錯!
比著我以前用netvigator就一定快同穩定~

-------
孖車wii:赤武神/Dannie/1160-9987-0415
US ACWW[DS]:名: Dannie 村:MOSIN 招牌果:APPLE Fc code:3479-5305-1039
US ACCF[Wii]:名: Mosin 村:BLACKSUN 招牌果:車里子 Fc code:2664-5630-1186
舊 12-10-18, 12:17 PM   #466
charcsc2000
J神哥

引用:
震動一定要關...
你唸下一場都打幾百拳...佢震百幾下...
我隻手會勁累...怕左...

引用:
你用舊版GC插頭果隻GC手掣,
定係HORI新出USB頭GC外型果個手掣? 我用HORI出個隻USB, 因為本身沒GC手制, 如果你本身有GC手制...更係買轉插啦, 一個轉插可以用四個嘛..

唔講都無留意到8角型咁重要,
咁駁GC手掣落NS度用又支援震動功能嗎?
有的...GC手制用轉插係NS可以有震動...但道理同上...
我自己唔LIKE震動, 一場幾百下震...我隻手好累...比我休息下...

似乎第三廠係NS上出的各種手掣,
除咗定價普遍平過任天堂自家之外,
就無乜特別的優異同獨特的功能,

而且多數無咗NFC、HD震、motion control呢幾樣嘢咁。

基本上你當GC手制係大亂鬥專用就得...
除非你會用來玩其他GAME...否則呢三樣對玩大亂鬥都係沒咩用...

我自己已經有兩個PRO制...所以就買最平的HORI就算...
8角真心好有用...用慣左返唔到轉頭...
就好似玩SPATOON用PRO制一樣...

舊 12-10-18, 12:27 PM   #467
charcsc2000
J神哥

真心呢隻GAME好快有大量二手放...不急可以等下...
好多香港人都係跟風買...但佢地未必LIKE玩呢種GAME...
本身買左DL版...如果跌到去250以下可以入隻實體儲下...
舊 12-10-18, 01:13 PM   #468
leungky1

註冊日期: Jul 2009
引用:
真心呢隻GAME好快有大量二手放...不急可以等下...
好多香港人都係跟風買...但佢地未必LIKE玩呢種GAME...
本身買左DL版...如果跌到去250以下可以入隻實體儲下...
係睇普遍了解操作如何
有中文同算多變嘅歷險,應該都頂到一個月嘅

250個價應該要等一年
由手機版發出

此篇文章於 12-10-18 01:16 PM 被 leungky1 編輯。
leungky1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-10-18, 01:16 PM   #469
charcsc2000
J神哥

引用:
作者: leungky1 查看文章
係睇了解操作如何
有中文同算多變嘅歷險,應該都頂到一個月嘅
250個價應該要等一年
由手機版發出
哈哈...一年好快到...買賣場都有人放320...
而加出面一手買398...

呢隻GAME和格鬥GAME差唔多...識玩的人會覺好正...
唔識玩會覺好單調...
舊 12-10-18, 01:30 PM   #470
dasw123
Insane Gamer

註冊日期: Dec 2004
Nintendo Switch IDSW-3664-0133-1821
HORI 同 老任 原廠GC手掣 L R掣位 按下去手感不同的,
可以的話用番 老任 原廠GC手掣 好了

ROUND 1 FIGHT!
dasw123 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-10-18, 01:59 PM   #471
赤武神
The One
多多指教!

引用:
震動一定要關...
你唸下一場都打幾百拳...佢震百幾下...
我隻手會勁累...怕左...
唔會la,因為個震動感剛剛好!佢唔會震得過大
我玩咁耐都冇咩問題!
引用:
哈哈...一年好快到...買賣場都有人放320...
而加出面一手買398...

呢隻GAME和格鬥GAME差唔多...識玩的人會覺好正...
唔識玩會覺好單調...
除非真係完全對任系角色冇喜愛或討厭動作遊戲甚至對遊戲歷史冇了解
否則隻game我覺得比之前系列都易上癮!
我個人認為今次吸引多新手玩呢個系列,喜唔喜歡都好係好事!

-------

此篇文章於 12-10-18 02:10 PM 被 赤武神 編輯。
舊 12-10-18, 01:59 PM   #472
seed2005

註冊日期: Feb 2005
Wii U IDseed2005
3DS Friend Code4038 6080 2757
引用:
作者: dasw123 查看文章
HORI 同 老任 原廠GC手掣 L R掣位 按下去手感不同的,
PowerA(官方受權)出既連L R掣都跟足原廠設計
仲有出有線,無線版
但係香港唔知有冇鋪入貨

https://www.amazon.com/PowerA-Wirele...e%2BStyle&th=1

https://www.amazon.com/PowerA-Wired-...e%2BStyle&th=1
seed2005 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-10-18, 02:05 PM   #473
dasw123
Insane Gamer

註冊日期: Dec 2004
Nintendo Switch IDSW-3664-0133-1821
引用:
仲有出有線,無線版
但係香港唔知有冇鋪入貨

https://www.amazon.com/PowerA-Wirele...e%2BStyle&th=1

https://www.amazon.com/PowerA-Wired-...e%2BStyle&th=1
頂..宜家先知有呢個牌子
早知買呢款

ROUND 1 FIGHT!
dasw123 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-10-18, 02:13 PM   #474
charcsc2000
J神哥

引用:
作者: dasw123 查看文章
yes, 我試過原廠gc個手制, 手感好好...

引用:
唔會la,因為個震動感剛剛好!佢唔會震得過大
我玩咁耐都冇咩問題!

除非真係完全對任系角色冇喜愛或討厭動作遊戲甚至對遊戲歷史冇了解
否則隻game我覺得比之前系列都易上癮!
我個人認為今次吸引多新手玩呢個系列,喜唔喜歡都好係好事!

可能我不喜歡格鬥game震動, 沒咩意思...
其實隻game係好玩, 但我相信二手大量一定係事實...
香港人嘛....

引用:
仲有出有線,無線版
但係香港唔知有冇鋪入貨

呢隻其實和原廠都係有距離...仲要有d貴...建議買原廠+轉插...
轉插買第三廠就得~
舊 12-10-18, 02:52 PM   #475
12號四分衛
Game Master

XBox Live Gamertagqbgabe12
想問下hori 新GC 制同老任Pro controller 比,玩大亂鬥邊個好d?
12號四分衛 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[3DS] PUZZLE & DRAGONS Super Mario Bros. Edition (已售) 八仙果 手提遊戲機討論版 17 05-10-15 12:20 AM
[ETC] GB版「Super Smash Bros Land」が完成 neo2046 手提遊戲機討論版 5 09-20-11 10:07 PM
[Wii] 任天堂大亂鬥 Smash Bros X!! 綜合情報 Part 7 [已售][官網再次更新] NEAR 電視遊戲討論版 222 10-16-09 06:17 PM
[其他]WWE SUPER SMASH BROS BRAWL 月之民 ̄▽ ̄ 電視遊戲討論版 1 06-07-06 01:07 PM
[NDS]New Super Mario Bros [已售] neo2046 手提遊戲機討論版 1057 05-26-06 02:50 AM

現在的時間是 04:04 PM

手機版 | APP版