Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 07-16-17, 03:38 PM   #151
aquarius
Game Master

註冊日期: Apr 2007
新錄同soundtrack有咩分別

Sent from my iPhone using Gaforum
aquarius 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-16-17, 04:37 PM   #152
mrk
God of Gamer

註冊日期: Mar 2009
Wii U IDmrk_us_1st
Nintendo Switch ID美國Acc-7963-3777-4483
3DS Friend Code3050 7594 0791
PSN  IDmrk1us
XBox Live Gamertagmrk hk
正日188入手$380,(聽聞第2日好景已跌到$350
今日得閒開呢試玩,
Load Time比PS2版快左好多,(我係用PS4 Pro玩)
隻Game一開頭已有大量文字訊息要睇要聽,用呢交代故事背景,
以前玩美版都頂唔順,當年支持到3個鐘已封印左啦!
依家有全中文化到實在係太好!(終於唔洗下下翻譯啦!)

switch日服Acc_2707-3945-3492(HK*mrk_jp1)
switch美國Acc_7963-3777-4483(HK*mrk_us1)
switch港服Acc_6669-1669-8277(HK*mrk_hk1)
switch英服Acc_3093-4099-7614(HK*mrk_uk1)

此篇文章於 07-16-17 04:39 PM 被 mrk 編輯。
mrk 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-16-17, 04:42 PM   #153
KA版柯柏文
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2006
引用:
作者: aquarius 查看文章
新錄同soundtrack有咩分別

Sent from my iPhone using Gaforum
新錄=交響樂演奏

soundtrack=當年PS2版音質UP 的版本
KA版柯柏文 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-16-17, 04:47 PM   #154
holsety
Ultimate Gamer
http://www

註冊日期: Oct 2003
當年覺得悶既位同依家一樣,冇戰鬥音樂,搞好作戰佈局打打下會訓左Zzz

舊 07-16-17, 10:29 PM   #155
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
引用:
作者: green 查看文章
玩左一陣, 想問下, 個戰鬥......我只係需要食花生睇佢地打就OK?

我覺得似睇戲多過打機
岩岩廠返公主同 PENELO, LV 10-12, 我唔多覺得你放晒手可以輕鬆過到關.

玩過 XENOBLADE X, E+ 睇返 FFXII 戰鬥部分其實仲好玩.

FF13 同 15 相比 12 簡直係廢物.
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-16-17, 10:57 PM   #156
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

Btw, 有無得換衫?
迷你裙幾養眼得一件都會厭
由手機版發出
舊 07-16-17, 11:57 PM   #157
aquarius
Game Master

註冊日期: Apr 2007
引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
岩岩廠返公主同 PENELO, LV 10-12, 我唔多覺得你放晒手可以輕鬆過到關.

玩過 XENOBLADE X, E+ 睇返 FFXII 戰鬥部分其實仲好玩.

12無論歷史背景人設畫面遊戲系統等..
相比依家真係仍處於上乘之作
其實戰鬥係屬於戰略性質, set得精細D ai係幾有満足咁

比起FF15打水龍嗰幕.. 其實真係唔想FF變成揸住控制器然後睇CG打吓QTE就叫RPG

aquarius 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-17-17, 10:25 AM   #158
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

So far 最大問題係翻譯

呢隻重製版日文配音同英文字幕既差異,已經唔係 lost in translation 咁簡單,而係根本錯晒咁滯
由手機版發出
舊 07-17-17, 10:31 PM   #159
MO

註冊日期: Aug 2005
引用:

早期我會咁set:
1) leader, 最低HP敵方>戰鬥, set多個我方HP低過30%>用potion
呢個角色能力盤, 有AP就盡快開哂增加HP上限. 令佢厚血啲, 有錢就買高攻武器.

2)主力補血用, 先set我方HP低過60%>回血魔法, 戰鬥不能>復活, 再set埋leader既敵人>戰鬥,

3)輔助兩個角色用, 我會揀個有偷嘢技能既去做, 先set HP100%既敵方>盜取. (即係一遇敵先偷一嘢), 另外以防角色2既MP去得太快, set多個我方HP低過40%>補血, 戰鬥不能>復活, 再set埋leader既敵人>戰鬥

基本上就會好順暢

我就唔特登set啲消除特殊狀態既gamebits, 到時手動用item回復算. 甚至唔理, 頂到去save point全回復算.
MO 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-18-17, 10:29 AM   #160
pureman
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2005
PSN  IDpureman
係咪一開始定左職業無得再轉, 亂揀左諗住實轉得.....
pureman 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-18-17, 11:46 AM   #161
yuhchan5
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2008
PSN  IDmartinchan1986
XBox Live GamertagMrMidatumn
引用:
作者: pureman 查看文章
係咪一開始定左職業無得再轉, 亂揀左諗住實轉得.....
無得再轉.....
yuhchan5 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-18-17, 03:42 PM   #162
pureman
Crazy Gamer

