Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 照相館 > 照相館研習區

主題工具 顯示模式
舊 07-24-06, 08:02 PM   #301
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

註冊日期: Sep 2004
材料買齊~
一陣食飽飽就開始砌新玩具~
\ /
ビスケット 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-24-06, 08:14 PM   #302
九等天使
Crazy Gamer

註冊日期: Mar 2005
引用:
作者: 奸詐餅
材料買齊~
一陣食飽飽就開始砌新玩具~
\ /
好期待!~加油呀~~~
我要睇製作過程
九等天使 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-25-06, 01:06 AM   #303
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

註冊日期: Sep 2004
工事現場~
功課Post在人造人間耶邊~

引用:
作者: 九等天使
好期待!~加油呀~~~
我要睇製作過程
其實都係響紙箱開個洞,貼錫紙而已~
沒什麼好看的~
ビスケット 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-01-06, 01:29 AM   #304
seetold
Eternal Flame™
真貧窮堅冇錢....

註冊日期: Sep 2002
XBox Live Gamertagseetold

近日終於有心機整左個橙箱...
原來搵一個arm用既盒係咁難既...

舊 08-07-06, 02:58 AM   #305
mikemike
The One
風見みずほ萬歲!!

註冊日期: Mar 2004

我乃賤格人人知 中意加腳和鞭屍
我好淆底............世上最可怕的就是無聊人和白痴仔

我は無敵なり、我が屈技にかなうものなし、我が一撃は無敵なり
mikemike 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-07-06, 09:44 PM   #306
KKH
Anti-audiophile
你聽到了空氣的聲音嗎

註冊日期: Dec 2001
PMLB 需要再放近一點啊.
另外最好買一塊 2'x3' 的珍珠板蓋在上面, 會光好多. (可參考 p.9 最底)
KKH 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-24-06, 03:07 PM   #307
Hidekii
Crazy Gamer

註冊日期: Sep 2003
小弟都整左兩個黎玩(模型會萬歲 ) 借問聲點樣set到全黑背景

熄曬d燈都會照到dd,做唔到全黑效果..
Hidekii 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-24-06, 11:49 PM   #308
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

黑色背景紙 + 不要太多光打在背景紙上.

只要反差夠高就可以.

即使肉眼覺得背景光, 拍出來都會黑漆漆的.
舊 08-25-06, 12:10 AM   #309
riceking
District God of the Solar System
一人前のダメ人間

註冊日期: Aug 2003
如果想效果好一點, 可使用黑絨布/紙

Rice

舊 08-25-06, 10:09 AM   #310
Hidekii
Crazy Gamer

thanks兩位, 昨晚粒左公司一大塊黑絨布返屋企玩
果然唔錯, 不過近鏡既話就出曬黎, 而且仲好食塵
舊 08-28-06, 04:50 PM   #311
Hidekii
Crazy Gamer

在下也整了3個玩, 太好玩了
影左好多野, 揀張可以出到街既俾大家插下

p.s. 因為太多塵所以加左少少後制(推高level除塵)

舊 08-29-06, 12:22 AM   #312
riceking
District God of the Solar System
一人前のダメ人間

引用:
作者: Hidekii

[img]http://photo.gaforum.org/data/500/DSC_0304.jpg[img]
這個是PMLB的東西吧....貼錯Topic了 ~

Rice

舊 08-29-06, 12:29 AM   #313
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

Moved...

我覺得鎖的身上的反映控制得不錯. 個人覺得 highlight 少了些, shadow 多了些而已. 如果鎖的身上的反映中沒有鎖鏈會比較乾淨?

此篇文章於 08-29-06 01:56 AM 被 KKH 編輯。
舊 08-29-06, 02:05 AM   #314
Rosicky
God of Gamer
我愛攝影

註冊日期: Oct 2002
XBox Live GamertagykcisoR

明天組裝

英雄聯盟: Rosicky
Rosicky 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-29-06, 09:32 AM   #315
Hidekii
Crazy Gamer

引用:
作者: riceking
這個是PMLB的東西吧....貼錯Topic了 ~

Rice
其實我都唔知應該擺嚮邊樹好 ..
thanks 米大

引用:
作者: KKH
Moved...

