Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > <<繼續談情>>

主題工具 顯示模式
舊 06-27-08, 07:22 PM   #76
Iro
God of Gamer
魔法學園學生

註冊日期: Aug 2003
純粹推理:
人在有選擇的時候 應該會傾向做容易的事 選擇做困難的事一定有理由
理論上 在當地調度資金應該比在外地調度資金容易 要借錢通常應該是向當地的錢行借 支持的論點是向外地的朋友借錢 需要更多時間才可以得到金錢 而且金額不比銀行高

而且要向別人借錢 的確有心理上的因素 所謂尊嚴的問題 相對來說現代人向銀行借錢卻好像理所當然 (信用卡也是一種借貸方式) 可是還是刻意要向別人借錢的話

很可能有特別的原因

假設一
因為信用有問題 不可能向銀行借錢 也不能辦理信用卡

假設二
因為要付利息 向朋友借錢相對來說利息較低或不用付利息 而且期限較寬鬆

假設三
因為被追討的(被追到的)可能性較低

上面的原因中 假設一的可能性比較低 因為在這次事件中 雙方言談間不見太緊張 而且沒有明顯的金錢字眼 更重要的是第一次MSN對話後過了數個月 到第二次MSN對話時對方還有餘暇來說一些不著邊際的事情 (沒有直接開口提金錢) 相信不會是去到走投無路的時候 至少還有餘力去找其他金錢來源

假設二和假設三之中 以後者的可能性較高 這裡如果樓主答應把金錢借給對方 應該不會期望會收回 相信對方亦會想到這點 可以說不是借款 而是援助 以"即使得到的錢不多 但是不會被追討這一點"來解釋為什麼要向外地的朋友借錢比較合理

至於為什麼向樓主聯絡(暗示借錢) 可能是對方不止向一個人聯絡 因為機會不高 所以向更多人做相同的事情以提高成功率 (聯絡所有認識的人)

=====

以上所有事件全為個人猜測 與其他人的意見無關 亦不代表事件的真相
如有得罪 在此先致歉
Iro 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-27-08, 09:15 PM   #77
Ringo
Game Master
港 女 唔 易 做

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: ELT 查看文章
你又知幾佰蚊?
又黎曲線?
引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
我又唔係點記仇,幾百蚊又唔係大數目
係樓主之前講架, 唔係我老作
唔信可以問樓主
Ringo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-27-08, 09:17 PM   #78
メソウサ
The One

註冊日期: Oct 2003
3DS Friend Code5069 4259 0235
樓主呢個topic冇要求過大家俾意見喎
聆聽味算

舊 06-27-08, 10:06 PM   #79
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
引用:
作者: happy_heha 查看文章
係...其實我地都唔係好清楚成件事
三月時咪有個 TOPIC 囉, 成件事唔打多次 LA
佢果時有經濟困難, 衣食住行都有問題, 同我"呻"左陣話辛苦, 但係我就 ban 左佢

之後佢做 part time 總算無餓死

引用:
作者: 鐵拳浪子 查看文章
你係高登原住民?句句都熟口熟面喎!
引用:
作者: ELT 查看文章
你又知幾佰蚊?
咁佢無講錯 WOR, 我前後請個女既食野+貼佢果 D, TOTAL 至少都有幾百蚊

引用:
作者: 魚伕 查看文章
其實呢d事係好睇返樓主對0個位女事主.....係心存咩感覺....

如果樓主對女事主仲有愛的話...就直頭會係0個種"點都會幫"....
如果樓主對女事主仲有情的話...我相信樓主都會問清楚女事主咩事先...
如果樓主對女事主內心係有恨意的話...
女事主無論講乜.....樓主都係覺得女事主討厭...女事主講乜都不懷好意....

樓主出呢個topic...個人覺得係想有人認同佢做0既事....
點都會幫..... 呢世界唔係一個情大晒

原本係唔憎佢, 不過佢咁咋形時我真係好意外, 點解可以咁厚面皮
我心諗, 女友咋嗲都唔係咁丫嘛, 何況佢仲係曾經同我糾纏左好耐都無結果, 浪費大家時間既人

此篇文章於 06-27-08 10:11 PM 被 歌絲˙暮斯 編輯。
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-27-08, 10:40 PM   #80
Diana
Insane Gamer

註冊日期: Aug 2002
幾百蚊...鼻屎一彈都唔知彈左去邊...

算啦~~過左去唔好甘計較~~做男仕generous d好~~
Diana 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-27-08, 10:46 PM   #81
Qe1
Crazy Gamer

註冊日期: Oct 2006
打完齋唔要和尚...有些人就是虛偽...
Qe1 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

現在的時間是 08:13 PM

手機版 | APP版