Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 12-04-18, 06:11 PM   #151
wsx360
Game Master

註冊日期: May 2005
引用:
作者: 真!DC 查看文章
我覺得你規管好似閃亂果d擦邊球內容很好冇問題
但係有著暴露少少都聖光破壞畫面美感不能接受
由手機版發出
問題係唔應該由sony身先士卒
如果你話政府要規管 壓落黎就冇辦法

我唔知sony想拎呢個光環黎做乜
事實上佢都唔會拎到
因為保護兒童要禁埋暴力game

其實sony而家既做法只係打壓創作自由
wsx360 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-04-18, 06:23 PM   #152
david
The One

註冊日期: Mar 2002
引用:
作者: 安安 查看文章
https://n4g.com/news/2223087/sony-ja...d-protect-kids
Sony Japan President Says Ps4 Censorship Policy Is To Match Global Standards And Protect Kids

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-04-18, 07:39 PM   #153
HM
God of Gamer

註冊日期: May 2007
引用:
作者: LR猫 查看文章
高招

首先CEAO分級上XB2係15禁,大亂鬥係真正既全年齡
變左光要上大亂鬥一定要滿足CEAO全年齡既要求,造型要規制
而老任令班fans接受規制版既方法係原作都更新埋規制版造型
但以裝備形式出現,可以自由決定著唔著,仲幫套衫改埋名,變成設定一部分
加上套衫明顯有落心機整,規制之餘都兼顧美感
令fans既反感減到最細,同接受套衫係隻game一部分
唔規制當然最好,不過我覺得老任盡左力
比起亂打聖光既索尼有良心好多
由手機版發出
HM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-04-18, 07:43 PM   #154
HM

之前見到光改造型真心驚
好在而家個處理方法唔算差
由手機版發出
舊 12-04-18, 08:07 PM   #155
leungky1
Ultimate Gamer

註冊日期: Jul 2009
引用:
作者: HM 查看文章
高招

首先CEAO分級上XB2係15禁,大亂鬥係真正既全年齡
變左光要上大亂鬥一定要滿足CEAO全年齡既要求,造型要規制
而老任令班fans接受規制版既方法係原作都更新埋規制版造型
但以裝備形式出現,可以自由決定著唔著,仲幫套衫改埋名,變成設定一部分
加上套衫明顯有落心機整,規制之餘都兼顧美感
令fans既反感減到最細,同接受套衫係隻game一部分
唔規制當然最好,不過我覺得老任盡左力
比起亂打聖光既索尼有良心好多
由手機版發出
不過呢樣都係老任作為第一方可以控制到嘅事
對第三方嘅態度同配合,都係要持續觀察

XB2呢次當然合格有餘,高下立見
但大亂鬥成千隻Spirits,難免仲會有類似問題
撞正其他廠角色出事,都唔知個波最後會俾左邊個
由手機版發出

此篇文章於 12-04-18 08:14 PM 被 leungky1 編輯。
leungky1 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 12-04-18, 08:15 PM   #156
1pi
Insane Gamer

註冊日期: Aug 2013
引用:
作者: sephirothmk3 查看文章
sony係度搞呢搞路既時候
steam版neko para 啪啪啪DLC就來有得賣喇
valve 好野
Gabe業界良心
$ony再唔悔改,客戶走咗唔會再返嚟
1pi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-04-18, 08:53 PM   #157
HM

引用:
作者: leungky1 查看文章
不過呢樣都係老任作為第一方可以控制到嘅事
對第三方嘅態度同配合,都係要持續觀察

XB2呢次當然合格有餘,高下立見
但大亂鬥成千隻Spirits,難免仲會有類似問題
撞正其他廠角色出事,都唔知個波最後會俾左邊個
由手機版發出
重點係
大亂鬥修改造型只係要過CERO既全年齡要求
本身15禁既XB2無任何規制,只係提供多一個選擇
過左CERO老任就唔會再做任何野
而罪大係過左CERO之後再額外規制
先令人反感
由手機版發出
舊 12-04-18, 10:19 PM   #158
issac92354
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2007
Wii U IDissac923
Nintendo Switch ID1782-7939-0391
3DS Friend Code3566 1501 6317
PSN  IDissac923
引用:
老任傳統日本公司仲殘留鎖國思想要攪應該都攪海外版會唔陏國內版掛
由手機版發出
其實都唔一定
pokemon(雖然其實係game freak唔係任天堂)就係因為海外版而冇左個遊樂場(老虎機果d)
不過幾年前,第二廠既IS隻fe if就係海外版cut左日版既摸囡囡(囝囝)
但點都好過sony係唔比廠商自己揀既

issac92354 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-05-18, 08:00 AM   #159
Alpha2

註冊日期: Sep 2016

“你好朋友,我下週要和索尼英國談談,他們無法解決這個問題,因為他們沒有被授權改變一些東西,但他們至少能夠與總部聯繫。

“我會讓他們知道問題是什麼以及為什麼它對他們的未來如何重要。 特別是對於PS5或類似產品,如果他們想再次贏得下一代家用機比賽。“

https://www.change.org/p/sony-toward...ies/u/23700542
Alpha2 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-05-18, 11:34 AM   #160
阿聰

註冊日期: Sep 2002
Nintendo Switch ID1803-0934-0218
3DS Friend Code2148 9542 0542
利申:我冇玩18禁遊戲,
日本/歐美已經對遊戲有分等級,
分等級後再打聖光,咁個分級仲有咩意義?