我覺得鎖的身上的反映控制得不錯. 個人覺得 highlight 少了些, shadow 多了些而已. 如果鎖的身上的反映中沒有鎖鏈會比較乾淨?
謝k大指教!!

光源真係要慢慢試

加左塊反光面膠就比較難控制, 因為好多時LB既光都會被倒影出黎, 只能影矮小既東東..可能係因為我既LB比較細(MG模型盒)
舊 10-04-06, 07:41 AM   #316
一小英口

Wii U IDwilkins930
PSN  IDwilkins930_hk
冇燈箱, 用反光板頂住先得唔得呢?

一小英口 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-04-06, 08:33 AM   #317
riceking
一人前のダメ人間

引用:
作者: 紫亞
冇燈箱, 用反光板頂住先得唔得呢?
當然可以, 不過光源控制會比較麻煩

http://www.gaforum.org/showpost.php?...&postcount=156

http://www.gaforum.org/showpost.php?...&postcount=171

Rice

舊 10-04-06, 10:44 AM   #318
一小英口

引用:
作者: riceking
當然可以, 不過光源控制會比較麻煩

Rice
個位係唔係同燈箱一樣咁擺

舊 10-04-06, 10:57 AM   #319
riceking
一人前のダメ人間

引用:
作者: 紫亞
個位係唔係同燈箱一樣咁擺
當然不同啦, 要因應現場光線作出配合才成 ~

Rice

舊 10-04-06, 01:37 PM   #320
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

其實說到怎樣擺燈之類的, 最好的方法永遠是多實驗, 多看, 多討論.

理論方面網上多的是, 要不然找書本也多得很.

我想強調多看十分重要, 看多了才知道什麼叫做好! Good Smile Company 的官圖質素很高, 不妨看看人家怎樣 light (Tomytech 反而是十分之好反面教材). Photo sites 如 photosig 等都有不少 macro, still life 值得參考.

個人覺得自家拍玩偶, 就不要拍得像 product shot, 感覺不得那份愛, 那份又萌又燃的怨念.

每個玩偶都有一個最好的角度, 把這個找出來是你的義務, 之後, 攝影的基本, 拍什麼都一樣, 不外乎採光, 構圖, 曝光. 跟不跟那些理論其實不重要, 創作才重要. (雖然不可忽視的是, 多看多閱讀去認識基本理論, 認識有什麼可能性也十分重要)
舊 10-04-06, 05:18 PM   #321
一小英口

引用:
作者: KKH
-skip-
.... 了解

頭先去左買材料....

共4蚊 (張黑色紙遲下先用得著

由於一切都黎得太快, 仲有成大堆功課要做, 冇時間研究了 ....

反而攝左兩張, 睇到分別, 原來真係好有用

此篇文章於 10-04-06 05:25 PM 被 一小英口 編輯。
舊 10-09-06, 03:40 PM   #322
九等天使
Crazy Gamer

引用:

好靚
可唔可以貼個遠觀出黎?
舊 10-09-06, 04:59 PM   #323
Hidekii
Crazy Gamer

引用:
好靚
可唔可以貼個遠觀出黎?
師兄你意思係連埋LB一齊入鏡?
舊 10-09-06, 05:14 PM   #324
九等天使
Crazy Gamer

引用:
師兄你意思係連埋LB一齊入鏡?
係呀,想睇下個setting
我唔係師兄呀......都係新手...
舊 10-10-06, 11:43 AM   #325
Hidekii
Crazy Gamer

引用:
係呀,想睇下個setting
我唔係師兄呀......都係新手...
冇影到呀..

大概係左右兩邊各一LB,頂再擺多隻,然後加塊黑布就完成!

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
魔幻迷宮&爐邊故事 IDGAF Neo Entertainment TREND 22 08-18-04 12:55 AM

現在的時間是 06:18 AM

手機版 | APP版