引用:
作者: yuhchan5 查看文章
無得再轉.....
竟然...
日本人...果然一份工打一世
舊 07-18-17, 03:54 PM   #163
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

每個人可以揀兩個職業
由手機版發出
舊 07-18-17, 05:54 PM   #164
pureman
Crazy Gamer

thx 幾時開始可以?
舊 07-18-17, 08:42 PM   #165
holsety
Ultimate Gamer
http://www

註冊日期: Oct 2003
個盤,有得揀但冇得轉,當年已覺得非常怪。。。

舊 07-27-17, 07:43 PM   #166
漆黑天使
Senior Gamer

想請問各位大大 除左黑白魔師同其他某職會用到魔法會消耗MP同用上學技能魔力up外

其他職業 騎或武士之類 除左招式唔會用上MP外咩招會用到mp? 都有學up魔力技能....武士玩物攻學魔力up有咩用?
漆黑天使 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-27-17, 07:46 PM   #167
ShinDou

註冊日期: Apr 2006
未買今集,不過當年FF12 刀係計埋魔力,武士應該裝到刀﹖
ShinDou 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-27-17, 08:19 PM   #168
野良猫
肥倫

註冊日期: Feb 2008
終於都買到隻純日,難搵到呢
野良猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-27-17, 08:34 PM   #169
漆黑天使

引用:
作者: ShinDou 查看文章
未買今集,不過當年FF12 刀係計埋魔力,武士應該裝到刀﹖
我男主職用緊武士 技能有得學 扣血會補mp殺怪都會回到mp 但係招式好似唔用mp 咁武士職mp用在邊 又會有得學魔力up 成個職業諗唔到有咩會用到魔力

武士刀 用唔到忍者刀類(中文版 職業忍者"獵長")
舊 07-27-17, 10:32 PM   #170
ShinDou

註冊日期: Apr 2006
以前 忍者刀DAM係睇條友既LV,攻同速,刀就睇條友既LV,攻同魔力

MP好似關超必事﹖太多年前唔係好記得 XD 好似有得儲3條超必BAR﹖
ShinDou 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-29-17, 01:34 AM   #171
yuhon
Insane Gamer

註冊日期: Feb 2005
當年玩到一半
yuhon 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-30-17, 12:37 PM   #172
漆黑天使

引用:
作者: yuhon 查看文章
當年玩到一半
我都差唔一樣....HD版 幾時可以學副職 睇youtube片 日版有人19粒鐘最高28lv已經有副職用

終於知道點先有副職學.....順故事拎左第一隻火召喚獸再過故事入下章就在職業學技裡

此篇文章於 07-30-17 05:28 PM 被 漆黑天使 編輯。
舊 07-31-17, 12:04 PM   #173
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

AI Setting 問題

Foe weak to Fire

Foe vulnerable to Fire

有乜分別?
由手機版發出
舊 07-31-17, 01:04 PM   #174
yuhchan5
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2008
PSN  IDmartinchan1986
XBox Live GamertagMrMidatumn
引用:
AI Setting 問題

Foe weak to Fire

Foe vulnerable to Fire

有乜分別?
由手機版發出
中文版here
應該一個係怕火
一個係吸火
yuhchan5 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-02-17, 11:11 PM   #175
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

又有問題

我個人明明已有 crossbow 2 license但係點解裝唔到果兩款 crossbow?
由手機版發出

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[多機種] [PS4/NS] Final Fantasy Crystal Chronicles Remastered Edition | 已售 enishi 電視遊戲討論版 59 09-08-20 12:12 AM
[多機種] Final Fantasy VII︱IX︱X︱X-II HD | PS4, XB1, NS MO 電視遊戲討論版 61 03-06-19 09:31 AM
[多機種] Final Fantasy XV Pocket Edition HD『ファイナルファンタジーXV PE HD』| PS4, XB1, NS neo2046 電視遊戲討論版 9 09-07-18 01:24 PM
[多機種] [PS4/XB1/NS/PC] Romancing Saga 2 Remaster | 12 月 15 日 enishi 電視遊戲討論版 12 12-18-17 07:24 PM
[PSV] Final Fantasy X|X-2 HD Remaster l 日版 12月26日發售 money 手提遊戲機討論版 149 10-29-13 08:30 PM

現在的時間是 02:52 AM

手機版 | APP版