Sent from my iPhone using Gaforum

村名:任天島島
人名:Andrew
3DS FC: 2148-9542-0542
NS FC: 1803-0934-0218
阿聰 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-05-18, 01:12 PM   #161
green

註冊日期: Aug 2005
其實何謂Global Standards? 不同地區標準都不同, 就算單計亞洲區, 日本和中國對性感色情的尺度都不同啦, 而且已經一堆玩家不認同佢所謂的「全球」標準

同埋SONY話保護小孩子, 咁你搞18歲以下的遊戲, 我無反駁, 但而家係搞埋18+喎, 18歲以上的都是小孩?

舉個例, 如果政府話要保護小孩子, 就要所有三級電影加聖光, 或閹割色情場面, 咁叫合理?
green 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-05-18, 01:35 PM   #162
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
全球標準就應該黑罩淨露眼

用行動表示不滿最實際
多平台不要買ps版
由手機版發出
真!DC 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 12-05-18, 01:44 PM   #163
sugoteam

註冊日期: Feb 2005
引用:

用行動表示不滿最實際

多平台不要買ps版

由手機版發出

完全同意,聯署動作只會俾紅地毯Sony喺世界舞台自命淸高做良心企業,如師兄所言,多平台就絕不買閃光或修正版,睇銷售數字就最直接!

Sent from my iPhone using Gaforum
sugoteam 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-05-18, 02:17 PM   #164
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:

用行動表示不滿最實際
多平台不要買ps版
由手機版發出
同意,一路插一路買基本上冇意義。
唔係有修正就唔買PS版,而係其他版本就唔買PS版。
一般聖光得幾萬銷量,淨係呢部份做既同唔做冇咩分別…

此篇文章於 12-05-18 02:21 PM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
Dyhalt Rushifar 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-05-18, 02:21 PM   #165
風間鈴木仁

註冊日期: Sep 2007
Wii U ID任天堂 Fans
Nintendo Switch ID任天堂超級 Fans
3DS Friend Code2017 5200 8860
PSN  IDs813leon
XBox Live Gamertags813 g
引用:
作者: 阿聰 查看文章
利申:我冇玩18禁遊戲,
日本/歐美已經對遊戲有分等級,
分等級後再打聖光,咁個分級仲有咩意義?

引用:
作者: green 查看文章
其實何謂Global Standards? 不同地區標準都不同, 就算單計亞洲區, 日本和中國對性感色情的尺度都不同啦, 而且已經一堆玩家不認同佢所謂的「全球」標準

同埋SONY話保護小孩子, 咁你搞18歲以下的遊戲, 我無反駁, 但而家係搞埋18+喎, 18歲以上的都是小孩?

舉個例, 如果政府話要保護小孩子, 就要所有三級電影加聖光, 或閹割色情場面, 咁叫合理?
十分認同,所以聯署聲明簽名 加埋 罷買 行動。

PS系總共 5826隻GAME,PSN LV602
PSN HK暫時排名 318,341
全球最佳排名10771,11717 ,https://asia.playstation.com/cht-hk/
SONY PS NEW GAME http://psnprofiles.com/games
CAPCOM:http://www.capcom.co.jp/ MINI NEOGEO
SEGA:https://sega.jp/soft/ + DSi GBA GB MINI/MD
任天堂:https://www.nintendo.co.jp/sp/index.html
風間鈴木仁 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-05-18, 02:27 PM   #166
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
就算而家唔修
都難保佢遲d出個update幫你比堅尼變面堅尼
根本唔會放心買
由手機版發出
真!DC 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 12-05-18, 02:38 PM   #167
green

註冊日期: Aug 2005
引用:
就算而家唔修
都難保佢遲d出個update幫你比堅尼變面堅尼
根本唔會放心買
由手機版發出

非常認同,PS4版神獄塔2正正係一個好例子
話說神獄塔事件已經令我留下不能磨滅的陰影, 而家我一見遊戲有更新就會好緊張 (就算唔係日系紳士GAME)
老實, 若SONY堅持這政策, 就算出PS5都不會買, 全力支持NS好過
green 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-05-18, 03:21 PM   #168
風間鈴木仁

註冊日期: Sep 2007
Wii U ID任天堂 Fans
Nintendo Switch ID任天堂超級 Fans
3DS Friend Code2017 5200 8860
PSN  IDs813leon
XBox Live Gamertags813 g
引用:
作者: green 查看文章
非常認同,PS4版神獄塔2正正係一個好例子
話說神獄塔事件已經令我留下不能磨滅的陰影, 而家我一見遊戲有更新就會好緊張 (就算唔係日系紳士GAME)
老實, 若SONY堅持這政策, 就算出PS5都不會買, 全力支持NS好過
我都係,完全賤格賤招,所以 PS4 版本 我罷買了。

PS系總共 5826隻GAME,PSN LV602
PSN HK暫時排名 318,341
全球最佳排名10771,11717 ,https://asia.playstation.com/cht-hk/
SONY PS NEW GAME http://psnprofiles.com/games
CAPCOM:http://www.capcom.co.jp/ MINI NEOGEO
SEGA:https://sega.jp/soft/ + DSi GBA GB MINI/MD
任天堂:https://www.nintendo.co.jp/sp/index.html
風間鈴木仁 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-05-18, 03:37 PM   #169
pet3
The One

註冊日期: Oct 2007
求玩到全部主流遊戲 的電腦組合(咩cup 咩等級卡)

出到中級特效1080p 60就得 (能玩vr 就更好)

2月2日 P3R,2月29日 FF7-2 ,3月8日 聖獸之王, 3月22日 浪人崛起,6月法環DLC

日期未定 ,PS5 SYNDUALITY , 暗喻幻想, 龍珠Z Sparking! ZERO, 界之軌跡,高達創壞者4
FGO 目標預算
4月 獸尼綠(寶二),獸提媽(情況下寶二),7月 術摩根,8月水妖藍(寶二),水術呆,1月大和武尊
pet3 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-05-18, 04:11 PM   #170
david
The One

引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
同意,一路插一路買基本上冇意義。
唔係有修正就唔買PS版,而係其他版本就唔買PS版。
一般聖光得幾萬銷量,淨係呢部份做既同唔做冇咩分別…
口嫌身體老實係一貫亞洲玩家作風,所以SONY同一眾日系廠,再無誠意都一樣賺到笑,再加上PS4龐大USER BASE,所以你想像O既情況基本上係無可能會發生。

---
舊 12-05-18, 04:23 PM   #171
神人ではない!新人だ

引用:
作者: david 查看文章
口嫌身體老實係一貫亞洲玩家作風,所以SONY同一眾日系廠,再無誠意都一樣賺到笑,再加上PS4龐大USER BASE,所以你想像O既情況基本上係無可能會發生。
印象中日廠好似冇幾多真係因為翻炒而賺大錢,而且個個人既底線都唔同,係口嫌身正直定本身就係市場少數其實好難斷定。
不過家陣一隻電話GAME都吸咗半日去,下個世代家用仲有幾大MARKET都可能係個疑問…

舊 12-05-18, 04:31 PM   #172
david
The One

引用:
印象中日廠好似冇幾多真係因為翻炒而賺大錢,而且個個人既底線都唔同,係口嫌身正直定本身就係市場少數其實好難斷定。
不過家陣一隻電話GAME都吸咗半日去,下個世代家用仲有幾大MARKET都可能係個疑問…
我覺得而家一眾日廠,同埋兩間B記,已經唔理賺O既錢有幾大舊,而係睇回報效率,以最少人力資金同時間去翻幾翻,之後再RINSE&REPEAT。

佢O地而家應該係寧願[LOOP]用$1+1單位人力同時間付出去賺$10[/LOOP],而唔會用$50付出+X單位人力同時間去賺一次$100。

---
舊 12-05-18, 04:42 PM   #173
神人ではない!新人だ

引用:
作者: david 查看文章
我覺得而家一眾日廠,同埋兩間B記,已經唔理賺O既錢有幾大舊,而係睇回報效率,以最少人力資金同時間去翻幾翻,之後再RINSE&REPEAT。

佢O地而家應該係寧願[LOOP]用$1+1單位人力同時間付出去賺$10[/LOOP],而唔會用$50付出+X單位人力同時間去賺一次$100。
呢個在下反而覺得無得強求,萬一瞓身炒粉,大家只會話佢白痴…

舊 12-05-18, 08:50 PM   #174
aquarius
Game Master

註冊日期: Apr 2007
sony近期加強規管PS4露出程度嚴重既遊戲

引用:

吸金嘅電話game其實來來去去都係中毒性地儲item exp

而且睇GW話square enix 電話game無咩進展
會投放番重視家用機市場

aquarius 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-06-18, 01:08 AM   #175
1pi

註冊日期: Aug 2013
有玩過RDR2嘅人,都估到90%係$ony搞鬼,搞到成年人交配行為被閹割,最後得返可以揀"回絕"同"拒絕"。

我依家希望Steam版可以重光,返回正軌有返應有的作品內容。
1pi 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 01:51 PM

手機版 | APP版